EXCLUSIV Cum a populat PNL două instituții-cheie cu neamuri, prieteni, parteneri de viață și clientelă politică. Noii șefi de la la Fondurile de Garantare și Contragarantare
O promisiune a premierului Ludovic Orban de la începutul mandatului – ”Să terminăm cu pilăraia şi nepotismul” –, este contrazisă flagrant de realitatea din două instituții esențiale pentru piața financiară. G4Media.ro prezintă cazurile Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGICMM) și al Fondului Român de Contragarantare (FRC). De la vârf și până la Filialele din Craiova, Sfântu Gheorghe sau Focșani, ambele instituții aflate în subordinea Ministerului de Finanțe au devenit baze ale clientelismului politic liberal, printre cei propulsați în funcții aflându-se și reprezentanți din partidele aliate.
Premierul Ludovic Orban a depus jurământul de învestitură pe 4 noiembrie 2019. Începând cu luna decembrie 2019, în Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și în Fondul Român de Contragarantare, la nivel central și local, au fost numiți, în diverse funcții (membri în Consilii de Administrație, președinți de Consilii de Administrație, membri Consiliul de Supraveghere, membri Directorat) 19 persoane care fac parte din PNL sau din formațiuni aliate ale acestuia. Cei mai mulți dintre cei numiți au mandate de 4 luni, care pot fi prelungite până la 6 luni.
- Iată lista acestora:
1. Sorin Alexandru Afloarei (30 de ani, PNL Iași, consilier județean, finul ministrului Mediului, liberalul Costel Alexe). Membru în Consiliului de Administrație al Filialei FNGCIMM Focșani. 2.300 de lei net/lunar. După venirea liberalilor la guvernare, a câștigat un concurs pentru un post foarte bine plătit, de economist, la ANCOM Iași.
Foto: Sorin Afloarei (stânga) și ministrul Costel Alexe (Facebook)
Contactat de G4Media.ro, Sorin Afloarei a spus: ”Sunt la servici, să îmi trimiteți întrebările pe e-mail”. Le-am trimis și nu a răspuns. Nici Alexe nu a răspuns întrebării dacă a fost implicat în ascensiunea finului său.
2. Gheorghe Pecingină (42 de ani, vicepreședinte PNL Gorj). Membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei. Anterior a fost numit secretar de stat în Ministerul de Finanțe.
3. Alexandru Ștefan Părduț (32 de ani, Președinte TNL Vâlcea, Consilier Județean Vâlcea, Vicepreședinte TNL România). Administrator executiv Filiala FNGCIMM Craiova. Remunerație lunară 15.870 lei/brut.
Foto: Alexandru Ștefan Părduț / Facebook
Cum a răspuns Alexandru Ștefan Părduț la întrebările adresate de G4Media.ro despre cine l-a susținut pentru funcție și dacă ajungea în funcție în condițiile în care PNL nu era la guvernare: ”Am fost susținut de Consiliul de Administrație. Nu am de unde să știu. Nu ține de mine”.
4. Alexandru Florian Gătejescu (43 de ani, PNL Dolj). Președinte Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Craiova. Remunerație lunară 2.500 de lei net.
Alexandru Florian Gătejescu, despre cum a ajuns la FNGCIMM și dacă a contat faptul că partidul său se află la Putere: ”Am experiență în avocatură. Am fost la București și am fost acceptat de directorul Fondului. Nu știu exact”
5. Robert Eugeniu Ciocioi (41 de ani, vicepreședinte PNL Gorj). Membru Consiliul de Administrație Filiala FNGCIMM Craiova. Remunerație lunară 2.500 de lei net.
O posibilă explicație a ascensiunii lui Ciocioi (indicat cu săgeată în fotografia de mai sus) la FNGCIMM: șeful organizației din care face parte, Dan Vâlceanu (primul din dreapta), este unul dintre apropiații ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, cel care supervizează numirile la cele două Fonduri / Sursa foto: Facebook
Robert Eugeniu Ciocioi, răspunzând la întrebările: Cine v-a susținut? Ați mai fi fost numit dacă PNL nu era la guvernare?: ”Am depus un CV. Posibil nu”.
În 2010, Ciocioi a fost reținut 24 de ore, pentru ultraj, în urma unui scandal într-un club. El afirmă acum că dosarul a fost închis fără să fie sancționat în vreun fel sau să fie trimis în judecată.
Tot pe filieră politică, în decembrie 2019, a fost numit membru al Comitetului de Nominalizare și Remunerare de la Minprest Serv SA (Activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora), societate controlată de Complexul Energetic Oltenia, acesta din urmă aparținând de Ministerul Economiei.
6. Ioana Gabriela Ciobanu (30 de ani, consilier personal al ministrului de Finanțe Florin Cîțu, foto jos). Este membru în Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Focșani. Indemnizație netă 2.300 lei lunar. În timpul documentării acestui articol, după ce am contactat-o, și-a închis contul de Facebook în care distribuia intens materiale despre șeful ei.
Nu am putut-o contacta în cursul zilei de vineri, o colegă transmițându-ne că lipsește pentru că are o problemă de familie.
7. Brândușa Nicoleta Miron (51 de ani, director comunicare PNL 2005-2010, în prezent expert relații publice PNL). Membru în Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Sfântu Gheorghe. Indemnizație netă 2.300 lei lunar.
8. Lucian Jugrin (36 de ani, PNL Iași). Până de curând consilier local Municipiul Iași; conform presei locale a îndeplinit și funcția de șofer al ministrului Mediului, Costel Alexe, șeful său din Organizația Iași. Președinte Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Sfântu Gheorghe. Indemnizație lunară netă 2.300 lei lunar. Nu a răspuns apelurilor telefonice.
Foto: Costel Alexe și Lucian Jugrin / Facebook
După ce PNL a preluat puterea, Jugrin a mai fost numit consilier în Ministerul Mediului condus de Costel Alexe și în Consiliul de Administrație de la societatea Explotare Sistem Zonal Prahova SA, controlată de Ministerul Mediului prin Administrația Națională ”Apele Române”.
9. Cristian Cosmin (44 de ani, vicepreședinte PNL Sector 5 București). Director general adjunct al FNGCIMM la nivel central.
10. Dumitru Nancu (41 de ani, ALDE), director general FNGCIMM la nivel central.
11. Ovidiu Ioan Silaghi (58 de ani, ALDE). Membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei. A ocupat aceeași funcție în guvernarea PSD, partidul său fiind aliat al acestuia la acel moment.
12. Cristian Tudor Băcanu (36 de ani, președinte Comisia Juridică PNL). Membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei.
13. Alin Văleanu (44 de ani, PNL Buzău), președinte interimar Consiliul de Supraveghere FRC. Venit 18.900 lei brut lunar.
14. Andrei Badiu (33 de ani, PNL Sector 6) Membru Consiliul de Supraveghere FRC. Venit 12.600 lei brut lunar. Recent, Andrei Badiu (foto jos) a fost numit și membru în Consiliul de Administrație de la Teletrans SA, filială a firmei de stat Translectrica.
15. Cristian Petrescu (49 de ani, PMP). Membru Consiliul de Supraveghere FRC. Venit 12.600 lei brut lunar.
16. Bogdan Nicolae Glăvan (43 de ani, PNL București, consilier economic al președintelui PNL, Ludovic Orban). Președinte directorat FRC, 26.400 lei brut lunar. Tot pe filieră politică, Glăvan a fost numit în Consiliul de Administrație de la Loteria Română.
17. Flavia Anghel (46 de ani, asociată într-o firmă cu Bogdan Glăvan). Membru Directorat FRC. 25.200 lei brut lunar.
18. Cristian Valeriu Păun (45 de ani, PNL București, și el consilier economic al președintelui PNL, Ludovic Orban). Președinte Consiliul de Administrație FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei.
Pe listă, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central, se mai află și fostul ministru liberal, Radu Stroe. Exclus din PNL, el a intrat în mai multe partide (PLR, ALDE, UNPR, PSD), fiind impus aici tot de o formațiune politică, cu acceptul liberalilor.
