VIDEO Cum a fluierat un lider PSD în biserică la Antena 3. Vasile Dîncu, replică pentru Mugur Ciuvică: Sunteți de 17 ani în sufrageria lui Felix
Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, i-a dat o replică acidă lui Mugur Ciuvică, miercuri seara, la sfârșitul emisiunii Sinteza Zilei, care a provocat stupoare printre participanți. Ciuvică l-a întrebat pe Dîncu de ce se supără pe el când îl întreabă despre prezența sa în sufragerie, aluzie la celebra sufragerie a fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, unde s-ar fi întâlnit mai mulți șefi ai unor instituții de forță în seara prezidențialelor din 2009. Liderul PSD i-a replicat tăios: dvs sunteți de 17 ani în sufrageria lui Felix, aluzie la Dan Voiculescu, cu verdict de colaborator al Securității având numele conspirativ Felix.
Redăm mai jos un fragment din dialogul Ciuvică – Dîncu de la Sinteza Zilei:
Mugur Ciuvică: Întrebarea mea pentru domnu Dîncu, de ce sunteți supărat pe mine când vă întreb despre sufragerie și nu vă supărați pe domnul Dan Andronic de lângă dvs, că domnul Andronic a dezvăluit întâmplarea din sufragerie.
Vasile Dîncu: Nu aș vrea să fiu obraznic, dacă tot m-ați invitat aici, dar eu am fost într-o seară, într-un loc să zicem nepotrivit în sufrageria unui prieten, iar aici dvs sunteți de 17 ani în sufrageria lui Felix.
Mugur Ciuvică: Eu nu sunt de 17 ani, ci de ceva mai puțin timp, și aici nu e sufrageria. Aici e un studio de televiziune, care nici măcar nu e a lui Felix. Asta o știți dvs de când îi analizați sondajele lui Băsescu. Puteați ceva mai mult.
Dîncu: Dar asta ați spus-o atâta vreme, mai e o știre?
Badea: Nu e știre, dar n-am avut ocazia să văd un protagonist atât de aproape.
Context
Dîncu nu este primul politician care ”fluieră în biserica” Antenei 3.
În ianuarie 2019, liberalul Pavel Popescu a produs stupefacție în studioul Antenei 3, când a spus în direct ”Mai știu un partid înființat de un securist, Dan Voiculescu”. Mugur Ciuvică a încercat să dea o replică acidă, spunând că ”trebuie să fii mult prea bou ca să-l ataci pe Voiculescu pe tema asta, CNSAS a spus că Voiculescu nu a fost securist, i-au găsit două chestii de la serviciul lui că a dat informații la Securitate”.
Care este realitatea?
Dan Voiculescu a fost declarat oficial colaborator al Securității ca poliție politică a regimului comunist. S-a întâmplat în 2006, când Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a dat verdictul în urma verificării dosarelor predate de SRI.
Voiculescu a atacat în instanță verdictul, dar a pierdut atât la Curtea de Apel, cât și la Înalta Curte, în 2011, rămânând cu verdictul oficial de colaborator al Securității. Și asta în ciuda faptului că Voiculescu semnase declarații pe propria răspundere când a candidat la alegerile parlamentare.
Acuzațiile CNSAS
Potrivit verdictului dat de CNSAS în iunie 2006, Dan Voiculescu a fost recrutat ca informator de Securitatea comunistă în februarie 1970, primind numele conspirativ „Mircea” şi ar fi ”relatat verbal despre contactele şi schimburile de pachete între sportivi români şi cei străini, cu prilejul campionatelor de box din 1969, despre schimburile de valută” şi apoi, în Republica Socialistă Cehoslovacă, unde a însoţit ca translator echipele româneşti de hochei pe gheaţă.
În 1973, Dan Voiculescu a fost recrutat de rețeaua din Direcția a 3-a, având numele de cod „Felix”. Din acel moment a dat o serie de note informative despre colegi, rude plecate in străinătate şi cetăţeni străini.
Printre cetățenii despre care a dat note la Securitate s-au numărat verişoarele sale, Paraschiva Silaghi şi Mikaela Kallbery. Acestea au și depus mărturie în procesul în care Dan Voiculescu a contestat verdictul de colaborare cu Securitatea.
Potrivit cererii de intervenţie în proces, Mikaela Kallbery susţinea că din cauza notelor date de Dan Voiculescu la Securitate părinții ei au fost arestaţi după ce au fost prinşi că deţineau în casă o bancnotă străină.
Voiculescu a fost, în perioada 1970-1982, şeful Departamentului de Comerţ Exterior la întreprinderea de stat Vitrocim, iar între anii 1982 și 1992 a fost director general al Biroului Bucureşti şi coordonator al proiectelor Internationale – Crescent Commercial& Maritime Ltd.Cyprus. Ulterior, el a fondat trustul media Intact, dar și o rețea de companii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii