G4Media.ro

Cum a reușit un grup de pensionari iubitori de istorie să descopere…

sursa foto: Pexels

Cum a reușit un grup de pensionari iubitori de istorie să descopere ruina palatului pierdut al Dinastiei Tudor a Marii Britanii

Fără Margaret Beaufort, cea mai cunoscută dinastie a Angliei ar fi putut să nu revendice niciodată tronul, scrie Smithsonian Magazine.

În fruntea familiei Tudor, Margaret a complotat să fure coroana pentru fiul ei, viitorul Henric al VII-lea, în timpul Războiului celor două Roze, o confruntare dinastică din secolul al XV-lea între ramurile rivale ale familiei regale. Datorită în mare parte intrigilor Margaretei, Henric a ieșit victorios în bătălia de la Bosworth Field din 1485, ucigându-l pe Richard al III-lea și punând capăt brusc celor 331 de ani de domnie ai dinastiei Plantagenet.

Doi ani mai târziu, noul rege i-a dăruit mamei sale un conac în Northamptonshire, un comitat din East Midlands din Anglia. În secolul care a urmat, Palatul Collyweston i-a găzduit pe unii dintre cei mai faimoși membri ai casei regale, de la Henric al VIII-lea la Katherine Howard și Elizabeth I. Dar domeniul a căzut în ruină în jurul anului 1650 și, până de curând, localnicii credeau că supraviețuiește doar în poveștile transmise din generație în generație.

„Mulți dintre noi au fost crescuți în sat și auzi despre acest palat pierdut și te întrebi dacă este un mit sau ceva real”, a declarat Chris Close, președintele Societății de Istorie și Conservare Collyweston, pentru The Guardian.

Începând din 2018, membrii societății – majoritatea pensionari fără pregătire formală în istorie sau arheologie – au pornit în căutarea legendei locale, scufundându-se în arhive și consultând experți pentru a identifica locația posibilă a palatului. După ce au strâns fonduri pentru a efectua studii cu radar de penetrare a solului (GPR) în zonă și au obținut permisiunea proprietarilor de terenuri, voluntarii au început să sape în locuri promițătoare. În cele din urmă, în luna mai a anului trecut, au descoperit un semn revelator al palatului de mult pierdut: baza unui zid vechi de secole și o fundație.

„Știam că este aici”, spune Sandra Johnson, un agent imobiliar pensionat care efectuează cercetări pentru societate. „A fost doar o chestiune de a obține dovezile care să demonstreze acest lucru”.

Descoperirea – care a fost între timp verificată de cercetători de la Universitatea din York – este semnificativă nu numai pentru perspectivele sale asupra istoriei familiei Tudor, ci și datorită naturii unice a descoperirii sale.

„Suntem doar un grup de amatori, fără bani, fără planuri, doar cu mult entuziasm și, împotriva tuturor șanselor, am dezgropat acest lucru”, a adăugat Close.

Istoricii Rachel Delman și Keely Hayes-Davies numesc Palatul Collyweston „un epicentru al puterii și propagandei Tudorilor”, care a servit drept „punct de oprire cheie” pentru progresele regale, sau tururi ale regatului. De la Collyweston, Margaret a afirmat autoritatea dinastiei Tudor în devenire, acționând ca reprezentant al fiului ei, Henric al VII-lea, în timp ce acesta domnea de la Londra.

„Acest loc le-ar fi permis lui Henric și Margaretei să supravegheze situația din nord, unde lucrurile erau încă puțin șubrede și nesigure”, explică Delman.

Născut în Țara Galilor, Henric și-a petrecut mare parte din tinerețe în exil în Bretania, care acum face parte din Franța. El s-a bazat pe relațiile locale ale mamei sale pentru a-și susține pretenția fragilă la tronul englez. La rândul său, Margaret – descrisă de istoricul Nicola Tallis drept o „regină neîncoronată” care nu a domnit niciodată, dar a jucat un rol-cheie în conducerea regatului – a întărit legitimitatea Tudorilor prin transformarea Collyweston într-un palat grandios, cu o capelă, un turn de bijuterii, o bibliotecă și un parc de cerbi. În 1503, când curtea regală a plecat să sărbătorească căsătoria fiicei mai mari a lui Henric, numită și Margaret, cu James al IV-lea al Scoției, petrecerea de nuntă a stat la Collyweston timp de două săptămâni.

Această vizită nu a fost singura dată când familia regală s-a oprit la Collyweston. În 1541, nepotul Margaretei, Henric al VIII-lea, a vizitat palatul (pe care l-a descris ca fiind „potrivit și îngrijit pentru un rege”) împreună cu cea de-a cincea soție a sa, nefericita Katherine Howard. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, în 1566, fiica cea mică a lui Henric al VIII-lea, Elisabeta I, a devenit ultimul monarh Tudor care a stat la Collyweston, conform cercetărilor efectuate de societate. Proprietarii următori ai domeniului au dezmembrat structurile sale din epoca Tudor și au construit o nouă casă pe teren. Până în secolul XXI, singurele urme ale palatului la suprafață erau terasele de pământ și iazurile cu pești.

Până în prezent, scanările GPR și săpăturile de la fața locului au scos la iveală un zid, un canal intact, mulaje din piatră și alte elemente îngropate de mult timp. În continuare, societatea speră să descopere planul exact al palatului și orice rămășițe ale mobilierului său grandios, de la sala mare la intrarea oficială. De asemenea, membrii doresc să colaboreze cu Universitatea din York pentru a crea un model 3D al palatului.

„Am făcut totul cu bani puțini”, spune Close pentru The Guardian. „Pentru noi, fiind o societate mică, să realizăm acest lucru fără bani, expertiză sau planuri, cred că este ceva de care întreaga societate ar trebui să fie mândră”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Descoperitorii sunt pensionari amatori, nu sunt pensionari profesioniști?

  2. Iubitori de istorie este mult mai bine. Chiar citește cineva comentariile!