Conform unui răspuns al FNGCIMM, pe lângă indemnizație, pentru membrii de CA din Filiale, ”prin contractul de mandat, în mod excepțional și temeinic justificat, se pot deconta cheltuieli de transport și de cazare pentru administrator.”
Cel puțin la unele dintre filiale o parte dintre ședințe din perioada de pandemie s-au ținut online.
Oficial, toate numirile au acoperire legală. Biroul de Presă de la FNGCIMM a transmis, referitor la desemnările tinerilor liberali din Filiale, că ”Adunările Generale ale Acționarilor celor trei Fonduri locale de garantare fac propunerile de administratori pentru aceste societăți. Acționari la cele trei fonduri locale de garantare sunt FNGCIMM SA IFN și Ministerul Finanțelor Publice.”
Cu alte cuvinte, toate drumurile ajung la ministrul liberal de Finanțe, Florin Cîțu. La ședințele unde au fost numiți Ciocioi, Afloarei și ceilalți a participat de fiecare data, din partea Ministerului de Finanțe, o persoană de la București delegată de ministru.
În ceea ce privește nivelul de director general, respectiv director general adjunct (Dumitru Nancu și Cristian Cosmin), instituția a transmis că ”La nivelul CA al FNGCIMM SA IFN există un comitet de nominalizare care primește candidaturile celor care doresc să aplice pentru pozițiile de Director General și Director General Adjunct. La nivelul acestui comitet se face o analiză a candidaturilor, iar dosarele acceptate sunt propuse spre aprobarea CA al FNGCIMMSA IFN, numirile în aceste funcții fiind de competența plenului Consiliului de Administrație.”
Așadar, se repetă mecanismul invocat mai sus: depui CV-ul și ești angajat. Tot cu oblăduirea Ministerului de Finanțe, controlat politic de PNL.
Pe de altă parte, la ambele Fonduri se observă de mai mulți ani numiri pe perioade scurte, situație care convine partidelor – metoda mandatelor interimare, fără concursuri. Metoda a fost folosită și de Liviu Dragnea în perioada în care a controlat PSD, având avantajul că un personaj pus într-un post interimar sau pe durată scurtă poate fi controlat politic foarte ușor, sub amenințarea că mandatul scurt nu va fi înnoit.
La întrebarea de ce se înregistrează atât de multe modificări în structurile de conducere, Fondul de Garantare a spus că ”Activitatea FNGCIMM, precum și a filialelor sale este reglementată parțial și de OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a instituțiilor publice. Astfel, numirile membrilor CA, precum și a directorilor, se fac conform prevederilor acestei Ordonanțe de Urgență”, în timp ce Fondul de Contragarantare a declarat că posibilitatea unor mandate provizorii este prevăzută de Ordonanța invocată mai sus.
Deși am încercat atât la Guvern, cât și telefonic, nu am putut obține de la președintele PNL, premierul Ludovic Orban un punct de vedere referitor la numirile din FNGCIMM și FRC.
Controlate de Ministerul de Finanțe, cele două Fonduri sunt vehicule de finanțare a mediului de afaceri prin intermediul unor programe naționale gen Start-Up Nation sau IMM Invest (FNGCIMM) sau de acordare de contragaranții la garanțiile oferite de fondurile de garantare împrumuturilor obținute de persoane fizice (Programul Prima Casă) sau IMM-uri de la instituțiile de credit din România.
Cele mai recente date contabile arată că, în 2018, FNGCIMM a avut venituri de 293 de milioane de lei și profit net de 46,1 milioane lei.
FRC, pentru care sunt disponibile datele pe 2019, a avut venituri de 18,1 milioane lei, profit net de 3,8 milioane lei și 44 angajați.
Rectificare: În versiunea inițială era menționată o posibilă legătură între Bogdan Glăvan și Flavia Anghel. Informația era eronată și a fost eliminată. Bogdan Glăvan a declarat pentru G4Media.ro că ”la Fondul Român de Contragarantare din 10 posturi de conducere (Consiliul de Supraveghere plus Directorat), 3 sunt membri PNL. Nu consider că s-a politizat instituția.
Foto sus: Ludovic Orban și Costel Alexe la o acțiune de împădurire, alături de membri de partid
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
56 comentarii