Cum a reușit județul Alba să facă aproape 90.000 de teste COVID de la începutul pandemiei, la o populație de 370.000 de locuitori / Avantajele metodei pooling
Cu 88.620 de teste COVID realizate de la începutul epidemiei, Alba este unul dintre județele în care autoritățile locale se bazează foarte mult pe testarea masivă pentru a limita răspândirea virusului. În plus, în județ este folosită și testarea de tip pooling.
De altfel, creșterea semnificativă a numărului de cazuri din ultimele zile este pusă de reprezentanții Instituției Prefectului și de cei ai DSP tocmai pe seama numărului mare de teste.
”Aș vrea să liniștesc populația. Noi testăm foarte mult, ceea ce e un lucru foarte bun. Până astăzi avem peste 88.000 de teste, la o populație undeva spre 370.000. E normal să descoperim și asimptomaticii. Dacă reușim să testăm și să izolăm toate cazurile, încet, încet, putem să ne gândim și la relaxare, dar acum importantă este sănătatea populației” a spus prefectul Nicolae Albu.
Și directorul DSP, Alexandru Sinea, consideră că numărul de cazuri descoperite în Alba ține de numărul mare de teste realizate.
Spre exemplu miercuri, 14 octombrie, în județ erau în total 1318 de cazuri active, majoritatea reprezentând pacienți asimptomatici.
Cu o zi în urmă, adică marți, în Alba au fost prelucrate 1159 de probe. 854 de teste au fost realizate de DSP și 305 de Spitalul Județean Alba. În urma acestora au fost descoperite 143 de persoane infectate. Rezultatele testării sunt anunțate în general în aceeași zi cu recoltarea.
Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a explicat pentru G4Media.ro, cum s-a reușit testarea extinsă în județ.
”De la început am dotat laboratorul cu aparatură de testare. Personalul a căpătat treptat experiență și dexteritate și acest lucru contează foarte mult. Am continuat cu dotarea laboratorului astfel că acum sunt funcționale 3 linii PCR complete și una la Spitalul Județean Alba” a spus Sinea.
Acesta a adăugat că, pe lângă testele recomandate prin metodologia națională, în Alba s-au realizat și peste 20.000 de teste prin metoda pooling, care presupune amestecul mai multor probe, recoltate de la mai mulți subiecți.
”Prin această metodă am depistat foarte multe focare și acest lucru ne-a permis să luăm unele măsuri la timp. Metoda îți indică unde apar probleme și îți permite apoi să identifici exact ce se întâmplă, într-un mod mai puțin costisitor”, a adăugat Sinea.
Legat de costuri, acesta spune că de ajutor au fost donațiile primite de la persoane private, dar și de la primăriile unor localități din județ. Este vorba despre mai mult de un milion de lei cu care s-au cumpărat kituri de testare.
În județ s-au înregistrat până acum 95 de decese la un număr de 2880 de infectări, de la începutul pandemiei.
Situația din județ nu este însă una optimistă pentru autorități. Cu peste 1300 de cazuri active, presiunea pe spitale este mare. Numărul locurilor pentru pacienții COVID este incert, însă nu depășește 260, ceea ce înseamnă că majoritatea bolnavilor sunt acasă, în izolare.
În plus, Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni și Ocna Mureș sunt orașele din județul Alba care miercuri au depășit 3 infectări la mia de locuitori (în ultimele 14 zile) și vor intra în scenariul roșu, cel mai probabil după o hotărâre a CJSU care va fi luată în cursul serii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii