G4Media.ro

Cum a îngropat Digi24.ro scandalul plagiatului de care este acuzat premierul Nicolae…

Sursa Foto: Facebook/ Mona Dîrțu

Cum a îngropat Digi24.ro scandalul plagiatului de care este acuzat premierul Nicolae Ciucă / Jurnalista Mona Dîrțu: A dat fix 4 știri, toate de ”damage control” cu varianta oficială

Jurnalista Mona Dîrțu descrie într-o postare pe Facebook cum a îngropat site-ul Digi24.ro scandalul de plagiat în care este implicat premierul Nicolae Ciucă, acuzat de jurnalista Emilia Șercan că a copiat în teza sa de doctorat din 2003 conținut din alte două teze de doctorat fără să respecte regulile de citare.  Dîrțu susține că a monitorizat site-ul timp de 36 de ore de la apariția scandalului, timp în care Digi24.ro a publicat 4 știri de „damage control”, care prezentau explicațiile oficiale în legătură cu acuzațiile de plagiat.

Redăm mai jos postarea integral:

”Am urmărit 36 de ore, cu o curiozitate de entomolog, site-ul Digi24.ro (îl urmăresc via Feedly, care îmi trage absolut toate textele în interfață, deci e exclus să-mi fi scăpat vreo știrucă). Ce văd:

Văd că în primele 36 de ore de când premierul României a fost acuzat, cu probe, de furt, Digi24.ro – site-ul nr. 1 de știri din România (și) în ianuarie 2022 – a dat fix 4 știri pe această temă (din 300+). Toate în primele 10 de ore, toate de “damage control”.

În meseria noastră asta se cheamă că omori subiectul / că îngropi subiectul / că mimezi că faci coverage (mai exact că blochezi accesul publicului, cu metodă și cu bună știință, la diamantul cu multe fațete care e un subiect de presă).
Termenul cunoscut de toată lumea e că “faci blat” (cu partidul / compania / sursa / proprietarul / publicitarul).

Exemplu: așa cum voi, cei care vă pricepeți la fotbal, mirosiți blatul, așa îl miros și jurnaliștii. Pentru că miroase de la o poștă.

Dar să vedem pe date, dincolo de miros, cum a acoperit Digi24.ro subiectul (pe lângă Feedly, am verificat și cu search pe site). Din toată gălăgia, furia, exasperarea, iritarea & dezamăgirea avem, pe site-ul Digi24.ro, aceste patru bucăți de știri mari și late în primele 36 de ore:

► Prima știre, publicată pe site marți la 11:16, e despre faptul că premierul Ciucă “respinge acuzațiile de plagiat și cere UNAP să-i verifice teza” (asta în condițiile în care Digi24.ro nici măcar nu-și informase cititorii despre acuzațiile pe care Ciucă iată că le respingea);
► A doua știre, publicată pe site marți la 17:18, ne anunță că “UNAP verifică teza”;
► A treia știre, publicată pe site marți la 18:12, ne spune că “președintele Iohannis consideră «corectă și necesară» decizia premierului Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat”;
► A patra știre, publicată pe site marți la 21:51, e despre cum șeful PNL, Florin Cîțu, spune că acuzația de plagiat “trebuie clarificat[ă] foarte rapid, să nu devină o vulnerabilitate”.
.
Și cu asta, site-ul de știri nr. 1 din presa românească a pus cruce, în 10 ore, subiectului “Ciucă = fraudă?”. Nicio reacție de la politicienii care și-au dat cu părerea pe toate canalele, nicio conversație cu experți, niciun telefon la UNAP, la Ministerul Educației, la Emilia Sercan, la Ciucă, la coordonatorul lui Ciucă etc. [Mă aștept, în schimb, ca Digi24.ro să publice pe viitor orice declarație/reacție hrănește narativul pozitiv-temporizator. Și îmi doresc foarte de tare să n-am dreptate].
.
Un pic de context: în intervalul în care a dat doar 4 știri despre faptul că avem al 3-lea premier acuzat de plagiat în ultimii 10 ani – toate de “damage control”, generate de comunicarea oficială de partid și de stat – Digi24.ro a publicat așa:

► 6 știri despre petrecerile la care premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a participat în plin lockdown (e mare scandal, așteaptă România cu răsuflarea tăiată să vadă dacă Johnson rămâne premier sau pleacă – el fiind acuzat nu de furt intelectual făcut pe persoană fizică, cu beneficiile financiare aferente, ci doar că a nesocotit lockdown-ul și a făcut/tolerat băute private în reședința sa din Downing Street);
► 6 știri despre Novak Djokovic, care e old news de duminică (suntem ținuți la curent, astfel, cu faptul că Djokovic: deține 80% din acțiunile unei companii de tehnologie care lucrează la un tratament anti-Covid; a primit un avertisment de la un turneu din Spania; a ajuns la Belgrad, iar corespondentul Digi a relalat de la fața locului; nu e primit la Roland Gaross; ar putea reveni în Australia mai devreme de 3 ani, cât e interdicția-standard etc.)
► 6 știri despre discursul de azi al lui Emmanuel Macron în Parlamentul European, un alt subiect de mare interes pentru cetățenii cititori de limbă română;
► 5 știri despre Polonia (care Polonia e doldora de subiecte: de ex. a fost traversată de o furtună puternică; apoi, e acum pe punctul de a modifica legea care reglementează divorțurile; și, în paralel, se opune planurilor UE privind impozitul minim pentru multinaționale; plus că judecătorii lor constituționali nu sunt de acord cu interdicția impusă jurnaliștilor care vor să relateze situația migranților de la frontieră; și, pe deasupra – din cauză că nu-și plătește amenzile către UE pe chestia cu statul de drept – Poloniei i se pune un fel de poprire pe alt cont dedicat unei mari mine de lignit; o mină de care eu, una, admit că nu sunt foarte îngrijorată).
.
Pentru comparație, din alte colțuri ale presei, doar astea două exemple:
► G4 Media a publicat în intervalul dat *23 materiale* pe subiect, inclusiv reacții și analize/opinii scrise în redacție
► Libertatea a publicat în intervalul dat *23 materiale* pe subiect, inclusiv reacții și analize/opinii scrise în redacție

Mă așteptam la acest blat de la Digi24.ro?

Ce să zic? Jurnaliștii de la Digi24 TV, de pildă, au fost cei care-au urmărit, cu notabilă solidaritate de breaslă, subiectul amenințării Emiliei Șercan cu moartea, un lucru care nu poate fi uitat. Ba chiar au aflat înaintea ei că a fost săltat polițistul care, la ordinul șefilor Academiei de Poliție, a pus în executare intimidarea ei (scopul fiind s-o forțeze să nu mai scrie de plagiatele în masă din universitate).

Au aflat dis-de-dimineață cei de la Digi24 TV că omul a fost reținut – și au sunat-o. Emilia de la ei a aflat că există un suspect. Știți la ce oră l-au săltat pe polițist? La 6:00 dimineața – de la locuința părinților lui din Slatina. L-au luat, l-au suit în mașină și l-au adus la București.

Știți la ce oră au sunat-o cei de la Digi24, care erau deja la lucru, pe Emilia? La ±8:00, adică imediat înainte sau imediat după ce suspectul trecea de centura Bucureștiului. Știți la ce oră a postat Digi24.ro știrea pe site? La 8:44. Știți de unde știu? Știu pentru că am citit rechizitoriul și am corelat orele cu cele ale știrii de pe site.

Este faptul că site-ul nr. 1 de știri tratează cu flit subiectul “premier-plagiator” doar o neglijență, o nepricepere, un

rateu?
Mă cam feresc să spun “nu”-uri 100% în astfel de situații – dar de data asta n-are, nici măcar avocatul diavolului din mine, o ipoteză 5% plauzibilă. Nu văd cum poți să ai o echipă de dimensiunile astea și să nu te prinzi că un premier acuzat de furt e subiectul zilei/săptămânii/lunii. Nu există așa ceva.

