Cum a scăpat de sub control utilizarea programului de supraveghere Predator / Ce s-a întâmplat în Grecia
Într-un articol amplu, semnat de trei jurnalişti, New York Times susţine că guvernul grec a recunoscut, în urma unei întrebări adresate în acest sens, că a acordat companiei Intellexa autorizația de a vinde programul de supraveghere Predator în Madagascar.
Mai exact, articolul precizează că: „În urma unor întrebări puse de New York Times, guvernul grec a recunoscut că a acordat companiei Intellexa autorizația de a vinde Predator către cel puțin o țară cu istoric represiv, Madagascar. Times a obținut și o propunere de afaceri făcută de Intellexa pentru a-și vinde produsele în Ucraina, care a respins oferta de vânzare”.
Piața software-urilor comerciale de supraveghere Predator – care permite guvernelor să intercepteze telefoanele mobile și să colecteze date – este în plină expansiune. Chiar și guvernul SUA îl folosește.
New York Times relatează în articolul său că administrația Biden a luat poziție publică anul trecut împotriva utilizării abuzive a programelor de supraveghere având ca țintă activiști pentru drepturile omului, disidenți și jurnaliști. A indicat atunci cel mai cunoscut producător de instrumente de hacking, compania israeliană NSO Group. Agenția pentru Combaterea Drogurilor folosește în secret softuri de supraveghere de la o altă companie israeliană, potrivit informațiilor oferite de cinci persoane familiarizate cu operațiunile agenției, fiind prima utilizare confirmată a programelor comerciale de supraveghere de către guvernul federal.
În același timp, utilizarea programelor spyware continuă să se răspândească în întreaga lume, iar noi companii – care angajează foști veterani israelieni de spionaj cibernetic, dintre care unii au lucrat pentru NSO – vin să umple golul lăsat de vechile companii de pe lista neagră. Cu această nouă generație de companii, tehnologia care cândva era în mâinile unui număr mic de țări este acum prezentă peste tot – transformând total peisajul spionajului guvernamental.
S-a descoperit că Predator a fost folosit în alte 12 țări începând cu 2021, ceea ce demonstrează cererea continuă în rândul guvernelor și lipsa unor eforturi internaționale puternice pentru a reduce utilizarea unor astfel de instrumente.
Ancheta cotidianului se bazează pe examinarea a mii de pagini de documente – inclusiv documente parafate de instanțe din Cipru, mărturii clasificate ale unor parlamentari din Grecia și o investigație secretă a poliției militare israeliene – precum și pe interviuri cu peste douăzeci de oficiali guvernamentali și judiciari, factori de aplicare a legii, directori de companii și victime ale hackingului din cinci țări.
Cele mai avansate instrumente spyware – cum ar fi Pegasus de la NSO – dispun de tehnologia „zero-click”, ceea ce înseamnă că pot extrage în secret și de la distanță totul de pe telefonul mobil al unei ținte, fără ca utilizatorul să fie nevoit să dea clic pe un link rău intenționat pentru a acorda acces de la distanță softului Pegasus. De asemenea, pot transforma telefonul mobil într-un dispozitiv de supraveghere și înregistrare secretă, permițând telefonului să-l spioneze pe proprietar.
”Drama greacă”
„Drama greacă a început în aprilie, când ziarul grecesc Inside Story a relatat că Predator a fost folosit pentru a infecta telefonul unui reporter local. Citizen Lab al Universității din Toronto a descoperit infectarea cu software-ul respectiv. Doi politicieni din opoziție au confirmat la scurt timp că și ei au fost vizați, fiecare având dovezi care să susțină acuzațiile.
Toți trei bănuiesc că statul grec a ordonat supravegherea lor și au depus plângeri. Thanasis Koukakis, jurnalist de investigație, i-a dat în judecată pe Tal Dilian și asociații săi de la Intellexa.
Premierul conservator, Kyriakos Mitsotakis, a negat că a dispus supravegherea prin Predator și susține că guvernul grec nu deține software-ul respectiv.
În aceeași lună, Intellexa și-a concediat majoritatea personalului de la Atena. În noiembrie, Mitsotakis a recunoscut că cineva desfășoară operațiuni secrete folosind Predator în Grecia – dar pur și simplu nu știe cine.
„Pentru a fi clar, nu am afirmat niciodată – și nici guvernul nu a afirmat vreodată – că nu au existat hack-uri și forțe care să folosească software-ul Predator”, a spus el, adăugând: „Există soft ilegal de interceptare spyware în toată Europa”.
Sursa: Naftemporiki / Rador / Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu