G4Media.ro

Cum a reușit Ucraina să doboare într-o zi trei avioane Suhoi rusești,…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Cum a reușit Ucraina să doboare într-o zi trei avioane Suhoi rusești, cea mai reușită operațiune aeriană a anului

Ucraina a doborât vineri trei avioane de război rusești Suhoi într-una dintre cele mai reușite operațiuni împotriva puterii aeriene rusești de la începutul războiului. Oficialii ruși nu au comentat imediat, dar bloggerii de război ruși apropiați Kremlinului au recunoscut pierderile și au spus că acestea ar fi putut fi ținta rachetelor Patriot proiectate de SUA. Rachetele Patriot se pot dovedi cu adevărat cruciale în războiul de eliberare a Ucrainei, arată The Wall Street Journal, în ciuda sistemelor avansat de bruiaj ale Rusiei.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că cele trei avioane de vânătoare-bombardament rusești Su-34 au fost doborâte vineri, în jurul prânzului, în sudul țării. Acolo, Rusia a folosit avioanele pentru a lansa rachete de croazieră și bombe ghidate împotriva orașelor controlate de ucraineni de pe malul vestic al râului Nipru și a soldaților ucraineni care au stabilit un punct de sprijin pe malul estic.

Vestea este un impuls pentru Ucraina după o serie de eșecuri militare. Contraofensiva ucraineană din acest an nu a reușit să asigure o mare străpungere a liniilor defensive rusești, lăsând Rusia să controleze aproape o cincime din teritoriul vecinului său. Rusia desfășoară acum propria ofensivă, deși cu progrese treptate și pierderi grele.

Rusia a intensificat atacurile cu rachete și drone împotriva Kievului și a altor orașe, în ceea ce oficialii ucraineni spun că este o încercare reînnoită de a pune la pământ infrastructura civilă, inclusiv sistemele de electricitate și de încălzire.

Cinci sisteme de rachete sol-aer Patriot din SUA, Germania și Olanda reprezintă cel mai eficient scut al Ucrainei împotriva atacurilor cu rachete balistice.

Dezvoltate de Lockheed Martin și RTX, fosta Raytheon Technologies, Patriots au reușit să doboare unele dintre cele mai avansate rachete rusești. Dar stocurile de rachete interceptoare, care pot costa milioane de dolari fiecare și necesită ani de zile pentru a fi fabricate, au fost epuizate de atacurile susținute ale Rusiei.

Ca un nou impuls, Japonia a declarat vineri că va furniza rachete Patriot SUA, consolidând astfel stocurile globale. Tokyo urmează să transfere zeci de rachete interceptoare din propriile rezerve, începând din primul trimestru al anului 2024, potrivit unui oficial american.

Decizia reprezintă un punct de referință pentru Japonia, care și-a autoimpus o interdicție privind exporturile de arme timp de decenii, ca moștenire a dorinței sale de a rămâne în afara conflictelor globale după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ucraina a cerut mai multe sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă moderne pentru a combate superioritatea Rusiei în aer.

Vineri, guvernul olandez a declarat că a început pregătirile pentru a preda Ucrainei 18 avioane de vânătoare F-16 de concepție americană, fără a oferi un termen. Livrarea avioanelor va necesita în continuare un permis de export și ca Ucraina să îndeplinească criteriile privind personalul și infrastructura.

Olanda a trimis recent cinci avioane F-16 la un centru de antrenament pentru piloții ucraineni din România. Danemarca, Norvegia și Belgia au anunțat, de asemenea, că vor oferi Ucrainei F-16 după aprobarea guvernului american.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bravo, e de bine!