G4Media.ro

Cum a respins România avansurile Chinei: președintele Iohannis și premierul Cîțu au…

Foto: Xinhua/Li Tao via Agerpres

Cum a respins România avansurile Chinei: președintele Iohannis și premierul Cîțu au absentat de la marele summit organizat de Xi Jinping. Reprezentantul României a fost ministrul Economiei, Claudiu Năsui

România și alte cinci state est-europene au adoptat o strategie extrem de rece în relația cu China, având o participare doar la nivel de miniștri la marele summit organizat de Beijing în formatul 17+1 cu țările din estul și centrul Europei. La summit-ul organizat de președintele chinez Xi Jinping, unde majoritatea țărilor au fost reprezentate la nivel de președinte sau premier, România l-a delegat ca participant pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui. Acesta este încă un semn că România își consolidează decizia de distanțare față de avansurile politice și economice ale Chinei.

Celelalte state care au adoptat o strategie similară și au semnalizat astfel că nu vor să intre pe orbita politică a Chinei sunt Bulgaria, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania, potrivit Politico. Toate au participat la summit-ul online organizat și găzduit marți 10 februarie de președintele Xi Jinping la niveșl de ministru.

”Am fost desemnat de premier să particip la acest eveniment. Au participat premieri și președinți. A fost o decizie politică pentru poziționarea noastră față de China. Participarea mea la eveniment a venit pentru că există o componentă economică. Au fost discuții de principiu”, a declarat ministrul Claudiu Năsui pentru G4Media.ro.

De altfel, participarea ministrului Claudiu Năsui la marele summit organizat de China nu a fost semnalată prin nici un comunicat oficial de presă pe paginile Guvernului sau Ministerului Economiei. În state precum Ungaria sau Polonia, participarea premierului, respectiv a președintelui la summit-ul cu China au fost comunicate intens.

Formatul 17+1 lansat de China în 2012 și materializat printr-un prim summit desfășurat la Budapesta are ca scop creșterea relațiilor politice și economice ale Beijingului în regiunea central și est-europeană și pentru a-şi consolida influenţa asupra unor ţări ca Polonia, Cehia, Ungaria, Serbia sau Grecia, evitând Uniunea Europeană.

Unul dintre obiectivele formatului este proiect ”Belt and Road Initiative”, prin care China împrumută statele cu sumele necesare pentur construirea de infrastructură rutieră. Proiectele respective trebuie ulterior realizate cu companii chineze, cu bani împrumutați din China.

România a adoptat în mandatul președintelui Iohannis o atitudine rece față de China, mai cu seamă după semnarea la Washington a unui memorandum cu ex-președintele Donald Trump prin care Bucureștiul se angajează să își construiască rețeaua 5G cu parteneri din NATO.

Un proiect de lege în acest sens al guvernului Orban, încă discutat în guvern, a fost atacat dur de compania Huawei și de vectorii săi de comunicare din presă.

Mai mult, Guvernul Cîțu a adoptat săptămâna trecută un memorandum, la inițiativa ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, prin care companiile chinze vor putea fi eliminate de la licitațiile pentru infrastructură. Pentru ca această măsură să intre în vigoare e nevoie ca memorandumul să fie dublat de o ordonanță de urgență.

Context. Întâlnirea la nivel înalt dintre Beijing şi state central și est-europene constituie un proiect de prestigiu pentru China. Cu toate acestea, multe guverne resping acest summit, întorcând spatele şefului statului, Xi Jinping, scria publicația germană Handelsblatt cu o zi înainte de summit.

Foto: Președintele chinez Xi Jinping la summitul online 17 + 1 (Agerpres / Xinhua – Li Tao)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Bravo, le-am tras-o gălbejiților! România nu se vinde pe câteva miliarde, oricât ar plânge China de ciudă.

    • Am scris acum vreo 2 luni despre Belt and Road Initiative. China si-a implementat deja CBDC (central bank digital currency). Ei vor sa imprumute E-Yuan la state din Europa, Africa, Asia pentru a creea un nou sistem financiar. Mai precis sa inlocuiasca dolarul american din sistemul financiar curent sau sa creeze metode de a ocoli dolarul. Nu-i condamn, SUA a folosit mereu dolarul ca arma economica si sunt convins ca si China va face la fel.
      Pentru sanatatea dvs financiara recomand zeci si sute de grame de aur si argint, cateva cryptomonede decentralizate. Mai exact recomand active decentralizate la care statele abuzive nu au acces. Sanatate!

  2. Bravoo Iohannis! Iata o atitudine cu adevarat pro-occidentala a Romaniei! Ingrijorator este faptul ca 17 state vest -europene au participat la acest summit. Oare este intamplatoare adoptarea fondului de redresare economica chiar in ziua summitului cu China? Intreb si eu, nu dau cu parul… Acesta este momentul in care falia europeana Est-Vest se mai adanceste un pic si se cotureaza din ce in ce mai clar viitoarele aliante si viitorii parteneri ai Romaniei.

    • Nu e vb de 17 state vest-europene.
      E vb de 17 state in total, iar Romania, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania, nu sunt nicidecum state vest-europene

    • E vorba despre un Summit intre 17 state est-europene + China.

  3. Miniștrii de economie și de diplomație.

  4. Hahaha, nu au „chineji” atâtea containere sa trimită chinezările. Și cică ăștia i-au boicotat.

  5. Cum era „cantecul” acela cu respectarea statului de drept? Cred ca doar pentru unii era valabil, pentru ceilalti nu. 17 state vest-europene au sarit in pozitie de drepti la apelul lui Xi, uitand de atrocitatile care au loc in China si de faptul ca tocmai China are mari probleme cu statul de drept. Dar ce nu face Europa de Vest pentru 650 miliarde de EURO…? Este ca vizita lui Borell la Moscova. Auziti ce vroia el sa faca: sa-i „dojeneasca” pe rusi, dar nu i-a iesit. L-a”dojenit” Lavrov mai intai pe el.

    • Est-europene, nu vest. Deci acolo unde ai scris despre 17 state vest-europene și statul de drept, înlocuiești cu est-europene.

    • Summitul 17+1 intruneste 17 state din Europa centrala si de est plus China dintre care cele mai importante ar fi Polonia, Romania si Grecia.

  6. Oricum Eomania nu reprezinta nicun interes major pentru China.
    O tara mica, saraca si amplasata prost la margibe. Interes pentru China o au Grecia, Muntenegru, Macedonia, Serbia si Ungaria adica un coridor terestru spre Europa

    • Curios cum vor ajunge in Ungaria. Ar mai trebui sa sti ca avem al doilea cel mai mare port din UE si China deja detine o parte din el. Fara interes… lol

    • Romania are PIB-ul mai mare decat toate statele enuntate de tine.

    • Sunt interesati ei dar nu insista deocamdata, stiu sa fie baieti finuti.
      Daca ar fi pesedeu la guvernare ar fi o atractie reciproca foarte mare intre guvernanti si banii chinezilor.
      Care sunt foarte deschisi la orice mecanism corupt si care ar indatora Romania pe 100 de ani.

      Chinezii detin aproape toata Africa pe sistemul asta si incearca acelasi mecanism si in Balcani.

      Serbia deja e bagata adanc in banii bancilor chineze, inclusiv cu vaccinul chinezesc.
      Doar in noiembrie au anuntat ca vor imprumuta 2.7 miliarde de euro de la banci din China.

  7. Poti sa ne spui cum vor ajunge in Ungaria? De fapt geostrategic cele mai de interes tari ar fi Grecia si Romania pentru ca sunt membre UE dar mai ales din cauza porturilor lor. Constanta ar fi al doilea cel mai mare port din UE ca si capacitate(nu tonaj). Practic, daca am mai fi si parte din Schengen si am si avea o infrastructura corespunzatoare (exact ce vor chinejii sa faca) un conainer descarcat in Ro ar ajunge in Olanda inainte ca un alt container plecat in acelasi timp din China, sa treaca vama daca ar fi descarcat in Olanda.

    • Simplu, prin portul cumparat in Croatia.
      Apoi direct pe autostrada sau pe calea ferata de mare viteza.
      Asa fac unii bani, iar altii ii arunca pe geam. Din prostie si din lipsa de infrastructura.
      Centrul de greutate al comertului mondial s-a mutat in est. Doar chiorii nu vad.

  8. Mistoul asta si-ar avea locul daca PCC ar avea ceva in comun cu marxismul

  9. I-a „tras-o” dragnea + 2doze Prim Ministrului Japoniei de la acel moment, Shinzo Abe si inca urat de tot ca l-au lasat sa si aterizeze in Bucuresti unde l-au primit portarii, asa ca sa si-o ia si imparatul comunist al Chinei, sa nu fie suparare in Asia.

    • Vorbesti aiureli. Premierul Japoniei e principalul vinovat de ce s-a intamplat cu primirea in Romania. Cu siguranta ca ambasadorul Japoniei la Bucuresti l-a informat pe Shinzo Abe ca Romania este intr-o Grava Instabilitate Politica.
      Dar prim ministrul Shinzo Abe nu a tinut cont si venit ,,ca prostul” la Bucuresti. Care Bucuresti atunci se afla sub controlul lui Dragnea (un condamnat penal la vremea respectiva, si Ambasadorul Japoniei stia foarte bine ca Dragnea era un Condamnat Penal).
      Nu degeaba anul trecut Shinzo Abe a pierdut sefia Partidului Democat Liberal din Japonia si implicit a pierdut si postul de Premier.

    • Tu ești cel care vorbești prostii.
      Astfel de vizite ca cea a lui Shinzo Abe, se stabilesc cu foarte mult timp înainte. Poate chiar și cu un an. Iar instabilitatea politică nu era. Era doar o ceartă la matul din Gratia din cauză că mafiotului local îi era frică că îi ia locul cuțitarul bețiv din Brăila.
      Înțeleg că ești adulatorul psd și al lui dragnea în mod special, dar fii realist. Cu 2 zile înainte de vizită nu era nicio instabilitate, cum îi zici tu.

    • catre @nahir. Nu conteaza momentul cand a fost programata vizita.
      Shinzo Abe putea sa o amane sau sa anuleze vizita dinainte sa aterizeze pe aeroport, dar n-a facut-o din prostie.
      Romania sub Dragnea era in Criza Politica de mai multe luni de zile si nu doar de ,,2 zile”.
      Cat despre ,,Adulatorul PSD”, si al lui Dragnea, se vede de la o posta ca tu esti.

  10. ”Cadoul” chinezilor este muult mai periculos decât al grecilor ( timeo danaos et dona ferentes ). România constituie are o poziție geostrategică considerabilă. Ungaria nu este altceva decât un căluț troian atât pentru ruși, cât și pentru chinezi. Rușii și chinezii dezbină cu mare gust țările membre UE, UE fiind un potențial jucător global . Potențial zic, pentru că îi mai lipsesc dinții, mai bine zis UE este redutabil numai din p.d.v. economic, din cauza lipsei de coerență în politica externă.

  11. Pe vremea dominatiei turcești tarile romanesti nu aveau dreptul sa faca comert cu alte state in afara de otomani. Asa este si acuma. Bine, ungurii sau polonezii isi permit oleaca de independenta comerciala. Noi, insa, asa de prosti si tampiti politicieni avem ca am ajuns sa ne laudam si cu pupencurismul nostru față de „partenerul strategic”, in dauna intereselor nostre.

    • O postare de prost gust. D-ta nu ai nici un interes, nu pune etichete, cumpara produse turcesti si chinezesti.

    • E riscant sa accepti oferta chineza, vor veni si vor face autostrazi peste Carpați in termen record cu pret rezonabil si atunci lumea va compara calitatea si promtitudinea chinezilor cu țeapa Bechtel a americanilor.

  12. E in lacrimi Xi Jinping, deja s-a instaurat panica in China :)) S-au oprit vanzarile de chiloti.

    Daca toti sunteti asa de suparati, astia de pe aici, va rog sa nu mai folositi produse facute in China, si aici ma refer la toate, de exemplu iPhone e produs acolo, mastile sunt produse acolo si asa mai departe, nu mai bine luati voi din SUA sau Europa astea?

    Verificati produsele, componentele si aruncati tot ce aveti prin casa din China.

    Ca de obicei, romanii sunt mai catolici decat Papa, de aia probabil suntem pe primul loc in Europa la toate! In lume de fapt.

  13. Suntem deja luati, nu mai e loc de China. Nu e neaparat un lucru rau dar nici bun nu este.