Cum a scăpat de inculpare în Dosarul 10 august fostul șef al jandarmilor bucureșteni, deși procurorii spun că el a dat ordinul de intervenție în forță împotriva manifestanților de la protestul Diasporei / După scandal, Alin Mastan a preluat conducerea Jandarmeriei Române
În rechizitoriul procurorilor de peste 300 de pagini există numai 7 mențiuni ale numelui lui Alin Mastan, deși la momentul violențelor din Piața Victoriei, în august 2018, el era împuternicit șef al Jandarmeriei Capitalei. Numai că, exact înainte de manifestație, el a intrat în concediu medical. Abia se operase la un picior, potrivit surselor G4media.ro, și deși îl avea imobilizat în ghips, a fost prezent în comandamentul format în apropierea sediului Guvernului României, pentru organizarea intervenției forțelor de ordine.
În plus, chiar ar fi dat ordinul de restabilire a ordinii, pe care, însă, nu și l-a putut asuma pentru că figura în documente ca fiind în concediu. Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că Mastan a fost, de facto, șeful informal al intervenției în urma căreia sute de oameni au fost răniți.
Pasaje relevante din dosarul 10 August:
”Cercetările efectuate în cauză au stabilit că ordinul de intervenție nr. S/221652/10.08.2018, ce a stat la baza acțiunii în forță a militarilor jandarmi asupra manifestanților, a fost întocmit, în intervalul orar 22.00 – 22.30, de către martorul mr. VLAD ADRIAN, șeful Serviciului misiuni ordine publică din cadrul D.G.J.M.B. și membru al echipei din cadrul punctului de comandă al misiunii, la dispoziția martorului lt.col. MASTAN ALIN, fiind semnat și însușit în cele din urmă de către comandantul acțiunii, inculpatul mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, după ora 23.11 când a început intervenția propriu-zisă.”
”Cercetările efectuate în cauză au stabilit că ordinul de intervenție nr. S 221652 din 10.08.2018, ce a stat la baza acțiunii în forță a militarilor jandarmi asupra manifestanților, a fost întocmit, în intervalul orar 22.00 – 22.30, de către martorul mr. VLAD ADRIAN, șeful Serviciului misiuni ordine publică din cadrul D.G.J.M.B. și membru al echipei din cadrul punctului de comandă al misiunii, la dispoziția martorului lt.col. MASTAN ALIN, la momentul respectiv director al D.G.J.M.B., fiind semnat și însușit în cele din urmă de către comandantul acțiunii, inculpatul mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN.”
Mastan a fost audiat ca martor de procurorii DIICOT, inițial, și în aceeași calitate și de cei de la Parchetul General care au preluat dosarul. La intrarea în sediul DIICOT, la finalul anului 2019, Alin Mastan a negat, în fața jurnaliștilor, orice implicare în deciziile luate la protestul Diasporei. De trei ani, Alin Mastan este șeful Jandarmeriei Române, în urma unui concurs organizat de ministrul de Interne de atunci Lucian Bode.
Colonelul Alin Mastan a fost până în februarie 2017 şef al Serviciului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj, când a fost detaşat la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
Prin rechizitoriul din 4 august 2023, procurorii militari au trimis în judecată 16 jandarmi pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. Printre jandarmii trimişi în judecată se numără foştii şefi ai instituţiei, coloneii Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile, şi maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul principal al intervenţiei din Piaţa Victoriei.
Procurori militari spun că şefii jandarmiilor nu au respectat principiile necesității, gradualității și proporționalității intervenţilor în forţă. Cu alte cuvinte, spun procurorii militari, în loc să dispună extragerea huliganilor din piaţă, şefii Jadarmeriei au ordonat reprimarea tuturor manifestanţilor, inclusiv a majoriăţii paşnice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii