G4Media.ro

Cum a reuşit China să facă faţă epidemiei de coronavirus? Numărul de…

Sursa: Captura Youtube

Cum a reuşit China să facă faţă epidemiei de coronavirus? Numărul de îmbolnăviri s-a redus de la 2000 la mai puțin de o sută pe zi

În timp ce infecţiile cu coronavirus sporesc în lumea întreagă, numărul de noi cazuri înregistrate în China a scăzut spectaculos, determinându-i pe unii observatori să încerce să-şi însuşească de la Beijing lecţii pe care să le aplice, transmite The Guardian, citată de Rador.

În ultimele zile, numărul zilnic de îmbolnăviri din China s-a redus de la aproape 2.000 cu mai puţin de trei săptămâni în urmă, la mai puţin de 100.

Luni, Comisia naţională de sănătate a Chinei a raportat 40 de cazuri noi, cel mai mic nivel zilnic de la începutul monitorizării epidemiei, în ianuarie. Conform cifrelor oficiale, aproape nu au mai fost înregistrate noi infectări în restul Chinei, în afara provinciei Hubei care este cea mai grav afectată.

Răspunsul Chinei la virus a inclus măsuri stricte de izolare socială, impunerea carantinei de mai mult de o lună în oraşe întregi din provincia Wuhan şi zonele anexe, care au rămas închise, supravegherea publică extensivă a cetăţenilor, precum şi diverse metode de pedeapsă şi recompense pentru a încuraja respectarea acestor măsuri.

Eforturile Chinei au fost elogiate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care într-un raport de luna trecută conchide că „abordarea îndrăzneaţă” a acestei ţări a „schimbat cursul unei epidemii în escaladare rapidă şi letale”. Raportul adaugă: „Confruntată cu un virus până acum necunoscut, China a desfăşurat poate cel mai ambiţios, agil şi agresiv efort de limitare a bolii, din istorie”.

Experţii spun că cel mai mare factor care a contribuit la oprirea propagării virusului în China a fost folosirea agresivă a carantinei. În Wuhan, autorităţile au transformat stadioane şi alte astfel de construcţii în centre de carantină şi au construit peste două duzini de spitale temporare pentru pacienţii cu simptome mai puţin severe.

„Până anul acesta, argumentaţia le era favorabilă celor care se opun unor astfel de măsuri, pe baza faptului că ar provoca prea multe alte efecte negative pentru societatea şi economia afectate”, spune Nicholas Thomas, profesor asociat focalizat pe securitatea sănătăţii la City University din Hong Kong. „Ceea ce am văzut noi în China nu contracarează complet acele argumente, dar face într-adevăr apel la o nuanţare mai mare a modului de abordare a viitoarelor epidemii”.

Analiştii politici spun că liderii de la vârful Chinei vor folosi probabil orice succes în oprirea epidemiei pentru elogierea sistemului ierarhic pe verticală, care a devenit tot mai autoritar sub conducerea preşedintelui Xi Jinping.
Dar unii cetăţeni chinezi cred că acelaşi sistem care a permis impunerea unei carantine şi unei supravegheri în masă agresive s-a aflat în culpă, în special în timpul primelor etape ale apariţiei focarului, deoarece a descurajat transparenţa şi un răspuns accelerat la nivel regional. Criticii

Partidului Comunist spun că deseori măsurile exagerate – exemplificate prin video-uri puse în circulaţie online, cu cetăţeni legaţi de un stâlp sau umiliţi public pentru încălcarea măsurilor de prevenţie – ar fi putut fi evitate dacă guvernul ar fi intervenit mai rapid şi ar fi fost mai transparent.
Experţii în sănătate publică atenţionează totodată că nu aspectele mai draconice ale abordării Chinei merită emulate. Bruce Aylward, care a condus o misiune de informare în China luna trecută, s-a declarat prudent în privinţa publicării raportului OMS laudativ, spunând că majoritatea ţărilor nu sunt pregătite „mental şi material” pentru a implementa acelaşi fel de măsuri folosite de China.

Aylward şi OMS spun că cele mai eficiente măsuri aplicate de China au fost „supravegherea extrem de proactivă” pentru detectarea cazurilor, testarea extinsă şi izolarea imediată a pacienţilor, urmărirea riguroasă şi izolarea contactelor apropiate ale pacienţilor şi un „grad excepţional de înalt de înţelegere şi acceptare din partea populaţiei” pentru astfel de măsuri.

Criticii se îndoiesc totodată de credibilitatea datelor oficiale oferite de guvernul care a suprimat informaţiile despre virus, inclusiv prin pedepsirea celor care au încercat să-i avertizeze pe alţii privitor la misterioasa boală asemănătoare cu Sars, încă din decembrie. Oficialităţile nu au intervenit pentru oprirea răspândirii virusului decât spre sfârşitul lunii iarnuarie, la câteva săptămâni de la detectarea iniţială a acestuia.

Chiar oficialităţile chineze dau dovadă de prudenţă în anunţarea unei victorii pripite, mai ales în condiţiile în care oamenii se întorc la lucru şi provinciile se pregătesc pentru redeschiderea şcolilor. Chen Yixin, numărul doi al comisiei guvernului central de combatere a epidemiei, a spus duminică: „Nu putem fi de un optimism orbesc. Trebuie să rămânem vigilenţi”.

Sursa: The Guardian/ Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Mai incetati cu elogiile aduse Chinei in aceasta criza. In primul rand au reusit sa transmita boala in toata lumea, in al doilea rand continua sa minta in toate statisticile lor publicate. Mai degraba ar trebui sa fie trasi la raspundere pentru pericolul in care au pus intreaga omenire.

    • Subscriu. Mi se pare de-a dreptul dezgustator sa fie date ca exemplu masurile luate in China fara sa se verifice veridicitatea. Sa nu uitam ca Germania s-a infectat de la o chinezoaica din Shanghai iar Shanghai nu a fost pus in carantina si are o densitate record de populatie. Eu as zice ca nivelul de infectare in China in unele zone a depasit deja 60% dar oamenii sufera in tacere.

  2. 1. ,,Ascundete” coronavirusului/epidemiei în primă fază nu a făcut-o P.C.C. din ,,secretomanie” ci dintr-o cauză cît se poate de ,,mercantilă”: pentru a menține turația ridicată a economiei chineze.
    2. Odată ce conducerea P.C.C. s-a convins că epidemia depășește estimările sale, a schimbat tactica și a luat cele mai rapide, drastice dar eficiente măsuri!
    3. Sutele de miliarde de dolari scoase din vistieria statului și ,,oprirea” aproape a economiei denotă nu disprețul puterii față de cetățenii săi ci, dimpotrivă, grijă față de aceștia.
    Cam asta este situația, cu părere de rău pentru toți aceia (mulți și din toată ,,lumea democrată”) care s-au grăbit să critice puterea comunistă a Chinei: niciun alt stat nu ar fi fost în stare să ,,lupte” împotriva acestui ,,inamic” mai bine decît a făcut-o China. Bravo lor! Dacă eu mint sau spun adevărul se va confirma urmărind (și comparînd cu China) evolutia epidemiei în România și, în general, în U.E.
    Ce-ar avea de învățat din ,,realitatea chineză” relevată niște ,,ființe superioare” ca noi, ăștia occidentalii? Două ,,chestii”: (i) solidaritatea manifestă, nu numai în vorbe. Să îi ajutăm pe cei bolnavi. Să îi ferim pe cei ne-bolnavi de noi înșine (care ,,noi” putem fi bolnavi încă nedescoperiți). Să lăsăm mîncare și produse de igienă în magazine, care să ajungă pentru toți semenii noștri. Să ne raționalizăm consumurile – să le minimizăm. (ii) Cînd mergem la ,,shopping”, indiferent ce produse ,,șopingăm”, SĂ NU MAI CUMPĂRĂM PRODUSE ,,MADE IN CHINA/P.R.C.”. În acest fel vom da șansa economiei României și a U. E. să se relanseze iar viitorul nostru va fi mai puțin incert și mai mult ,,în mîinile noastre”.

    • In situatii ce presupun coercitia, intotdeauna statele dictatoriale sunt mai eficiente in a produce rezultate, din motive evidente. Cu ce costuri insa (si nu considera doar valorile monetare!) …

    • cu ce ne incanta ca au reusit comunistii de chinezi sa stopeze mizeria, daca ei au pornit -o? Aici trebuie sa mai lucreze: la preventie, sa nu se mai intample. Acum toata planeta are de suferit. Si toata planeta trebuie sa realizeze ca e dependenta de fabricilie chinezesti, si daca aia nu lucreaza toti suntem in somaj. Si inca nu stim daca acest virus nu a fost pretextul pt chinezi sa intre cu armata intr o zona care poate reprezenta un perricol pt conducere, asa in stilul ceausist!

    • Pai, vedeti dumneavoastra „supravegherea extrem de proactivă” este ceva ce merge cu atat mai greu cu cat te deplasezi mai catre apus, pe suprafata globului. Si, asta e nu numai chestie de PCC ci e vorba si de cult(ura) si de istorie.
      Nu putem aplica modelul chinezesc peste Europa, fiindca nu functioneaza la fel. Acum aproape o suta de ani cadeau unii in kr de admiratie pentru modelul bolsevic (unii ca G.B.Show de exemplu, nu fitecine).
      Vom vedea ca si civilizatia Occidentala cu toata gargara, va trece peste proba asta altfel decat modelul chinezesc, in care nici nu putem jura daca „supravegherea extrem de proactivă” a fost cumva cauza si nu efectul declansarii epidemiei.

    • Nu am citit tot ce scria OfCaer. Ce pot spune este ca e interesant cum fortele care mentin carantina umbla cu pistoale si mistraliere la ele 🙂 asa au invins coronavirusul; daca nu erai ironic atunci cand ii pupai in cur, atunci esti o doar o drona

  3. Nici un stat comunist nu manifesta grija fata de cetatenii sai ci doar nevoia de a-i controla 100% si de a mentine o propaganda pozitiva, in favoarea propriului regim.
    Ceea ce afirmi d-ta este similar cu a sustine ca regimul Ceausescu manifesta grija fata de cetatenii romani.

    • Iertat să-mi fie, sunteți într-o ,,logică” total eronată. Sunteți incapabil/ă să faceți comparații. Regimul ,,ceaușescu” (i) a rupt de la gura cetățenilor săi miliarde de dolari in vreme ce regimul chinez a ,,turnat” miliarde de dolari în gura cetățenilor săi; (ii) sistemul medical în România ceaușistă era aproape la pămînt, pe cind în China este la cote înalte.
      In plus, v-ați prea-grăbit să îmi răspundeți: vom cunoaște în următoarele 1 – 2 luni dacă România și U.E. sunt mai eficiente în lupta cu epidemia decît China (dar probabil nu reușiți să citiți cu atenție un text întreg).
      Și a fost ultimul meu cuvînt.

    • @ofCAER, si eu cred ca te cam grabesti cu laudele pentru un stat comunist, ca in definitiv asta e China, un stat care-a pus pe butuci economiile lumii, nu doar datorita acestui nenorocit de virus pe care l-au exportat prin cetatenii lor, primiti datorita liberei circulatii oriunde, dar si pentru ca efectiv au scos din joc, prin preturi derizorii, productiile locale ale tuturor. Ce rost are sa faci tu in tara ta masti de protectie, la costul liber pe care-l poti avea, cand vine chinezul si te taie la pret, pentru ca au costuri foarte, foarte mici! Iata pericolul pe care-l reprezinta China in continuare, personal de cand au dat la export aceasta molima, eu nu mai cumpar un singur produs chinezesc, si caut unul facut in Romania, chiar daca e mai scump, NU-MI PASA. De exemplu, caut pasta de tomate, evident, cea mai ieftina e din China, pe acelasi raft insa apare si una fabricata in Romania, si-o cumpar, chiar daca e dubla la pret. Inca un exemplu, am cautat o pereche de papuci, o banala pereche de papuci, piata mi-a oferit doar papuci din China, adica romanii nici macar o prapadita de pereche de papuci nu sunt in stare sa mai faca. Am avut rabdare pana am gasit papuci facuti in Romania, si pe aia i-am cumparat, chiar daca aveau pret de 15 lei, pe langa cei chinezesti, de 9 lei.

    • @Gabriela, China a reusit sa produca la preturi foarte mici pentru ca nu a investit in cercetare ci doar a furat retete, nu au standarde de mediu, exploateaza o masa extrem de mare de chinezi pe salarii de nimic si in conditii de munca extrem de riscante si daunatoare si s-au folosit la maxim de energia electrica ieftina din carbune.
      China a poluat in ultimele doua decenii mai mult decat tot restul lumii la un loc dar nimanui nu pare sa-i pese.

  4. Sa nu uitam ca de la chinezi avem patentul materialelor de sters la c..r, asa ca trag speranta ca tot ei sa ne transmita si metodele de lupta cu Corona.
    Apropo: angajatii OSIM sunt bine, sanatosi? Ca am auzit ca a trecut Corona pe la ei sa-si inregistreze marca, dar de lacomi ce sunt si de risipitori, n-au avut sa-i dea si lui un ”®” sa-si puna in coada…!
    Bai, Corona,
    Poate ca n-ai dat spaga si din cauza asta stai ca un fraier fara Marca Inregistrata…

  5. Terminati bre cu prostiile, au trecut de virf, atita tot. O sa se reaprinda dupa ce redeschid Wuhan-ul. Ca asa lucreaza metodele astea feudale cu inchisul unor regiuni.
    In secolul 21 ar trebui sa fie protejate special categoriile de risc mare (ca stim care sint ) si tratate celelalte, eventual un vaccin, daca nu e prea mult.
    Noi insa (si nu ma refer doar la Romania) batem usile-n scinduri sa nu iasa ciumatii-n lume.

  6. Sunt de acord cu ER:„…toata planeta trebuie sa realizeze ca e dependenta de fabricilie chinezesti, si daca aia nu lucreaza toti suntem in somaj. ”-tare mă tem că China a acționat cu intenție.
    Dacă este adevărat că statul chinez a cumpărat pachete de acțiuni majoritare ale unor firme/fabrici ai căror posesori erau până mai ieri din Occident…
    Oricum,rămâne evidența faptului că,iată,e penurie de măști chirurgicale de unică folosință ptr.că,ce să vezi,nu le putem fapvrica,aici,în vestul lumii câtă vreme materia primă se aduce din…China!
    Și alte asemenea ”device”-uri vitale.

  7. Perfect de accord, solutia chineza de a subraporta numarul de cazuri este excelenta! Ar trebui luat exemplu si aplicat de indata!

  8. O fi venit vara la ei sau poate de la ciresii infloriti!

  9. Si daca este un retur bine plasat americanilor?