Cum a mințit oficial guvernul francez că măștile de protecție nu folosesc la nimic pentru a acoperi lipsa acestora din spitale
Guvernul francez a susținut săptămâni în șir că măștile de protecție nu folosesc la nimic, ba chiar că ar putea face mai mult rău, însă motivul real pentru care a susținut acest lucru a fost lipsa măștilor din dotarea spitalelor, dezvăluie Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Mai mult, autoritățile trec acum dintr-o extremă în alta, iar mai multe orașe, printre care Nisa, Cannes și Paris iau în calcul introducerea obligativității purtării măștilor de protecție în spațiile publice. Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a interzis începând de miercuri orice activitate sportivă în aer liber, între orele 10 și 19.
- Nota Redacției: Și în România, Ministerul Sănătății anunța pe data de 20 martie următoarele în ce privește masca de protecție: Dacă sunteți suspect sau aveți infecție cu coronavirus: purtatul unei măști faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur. Dacă nu sunteți infectat: nu există în prezent dovezi științifice că sunteți mai protejat în fața coronavirusului dacă purtați mască decât dacă nu purtați.
- Abia 9 zile mai târziu, pe data de 29 martie, ministrul economiei, Virgil Popescu a anunțat că a început producția primelor măști în România: În scurt timp vor produce 150.000 de măști pe zi, iar din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăți pe zi.
Toate grădinile publice și parcurile din Franța sunt închise, la fel pădurile și plajele. Primarii forțează guvernul pentru a impune carantina totală, însă FAZ notează atitudinea oscilantă a autorităților franceze de până acum.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Sibeth Ndiaye, a negat săptămâni în șir că măștile de protecție ar putea fi utile în reducerea riscului de infecție. ”Măștile ar putea fi chiar contraproductive pentru că dau iluzia protecției”, a declarat ea. Totuși, oficialii guvernului admit acum, notează FAZ, că această atitudine față de purtarea măștii a fost generată de lipsa acesteia din stocuri.
Atenția guvernului nu a fost pe protejarea sănătății cetățenilor, ci pe acoperirea faptului că s-au făcut pregătiri insuficiente pentru pandemie. FAZ scrie că responsabilitatea pentru absența măștilor de protecție nu revine totuși guvernului condus de Macron. Fostul ministru socialist al sănătății a decis în 2013 să nu refacă rezervele de stat pentru măști și combinezoane de protecție.
Dar nici spitalele de stat nu au investit în refacerea acestor rezerve. Totuși, guvernul a avut rețineri în a spune adevărul francezilor. Șeful autorității pentru sănătate, Jerome Salomon, a susținut pe 26 februarie că nu există lipsuri.
Populația a constatat în timp că, de fapt, nu există măști de protecție. Acest lucru a știrbit încredrea publicului în liderii politici. Purtătorul de cuvânt a mers chiar mai departe, spunând că pentru numeroși cetățeni este mult prea complicat să își pună masca de protecție.
Însuși președintele Macron, mai scrie FAZ, a trebuit să-și schimbe radical poziția, afirmând că guvernul va lupta pe piețele internaționale pentru a asigura necesarul de măști. Însă presa a dezvăluit cât de puțin pregătiți sunt birocrații francezi de la autoritatea de sănătate pentru a face importuri din China. Agenției i-a luat mai bine de o lună pentru a-și revizui procedurile complicate și lungi.
FAZ subliniază că a existat o problemă și cu testarea, realizată inițial în număr redus din cauza organizării centralizate rigide. Până în data de 7 Martie, doar o duzină de laboratoare din spitalele de stat au fost autorizate să realizeze teste.
Din șapte martie, li s-a permis și laboratoarelor private să efectueaze teste, însă nu există suficiente aparate de testare. În timp ce Germania dispune de 100 de astfel de aparate, în Franța existau doar 12 la începutul pandemiei. Între timp, au mai fost cumpărate altele, dar țara este departe de a realiza teste suficiente, mai scrie FAZ.
Potrviti worldometers.info, numărul morților din cauza COVID-19 a ajuns, marți, la 10.328, astfel că Franța este a patra țară care trece peste pragul de 10.000 de decese, după Italia, Spania și Statele Unite. Numărul cazurilor de infectare se ridică la 109,069.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii