EXCLUSIV Cum a scăpat Dragnea cu două terenuri și o casă din Teleorman de sechestrul DNA / Prejudiciile estimate în dosarele fostului lider PSD: peste 130 de milioane de lei
Deși a anunțat că i-a pus sechestru lui Dragnea ”pe toate bunurile mobile și imobile”, DNA nu i-a indisponibilizat fostului lider PSD două terenuri și o casă din Teleorman, unde este unic proprietar. Prejudiciile estimate în dosarele lui Dragnea sunt de circa 130 de milioane de lei, rezultă din documentele și informațiile oficiale consultate de G4Media.ro
Analiza unor informații furnizate G4Media de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară indică faptul că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a pus sechestru doar pe o parte dintre imobilele deținute în România de fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, inculpat în prezent în două dosare penale cu prejudiciu estimat de peste 127 de milioane de lei, 280.000 de dolari și 60.000 de euro.
La data primului sechestru, în noiembrie 2017, DNA susținuse că a indisponibilizat ”toate bunurile mobile și imobile” ale lui Dragnea. Cu toate acestea, două terenuri și o casă din județul Teleorman, pe care acesta le deținea din perioada noiembrie 2016-martie 2017, și care nu apar nici în declarațiile sale de avere, nu figurează pe lista bunurilor sechestrate de procurori începând cu noiembrie 2017 în cele două dosare penale.
Într-un răspuns pentru G4Media, DNA a transmis că ”Măsurile asigurătorii în dosarul la care faceți referire au fost dispuse în baza art. 249 Cod procedură penală asupra bunurilor persoanelor care, la acel moment aveau calitate de suspect, pe baza informațiilor existente la acea dată.”
O situație din data de 1 octombrie 2021 a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (foto jos) a bunurilor imobile din România la care Liviu Dragnea este unic proprietar sau are cote-părți, indică un teren pe care află trei corpuri de clădire în comuna Săelele-Teleorman (pozițiile 1-4), un teren în comuna Lunca din același județ (poziția 5), un alt teren pe care află două corpuri ale Hotelului Turris din Turnu Măgurele (pozițiile 6-8)și un apartament din aceeași localitate plus cota indiviză de teren (pozițiile 9-10).
Hotelul și apartamentul sunt sechestrate de DNA în Dosarele Teldrum și Vizita în SUA, ultimul fiind trimis în judecată în mai 2021.
Notă: Doar bunurile din chenarul verde sunt sechestrate
Prejudiciile estimate de anchetatori în cele două dosare sunt de 127,5 milioane lei, respectiv 280.000 de dolari și 60.000 de euro. Sechestrul pe hotel și apartament au fost instituite în Dosarul Teldrum în noiembrie 2017 și au fost dublate de cel din mai 2021, din Dosarul Vizita în SUA, situația fiind valabilă și în acest moment, în ciuda contestațiilor depuse de Dragnea la instanțe. Lui Dragnea i-au mai fost puse sub sechestru două mașini (Skoda Superb și BMW X5) și mai multe sume de bani pe care le avea în conturi.
Notă: Extrasele de Carte Funciară pentru hotel și apartament au înscrieri identice la capitolul Sarcini: sechestrele DNA din 2017 (Dosarul Teldrum) și 2021 (Dosarul Vizita în SUA)
Nu la fel stau lucrurile pentru terenul și imobilele din Săelele și Lunca, la primele Dragnea fiind unic proprietar din 2016, iar la ultimul, pentru care fostul lider PSD are cotă de 1/2 – din martie 2017.
Conform unor Extrase de Carte Funciară eliberate de Agenția Națională de Cadastru în octombrie 2021, acestea sunt libere de sarcini și nu au fost sechestrate, deși Dragnea le deținea deja la momentul instituirii primului sechestru pe bunurile sale, în noiembrie 2017 (Dosarul Teldrum). Prin urmare, le poate vinde oricând, fără a risca nici o consecință din punct de vedere legal.
Un reportaj realizat în 2018 de Știrile KanalD în comuna Săelele, prezenta imobilul scăpat de sechestru drept casa unde Dragnea a copilărit și pe care, după moartea părinților, a moștenit-o (informația este confirmată de o declarație a sa de avere din 2008) și a renovat-o complet. ”Curtea uriașă, încărcată de pomi fructiferi, încadrează corpurile vilei de astăzi, foarte elegantă și construită cu bun gust pe locul vechii case părintești.
Întâmplător, la nici 100 de metri se află un teren de sport, inaugurat în ultimii ani, iar drumul care face legătura cu șoseaua principală este de o calitate superioară”, au menționat jurnaliștii de la KanalD.
În 2010, conform altei declarații de avere, Dragnea a donat casa, anexele și terenul de 1.626 mp fratelui său Viorel care a murit în 2013. În 2016, Dragnea a reintrat în posesie, tot printr-un act de donație, dar acest lucru nu a fost menționat vreodată în declarațiile sale de avere ulterioare, inclusiv în cea pe care politicianul a semnat-o la o lună după intrarea sa în pușcărie, în mai 2019, atunci când și-a pierdut mandatul de deputat. Dragnea nu a putut fi contactat pentru a explica de ce nu a menționat imobilele din Săelele și Lunca în document.
Notă: DNA a pus sechestru doar pe bunurile menționate de Dragnea în declarațiile de avere (hotel și apartament), cum este aceasta din 2019
- Într-un răspuns pentru G4Media referitor la lipsa instituirii sechestrului pentru imobilele din Teleorman, DNA a transmis că ”Măsurile asigurătorii în dosarul la care faceți referire au fost dispuse în baza art. 249 Cod procedură penală asupra bunurilor persoanelor care, la acel moment aveau calitate de suspect, pe baza informațiilor existente la acea dată. Măsurile de sechestru asupra bunurilor au fost comunicate autorităților abilitate cu aplicarea lor. În situația în care se identifică alte bunuri necesare pentru garantarea reparării pagubei produse prin infracțiune, organul de urmărire penală are posibilitatea să extindă măsura și asupra bunurilor respective.”
În Dosarul Teldrum, Dragnea este inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul și instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.
În Dosarul Vizita în SUA, fostul lider social-democrat a fost trimis în judecată în urmă cu cinci luni pentru trafic de influență (două fapte), și folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În vara acestui an, el a fost eliberat condiționat din pușcărie, unde executa, din mai 2019, o condamnare de 3 ani și 6 luni de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de angajări fictive la Protecția Copilului pe vremea când era președinte al Consiliului Județean Teleorman și președinte PSD în același județ.
Anterior, Dragnea mai primise o condamnare la 2 ani de închisoare, cu suspendare, în Dosarul Referendumul, dosar în care a fost acuzat de folosirea influenței sau autorității de lider de partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii