Cum a învins Andrei, un copil cu sindrom Down, discriminarea profesorilor. Decizie definitivă în justiție
Andrei este un tânăr cu sindrom down din Botoșani. În 2015, pe când avea 14 ani, a fost încadrat în clasa a V-a la școala gimnazială nr. 13 ”Ion Creangă” din Botoșani, după ce o comisie specializată l-a recomandat pentru învățământul de masă, însoțit de un profesor itinerant/de sprijin.
La școală, copilul s-a lovit însă de ostilitatea și agresivitatea unor profesori și părinți.
”Încă din a doua săptămâna de școală, profesoara de geografie a avut o atitudine reticentă față de copil, în timp încercând să convingă și alte cadre didactice să îl lase corigent pe copil, demersuri în care a fost sprijinită de profesoara de română. A refuzat să comunice cu copilul și cu profesorul itinerant. De asemenea, a comunicat celorlalți părinți situația copilului, fiind demarate acțiuni de convingere a acestora de a-l exclude pe minor din clasă”, se arată în documentul prin care Consiliul Național de Combatere a Discriminării le-a sancționat pe profesoarele ostile cu avertisment.
Profesoara de geografie ”a inițiat un dialog agresiv cu părinții. Aceasta i-a convocat pentru a-i convinge să își retragă copilul din școală. Motivele invocate au fost că minorul va deranja activitatea la clasă, deoarece <<fizic este mai mare>> și <<sigur o să îi lovească și pe ceilalți>>”, potrivit sursei citate.
Conflict și între profesori. Spre deosebire de profesoarele de geografie și română, profesoara de istorie i-a dat o notă de 10 elevului cu sindrom down ”deoarece <<a recitat>> lecția, ceea ce demonstrează capacitatea de a se adapta curriculei și de a urma acest parcurs educațional”.
”Doamna profesor Filip Mihaela a susținut că se va folosi de funcția sa de inspector școlar la disciplinele Istorie-Geografie pentru eliminarea lui Andrei din clasă. Pe cale de consecință, doamna profesor de istorie a fost amenințată cu un control de la inspectorat de către doamna Filip Mihaela, în abuzul funcției sale, pentru că Andrei a primit nota 10 la istorie. În schimb, doamna profesor de limba română, Țicalo Mihaela, a făcut o notare defectuoasă a tezei copilului la limba română, pentru a facilita excluderea acestuia din clasă”, se arată în documentul CNCD.
Până la urmă, totul a ajuns în fața Consiliului pentru combaterea discriminării care le-a sancționat cu avertisment pe profesoarele de geografie și română și pe câțiva părinți ostili lui Andrei. Aceștia au formulat însă reclamație în Justiție.
În noiembrie 2017, Curtea de Apel Suceava a menținut sancțiunea CNCD. La fel și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 26 mai 2020.
Părinții lui Andrei au fost sprijiniți în demersul legal de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, un ONG care luptă împotriva discriminării copiilor cu dizabilități.
Foto: Pexels.com
Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii