Cum a schimbat PNL oamenii din administrație sau din alte instituții după modelul PSD
Guvernul Orban a depus jurământul de învestire în 4 noiembrie 2019, iar de-atunci miniștrii liberali au ratat de puține ori ocazia de a denunța public sistemul de ”pile și nepotisme” care funcționa în Executivul condus de premierii PSD.
Doar că, la scurt timp de la ”depesedizarea” instituțiilor, liberalii și-au numit propriile cunoștințe sau rude în funcții publice, după modelul celor de la PSD.
Spre exemplu, este cazul Educației, unde ministrul Monica Anisie a schimbat, doar în primele două luni de mandat, jumătate din șefii inspectoratelor școlare județene.
O anchetă Dela0.ro arată că 17 dintre cei 19 inspectori școlari schimbați de Anisie aveau calitatea de membru sau simpatizant PNL. Anisie și-a motivat schimbările spunând că acestea au fost făcute doar în cazurile în care expirau detașările sau delegările, însă realitatea o contrazicea. Spre exemplu, în cazul inspectorului general din Ialomița detașarea ar fi expirat abia acum, la finalul anului școlar 2019-2020, însă inspectorul susținut de PSD a fost înlocuit cu un liberal încă din luna ianuarie.
Și în zona Sănătății au existat câteva numiri controversate la conducerea unor spitale, în plină criză de COVID-19. Ministrul Nelu Tătaru a fost nevoit să explice cum au ajuns manageri un patron de pompe funebre, la Spitalul Județean Neamț, și un director de restaurant care organiza nunți și botezuri, la Spitalul Orășenesc Câmpeni din județul Alba. Pe ambii îi recomandau apartenența sau simpatiile pentru PNL.
Opoziția a exploatat politic cele două numiri controversate și a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății pe care au numit-o ”Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”.
Nici zona Finanțelor nu a fost ocolită de înlocuirea pesediștilor cu peneliștii. O anchetă G4Media a prezentat cazurile Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGICMM) și al Fondului Român de Contragarantare (FRC).
De la vârf și până la Filialele din Craiova, Sfântu Gheorghe sau Focșani, ambele instituții aflate în subordinea Ministerului de Finanțe au devenit baze ale clientelismului politic liberal, printre cei propulsați în funcții aflându-se și reprezentanți din partidele aliate.
Câteva exemple ar fi finul ministrului Mediului, vicepreședintele PNL Gorj, vicepreședintele TNL România, consilierul personal al ministrului de Finanțe, directorul de comunicare al PNL în perioada 2005-2010, vicepreședintele PNL Sector 5 sau consilierii economici ai premierului Orban.
Jocurile de Noroc reprezintă un alt domeniu în care Guvernul ar urma să facă modificări, astfel încât funcțiile de conducere din cadrul instituției care reglementează acest segment să fie repartizate oamenilor apropiați de aliații politici ai PNL.
Surse din interiorul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc au declarat pentru G4Media că Executivul pregătește o restructurare a instituției sub pretextul modificării legii de spălare a banilor.
Astfel, cele patru direcții din ONJN (Direcția Generală Autorizare Jocuri de Noroc, Direcția Generală Informatizare și Monitorizare Jocuri de Noroc, Direcția Generală de Supraveghere și Control, Direcția Generală de Management) ar urma să fie comasate în doar două compartimente.
Explicația este aceea că o astfel de modificare ar presupune o restructurare majoră a instituției, de peste 50%, ceea ce ar permite Guvernului să schimbe șefii direcțiilor sau ai serviciilor din cadrul celor patru direcții, adică peste 20 de posturi care ar putea fi distribuite propriei clientele.
Totuși, felia jocurilor de noroc ar reveni PMP (aliați politici de facto ai PNL), conform surselor consultate de G4Media, prin parlamentarul Sebastian Moise, care ar fi ”nașul politic” al restructurării Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și nașul de botez al copilului lui Mario Tapangea, patronul sălilor de jocuri ”Mario” din Constanța.
Sebastian Moise a ajuns parlamentar PMP după ce Eugen Tomac a plecat la Bruxelles iar locul din Camera Deputaților a rămas liber. S-a întâmplat acest lucru după ce Eugen Tomac a împrumutat 380.000 lei de la tatăl lui Moise pentru a-și finanța partidul în campania alegerilor europarlamentare din 2019. G4Media a scris pe larg povestea împrumutului aici.
Ministerul Dezvoltării este o altă zonă de unde PNL a vrut să facă o reorganizare masivă. Panurile au fost însă date peste cap după ce o lege votată în Parlament și promulgată imediat de președintele Iohannis a făcut imposibilă reorganizarea. Surse din cadrul ministerului au confirmat pentru G4Media că instituția era ticsită cu persoane angajate de PSD exclusiv pe criteriul fidelității politice, dar că nu erau singurele pe care liberalii voiau să îi elibereze din funcții.
Guvernul a adoptat la începutul lunii mai o hotărâre pentru reorganizarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin care sunt reduse 30% din posturile de conducere şi 25% din cele de execuţie. Însă, la pachet cu clientela PSD ar fi plecat și angajați care ”duceau greul” în minister și aveau o largă experiență în gestionarea proiectelor derulate pe fonduri europene, pentru a face loc apropiaților liberalilor, au declatat pentru G4Media surse din minister. În cele din urmă, toți au rămas în posturi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii