G4Media.ro

Cum a învins Noua Zeelandă cel de-al doilea val de coronavirus/ De…

Sursa Foto? Facebook/ Jacinda Ardern

Cum a învins Noua Zeelandă cel de-al doilea val de coronavirus/ De zece zile nu se mai înregistrează nici o nouă infecție/ Rețeta succesului: restricții severe și disciplină în respectarea regulilor

Atunci când, în luna august, virusul a revenit în Noua Zeelandă, la Wellington, capitala ţării și locul de reședință a jumătate din populație, se înregistrau zero infecţii de la începutul lunii iunie. Apoi, primul-ministru Jacinda Ardern a apărut la televizor pentru a explica că autoritățile vor recurge la un nou lockdown destul de sever; focarul izbucnise într-o clădire de locuințe sociale și contactele trebuiau reduse la minimum, scrie Corriere della Sera, citată de Rador.

Acum, pentru prima dată de la începerea noilor restricții, au trecut zece zile fără să se înregistreze nicio infecție: „Virusul este din nou sub control”, a spus luni Ardern, la un pas de a fi realeasă la alegerile de duminică. Gestionarea pandemiei – cu o atitudine pe care unii observatori au definit-o ca fiind „maternă”, adică severă, dar empatică – a făcut ca aceasta să fie din ce în ce mai simpatizată de populație.

Dar care este „rețeta” reuşitei din Noua Zeelandă? Săptămâni de lockdown total la primele semne ale revenirii virusului, cum s-a întâmplat în luna august şi revenirea completă la viața normală, atunci când pericolul părea să fi trecut.

„Văd în restul lumii cum funcționează alternativele și nu arată grozav”, a declarat Jacinda Ardern, luni, într-o conferință de presă în care a estimat ca șansele ca țara să fi eliminat transmiterea virusului ar fi de aproximativ „95%”.

„Echipa noastră mică de cinci milioane de locuitori, puțin încercată de această dată, a făcut ceea ce fac întotdeauna echipele noastre sportive naționale: au lăsat capul în jos și au continuat să lupte”.

Desigur, cu puțini mai mulţi locuitori decât provincia Roma și o densitate a populației comparabilă cu cea a Suediei, unii vor obiecta că este ușor să ții sub control o epidemie. Însă răspunsul oamenilor – elevi, comercianţi, familii – a fost extrem de disciplinat; iar severitatea restricțiilor a fost eficientizată printr-o urmărire permanentă a infecțiilor (prin intermediul unei aplicații guvernamentale) și a unui efort de multiplicare a testărilor, precum și printr-o închidere aproape totală a frontierelor, deschise doar cetățenilor și persoanelor cu drept de şedere în ţară.

Modelul este clar: Noua Zeelandă a pus accent pe „eliminarea” virusului, la fel ca în Taiwan, spre deosebire de țări precum Suedia, care vizează în schimb „imunitatea de turmă”. Ambele abordări au baze științifice solide; dacă acestea sunt aplicabile sau nu, depinde de diverși factori, inclusiv de apariţia, mai devreme sau mai târziu, a unui vaccin.

Sursa: Corriere della Sera/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. ce guvern opresiv! cine vrea sa traiasca in dictatura aia?!

  2. Am impresia ca o sa ne pierdem libertile si drepturile daca lumea continua sa impuna restrictii…
    Oamenii trebuie educati in legatura cu covid nu inchisi in case.

    Virusul asta nu o sa dispara daca ne inchidem in case, trebuie sa purtam masca si sa ne spalam pe maini nu sa fim inchisi ca sobolanii!!!
    Trebuie sa ne adaptam! Asa se supravietuieste!

    Covid arata ca filmu bate viata, nu invers din pacate…

    • din pacate societatea e foarte polarizata. nu cred ca exista figura publica in tara asta sa nu se poata spune ca e cu „aia” sau cu „ceialalti”
      Vorbesc aici de cineva care ar putea sa dea aceste sfaturi.

  3. In Romania nu merge, intai trebuie eliminate hotia si minciuna ca sa poti aplica legea si disciplina.

    • Emil, daca elimini hotia si minciuna din Romania, ramai cu o populatie de cateva mii de oameni.

  4. Da bai indisciplinatilor, aceeasi reteta ca la prima victorie. Si aceeasi reteta ca la urmatoarele victorii.
    Fiti cuminti, disciplinati si cu unghiile curate (asta apropo de mesajul articolului, nu ca noua ne-ar strica un pic de disciplina)!

  5. Articolul e scris aiurea. Este vorba de Auckland nu Wellington iar primul caz a fost depistat la un angajat al companiei Americold nici vorba de locuinte sociale. Nu a stat nimeni inchis in casa am mers la lucru normal fiind inchise doar scolile pentru trei saptamani si restaurantele etc…iar singurul ”secret” este restrictia la intrarea in tara numai pentru ceteteni si rezidenti cu o carantinare stricta de 14 zile

    • Acolo nu se înghesuie nimeni în biserici la moaște, nu merge în aglomerație cu mască pe frunte și nu fac petreceri în Bună cu mii la un loc fără nicio protecție. Acolo sunt oameni care înțeleg pericolul…nu aveti o Cerva, o șparanghelista videochatista, un Simion care scoate lumea pe străzi cu tricolorul în dinți fără măști.

    • Păi, ar trebui ..să pupe moaștele! ca să le meargă bine – și să se pună bine și popa, cu premaru’ din sat!
      Îs înapoiați, neo-zeelandejii..

  6. Dat și exemplul Suediei (nici ei nu au probleme cu numarul noi de cazuri/ crestere mult mai usoara decat in alte state europene, comparati-le, aratati si economic care au fost costurile, etc.
    Sau dati doar ceea ce se modeleaza/justifica masurile de la noi? De ce va chinuiti cu Noua Zeelanda, dsti exemplu direct China!

    • @corect mai mucosule, nu ai mai terminat cu suedia? nu intelegi ca situatia de acolo nu se poate replica la noi? vrei sa-mi spui si mie cum facem sa obtinem densitatea de populatie din suedia si nivelul de educatie de acolo? ei au 25oameni/km^2, noi avem 84oameni/km^2. de educatie nu mai zic nimic. chiar nu intelegi ca un model depinde foarte mult de conditiile pe care se aplica? si oricum nici in suedia se mai schimba lucrurile …. vezi aici: https://www.sciencemag.org/news/2020/10/it-s-been-so-so-surreal-critics-sweden-s-lax-pandemic-policies-face-fierce-backlash

    • Atacurile constante pe care le faci la persoana arata lipsa de civilizatie pe care o clamezi, degeaba traiesti in afara tarii, se pare ca nu ai învățat nimic.
      Singurul lucru pe care il adaug, pt ca pana la urma argumentele conteaza este legat de faptul ca nu este relevant sa compari densitatea unei tari și atât, ci densitatea oraselor/ in satele mici nici la noi nu sunt cazuri, ci in orasele mari. Cu ce ma incalteste pe mine ca tu compari padurile Suediei (mult mai mari si mai intinse) cu ale noastre, traieste cineva in ele? Pt ca in calculul menționat de tine sunt prinse și ele.
      Pe de alta parte vb de civilizatie, stai linistit eu ma simt destul de civilizat si multi altii din tara asta, singurul necivilizat se pare ca esti tu in aceasta discutie.

      Ps. Te rog evita-ma pe viitor, descarca-ti veninul in alta parte. Prost as fi sa iti mai răspund vreodata.

    • @Corect , bug asta e ca prostul care nu se lasa pana cand nu spune tot ce stie.

    • mai incorect, densitatea populatiei este extrem de importanta. dar da, ai dreptate ca e foarte importanta densitatea aglomerarilor urbane in special. dar si aici suedia sta mult mai bine ca noi iar suedia mai are un factor cheie important aici – numarul extrem de mare de „gospodarii” alcatuite dintr-o singura persoana (> 40%). acest lucru face ca infectarea in cadrul familiei sa fie mult mai mica. iar de partea cu educatia, te invit sa stai o perioada in suedia, sa vedem atunci cat de „civilizat” te mai simti 😀
      asa ca vezi tu, mai incorect, vorbesti de argumente dar nu esti in stare sa procesezi asa ceva …. nu reusesti sa intelegi ca un model se aplica doar in anumite situatii nu peste tot. aceasta capacitate de procesare si intelegere arata nivelul tau intelectual. de altfel ti-am dat sa citesti un articol, ca sa intelegi si tu care este situatia in suedia insa se pare nu ai inteles nimic din el

    • mda, a mai aparut un mucos analfabet, flav ….

  7. Women ftw! Daca era mark rutte nu scriau nimic.

  8. Noua Zeelanda a invins coronavirusul inainte ca acesta sa apara. Prin Educatie si cultivarea responsabilitatii sociale.

  9. poate conteaza si ca e o insula ( doua ) ? sau ca are o densitate foarte scazuta a populatiei si un nivel ridicat de trai?( au apa calda sa se spele pe maini )?

  10. Ce m-a impresionat e disciplina oamenilor care au înțeles planul și au ajutat la punerea lui în aplicare. La noi și dacă ar veni Isus să ne zică să purtăm mască și să nu ne îngrămădim la piață, tot n-ar fi băgat în seamă.

  11. Ministrul de Externe al Italiei, Francesco Boccia a declarat: Nu permitem alte lacrimi.

    Nu ne permitem să ne permitem să pierdem The International Bucharest Marathon , pe romanește.

  12. back up