G4Media.ro

Cum a lovit în plin coronavirusul turismul în Tirolul de Sud. Hotelier:…

Sursa Foto: Deutsche Welle

Cum a lovit în plin coronavirusul turismul în Tirolul de Sud. Hotelier: Aveam între 50 și 60 de rezervări pe zi. Acum nu avem nici una. Nu putem să mai acoperim nici măcar costurile fixe/ Miercuri se închid toate telecabinele și restaurantele din jurul pârtiilor

Guvernul de la Roma a extins restricțiile drastice impuse în weekend in nord asupra întregii țări. Toată Italia a intrat în carantină. Efectele epidemiei se resimt de mai multe săptămâni mai ales în sectorul turismului, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Joachim Nischler e o persoană foarte activă – merge in drumeții, face excursii cu mountainbike-ul și are un certificat de ghid pentru turele cu bicicleta de curse. Directorul hotelului Lindenhof din localitatea Naturns din nordul Italiei povestește cu amărăciune că acum va avea chiar prea mult timp liber pentru aceste activități, fiind nevoit să-și închidă temporar hotelul din cauza coronavirusului.

„Nu mai avem de lucru. E trist, clienții nu mai apar, pur și simplu, sau își anulează rezervările. De obicei, avem între 50 și 60 de rezervări pe zi. Acum nu avem nici una. Nu putem să mai acoperim nici măcar costurile fixe”, explică Joachim Nischler în dialog cu DW.

La finele săptămânii trecute, Institutul Robert Koch, principalul for din Germania pentru combaterea epidemiilor, a calificat Tirolul de Sud drept regiune de risc în contextul epidemiei de coronavirus. Joachim Nischler se teme că această criză ar putea afecta economia regională pe termen lung: „Angajații din sectorul turismului care trebuie concediați acum sunt primii care suferă de pe urma crizei. Apoi urmează toți furnizorii și meseriașii care nu mai primesc comenzi. Iar dacă angajații din aceste domenii cumpără și consumă mai puțin, va fi afectat și comerțul – în contextul în care nu mai vin nici turiștii.”

Temerile directorului de hotel se adeveresc deja de acum. Luni, asociația hotelierilor din regiune a anunțat într-un comunicat de presă că sezonul de schi din Tirolul de Sud va fi încheiat prematur. Miercuri se închid toate telecabinele, telescaunele și localurile din jurul pârtiilor. Vor putea fi redeschise cel mai devreme pe 3 aprilie.

Urmări pentru viața publică

Decizia asociației hotelierilor se încadrează într-o serie lungă de măsuri drastice luate în Italia în ultimele zile din cauza epidemiei de coronavirus. Numărul oficial al infecțiilor confirmate de pe teritoriul Italiei a ajuns luni seară la aproape 10.000, peste 460 de persoane au murit din cauza bolii cauzate de noul virus. Astfel, Italia e țara cu cel mai ridicat număr de victime după China, unde a izbucnit epidemia în decembrie.

După ce au fost închise deja săptămâna trecută toate universitățile și școlile, guvernul de la Roma a extins restricțiile privind libertatea de mișcare impuse inițial în nordul Italiei asupra întregii țări. Instituțiile de învățământ vor rămâne închise până pe 3 aprilie, la fel și cinematografele, teatrele și muzeele, campionatul de fotbal se întrerupe, demonstrațiile sunt interzise. Cine nu respectă aceste reguli stricte, riscă trei luni de închisoare și amenzi de 260 de euro.

Daniela Zadra, directoarea de marketing la Azienda de Soggiorno di Merano, o organizație din domeniul turismului din Tirolul de Sud, povestește în dialog cu DW că măsurile împotriva răspândirii virusului se resimt deja puternic în viața de zi cu zi: „Proprietarii de baruri și restaurante trebuie să mute mesele în așa fel încât să fie cel puțin un metru distanță între clienți.” Probabil se va termina și cu obiceiul tipic italian de a bea un espresso la bar, în picioare. „Iar în birouri se evită ședințele mai mari, multe lucruri sunt discutate la telefon și prin email.”

Ajutor de la Bruxelles?

Premierul Giuseppe Conte a vorbit despre o urgență națională în contextul coronavirusului. Într-un interviu acordat renumitului cotidian italian La Repubblica, șeful de guvern a declarat: „Pentru a ieși din această criză, vom recurge la toate mijloacele omenești și financiare.”

Când vine vorba de probleme financiare, Conte speră că Italia va fi sprijinită de Bruxelles. În interviul cu La Repubblica, el a solicitat schimbarea în acest context a regulamentului strict privind datoriile contractate de un stat membru al UE, pentru a garanta mai multă flexibilitate.

Măsurile luate de guvern nu sunt acceptate peste tot: un comunicat al ministerului italian de justiție de luni relatează că s-a ajuns la revolte în mai multe închisori, după ce a fost redus printr-un decret de urgență contactul direct dintre deținuți și familiile lor. S-a ajuns la violențe, șase deținuți au fost omorâți. În plus, multe centre de detenție au fost incendiate. Sindicatul polițiștilor care lucrează în penitenciare a vorbit luni după-amiaza despre revolte violente în 27 de închisori din Italia.

„Să întrerupem lanțul infecției”

Localitatea liniștită Naturns din apropierea frontierei cu Austria e foarte departe de aceste incidente dramatice. Joachim Nischler povestește că localnicii rămân calmi și că rafturile supermarketurilor sunt, în continuare, pline.

În ultimele săptămâni, doar puținii turiști pe care i-a prins epidemia în mijlocul concediului au intrat în panică, spune hotelierul: „De frica noului virus, o doamnă nu a mai coborât nici măcar până la recepție și refuza să ia cina în restaurantul nostru. Noi îi aduceam mâncarea la ușa camerei de hotel, o lăsam acolo, plecam și o anunțam apoi la telefon. Așa am putut să-i garantăm că nu intră în contact cu noi.”

Joachim Nischler consideră că măsurile severe luate de guvernul Italiei sunt bune. Îi mai rămân câteva săptămâni până la sezonul de vârf care începe în jurul Paștelui: „Până atunci trebuie să învingem virusul, trebuie să întrerupem lanțul infecției.”

Sursa Foto: Deutsche Welle


Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. La munca cu voi… patronilor

    • @Clodfare: de unde ai atata frustrare? nu ai capacitatea sa intelegi ca situatie este pe cale sa devina dramatica? daca citesti articolul cu atentie vei remarca urmatoarele:
      – patronal are angajati pe care ii plateste , astfel ca acestia pot sa isi intretina familia
      – patronul nu are fundul lipid de scaun in biroul sau , ci mai activeaza ca si ghid montan
      – din cauza reducerii rezervarilor la hotel (uri) intregul lant de servicii este afecta , inclusiv instalatorii care erau solicitati pentru eventuale reparatii (acest exemplu este dat strict pentru capacitatea ta de intelegere).
      Cu siguranta ca tu ai cel mult un nivel mediu de educatie , dar mai grav decat aceasta este atitudinea/vizunea asupra celor care muncesc (patronul de hotel prezentat in articol chiar munceste si se intereseaza de situatia angajatilor); cu siguranta ca tu deabia gestionezi salariul tau lunar si te doare in pix de restul lumii , in general. banui ca esti microbist original care umple stadionelele si parcurile de coiji de seminte. Pentru binele societatii (tu fiind inclus), te rog sa faci un efort si sa taci cand ti se prezinta astfel de situatii ; apoi sa incerci sa vezi toate consecintele care decurg din situatia prezentata; eventual vei intelege cat de mult depindem unii de altii in societate si cat de important este un comportament sanatos (atat din punct de vedere igienic / medical , dar si din punct de vedere moral)