Cred, și mă bazez pe faptul că înțeleg binișor mațele presei (inevitabil, pentru că am trăit 20+ ani înlăuntrul ei), că la Digi24.ro e ordin pe unitate “să dăm doar strictul necesar + ce e pozitiv + ce nu face deranj la vârf + ce se pliază pe punctajul oficial al partidului”. Reiese din selecția de știri pe care au ales, totuși, să le publice pe site.

Îmi pare rău, pentru oamenii care știu meserie de-acolo, dacă-i fac să se simtă nasol. Îi rog să-și imagineze că fiecare dintre ei, și nu Emilia Șercan, ar fi demonstrat la virgulă, cu tabele și rânduri numărate, că premierul țării a copiat în teza de doctorat – o teză în baza căreia ia bonus la salariu de 18 ani încoace.

Și să-și imagineze că site-ul nr. 1 de știri din țară ar fi publicat, despre investigația lor, doar punctajele de “damage control” ale politicienilor.

Mai cred și că oamenii care se găsesc într-o astfel de situație știu, mult mai bine ca mine, cât de sufocant e valul eufemistico-pasiv-agresiv al unui astfel de ordin pe unitate.”

Notă: Postare preluată de G4Media.ro cu acordul autoarei

Citește și

Cum au evitat televiziunile scandalul de plagiat al lui Ciucă în prime time: Știri seci plus câte o întrebare răzleață în timpul dezbaterilor pe alte teme

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

48 comentarii

  1. Vorbește G4 care îngroapă mereu toate scandalurile din USR, presă, bree, presă independentă.

    • Comenteaza la haznaua 3 postac

    • Bre postac grup infractional, la putere este caracatita PNL+PSD! USR este o opozitie firava daca este sa ne luam dupa sondajele masluite!

    • Dude, eu vorbeam de deontologia jurnalistică, habar nu ai de capul tău ce înseamnă asta.

      Îți iei lumina de pe siturile afiliate politic, aplauzi ca foca și te agiți ca bufonul. Sa-ti zic ceva, poate pricepu, NU EXISTĂ PRESĂ IDEPENDENTA, presa scrie la comandă, hoțul strigă hoții, lasa-ma draq cu postaci, masluiri si mafii, prajitule!

    • Toată presa e in mâinile Mafiei bolșevice USL.

    • Bravo George! Tocmai te-ai descris in detaliu …

    • Cum au ingropat stirea cu dna la Nicusor Dan…

    • @george tu cam pe ce planeta traiesti? sau cat de des citesti g4? si care’s alea ingropate de g4? da un singur exemplu, ca poate imi scapa mie, recunosc ca eu cu latrina si gunoiul de digi24-prelipceanu (desi negritoiu si cojoracu si mai sunt cativa sutn ok) nu prea le am

    • Eu e george cel care stie tot si mereu ma pozitionez contra usr , pt ca stiu ca de acolo vine amenintare pt stapanii mei . Si de hnde sa rod si eu ceva daca nu de la ei !? Nu fiti rai !

    • Așteptăm Euronews, varianta RO.

  2. Mai exista încă Digi24?!!!!!!

  3. Digi24 sunt mercenari media pentru mafia PNL PSD

  4. Rezumat: Digi (sau orice alt trust de presă/jurnalist) nu are libertatea de a publica știrile pe care le consideră de interes, ci trebuie să publice știri privitoare la teme considerate de interes de d-nele Dîrțu, Șercan sau alți particulari. Evident, dacă în societate se petrece ceva pe care eu ca particular îl consider grav, Șercan (care e jurnalistă) nu are dreptul la tăcere?! Libertatea jurnalistică se oprește acolo unde am eu chef.

    Sau, mă rog, nu unde am eu chef, fiindcă nu sunt VIP ca Șercan, Tapalaga sau Dîrțu, numai VIP-urile dictează altor persoane ce să scrie *wink*

    • tie ti se pare ca plagiatul premierului Romaniei nu e de interes?

    • *Bănuiala privind plagiatul premierului României
      Ba da, o bănuială cu privire la un plagiat este de interes, tocmai de aceea au existat știri cu privire la asta, inclusiv pe Digi. Eu nu cred că 23 de știri diferite despre o simplă acuzație sunt utile, dar mă rog, eu nu impun o altă politică de jurnalism nimănui. Dacă G4media a considerat oportun să creeze 23 de știri cu referire la acest subiect, mi se pare legitim. La fel mi se pare legitim că alte trusturi de presă să nu trateze cu la fel de mult interes această problematică, că la urma urmei ține de politica lor editorială.

  5. Acest articol este exemplu de cum NU trebuie facuta presa. Faptul ca jurnalistul X a postat pe FB un comentariul poate fi interesant, general vorbind. Insa tot ce a spus jurnalistul X se poate verifica in acest caz. A facut cineva de la G4MEDIA verificarea? Daca da, atunci poate fi dat ca fapt, nu ca „jurnalistul x posteaza pe FB”. Dar in presa romaneasca nu se verifica mai nimic. Totul se preia.

  6. De aia am renuntat la Digi24 (web si tv)

  7. Bravo o judecata de TV sper ca TV sa fie amendare drastic după ce se termina bilciu.

  8. Dude, eu vorbeam de deontologia jurnalistică, habar nu ai de capul tău ce înseamnă asta.

    Îți iei lumina de pe siturile afiliate politic, aplauzi ca foca și te agiți ca bufonul. Sa-ti zic ceva, poate pricepu, NU EXISTĂ PRESĂ IDEPENDENTA, presa scrie la comandă, hoțul strigă hoții, lasa-ma draq cu masluiri si mafii.

  9. Nimic mai normal. Cine marca banu’ pune muzica.
    Sigur, sunt banii din taxe si buget, ai fraierilor care au votat peeseedee sau peeneelee. Precum si ai celor care si-au bagat picioarele-n el de vot sau ai celor care au votat anti mafia, dar acum nu au de ales decat sa plateasca taxe in alta țară.
    In rest, e doar пропаганда .

    • Sunt banii proveniți de la toți romanii care plătesc taxe si impozite. Chiar si doar TVA când cumpara ceva din Ro.

  10. De aia au plecat atâția jurnaliști în ultimii ani de acolo.

  11. Nu ştiu cum se face, dar de câte ori schimb canalul pe digi24 dau de Ministrul Cîmpeanu (PNL).În altă ordie de idei, cine are abonamente la digi, sprijină şi politica digi24 ,de a nu deranja puterea . Ăsta e servilism, cunoscut în popor ca PUPINCURISM.

  12. Digi, B1, Antenele sunt toate umparate politi si vor face exact ce spune puterea.

  13. Vorbește G4Media, care cenzurează cometarii discreționar.

    Demagogia e maximă în toată presa românească, doar că G4Media se cred mai cu moț.

    • Daca tot timpul esti cu organul in gura cand scrii, normal ca esti cenzurat. Dar doar in capul tau e discreționar, postache!

    • C.ompari soar.eci cu elefa.nti.
      Eu su.nt unu.l din.tre cei care sunt cen.zurati frec.vent pe G4, chi.ar mi se s.terg mesa.je deja po.state. D.aca as fi mai pa.ra.noic i-as b.anui si pe asti.a de la G4 ca su.nt cump.arati de guv.ern.
      N-are nici o lega.tura tre.aba asta, poli.tica din come.ntarii cu pre.sa si m.a.s.s me.di.a cump.arate la b.ucata care cr.eaza fie un lin.saj fie un black.out medi.atic atunci cand e nevoie.

    • @Alin: nu știi ce vorbești, stai jos ai 2!

      G4Media e la fel de părtinitoare ca orice altă publicație din România – au o agendă pe care vor să o promoveze… și dacă dai puțin zoom-out vezi clar unde le este biasul.

      Incidental, susțin și mă identific multe dintre pozițiile lor, cum ar fi lupta pentru o justiție independentă și o Românie pro-europeană… că altfel nici nu le-aș mai vizita această epavă de site din 1992!

      Dar să fim serioși și să nu ne îmbătăm cu apă rece, G4Media sunt la fel de demagogi ca toți ceilalți. Iar cenzurarea meticuloasă și *discreționară* a comentariilor a devenit parte din brandul lor!

  14. Încă un câine de pază al democrației DRESAT de potenții momentului. Incepe tot mai mult sa semene in Românika cu Turcia lui Erdogan.

  15. digi24 a devenit demultisor varianta cu ‘guler alb’ a mafiei politice.
    ce santaje or face baietii, ca deh, au alt public decat latrinele.
    partea proasta, cand te orbeste lacomia, e ca uiti ca oamenii nu-s chiar asa usor de prostit.

  16. Gigi TV nu se dezminte

  17. prelipceanu merita un premiu „latrina”

  18. Sincer nici eu nu mi-am batut capul prea mult cu acest subiect. Daca au dat 4 stiri in 36 ore, cate ar fi trebuit sa fie ca sa fie multumiti g4 media si d-na respectiva?
    Sau ii supara ca digi24 nu a latrat destul de agresiv pe acest subiect ?

  19. Digi nu este cel mai rău exemplu in acest sens!
    Problema majora este cu celelalte televiziuni părtinitoare care promovează politicieni cor.upți si jurnaliști imorali
    si versiunile xyz Stars care promovează fraudsterii si cor.uptii din privat (bombardieri on steroizi si pros.tituatele anal.fabete pe care le finanteaza acestia cu bani murdari). Ele si-au propus sa influențeze negativ tinerele generatii ca sa creeze o societate analfabeta si cu valori distorsionate, departe de meritocrație si etica!

    Aceeași hidra formată din cor.upți + media
    a plătit trolli pe G4 (din care cei mai buni sunt fosti sau actuali jurnaliști si scriitori)
    si au contractat servicii de denigrare in afara acestei platforme, targetate împotriva comentatorilor independenți anti-corupție.

    Marii cor.upții fu.ra din fonduri publice prin contracte cu statul obținute prin licitații măsluite cu ajutorul funcționarilor publici cor.upți. Apoi, cu banii fu.rați de la romani, contractează companii de marketing politic, reputație (pentru ei), denigrare (pentru oponenti si civili anti-corupție care le demasca jafurile)!
    Îmbogățiți din contracte cu statul dubioase sunt patronii celorlalte televiziuni, nu digi! Tot ei apara corupții; digi pare doar selectiv.

  20. Problema cu N Ciucă este ca:
    Astfel de comportamente, aparent nevinovate, din categoria “a plagiat putin când pagiatul nu era penal”,
    alimentează VECHEA PROBLEMA SISTEMICA din România:

    ▪️privilegierea ilegală a unei caste mediocre intelectual si moral,
    in baza unor documente false sau irelevante si prin trafic de influenta,
    care a permis acestei caste sa încaseze din bani publici
    mult peste cât merita, raportat la nivelul lor moral si intelectual!! Vorbim de furt din bani publici.

    Romanii onești discriminați sunt nevoiți sa investească pro-bono mii de euro sa lupte cu sistemul mafiot si cu corupția din statul asta, timp care înseamnă bani
    pe care ar trebui sa ii recupereze dând statul mafiot in judecata!!

    ▪️Cei ca N. Ciucă meritau maxim 200.00 euro din bani publici pe 20 de ani,
    pentru ca doar astfel ar fi fost posibil ca si ALTI romani,
    SUPERIORI lui moral si intelectual,
    sa beneficieze de drepturile lor, in sume similare!

    Cei ca el, si toti hotii din casta privilegiata ilegal,
    au încasat mai mult pentru ca AU FURAT din drepturile altor romani care ii sunt superiori moral si intelectual!

    ▪️Sa se ducă ei sa lucreze in străinătate, hotii,
    si sa nu mai fure din drepturile altor romani! Dar din joburi obținute pe concurs nu pe mita data din ce au furat din bani publici!

    ▪️Sa trimită ei apoi miliarde in țara anual, din salariile încasate in străinătate, care sa fie taxate apoi in economie cu 50%,
    bani care sa ajungă la bugetul de stat din care sa fie platite drepturile altor romani ce au fost furați de aceasta casta privilegiata ilegal!

    ▪️Corupții sunt menținuți in sistem pentru ca
    ei facilitează mai departe furtul din colonia România,
    jaf a 50% din zecile de miliarde de euro din licitații,
    plus exploatarea resurselor țării in interesul puterilor străine,
    jaf care in 20 de ani înseamnă 2 PIB-uri furate!
    Corect, Rusia jefuia 1 PIB din România după al doilea război mondial, ca despăgubiri de război!
    Aceeași poveste si acum, doar cu hoți diferiți si apărați de oamenii din sistem!

    ⚖️ Va rog frumos sa publicati si celelalte 2 comentarii anterioare!

  21. Din pacate nu mai exista presa si televiziuni independente in colonie. Si voi mi-ati cenzurat comentariile anterioare.

    • Sigur exista un grup pe fb in care se comenteaza stire cu stire G4.
      Nu e interew public pentru nimic.
      Daca ar fi pe bani… sa vezi imbulzeala

  22. … ne miram ca nu mai avem parte de informatie, astazi? Mizele sunt prea mari, mecanismele sunt bine puse la punct, iar bizonii primesc, pentru rumegat, doar informatie interpretata.

  23. Bravo. Plagiat desoperit de marea vantoare de epoleti. Fara nicio competenta in domeniu. Pe Kovesi n-o gasea nici cu textele puse unul langa altul.

  24. Pai, sa nu ne miram: acum la Radio Romania Actualitati, dupa Stirile de la Ora 13, a inceput emisiunea „Reporteri la zi”, emisiune care de regula discuta unul dintre subiectele „arzatoare” ale zilei!
    Emisiunea e in desfasurare si dureaza pana la Ora 15: subiectul e MIEREA!
    M-am „informat” despre MIERE: „arde” Tara cu atatea subiecte „fierbinti”, in timp ce RRA discuta depsre MIERE!
    Mi-amintesc ca fix asa era in vremea lui Dragnea: Tara „fierbea” dupa OUG 13, RRA discuta dupa „Stirile de la Ora 13” depsre Turismul din vara ce urma sa vina!!!

  25. Furtul e una, plagiatul e alta. Veti afla si voi, cand veti avea ceva ce poate fi furat, si un etnic va va usura de respectivul obiect fizic. Cand veti ramane fara card sau telefon, va veti dori ca cinci ciuci sa fi plagiat!

    • ,,Belemist progresist” daca ai avea mai multa mainte decat o gaina ai sti ca si plagiatul este tot un furt. Dar intelectual, lucru ce tie iti liseste cu desavarsire. Hai, fa pasi de pe acest site ca sa-ti vedem mersul!

  26. Daca aveti nevoie de ,,stiri,, uitati-va la Romania tv, Antena 3, Nasul, incarcati-va cu stiri facute si comentate dupa muschii multora dintre noi. Sebi, din Serbia lui Putin stie ce sa transmita la redactia lui de 2 bani.
    Digi mi se pare cel mai echilibrat post in conditiile in care, atentie, patronii sunt maghiari.Cat priveste Emilia Sercan, am inteles ca este si lector universitar. Parerea mea este ca raul pleaca de la Universitate, respectiv de la profesorii universitari, doctori….. care conduc aceste cursuri doctorale.
    Lor le-a verificat cineva lucrarile de doctorat? Daca ar fi integri, onesti si corecti nu ar accepta astfel de compromisuri.
    Coruptia pleaca din mediul academic, din facultatile noastre unde avem invatamant de 2 bani, datorita caracterului pe care il au acesti asazisi profesori.
    Cu totii am facut o facultate si avem exemple destule de dascali carora ke era lene sa deschida gura, dara-mi-te sa-si mai si actualizeze cunostintele. Unii adormeau la catedra, iar altii corupti, isi planificau ce sume urmau sa primeasca pt o lucrare sau alta de diploma pe care o indrumau si atentie acestea erau suficiente pt a-si procura o masinuta.
    Dna Sercan, fiti consecventa, dar luati-o de la baza, acoli este raul. Incepeti cu doctoratele profesorilor si veti avea surprize mari, mari de tot.
    De exemplu cu diplomele celor care v-au indrumat pe dvs