G4Media.ro

Cum a reacționat sistemul energetic mondial în fața valului de frig: În…

Sursa foto: Pixabay

Cum a reacționat sistemul energetic mondial în fața valului de frig: În Franța, oamenii au fost sfătuiți să se îmbrace mai gros în loc să pornească instalaţia de încălzire/ În Spania, prețul energiei electrice a crescut brusc

Temperaturile reduse înregistrate în emisfera nordică au provocat haos pe pieţele energetice şi au deteriorat infrastructura energetică, astfel că gospodăriile din Japonia şi până în Franţa au fost îndemnate să îşi reducă consumul de electricitate, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Frigul a luat piaţa energetică prin surprindere. Creşterea consumului de energie în timpul iernii, cumulată cu o producţie scăzută de energie eoliană, închiderea unor termocentrale şi întârzierile înregistrate de navele care transportă gaze lichefiate au scos în evidenţă deficienţele cu care se confruntă sistemul energetic mondial, în contextul unor condiţii meteo care urmează să devină şi mai volatile.

Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă să trimită temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.

„Distorsiunile provocate de vortexul polar par să prelungească condiţiile dificile din timpul iernii în unele zone din emisfera nordică şi posibil din Europa. Este posibil să mai dureze. Mai multe companii încep să resimtă efectele iar preţurile ridicate la electricitate încep să îi afecteze pe marii consumatori”, spune analistul David Thomas.

Condiţiile meteo extreme au împins deja preţurile la electricitate, combustibili şi nave de transport la cotaţii record.

În Asia, preţurile spot la gaze naturale lichefiate au crescut de 18 ori comparativ cu minimele înregistrate anul trecut iar preţul gazelor pe piaţa din Europa a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. China are probleme în a asigura aprovizionarea cu electricitate pe fondul celor mai scăzute temperaturi de după 1966. Marii consumatori industriali sunt primii cărora le-a fost redusă aprovizionarea cu electricitate, urmaţi de clădirile comerciale, pentru a putea fi asigurată aprovizionarea consumatorilor rezidenţiali.

În Japonia, companiile de utilităţi au cerut consumatorilor să conserve electricitatea, iar Guvernul de la Tokyo a cerut producătorilor independenţi să majoreze producţia la maxim.

La începutul acestei săptămâni, operatorul reţelei energetice din Franţa a emis un avertisment cu privire la nivelul ridicat al cererii şi a făcut un apel către consumatori să se îmbrace mai gros în loc să pornească instalaţia de încălzire. La rândul său, compania de utilităţi Electricite de France SA i-a sfătuit pe consumatorii să amâne spălatul hainelor în contextul în care cererea de electricitate este la un nivel ridicat.

În Spania, guvernul analizează modalităţile prin care poate interveni pe piaţa de electricitate, după ce au avut loc creşteri bruşte de preţuri, cum s-a întâmplat când cererea a explodat după ce capitala Madrid s-a confruntat cu căderi neobişnuite de zăpadă. Facturile unor consumatori de pe piaţa reglementară sunt legate de preţurile angro, care sunt la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Cât de frig va fi în restul iernii ar putea fi factorul crucial care va decide dacă preţurile ridicate la energie se vor menţine. Însă chiar dacă temperaturile vor începe să crească, impactul asupra livrărilor de gaze lichefiate ar putea să se resimtă chiar şi la vară şi să se răsfrângă şi asupra altor pieţe. În condiţiile în care nordul Asiei, cel mai mare consumator de gaze lichefiate, îşi reface stocurile, această cerere va susţine preţurile de referinţă pe întreg parcursul anului 2021. În aceste condiţii analiştii de la Wood Mackenzie Ltd. susţin că ceea ce se anunţa a fi o vară a anului 2021 bine echilibrată ar urma să fie una din ce în ce mai tensionată.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Asta cu prețul la electricitate e bine de văzut ca și în România sunt ceva ciudățenii cu liberalizarea.

  2. Asta-i efectul politicilor progresisto-ecologiste pe care stangistii vor sa-l implementeze. Urmarea este ca cedeaza toate sistemele termice la primul val de frig. Pana acum cativa ani nu ne sfatuia nimeni sa mai punem o suba pe noi, insa conform politicilor ecologiste verzi, mai bine faci frigul decat sa pornesti caldura. Practici comuniste, ce sa-i faci…

    • Pai nu avem incalzire climatica ? Stânga socialista le-a dat in cap petrolistilor reprezentati de Trump iar efectele ecologiei de 2 lei incep sa se vadă. Curent si caldura puține si scumpe. Ganditi-va daca ne mai baga pe gat si masini electrice unde vom ajunge. Retelele nationale de electricitate or sa se faca praf.

    • Tinere, n-ai fost adult când raposatul ne îndemna sa mai punem o haina în plus.
      Pentru unii recomandarea stârneste amintiri dureroase.
      Cât despre ideile idioate care au dus la închiderea unor termocentrale ce sa mai zic…

  3. Wow! Ianuarie friguros in emisfera nordica! de nemaivazut si nemaipomenit!

    si ala de-i zice vortex – relativ rar (cat de relativ? si cand rar? in iunie?).

    Mai jucati-va mult de-a energia regenerabila si debalansarea sistemelor de productie a energiei electrice ca trece toata lumea la soba cu lemne in cativa ani + generator la bicicleta!

    Ca unu care stie din batrani – copii, cumparati-va lampi cu petrol ca sa puteti face temele online pe tablete ca altfel ajungeti la candela cu ulei, si aia e cam chioara!