Cum a salvat Kiril Petkov în secret Ucraina la începutul războiului: Bulgaria a trimis arme sovietice și combustibil Kievului prin România, Ungaria și Polonia
La începutul războiului, Sofia a furnizat Ucrainei combustibil și arme cu specificații sovietice vitale, dar a trebuit să păstreze livrările secrete din cauza politicienilor pro-Moscova din guvern. Premierul de atunci, Kiril Petkov, a ajutat în secret Kievul, folosind firme private care au transportat proviziile pe cale aeriană și terestră prin România, Ungaria și Polonia, se arată într-o analiză Politico. „Estimăm că aproximativ o treime din muniția de care a avut nevoie armata ucraineană în prima fază a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Kiril Petkov. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și, uneori, acoperea 40% din necesarul Ucrainei”, a mai adăugat fostul premier bulgar.
În primăvara anului trecut, armata ucraineană a rămas fără combustibil și fără muniția de calibru sovietic de care avea nevoie pentru a lupta împotriva rușilor. Salvarea a venit dintr-o parte neașteptată: Bulgaria.
Datorită politicii sale interne fracturate – și a înclinațiilor pro-ruse ale unei mari părți a elitei sale – Sofia s-a străduit, pe parcursul invaziei, să sublinieze că nu înarmează Ucraina.
Aceasta a fost, însă, o perdea de fum, potrivit unei investigații realizate de cotidianul german WELT. Datorită unor interviuri exclusive cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov și ministrul său de finanțe, Assen Vassilev, WELT a pus cap la cap o imagine a modului în care Bulgaria a intervenit și a folosit intermediari pentru a furniza Kievului provizii vitale de arme, muniție și motorină într-un moment critic al luptelor de anul trecut.
În timp ce Petkov, care era prim-ministru bulgar la izbucnirea războiului, încerca să tragă țara pe o traiectorie mai vestică, pro-NATO, a trebuit să se confrunte cu reacții intense din partea politicienilor pro-Kremlin, inclusiv din partea partenerilor săi de coaliție, socialiștii, care sunt succesorii vechiului Partid Comunist. El a trebuit chiar să își concedieze propriul ministru al Apărării pentru că a repetat versiunea Rusiei cu privire la război. Cel puțin în public, Petkov a încercat să minimalizeze orice idee că Bulgaria – în ciuda stocurilor considerabile de armament din epoca sovietică – ar face un pas înainte și ar înarma Ucraina.
Dar Petkov și Vassilev, acum politicieni din opoziție care caută o cale de întoarcere la putere în viitoarele alegeri așteptate, au rupt tăcerea cu privire la adevărata dimensiune a rolului Bulgariei din primăvara trecută.
În timp ce Partidul Socialist de la Sofia a calificat livrările de arme bulgare către forțele ucrainene drept o „linie roșie”, oficialii lui Petkov au evitat tranzacțiile de la guvern la guvern și au folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate pentru a deschide rute de aprovizionare pe cale aeriană și terestră prin România, Ungaria și Polonia.
„Estimăm că aproximativ o treime din muniția de care a avut nevoie armata ucraineană în prima fază a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru WELT.
La fel de sensibil, motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei, a fost prelucrată din țiței rusesc la o rafinărie din Marea Neagră, care la acea vreme aparținea companiei rusești Lukoil. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și, uneori, acoperea 40% din necesarul Ucrainei”, a declarat fostul ministru de Finanțe Vassilev pentru WELT.
Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Kuleba a declarat pentru WELT că țara sa a fost în pericol de a rămâne fără muniție în aprilie anul trecut. „Știam că depozitele bulgare aveau cantități mari din muniția necesară, așa că președintele Zelenski m-a trimis să obțin materialul necesar”, a declarat Kuleba.
Era o chestiune de „viață și de moarte” în acel moment, a explicat Kuleba, pentru că altfel rușii ar fi ocupat mai multe sate și orașe, „ar fi ucis, torturat și violat” mai mulți ucraineni.
În fața solicitărilor Kievului, Kuleba a declarat că Petkov a răspuns că situația sa internă „nu este ușoară”, dar că va face „tot ce îi stă în putință”.
„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate, iar eu îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a continuat Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: În timp ce unii membri ai coaliției bulgare au trecut de partea Rusiei, Petkov a decis „să fie de partea bună a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.
Kremlinului nu i-a scăpat însă faptul că Bulgaria, sub conducerea lui Petkov și Vassilev, făcea eforturi masive în favoarea Ucrainei.
Începând încă din luna mai, Moscova a bombardat Bulgaria cu atacuri cibernetice, a declarat Petkov. Acestea au afectat alimentarea cu energie electrică și oficiile poștale, iar în unele momente pensiile funcționarilor publici nu au putut fi plătite.
De asemenea, Moscova a încercat să mituiască deputați și să se infiltreze în autorități. Între martie și iunie, Bulgaria a expulzat aproximativ 70 de angajați ai ambasadei ruse din Sofia pentru spionaj.
Guvernul lui Petkov a fost răsturnat printr-un vot parlamentar de neîncredere în cursul verii.
sursa: Politico
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii