G4Media.ro

Cum a încercat mafia italiană să profite de criza coronavirusului și să…

Foto: Pexels.com

Cum a încercat mafia italiană să profite de criza coronavirusului și să preia în forță controlul mai multor companii din țară

O maxi operaţiune anti-mafie: 91 de arestări efectuate de Garda Financiară din Palermo şi coordonate de Direcţia Districtuală Antimafia din capitală, infracțiunile anchetate fiind: asociere de tip mafiot, extorcare, tăinuirea de bunuri furate, spălare de bani, trafic de droguri, fraudă sportivă, fraudă în sectorul curselor de cai și, mai ales, concurență neloială prin intermediul amenințărilor.

Mafia a încercat să profite de criza Covid-19

Ipoteza este că mafia a dorit să profite de criza economică cauzată de coronavirus, acaparând întreprinderile mici și mijlocii fără lichidități, însă anchetatorii le-au luat-o înainte, așa cum a explicat Piergiorgio Morosini, judecătorul care a semnat ordinele de arest preventiv: „Acestea sunt exact acele situații în care grupurile infracționale sunt tentate să se apropie de subiecții aflați în criză pentru a propune finanțări, care s-ar putea traduce apoi în forme reale de uzură, şi care, în timp ar duce la pierderea libertății inițiativei economice pentru mulți antreprenori”.

Crima organizată reprezintă un pericol pentru întreaga Europă, iar publicaţia Die Welt a scris că mafia italiană nu așteaptă nimic altceva decât fonduri europene.

„În aceste zile, în Italia, asistăm la o serie de operațiuni care demonstrează faptul că legislația italiană a avansat în lupta împotriva clanurilor și că acum, în Italia avem organisme de investigare capabile să analizeze o mulțime de date; avem inițiative pentru prevenirea infiltrărilor mafiei în circuitul economic și financiar şi cred că aceasta este o experiență care poate fi pusă la dispoziția întregii realități continentale, în virtutea formelor de cooperare judiciară care există în Europa”, a explicat Morosini, indignat de teoriile jurnaliştilor germani.

„Experiența italiană arată că starea de alertă este un prim antidot pentru stabilirea unui cordon sanitar în jurul realităților economice aflate în dificultate”.

„Dar atenție, aplicarea legii și sistemul judiciar nu sunt suficiente: antreprenorii trebuie să găsească „sprijin în zonă” în relațiile lor cu băncile, instituțiile și asociațiile comerciale”, a conchis magistratul.

Sursa: Euronews / Articol de Gioia Salvatori / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Raman putin socat de articol. Realitatea e alta, au iesit acum o luna 400 de capi ai mafiei si locotenentii de ai lor din inchisoare . Lege facuta pentru ei din cauza covid. A se vedea si rascoalele facute in inchisorile italiene la inceputul lui martie. Se considera ca au fost facute la indemnul capilor ‘Ndrangheta din inchisoare pentru a obtine eliberarea pe o anumita perioada cu scuza covid. Vorbim de oameni care au facut atentate si au omorat oameni in anii 90 si 2000 si care au fost inchisi cu 41 bis. Spun doar de Zagaria din clanul Casalesilor si Cutolo. Puteti da cautare pe google sa vedeti cine sunt. Unele nume duc pana la atentatele din pricina carora au murit Falcone si Borsellino. E incredibil ce au facut aici politicienii. Zilele astea avem conflictul dintre un procuror anti mafia Di Matteo si ministrul de interne Bonafede. Trebuie sa va documentati mai bine, va apreciez, va citesc zilnic, sunteti o sursa importanta de stiri dar de data asta ….

  2. Articolul e scris ca urmare a declaratiilor procurorului antimafia Nicola Gratteri( un dusman neobosit al mafiei, in special ‘Ndrangheta) . Dar toate astea sunt urmari a ceea ce au facut politicienii italieni in ultimeLe doua luni. Eliberarea a 400 de capi ai mafiei , le a permis sa se reorganizeze si sa inceapa sa preia afaceri din domeniul ospitalitatii, hoteluri , restaurante, pizzerii si din agricultura . Plus oportunitatea oferita de covid, camataria la nivele astronomice. Oamenilor din Sud le e foarte greu si le ramane doar sa apeleze la scursorile astea .

  3. Nu e normal asa ceva. Trebuie ordine si diciplina, nu faradelege. Trebuie ca madam Merkel sa controleze si ultimul fir de sparanghel, si ultimul autobuz care duce sparanghelisti de la Suceava la Cluj.