G4Media.ro

Cum a redus Slovacia la jumătate numărul infectărilor? Premierul Matovic susține că…

Sursa Foto: Igor Matovic/ Facebook

Cum a redus Slovacia la jumătate numărul infectărilor? Premierul Matovic susține că a ajutat campania de testare dublă şi carantinarea celor depistați pozitiv în ultimele două săptămâni

Campania de testare şi de carantinare desfăşurată de Slovacia în ultimele două weekend-uri a ajutat la scăderea cu mai mult de jumătate a ratei infectărilor cu noul coronavirus, a declarat luni prim-ministrul Igor Matovic într-o conferinţă de presă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Din cei 5,5 milioane de locuitori, Slovacia a testat 3,6 milioane, cu excepţia copiilor mici şi a unor persoane vârstnice, în primul weekend din noiembrie, cei cu rezultate pozitive fiind obligaţi să intre în carantină.

La sfârşitul săptămânii trecute, testarea a fost repetată pentru un număr de puţin peste 2 milioane de persoane din zonele cele mai afectate, rata de infectare dovedindu-se mult mai scăzută datorită măsurilor anterioare de carantină.

Campania din Slovacia a fost urmărită cu atenţie de alte ţări care se luptă cu o resurgenţă a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2.

Luând în considerare districtele în care s-au făcut teste în ambele săptămâni, rata de infectare a scăzut de la 1,47% în primul weekend la 0,62% în rândul celor care au fost testaţi în al doilea weekend, a anunţat Matovic în conferinţa de presă.

Dacă se iau în calcul unele teste suplimentare efectuate în cadrul poliţiei, în cămine de bătrâni şi în companii, runda a doua a produs 13.509 de cazuri pozitive.

‘Intrăm într-o iarnă grea. Avem un instrument extraordinar de eficient în testarea antigen care reduce proporţia de persoane infectate cu 58%’, a spus şeful guvernului.

Testarea a fost gratuită şi voluntară, dar guvernul a impus o carantină, ce a inclus interzicerea navetei, celor care au refuzat să facă testul.

Oamenii trebuie să aibă la ei certificate din care să rezulte că au făcut testul şi acesta a ieşit negativ.

Campania s-a bazat pe teste antigen ale căror rezultate sunt cunoscute în 15-30 de minute, având însă o acurateţe mai mică decât testele standard PCR.

Guvernul a argumentat că testarea antigen merită făcută şi că repetarea ei reduce probabilitatea unor rezultate fals negative.

Până în prezent, Slovacia a raportat 76.072 de cazuri de infectare – din care 366 de decese – depistate prin teste PCR. Testarea antigen, care a inclus o etapă pilot şi două runde de testare în masă, a identificat 57.462 de cazuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Sa le spunan cineva si geniilor noastre din guvern ca singura metoda de a micsora rata de transmitere e testarea si ancheta epidemiologica urmata de izolarea celor infectati si a contactilor acestora. Dar cand noi avem toata saptamana 10k de infectati si apoi luni dam rezultatele a 10k de teste nu sunt prea mari sperante. Macar sa nu mai publice rezultatele din week-end sa nu afle UE ca un stat membru testeaza ca Somalia,ne facem draq de ras.

  2. Exact ceea ce noi NU facem. Si care este lucrul care funcționează cu adevărat. Testarea masiva a tuturor contactilor persoanelor pozitive, despistarea asimptomaticilor si carantinarea lor. Se inchid aiurea piete si se da stingerea noaptea. Testarea masiva, asta e soluția pe carr noi nu o aplicam.

  3. De propunerea lu Firea și Rafila? Teste rapide pt București? Aia nu era bună ca venea de la PSD.

  4. Un succes deosebit, la a treia testare or sa gaseasca 6000, la a patra 3000, la a cincea 1500 samd.
    Pacat ca nu sint izolati de lume ca ar rezolva problema.

  5. E clar că la noi nu se poate face în toată țara treaba asta, dar măcar în câteva orașe cu incidență mare poate s-ar putea. Am înțeles că așa vor face britanicii în Liverpool. La situația în care suntem acum , eu cred că orice trebuie încercat.

  6. S-a facut si la romani testarea masiva , la pupatul moastelor. Test pentru dementa prematura.

    Urmeaza petrecerile de craciun si revelion. Testare aprofundata pentru schizofrenie galopanta.

  7. Nu stiu de ce am impresia ca se cam grabesc cu concluziile mega optimiste, un pic mai trebuia asteptat, asa suna a populism intr-adevar

  8. In Slovacia nu au voie sa se indeparteze mai mult de 100 de m de domiciliu decat pentru cateva motive, cumparaturile trebuie sa le faci de la cel mai apropiat magazin, nu te poti prezenta la medic decat pentru urgente medicale, poti merge doar la cea mai apropiata farmacie, statul te obliga sa te testezi sau sa intri in carantina daca refuzi. Masurile restrictive din Slovacia ar fi absolut insurportabile pentru inteligentii astia de deasupra care nu mai stiu cum sa slaveasta un regim dur dar, cand sunt rugati sa poarta o amarata de carpita pe fata, urla din toti plamanii ca le sunt incalcate drepturile omului.