Cum a primit un investitor turc 4000 mp de la Radu Mazăre, fără licitație, cu 25 de euro/mp. Gur Ramazan (Solid House) și-a început imperiul imobiliar cu fosta soție a procurorului șef al Constanței
- Radu Mazăre le-a vândut investitorului imobiliar turc Gur Ramazan (care deține Solid House) și soției unui important procuror din Constanța 4000 mp în intravilanul Constanței, prin negociere directă, cu doar 25 euro/mp, în rate eșalonate pe șase ani, începând cu anul 2010, transmite Info Sud-Est. La sfârșitul lunii decembrie 2020, fostul primar a fost trimis în judecată pentru această tranzacție de procurorii DNA Constanța.
- Fostul primar a ocolit procedura de licitație, iar terenul a fost vândut prin negociere directă, în urma invocării unei legi privind dreptul de preemțiune al proprietarilor de construcții și a unei hotărâri judecătorești, emisă în defavoarea municipiului după ce primăria nu s-a apărat în instanță, a renunțat la căile de atac și, mai mult, a luat apărarea investitorului imobiliar.
- În 2005, Gur Ramazan a pus bazele imperiului imobiliar pe care îl deține în Constanța înființând SC Gur Holding SRL împreună cu Monica Ștefan, la acea vreme soția procurorului Gigi Valentin Ștefan, care a ajuns între timp procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în subordinea căruia sunt toți procurorii județului, cu excepția celor DIICOT și DNA.
- Monica și Gigi Ștefan au locuit într-o vilă pe care și-au construit-o pe un teren retrocedat de Radu Mazăre, pe malul Lacului Siutghiol. Soții Ștefan, împreună cu socrul procurorului, au desfășurat mai multe tranzacții imobiliare bizare cu Gur Ramazan, dar și cu persoane din apropierea fostei administrații. Cei doi au divorțat în urmă cu câțiva ani, iar mare parte din averea lor a ajuns pe numele fostei soții.
- Gur Ramazan a declarat pentru Info Sud-Est că a plătit pentru terenul de 4000 mp mai mulți bani decât ”prețul pieței” și că terenul se află în continuare într-o zonă izolată, fără utilități și neatractivă din punct de vedere imobiliar și a negat orice legătură cu Radu Mazăre, invocând hotărârea judecătorească rămasă definitivă după ce Primăria Constanța nu s-a mai apărat.
- Contractul de vânzare-cumpărare, aici.
În februarie 2007, societatea lui Gur Ramazan și a Monicăi Ștefan a formulat o cerere pe care a depus-o la Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre, prin care solicitau să cumpere un teren în zona Popas Cișmea din cartierul Palazu Mare. Cei doi nu au completat însă suprafața de teren pe care o solicită, ci au trecut în rubrica respectivă semnul întrebării (”?”).
Ulterior, Mazăre inițiază un proiect de hotărâre prin care cere Consiliului Local să aprobe vânzarea directă, fără licitație, a mai multor terenuri din domeniul privat al municipiului, printre care și terenul pentru investitorul imobiliar și soția procurorului. Suprafața: 4000 mp, foarte aproape de malul Lacului Siutghiol. Proiectul inițiat de Mazăre a fost adoptat fără ezitare de consilierii locali, în 18 mai 2007.
Primul motiv în temeiul căruia administrația locală susține că societatea lui Ramazan și Ștefan avea drept de preemțiune în cumpărarea terenului solicitat este faptul că firma deținea o construcție amplasată în zona respectivă. SC Gur Holding SRL cumpărase un imobil P+1 de 64 de mp împreună cu un grajd și o fosă septică, aferente construcției.
Pentru că dețineau această construcție de 64 mp, un grajd și o fosă septică, în realitate o ruină ce nu putea fi folosită în vreun fel, Primăria Constanța a decis că societatea celor doi trebuie să primească 4000 mp.
Astfel, următorul pas spre tranzacție a fost runda de negocieri între o comisie a primăriei și reprezentanții societății.
Terenul a fost evaluat la 210.000 euro fără TVA (52,50 euro pentru un metru pătrat), însă Comisia s-a poziționat împotriva vânzării terenului, pe motiv că municipiul nu mai are foarte multe terenuri libere, în schimb, cererile de retrocedări în baza Legii 10/2001 sunt în creștere.
Totuși, Radu Mazăre nu inițiază un alt proiect de hotărâre prin care să abroge hotărârea de consiliu anterioară, prin care fusese aprobată vânzarea către Gur Holding, ci lasă HCL să producă efecte în continuare.
Așa se face că societatea lui Ramazan și Ștefan a deschis o acțiune în instanță, invocând fix faptul că HCL prin care li s-a aprobat cumpărarea celor 4000 mp fără licitație este în continuare în vigoare.
Primăria Constanța nu se apără în instanță, nu depune nici întâmpinare (esențială în câștigarea unui proces) și nici probe prin care să susțină cauza municipiului, ba chiar le dă dreptate investitorilor, așa cum notează judecătorii Tribunalului Constanța în sentință.
Prin sentința civilă din martie 2008, magistrații admit acțiunea Gur Holding și obligă Primăria Constanța să îi vândă terenul de 4000 mp, prin negociere directă.
Primăria Constanța nu contestă sentința și renunță să apeleze la căile de atac pe care le mai avea la dispoziție pentru a se apăra, astfel că decizia favorabilă Gur Holding rămâne definitivă.
Apoi, deși Primăria Constanța evaluase deja terenul, decide ca în februarie 2010 să întocmească un nou raport de evaluare a imobilului și, de această dată, prețul stabilit este de 2 ori mai mic, de la 210.000 euro la 101.000 euro, fără TVA, adică 25,25 euro/mp.
Însă, conform grilei notarilor de la acea vreme, terenurile din cartierul Palazu Mare se vindeau cu prețuri cuprinse între 40 și 80 de euro/mp.
În 26 martie 2010, Mazăre, căruia i-a aparținut inițiativa vânzării, semnează tranzacția, acceptând inclusiv ca investitorii să plătească 101.000 euro în 6 ani, cu 4 rate anuale.
În decembrie 2020, procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Radu Mazăre pentru tranzacționarea ilegală a mai multor terenuri din Constanța și stațiunea Mamaia, printre care și terenul de 4000 mp al societății Gur Holding.
Conform raportului de expertiză judiciară, valoarea reală a terenului vândut către investitorul turc și soția procurorului șef al Constanței valora de 3 ori mai mult decât suma pentru care s-a perfectat tranzacția.
Conform Monitorului Oficial, la câteva zile de la momentul tranzacției, Monica Ștefan a ieșit din firma pe care a fondat-o cu Ramazan în 2005, cedând cele 50% acțiuni pe care le deținea lui Sen Serkan. Și Gur Ramazan iese din firmă, în aprilie 2013, apoi, în ianuarie 2014, Sen Serkan schimbă numele societății din Gur Holding în Red Gold.
În prezent, Ramazan deține 100% din compania Solid House, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Constanța, și deține în totalitate și societatea Ghiural Eximp SRL.
sursa foto: Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii