Cum a tratat USR cazul Lasconi
Conducerea USR „a luat act”, duminică seara, de retragerea Elenei Lasconi din fruntea listei de candidați la alegerile europarlamentare, după ce președintele partidului, Cătălin Drulă, i-a cerut să facă pasul înapoi. Lasconi a stârnit un val de critici în bula USR după ce a mărturisit la Prima News că a votat DA la referendumul pentru familie și s-a declarat susținătoarea căsătoriei între bărbat și femeie. Primăriția din Câmpulung a precizat însă că este de acord cu parteneriatul civil și că nu are nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex.
Decizia liderului USR, care pare unilaterală, ridică mai multe semne de întrebare. Nu este clar ce decizie internă a încălcat Lasconi exprimând un punct de vedere pe o temă sensibilă, e drept, dar departe de a fi tranșată în interiorul partidelor și chiar în interiorul USR. Aici veți găsi în continuare destui lideri care susțin familia tradițională, iar acest lucru nu i-a împiedicat să facă o carieră politică. Cel mai bun exemplu este însăși Clotilde Armand, care în 2016 s-a pronunțat în favoarea organizării referendumului pentru familia tradițională, deși partidul din care face parte îl boicota.
După ce Lasconi a declarat că a votat DA la referendum, Clotilde Armand a criticat-o motivând că „treaba ta ca primar nu este să spui cine cu cine să se căsătorească, cum să intervină statul în familii. Dacă nu înţelegi asta, înseamnă că n-ai ce căuta în nicio funcţie publică”. Nu era valabil și în 2016, când Armand era deja politician? De ce era atunci de acord ca statul să intervină în familii, fie și sub forma unui referendum, iar acum nu mai este? I-a chestionat cineva din USR poziția atunci când a candidat, patru ani mai târziu, la primaria Sectorului 1?
Ce va face apoi liderul USR, Cătălin Drulă, când viața politică s-ar putea să-l aducă din nou la masă cu Nicușor Dan pentru a-l susține la un nou mandat de primar la Capitală? Primarul Capitalei a plecat din USR în iunie 2017 fix din cauza diferențelor de opinie referitoare la familia tradițională, el fiind, la fel ca Lasconi, susținătorul căsătoriei între bărbat și femeie. Cum vor continua negocierile cu Ludovic Orban, care tocmai a mărturisit că și el a votat DA la referendumul pentru familie? Dar cu liderul PMP, Eugen Tomac, care și el s-a declarat ferm prin 2018 împotriva căsătoriei dintre persoanele de același sex?
Dacă este o linie doctrinară atât de importantă, încât pentru încălcarea ei partidul își sacrifică omul care deschide lista pentru europarlamentare, va aplica aceeași măsură și celor doi lideri de la Forța Dreptei și de la PMP cu care USR dorește să facă un pol de dreapta? Dacă nu, de ce nu?
Și mai greu de înțeles este apoi decizia în sine, comunicată de Biroul Național al USR. După ce Lasconi a zburat din fruntea listei de europarlamentare la dorința expresă a șefului de partid, USR anunță că o va sprijini mai departe ca primar. Este o fractură logică greu de depășit. Nu e bună pentru Bruxelles, dar e bună pentru Câmpulung? E ok să fie cu familia tradițională în țară, dar nu și afară?
De notat apoi că liderul partidului a luat decizia la cald, fără să se consulte cu nimeni și i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă de pe listă. Dacă ne amintim bine, tot așa a fost pusă în fruntea listei, tot prin decizie arbitrară. Parcă așa funcționau partidele tradiționale, unde voința șefului se transformă automat, fără dezbateri, fără discuții, în decizie de partid. Repet, ce decizie internă a încălcat Lasconi? Ce literă din statutul USR? Dacă a fost sancționată pentru delict de opinie, atunci lucrurile se complică pentru un partid care a făcut un titlu de glorie din respectarea democrației interne.
În fine, din punct de vedere strategic, sancțiunea este o eroare și indică lipsă de viziune politică. USR este deja portretizat de adversari ca un partid al mișcării LGBT. Poziția Elenei Lasconi, împărtășită sau nu de militanții USR, era prilejul perfect pentru a demonstra că în partid există și alte puncte de vedere. Un lider pragmatic ar fi folosit scandalul pentru a transmite semnale și către publicul conservator, tradiționalist, complet acaparat de AUR și de PSD. Realitatea arată că publicul progresist este ultraminoritar în România. Atunci, de ce să nu vrei să ieși din nișă, din bazinul mic al alegătorilor indignați de conservatorismul Elenei Lasconi?
În treacăt fie spus, nici măcar Lasconi nu se poate lăuda până la capăt cu tradiționalismul ei, din moment ce susține parteneriatul civil între persoane de același sex iar fiica ei, care a renegat-o, este o susținătoare declarată a comunității LGBT, autoproclamată socialistă și anticapitalistă. Prin urmare, întreg scandalul din weekend putea fi utilizat de USR ceva mai inteligent, pentru a deschide partidul spre zone din electorat pe limba căruia nu știe să vorbească.
Lasconi a fost la un moment dat luată în calcul inclusiv ca potențială variantă de candidat la prezidențiale din partea USR. Mai rămâne în picioare sau tocmai și-au împușcat în picior un potențial candidat înainte de a-l lansa în cursă?
Cu acest comportament bazat pe reacții umorale, insuficient cumpănite, USR a livrat o nouă probă de imaturitate politică și de incapacitate de a depăși cu reacții adecvate crizele interne atunci când ele apar. Unul dintre motivele pentru care partidul crește greu în opoziție, când ar trebui să capitalizeze mai repede și mai mult nemulțumirile față de guvernarea PSD-PNL, este inclusiv neîncrederea că partidul dispune de experiența și de maturitatea necesară pentru a conduce, la o adică, țara.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
86 comentarii