Cum a reușit unul dintre puținele spitale construite de la zero din bani publici după 1990 să aibă o echipă de medici tineri și să asigure toate liniile de gardă, în plină criză a forței de muncă în multe spitale din țară
Mircea Stoian, managerul Spitalului Orăşenesc din Mioveni, printre puţinele spitale de stat construite în ultimii 32 de ani de la zero din bani publici a declarat pentru News.ro că în unitatea sanitară există medici pe toate specialităţile şi că media de vârstă a celor mai mulţi dintre ei este de până în 40 de ani. 90% dintre medicii care lucrează la Spitalul din Mioveni nu sunt din judeţul Argeş, ci sunt veniţi din alte zone ale ţării. La spitalul din Mioveni există şi gardă completă pe anestezie şi terapie intensivă, lipsa acestor specialişti fiind o mare problemă în multe dintre spitalele de stat din ţară. Spitalul din Mioveni este un spital care deserveşte mai mult de 50.000 de oameni din judeţ şi nu numai.
„Capacitatea spitalului este de 250 de paturi, şi avem medici pe secţiile de cardiologie, neurologie, ginecologie, neonatologie, gardă pe anestezie terapie intensivă, personal dedicat 24/7, gardă pe chirurgie, gardă în compartimentul de primiri urgenţe, urmează să facem încă o linie de gardă pe medicină internă, asta în cazul în care ne-o aprobă Ministerul Sănătăţii, mai avem un compartiment de urologie, unul de chirurgie generală, avem compartiment de radiologie intervenţională, o secţie de radiologie dotată complet cu două computere tomograf, un RMN, trei aparate mobile de radiologie şi mai nou un mamograf cu tomosinteză cu care vom intra în contract cu Casa de asigurări, vom fi singurul furnizor din judeţul Argeş pentru acest serviciu. Asta e normalitatea, din punctul meu de vedere”, a explicat managerul Mircea Stoian.
La spitalul din Argeş există aparatură performantă, nu mai veche de 4 ani, spune Mircea Stoian. Iar medicii care au venit să lucreze aici au atras după ei şi alţi medici din alte zone ale ţării. Sunt colegi şi prieteni care s-au adus unii pe alţii, mai spune acesta.
„Ţin să precizez că toată aparatura nu este mai veche de anul 2019, tot ce există aici. Avem o secţie de gastroenterologie care are două turnuri pentru colono şi endoscopie, se fac cu sedare, este o doamnă doctor excepţională care face nişte lucruri foarte tari. Avem o cardioloagă tânără, avem şi un cabinet de oncologie. Marea majoritate au 30, 33, 35 de ani, asta e media.
90% dintre medicii de aici nu sunt din zonă. Sunt colegi şi prieteni care s-au adus unii pe alţii. De exemplu doi tineri veniţi din Irlanda, soţ şi soţie mi-au adus alţi medici colegi de-ai lor, care le-au fost colegi în afară, fiindcă li s-a spus că aici li se oferă absolut tot ce îşi doresc pentru a-şi exercita profesia într-un mod curat, onest şi aşa cum trebuie pentru pacient.
Li s-a născut copilul acolo în timpul pandemiei, a fost foarte multă stricteţe, au preferat să vină în România, a fost un noroc, au fost detaşaţi de dl Arafat, fiind rezidenţi au fost detaşaţi în pandemie aici la spitalul nostru COVID. Sunt medici de ATI amândoi. Sunt încă 5 pe lângă ei, la fel de tineri ca şi ei”, a precizat Mircea Stoian.
Salariu conform grilei de salarizare, mediu bun de lucru, aparatură cu care să-şi facă meseria, cazare şi şcoli moderne unde să înveţe copiii lor. Sunt condiţiile de care beneficiază medicii care aleg să vină să muncească la Mioveni.
„Le oferim salariul conform grilei, aici nu avem nicio putere. În principiu, li se oferă de către Primărie, Primăria şi consiliul local ne ajută foarte mult, li se oferă cazare, ei vor sta într-un apartament unde îşi plătesc doar utilităţile, fără chirie.
Pot trăi aici foarte bine, îşi pot duce aici copiii la şcoală, toate şcolile din oraş sunt renovate şi arată la un alt standard, nu mai zic de o grădiniţă, cred că este inaugurată anul trecut. Problemele se pot rezolva printr-o colaborare foarte bună între primării, consilii judeţene şi managerii de spital. Pentru condiţiile din spital, aici dacă un medic vrea neapărat un aparat ne strofocăm, găsim o sponsorizare, pentru că ştiţi, licitaţiile sunt într-un fel, aşa dacă cineva îşi dă o sponsorizare direct cu aparatul, o firmă mare, poţi să iei aparatul pe care şi-l doreşte medicul, nu neapărat cum este în sistemul public de licitaţii, să iei cel mai mic preţ, aşa dacă ţi-l donează o firmă, poţi să-i iei omului fix ce îşi doreşte, că nu mai eşti supus legii achiziţiilor publice, că ţi-l cumpără o firmă şi ţi-l donează”, a explicat managerul Spitalului Orăşenesc Mioveni.
Câtă populaţie deserveşte spitalul orăşenesc. 50.000 de oameni pe hârtie, posibil mult mai mulţi în realitate, mulţi veniţi aici pentru tratament din alte judeţe.
„Pe hârtie sunt în jur de 50.000, dar cred că sunt şi mai mulţi pentru că este toată zona de aici de la Mioveni până la Câmpulung. În afară de un singur medic toţi medicii care activează în compartimentul de primiri urgenţe sunt medici cu specialitatea medicină de urgenţă. Or să mai vină încă doi din ianuarie că au luat examenul ca post de medic rezident, îşi termină stagiile şi îşi dau examenul de specialitate, dacă îl vor lua ei vor veni aici la posturi. Dacă îi număr şi pe cei doi care vor veni, sunt nişte medici foarte buni, în total vor fi 7. Condiţiile din spital şi ce îşi doresc ei, unii şi-au dorit să monteze camere pentru chimioterapie, alături de preşedintele CAS Argeş am reuşit să găsim soluţia ca să fie decontate şi pacienţii să beneficieze, e o chestie care nu se face oriunde şi mult în privat.
Şefa de la DSP Argeş nu ne-a lăsat niciodată, ăsta e avantajul ca la DSP întotdeauna să fie director un medic. Poate o să mă înjure multă lume dar trebuie să spun asta, este o doamnă doctor care ştie cu ce se mănâncă, fiind medic. Vine în spital, discutăm, ne sfătuim. 30% dintre pacienţii pe care îi avem noi nu sunt din judeţul Argeş, e mult pentru un spital orăşenesc”, a spus acesta.
Reţeta succesului sunt oamenii, spune managerul Spitalului Orăşenesc Mioveni. De mai mulţi oameni are însă nevoie spitalul şi de acum înainte, pentru că vor fi deschise două noi secţii în spital, una de ORL şi una de chirurgie plastică. Managerul spune că este vorba despre 30-40 de posturi şi că speră să fie aprobate în urma memorandumului care va fi depus la Guvern de Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre posturi care urmau să fie scoase la concurs dar care au fost blocate de Ordonanţa 43 legată de reducerea cheltuielilor publice.
„Reţeta succesului sunt oamenii, în primul rând asta a fost nebunia domnului primar să facă acest spital, l-a făcut, noi ne-am ocupat să aducem oamenii însă şi instituţiile care ne ajută, Casa de Asigurări şi DSP -ul. Dacă există o colaboarare între toate aceste entităţi…Am trimis la memorandum la domnul Ministru să vedem dacă se aprobă noi avem în curs de deschidere două noi compartimente, unul de ORL şi unul de chirurgie plastică. Sunt, cu asistenţi cu tot vreo 30-40 de posturi, dar sunt trimise, am trimis spre ministru, aşteptăm aprobarea memorandumului.
Spitalul Judeţean, fiind de urgenţă, se ocupă foarte mult pe partea de urgenţă, noaptea ei rămân aproape pe tot judeţul, să fim corecţi, vrem să facem partea de reconstrucţie de sân, având mamograf, având chirurgi care operează cancer de sân, oncologia, să închidem măcar cercul la o patologie, asta fiind şi decontat de casa de asigurări”, a declarat managerul.
Planuri de viitor – ”Pot să visez, cerul e limita în medicină”, spune managerul. Secţii noi, un sistem de telemedicină funcţional, printre priorităţi în viitorul apropiat.
„În primul rând îmi doresc să dau drumul la secţiile noi, avem şi două diabetoloage, trebuie să dăm drumul la secţia de diabet, e mult de muncă. Aşa pot să visez, în medicină cerul e limita. Spitalul are sistem de telemedicină implementat, înseamnă calitatea actului medical mult mai crescută şi grijă foarte mare. Când va fi gata sistemul, vom da drumul vizitelor online, sistemul costă foarte mult, încă îl extindem. Vă spun, pe lună, doar utilităţile, mentenanţă a spitalului nu a aparatelor, este între 9 şi 10 miliarde de lei vechi pe lună. Conform legii, partea de utilităţi e asigurată de primărie”, a precizat managerul Mircea Stoian.
Info plus
Spitalul Orăşenesc Mioveni a fost inaugurat în anul 2019. Construcţia propriu-zisă a durat 3 ani şi şase luni şi a costat 68 de milioane de euro, o mare parte din bani fiind de la bugetul local. Unitatea sanitară a fost dată în folosinţă în 2020 numai în parte, din cauza dificultăţilor legate de pandemie. Concursurile de angajare au fost anulate în perioada de început a pandemiei şi au existat şi probleme legate de finanţare.
Medicul radiolog Mircea Stoian are 34 de ani şi este directorul spitalului din Mioveni din vara lui 2021, an în care avea 32 de ani. La acel moment spitalul nu avea medici suficienţi. Până în prezent a reuşit să închege o echipă tânără, atrăgând medici din Bucureşti, din alte zone, dar şi din străinătate. Mare parte din echipamentele din spital sunt cumpărate cu fonduri europene, inclusiv mai mulţi roboţi care dezinfectează secţiile la risc şi nu numai.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii