Cum a pus mâna Cosa Nostra pe fonduri europene/ A fost destructurată o rețea de falși fermieri care au primit, prin falsuri și amenințarea micilor proprietari de terenuri, milioane de euro subvenții pentru agricultură de la Bruxelles
În ultimii ani, mafia italiană nu a mai fost nevoită să jefuiască bănci și să facă afaceri ilegale riscante, deoarece a găsit modalitatea de a ajunge comod, fără niciun risc, la sume mari de bani, dezvăluie publicația sârbească Politika, citată de Rador.
Iar drumul banilor i-a dus direct la Bruxelles, la fondurile UE. Sumele pe care mafia siciliană Cosa Nostra a reușit să le obțină de la UE în ultimii zece ani variază de la câteva sute de milioane de euro la cinci miliarde.
Înșelăciunea a funcționat, deoarece a fost suficient ca reprezentanții familiilor mafiote să apară la licitațiile la care au fost cumpărate mii de hectare de pământ aflate în proprietate publică.
Micii fermieri ”obișnuiți” nici nu au îndăznit să apară la aceste licitații, astfel că au dispărut presiunile directe. Șeful Departamentului de poliție pentru fraude financiare de la Messina, Gerardo Mastrodomenico, a explicat că este suficient să fie auzit numele celui care licitează și imediat toți ceilalți îngheață și se retrag – și atunci nu este nevoie de focuri de armă.
Mafia italiană s-a specializat în ultimii ani în șantajarea micilor întreprinderi familiale din domeniul agriculturii, astfel încât să poată unifica cât mai multe parcele de pământ arabil pentru a primi subvenții de la UE.
Un proprietar de pământ din Sicilia, Ignazio di Vicenza, dintr-un mic oraș din regiunea Messina, a primit de la Cosa Nostra ”o ofertă pe care nu o poți refuza”, după cum scrie portalul „Politico”.
Totul seamănă cu scenariul filmului „Nașul”: în 2012, Ignazio a primit o propunere de la un membru de rang înalt al unui clan de mafioți și a fost nevoit să îi facă un serviciu.
Gino Bontempo a dorit să închirieze pământul lui Ignazio și să ceară, în numele fiicei sale, subvenții de la UE destinate agriculturii. Di Vincenzo susține că aceasta a fost o ofertă ce nu poate fi refuzată.
A știut de la bun început că nu va vedea niciun ban din cei trimiși de Bruxelles… Și el nu a fost singurul – toți cei din Sicilia știu că Mafia se concentrează acum asupra micilor agricultori, pe care îi șantajează ca să pună mâna pe subvențiile UE. Desigur, Cosa Nostra nu s-a apucat nici până astăzi de agricultură.
Uniunea Europeană plătește anual circa 60 de miliarde de euro subvenții pentru agricultură, ceea ce înseamnă circa 37% din bugetul său, iar banii sunt destinați susținerii agriculturii și zootehniei.
Clanurile mafiote au închiriat terenurile agricole pentru, de exemplu, 36 euro pe hectar anual, solicitând în schimb subvenții de 800-1.300 euro pe hectar. Un astfel de calcul le-a adus milioane de euro în cont.
Agenția UE de luptă antifraudă a anunțat că pe parcursul anului 2017 a analizat unele suspiciuni în legătură cu solicitările de subvenții agricole din Italia.
Cazul „falșilor fermieri” – care au înaintat cererile către UE în numele unor persoane decedate, cu permise false și pentru terenuri care nu erau calificate pentru subvențiile UE – a fost „închis” la jumătatea lunii ianuarie, când în Sicilia au fost arestate 94 de persoane.
Printre cei arestați se numără și doi capi ai unor familii mafiote din Sicilia, un notar, funcționari și oficiali responsabili de fondurile europene, care au facilitat accesarea de subvenții pentru terenuri aparținând parcului național Nebrodi, teritoriu protejat cu o suprafață de 86.000 de hectare.
Se pare că ideea nu reprezintă o exclusivitate a mafiei italiene. Mass media a scris că o situație identică se întâlnește și în Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria și România. În Cehia, premierul miliardar Andrej Babiš este cel mai cunoscut beneficiar de subvenții UE.
În Bulgaria, subvențiile au ajuns să reprezinte un ajutor social pentru „elita agrară”. „New York Times” publica la sfârșitul anului trecut un text ce dezvăluia faptul că până la 75% din totalul subvențiilor din Bulgaria intră pe mâinile a maximum 100 de oameni.
Autoritățile au realizat anul trecut inspecții în toată țara în urma cărora au fost descoperite legături de corupție între reprezentanți ai guvernului și oamenii de afaceri din domeniul agriculturii. Unul dintre cei mai mari producători de făină din această țară a fost acuzat de fraudă în domeniul subvențiilor.
Procurorul șef al Slovaciei a recunoscut existența unei mafii în agricultură. Jurnalistul Jan Kucijak a fost asasinat în timp ce investiga amestecul mafiei italiene în alocarea subvențiilor UE în estul Slovaciei. După cum scria în ultimul său articol, reprezentanții mafiei s-au infiltrat în industria agricolă, profitând de subvenții și stabilind legături strânse cu politicienii zilei.
Sursa: Politika/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru/ Sursa Foto: Facebook/ Nasul
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii