G4Media.ro

Cum a trecut România până acum prin epidemia de coronavirus

Cum a trecut România până acum prin epidemia de coronavirus

România iese din starea de urgență cu un bilanț nici prost, nici bun, să zicem rezonabil ca număr de infectări, decese și fără paralizarea sistemului de sănătate. Suntem cei mai loviți de coronavirus din Estul Europei, dar stam mult mai bine decât alte țări din Vest.

În România se înregistrau joi seara peste o mie de decese (55 la milionul de locuitori), mai mult decât alte țări din regiune: 445 Ungaria (45 la milionul de locuitori), 99 Bulgaria (14 la milionul de locuitori), 224 Serbia (26 la milionul de locuitori), 456 în Ucraina (10 la milionul de locuitori), 883 Polonia (23 la milionul de locuitori).

Aceste cifre sunt însă incomparabil mai mici decât zecile de mii de morți din Italia, Spania, Germania, unde atât cifrele absolute, cât și numărul de decese la milionul de locuitori sunt semnificativ mai mari. Germania raportează 94 de decese la milionul de locuitori, Spania 584 (de peste zece ori mai mult decât România) iar Italia 519 la milionul de locuitori.

Sistemul românesc de sănătate a dat câteva rateuri majore în lupta cu epidemia (cazul Suceava, Deva și altele), însă pe ansamblu a fost scutit de coșmarul saloanelor arhipline. N-am trecut, din fericire, printr-o criza de ventilatoare.

Totuși, medicii români s-au confruntat în primele săptămâni de la declararea stării de urgență cu o criză de echipamente medicale de strictă necesitate: măști, combinezoane, aparatură de testare și specialiști care să le prelucreze.

O impresie proastă au lăsat dezertările din sistem. Fenomenul s-a stins după intervenția guvernului, cu biciul și zăhărelul: a înăsprit regulile de plecare și a promis bonusuri financiare pentru personalul medical care lucrează cu COVID – 19.

Chiar dacă guvernul Orban și președintele Iohannis se laudă azi că au reacționat prompt comparativ cu alte state din Vest, adevărul e că au întârziat achizițiile medicale și au tratat virusul, multă vreme după ce intrase deja pe continent din China, la fel de superficial ca alți lideri europeni.

Să ne amintim că, în săptămâna anterioară declanșării stării de urgență (16 martie), România nu avea guvern plin iar unii politicieni, cu președintele Iohannis în frunte, încă visau la anticipate.

Sigur, nu s-au manifestat atât de iresponsabil ca președintele Macron, care organiza în plină epidemie alegeri locale sau ca Boris Johnson, care amâna restricțiile și experimenta pe britanici imunitatea de turmă sfârșind prin a fi el însuși infectat. N-au spus nici, ca Donald Trump, că virusul este o înșelătorie pusă la cale de adversarii politici și ca o să dispară în mod miraculos peste noapte.

N-au mers atât de departe. S-au repliat la timp, iar rezultatele se văd azi.

Una peste alta, am scăpat ieftin dacă ne raportăm la capacitatea administrativă slabă a României, la sistemul sanitar nefuncțional și la specificul țării. România a fost asaltată, atenție mare, de zeci de mii de cetățeni întorși în grabă din Italia, epicentrul epidemiei din Europa. Se putea, să recunoaștem, infinit mai rău.

Existau toate condițiile pentru un deznodământ sumbru. Din fericire, imaginile cu morgi neîncăpătoare și cu sicrie cărate noaptea pe străzi au lipsit. O mână de specialiști, un ministru al sănătății priceput, militarizarea deciziei, un șef de stat mai implicat decât de obicei, o bună colaborare cu Guvernul Orban, au făcut cumva ca lucrurile să meargă.

Militarizarea deciziei în cazuri punctuale arată însă tocmai eșecul de proporții al autorităților locale din Suceava ori Deva, care au politizat la maximum spitalele și DSP-urile, făcându-le nefuncționale.

Cu toții, președinte și premier, și-au asumat cu destul curaj unele decizii grele, într-o situație extremă. Acest lucru trebuie recunoscut ca atare.

La fel cum a sărit în ochi incompetența ministrului de interne. Marcel Vela a greșit de prea multe ori, a comunicat prost, confuz  pentru a mai rămâne în funcție pe termen lung. Numele celor care au salvat aparențele sunt Nelu Tătaru, Alexandru Rafila, Raed Arafat și alți tehnicieni.

Nemulțumitor a fost și numărul mic de teste realizat de România, de unde a rezultat un număr mic de cazuri de infectare raportat triumfalist atât de președintele Iohannis, cât și de premierul Orban. Capacitatea de testare a fost crescută târziu la circa 10.000 pe zi, dar în general nu s-au realizat mai mult de câteva mii.

Deși a ezitat în ce privește închiderea școlilor, ocupat cu anticipatele, guvernul Orban a adoptat în cele din urmă măsura înaintea altor state. Faptul că nu s-au grăbit să le redeschidă este un lucru pozitiv oricât ar complica decizia viața unor familii.

Populația s-a conformat neașteptat de bine pentru un popor fără prea mare respect față de reguli. Foarte probabil că disciplinarea lui subită se explică și prin cuantumul mari al amenzilor. Apoi, poliția chiar a aplicat legea. Au fost date peste 300 de mii de amenzi.

Așadar, nu doar frica de infectare i-a ținut pe oameni în case. Totuși, am văzut cu toții destui înconștienți și iresponsabili, dar situația nu a degenerat prin proteste sau manifestări de nesupunere civică, așa cum s-a întâmplat în alte țări.

Curtea Constituțională a intervenit tardiv cu decizia anulării sancțiunilor, considerate prea mari și impredictibile. Efectul disuasiv fusese deja obținut. Oricât de hulită ar fi CCR pentru multe decizii pe bună dreptate criticabile, faptul că a oprit Guvernul să restrângă drepturi și libertăți prin ordonanțe militare și ordonanțe de urgență este un lucru bun pentru democrație.

Uitați-vă mai bine la Ungaria vecină, unde Victor Orban dictează prin decrete, peste 120 până azi, prin care și-a întârit controlul asupra țării, asupra afacerilor și asupra modului discreționar de împărțire a resurselor. Ultimul raport Freedom House a stabilit că țara vecină nu mai este o democrație, iar Bruxelles-ul somează în mod repetat regimul de la Budapesta să respecte valorile europene, fără prea mult succes.

Din păcate, în fața noilor sfidări, Comisia Europeană, Parlamentul European și familia popularilor europeni din care face parte FIDESZ se dovedesc la fel de neputincioase ca și până acum în fața noilor derapaje grave ale lui Viktor Orban de la regulile democratice.

Din fericire, România n-a înregistrat derapaje democratice flagrante, instituțiile de checks and balances funcționează, așa imperfecte cum sunt, dar funcționează.

Cu toate că a gestionat satisfăcător cele două luni de stare de urgență, milionul de contracte de muncă suspendate, închiderea multor afaceri (în special din turism, restaurante, hoteluri, organizări de evenimente, etc), unele care nu-și vor mai putea reveni probabil niciodată, au generat nemulțumiri majore în societate.

Guvernul a intervenit prin câteva măsuri economice minimale în sprijinul industriilor lovite de criză, dar și în sprijinul angajaților. Dezastrul economic a fost evitat prin deciziile de până acum.

Încă lipsește un plan coerent de redresare și de investiții în economie, promis de cabinetul Orban. Indicatorii macroeconomici anunță apariția unui deficit bugetar enorm, mai ales dacă guvernul continuă cu mărirea pensiilor la 40%, ceea ce va face imposibil orice plan major de investiții publice. Pur și simplu nu vor mai fi bani pentru altceva în afară de salarii și pensii.

Au existat destule momente de bâlbâială guvernamentală și decizii pripite sau pur si simplu proaste. De pildă, măsura interzicerii exporturilor la cereale a fost ridicată după presiunile Bruxelles-ului. România a uitat pentru moment că face parte din UE.

Nici decizia de a pompa bani chash în presa nu arată prea bine, într-un an cu două șiruri de alegeri.

Pentru toate cele de mai sus, PNL a fost drastic penalizat în sondaje. Potrivit unui sondaj IMAS dat publicității la începutul lunii mai, liberalii s-au prăbușit în ultimele trei luni cu 14 puncte, adică aproape 5 pe lună. Nu este de mirare, așadar, că președintele Iohannis a pus mâna pe armele populismului, lansând un atac fără scrupule la PSD, acuzat că vrea să dea Ardealul ungurilor.

Reacția președintelui a tensionat relațiile cu țara vecină, și așa încordate din cauza unei politici revizioniste asumate pe față de oficialii de la Budapesta, și au suprins presa occidentală. Presa de limbă germană l-a taxat cel mai dur, mirată că tocmai un președinte minoritar, etnic german, apelează la discursul naționalist pentru a dovedi că este ”mai român decât românii”.

N-au fost însă singurele tensiuni din societate. În comunitățile mari de romi au apărut conflicte și au avut loc scene violente în preajma sărbătorilor de Paște, pe fondul sărăciei, consumului de alcool sau al bătăliei pentru supremație între liderii locali și cei întorși din străinătate. Forțele de ordine au fost acuzate de brutalitate în unele situații. Tensiunile au fost ținute în cele din urmă sub control, iar odată cu ridicarea restricțiilor este de așteptat ca o parte din cei întorși acasă să plece din nou afară.

Pandemia a mai scos la iveală un fenomen, ignorat ani de zile de autorități: naveta muncitorilor sezonieri în Vest. A fost nevoie de un tren special pentru îngrijitorii români din Austria, de culoare aeriene pentru culegătorii de sparanghel din Germania sau Marea Britanie.

Am realizat cu toții abia azi cât de mult depind agricultura și economia țărilor din Vest de forța de muncă brută din Est, cât de mult sunt legate unele de altele țările din UE și cum discursul naționalist și izolaționist al populiștilor de pe continent se năruie în fața acestor realități.

Autoritățile române au gestionat prost problema sezonierilor, lăsându-i să plece fără minime măsuri de siguranța. Imaginile cu înghesuiala de pe aeroportul din Cluj au făcut turul Europei. Nimeni nu s-a interesat prea tare de soarta acestor oameni, de condițiile de muncă, de drepturile lor, de sclavia modernă, cum este numită în presa occidentală.

Acum, când situația lor a devenit vizibilă din cauza virusului, opoziția se agită, deși șapte ani cât a fost la putere n-a făcut nimic pentru ei.

Pe durata stării de urgență au fost suspendate regulile privind licitațiile, achiziții importante fiind realizate prin atribuire directă. Unele contracte, cum a fost achiziția de măști de la o firmă din Giurgiu, care până la epidemie vindea alcool, ridică semne de întrebare majore din cauza prețurilor umflate, dar parchetele au ratat momentul.

Sub noii procurori-șefi n-a fost deschis încă niciun dosar relevant. Or, există toate datele că alocarea resurselor s-a realizat în numeroase cazuri discreționar. Contractele au fost direcționate către clientela de partid sau către alte companii bine conectate.

Opoziția a încercat să joace această carte, altfel perfect legitimă, dar cam riscantă. Demersul PSD este lipsit pe de-o parte de credibilitate, pe de altă parte o comisie de anchetă parlamentară înființată pe tema achizițiilor realizate în timpul stării de urgență ar ajunge rapid inclusiv la baronii PSD, experți în sifonarea banilor publici.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a interpretat la început partitura opoziției responsabile, căutând să nu-i încurce prea tare pe Orban și Iohannis. Situația incertă din partid l-a împins la radicalizare, comportament populist și iresponsabil. Acuzat de trădare, de colaborare cu UDMR, suspectat de înțelegeri pe sub masă cu Cotroceniul, Ciolacu vrea să dovedească acum că n-are butoane de comandă.

Pe de altă parte, este totuși un an cu două șiruri de alegeri, locale și parlamentare. Orice înțelegere subterană are puține șanse să reziste. Partidele se comportă oportunist, tentația populismului de stânga și de dreapta este mare în astfel de vremuri, prin urmare este de așteptat ca partidele mari, PNL și PSD, să-și radicalizeze discursul.

Greu de imaginat un guvern de mare coaliție, așa cum și-ar dori unii.

USR și PLUS au făcut ceva eforturi de comunicare, dar abia s-au văzut în această criză. Nici candidatul la primăria Bucureștiului, Nicușor Dan, n-a reușit să fie prea vizibil, în schimb Gabriela Firea a jucat pe tot terenul. A reușit chiar să înscrie de câteva ori în propria poartă. Vezi cazul testelor în masă anunțat de municipalitate, care n-a mai fost realizat nici în ziua de azi.

Firea a cheltuit cu generozitate resurse și energie pentru a umple spațiul mediatic în perioada crizei, semn că ambițiile sale politice s-ar putea să fie ceva mai mari. Vom vedea curând, la congresul PSD, dacă pe lângă al doilea mandat de primar o interesează ascensiunea în propriul partid.

Biserica Ortodoxă s-a comportat ca un soldat disciplinat, respectând cu strictețe măsurile luate de autorități, chiar dacă a forțat ieșirea din izolare de Paști. N-a fost doar comportamentul responsabil al clericilor, ci și reflexul acestora de a colabora cu statul și autoritatea, moștenit de dinainte de 89. Totuși, nici măcar criza n-a reușit să forțeze moderizarea BOR. Dilema ultilizării linguriței de împărtășanie spune totul despre încremerirea bisericii în trecut. Rezolvarea dilemei, la fel.

În fine, România nu trecut singură prin epidemie, ci alături de celelalte state UE. Bruxelles-ul n-a avut prea multe de spus în această criză. Problema sănătății și siguranței sanitare a rămas atributul statelor naționale, chestiune în care UE nu prea poate interveni altfel decât prin recomandări și coordonarea unor decizii.

Am trăit cu toții pentru câteva săptămâni șocul reintroducerii granițelor în interiorul UE, de neimaginat până mai ieri. În discuție este acum viitorul euro. Marea bătălie care va marca următorii ani va fi pe distribuirea resurselor. Toate statele membre au nevoie de ajutor pentru a reporni economia. Tensiunile dintre nordul și sudul continentului pe tema disciplinei financiare s-a acutizat, stare vizibilă în timpul dezbaterii privind emiterea de corona-bonduri.

Egoismul național renaște, fiecare stat se luptă cu toată forța în primul rând pentru binele lui. De pildă, jumătate din ajutoarele de stat acordate companiilor europene au fost date de Germania, ceea ce a stârnit nemulțumiri și îngrijorări în UE.

Naționalismul economic se va accentua după o perioadă în care toate statele au simțit pe pielea lor cât de mari sunt riscurile dependenței toale de China și că globalizarea, cu toate beneficiile ei, ascunde pericole uriașe.

Dacă UE va rezista sau nu acestui șoc, vom vedea în timp. Există azi o singură certitudine: România și alte țări din această parte de lume nu au nici un viitor în afara Europei, fără disciplina impusă de regulile și valorile ei.

Epidemia nu a trecut, criza nu s-a sfârșit. Va urma probabil al doilea și al treilea val, urmate de instituirea unor noi stări de urgență. Acest flux și reflux al populației în lupta cu virusul va continua, foarte probabil, până la descoperirea unui vaccin.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

77 comentarii

  1. Destul de echilibrat articolul.
    PSD recupereaza pe nedrept niste procente din cauza unor balbaieli ale Guvernului care puteau fi evitate cu usurinta (comunicarea defectuoasa a lui Vela, intarzierea proiectului de lege cu starea de alerta) dar si din cauza propagandei „virusul nu exista, ne tin degeaba in casa”, care a prins destul de bine.

    • Cred ca ai o premisa falsa, cum ca PNL ar avea cadre mai acătării decât Vela. NU AU! Asta e maxim din ce pot! 🙁

      Dar poate ma insel, ca au primit recent sange proaspat de la ALDE si PSD, imediat dupa ce L. Orban a inchs usile partidului pentru traseisti. 😆 Mai multe stie dna @Gabriela Constantinescu, care nu se mai indura sa ne lumineze si pe noi despre drumul stralucitor al „noului” PNL, in ultima vreme. Zici ca s-a lepadat de el, nu alta. 😈

    • Nu m-am lepadat deloc, de ce s-o fac? S-au descurcat destul de bine, si a fost norocul nostru sa se duca dracului dancila si psd, ca altfel era o tragedie cu psdisti si andrusca!
      Nu prea mai am timp de comentarii si presa, de cand cu scoala online.
      Articolul, sub un echilibru aparent, de fapt spala de pacate ccr si netezeste imaginea psd, sifonand-o pe-a liberalilor. Vizavi de scandalul udmr, cred ca ieri a trecut legea trianon, a lui curlatean, este un lucru bun, d-le Tapalaga? Dat fiind ca ati taxat intr-o maniera profund distructiva declaratiile presedintelui, trebuie sa fie vreun lucru bun legea asta, si la fel initiativele de autonomie depuse constant, la fel si amestecul lui viktor orban in Transilvania, codul adm. cu maghiara limba oficiala, steagul si alte nebunii.
      Vizavi de Vela, si eu cred ca ar trebui sa plece din functie, Traian Berbeceanu ar fi de 100 de ori mai bun. Cred ca psdeu’ a ajuns cumva la el, ca altfel nu-mi explic atat de multe balbe. Nu-mi place ca ministrul sanatatii nu este cooptat in comitetul ala de urgenta, in schimb e Arahat, Vela si Stefan. In rest, doamne-ajuta sa trecem de necazul asta!

    • Sarutmana Doamna @Constantinescu

      citez : „Traian Berbeceanu ar fi de 100 de ori mai bun. Cred ca psdeu’ a ajuns cumva la el, ca altfel nu-mi explic atat de multe balbe” – carevasazica vreti un mardeias la MAI ? inseamna ca la 10 08 2018 v a placut ? aveti grija ce va doriti Stimata Doamna ? sau tatuajele lui TB v au impresionat ?

    • @un domn, am vazut tatuajele, insa vocabula ”mardeias” este jignitoare la adresa lui Traian Berbeceanu, poate ar fi cazul sa te abtii. Este un profesionist si nu face politica, iar MAI are nevoie de un profesionist in frunte, nu de balbele BOR ale lui Vela. In Prahova a numit in fruntea politiei un cumatru apropiat de mafia cosma-ghita, e drept, interimar. Apropo, ce legatura are 10 august cu Traian Berbeceanu, esti intr-o dunga, stimate domn?

    • Sarutmana ( din nou ) Doamna @Constantinescu
      @Susufler imi spune ca sunt Taios ! Dumneavoastra ca sunt in Dunga ! ( ceva adevar la Ambele Calitati Am Sesizat si ma Bucura )
      la MAI avem nevoie de Strateg ! TB este Mardeias ! Da da ! POATE ca la PH unde va doare pe Dumneavoastra e nevoie de asa ceva pentru a Starpi Binomul Ghita-Cosma ! cu asta pot fi de accord ! cereti la Vela Lugojanuu sa il detaseze acolo ! cine stie !

    • @un domn, buna ideea cu detasarea in Prahova, o retin!

    • G4media: ziua si Ungaria. 🙂

    • Sarutmana. Ma bucur sa va citesc. 🙂

      Deci s-au descurcat bine. Gata, de acum stim cum continuam! 💡

    • @Sorin,
      D-l Tapalaga n-a vrut, de data asta, sa fie mai dur. A impartit in stanga si in dreapta, felicitari dar si reprosuri.
      In ciuda faptului ca am o parere buna despre autor, nu pot sa-i trec cu vederea o chestie: a felicitat ccr pentru ca a declarat neconstitutionala starea de urgenta instituita de presedinte si detaliata prin ordonante militare, de catre guvern, doar fiindca a dat niste amenzi mai piperate.
      Aici , ccr s-a comportat pe fata ca un aliat al psd, ceea ce stiam deja. Cum poti tu valer, pretins mare jurist de larga recunoastere ( doar la Moscova si, poate, si la Phenian !!!) sa declari neconstitutionale amenzile? A lasat efectiv guvernul fara nici un instrument de a obliga cetateanul sa respecte regulile.
      oricate justificari sofiste ar aduce valerus, nu are cum sa o dreaga: a lovit prin asta in guvern. Da, amenzile au fost mari si prin asta a redus in mare masura procentul celor care nu aveau de gan sa respecte ordonantele.
      Pana si biserica s-a comportat mult mai corect decat fanfaronul de valer care ori cate gafe face, aduce „dovezi” din care rezulta ca el cade mereu in picioare, precum motanul din poveste…
      valer, daca vroia sa fie corect, putea spune ca amenzile sunt cam prea mari, dar nicidecum neconstitutionale.
      P.S. Cand s-a aprobat OUG 1/1999, in 2004, prin legea 453/2004, toar’su valerus n-a avut nimic de obiectat in privinta amenzilor si a semnat-o in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor.
      Sa vii acum dupa 16 ani si sa spui exact invers, inseamna ca valer vrea sa-l imite pe celebrul Josefini, cu „uite OUG, nu e OUG”!

    • Realitatea este ca in Romania Covid 19 a fost destul de putin prezent.
      În anumite localități nici macar bună existat iar in altele doar post mortem declarate de legisti sa fie si la ei ceva.
      Focare importante precum Suceava puteau fi împiedicate încă de la vamă prin carantină locală imediată și testare.

      Acest Covid 19 va dispărea curând singur si unilateral.In urmă societatea se va reîntoarce la vechile obiceiuri.
      Omul are memorie scurtă.

      Politic Pnl va deconta asemeni Psd iar partidele mici cred ca merita o șansă.
      USR+ProRomania ?

  2. Aproape buna analiza, dar hai sa vorbim putin si despre cum s-a comportat presa romaneasca in aceasta perioada, ce zici? Bineinteles, nu G4Media, ca aici e clar, danga-langa-danga-langa ca se fac putine testari, dat putin cu Iohannis in sus si in jos, atacat guvernul si periat PSD-ul, arata clar ce directie ati luat.

    • Suntem al doilea cel mai populat stat din Europe de Est, dupa Polonia si am avut peste un milion de cetateni din vest care au intrat in Romania in aceasta perioada. Niciun alt stat din Balcani nu s-a mai intalnit cu aceasta problema.

      Problema cea mai mare din toata aceasta perioada a fost parlamentul romaniei. Institutia nu a functionat deloc, nu a facut altceva decat sa adopte legi populiste, nu a furnizat niciun instrument guvernului pentru a trece peste aceasta perioada. Oamenii aia din parlament nu vad dincolo de ziua de maine.

    • Coto&so casual. corect punctat.
      mă grăbeam să sun că Tapalaga a scris un articol echilibrat.
      Dar voi aveți dreptate. Parlamentul + Av pop+ CCR conduc azi România. Doar cât s-au tras putin după pierdea să-și tocească unghiile PNL-ul cu dezastrul din administratie. Dezastru pus la punct de PSD ( si cu ajutor PNL , vezi USL ) .

  3. „unii politicieni, cu președintele Iohannis în frunte, încă visau la anticipate”. Hai sa ne prefacem acum ca societate nu cerea de la OUG 13 alegeri anticipate.

  4. „instituțiile de checks and balances funcționează”

    presedintele si-a pierdut toate prerogativele, acum le are parlamentul, precum si stabilirea datei alegerilor, o putere pe care o avea guvernul, e o dictatura parlamentara condusa de o majoritate ilegitima compusa din hoti

    • Excelent punctat!
      Da,suntem în plină dictatură parlamentară!
      Termenul nu e deloc forțat,având în vedere ce formațiune politică este majoritară,cu ale sale antecedente comunistoide și antieuropene bine-cunoscute.

    • Sigur ca teoria asta ne suna bine, dar ce ne facem daca, la vot, se repeta situatia din 2016?

      O sa avem curajul sa recunoastem ca am fost niste naivi? 🙁

    • Foarte buna observatie, dictatura parlamentara, si-atunci mare diferenta de Ungaria??
      Dl. Tapalaga nu vede asta, si-a pus viziera si nu vede cardasia monstruoasa a sparlamentului cu ccr-ul ordinar, via avocatul popo_ului!
      @sanitare, pusche pe limba-ti!

    • @Sanitarul – naivi este un cuvant prea bun. Si din pacate acolo ne ducem. Ca popor nu invatam din trecut si nu avem demnitate.

    • Ce naiba, ne-am pierdut mintile?!?

      Oricat nu ne convine, Guvernul este doar puterea executiva („executa” – ding, ding! Suna vreun clopotel?! ). Guvernul este numit!

      Parlamentul face regulile, caci el reprezinta, conform regulilor democratice, vointa cetatenilor (da, asa imperfect cum se intampla, schimbandu-se optiunile cetatenilor inainte sa treaca cei 4 ani, caci cetatenii sunt fix la fel ca parlamentarii, care provin fix dintre ei).

      Presedintele este un fel de struto-camila, construita dupa chipul si asemanarea lu’ Iliescu de parintele incestuos al Constitutiei, Iorgovan. Pe de o parte e ales de cetateni, pe de alta parte nu e cel care conduce guvernul direct. Ah, si cica, rasu’ lumii, este si apolitic! Un karaoke total aici.

      Cum ati vrea voi sa se intample? Guvernul sa dea legile, Parlamentul sa faca politica externa iar presedintele sa respinga legile care nu-i plac?!?

      E clar ca va deruteaza OUG-urile, care ar trebui sa fie nu foarte rare, ci rarisime! Doar in cazuri cum e pandemia asta sau situatii deosebite in vacanta parlamentara. In schimb, guvernele noastre din Republica Karaoke Romania legifereaza prin OUG-uri pe banda rulanta …

      Ganditi-va ca Parlamentul ar fi majoritar PNL iar Guvernul si presedintele ar fi de la PSD. Ce ati face? V-ati roti cu 180° opiniile?! Atat relativism ma emotioneaza … 👿

  5. toate stangaciile ( de fapt prostia gastii vela , tataru, arafat ca nu am-a impresionat niciunul decat negativ ) au suflat in panzele PSD noroc ca astia sunt prea prosti sa prinda momentul , cu lesinatul de ciolacu , cu ciordache olgitza si altii ca ei nu ajung prea departe !

    • Domnule mihai , daca ar fi numai prosti asa cumafirmati dvs. ar fi cat de cat bine , dar in afara de faptul ca sunt prosti , in schimb sunt HYPERTICALOSI , iar in varful pridamidei de HYPERTICALOSI este klauSS , dar asa trebuie sa fie in colonia periferica Romanica .

    • @mihai:
      „Prea prosti” ca sa prinda ce moment ?
      Trec ce legi vreau , cum vreau si cand vreau; „desfigureaza” OUG-urile si proiectele de legi ale PNL; pot da jos oricand guvernul liberal prin motiune de cenzura si veni la putere pt ca Presedintele nu mai poate desemna discretionar un candidat de prim ministru; stabilesc datele alegerilor, le amana ! Nu-mi vine sa cred cat de naiv poti sa fii ! :((

  6. Domnule Tapalaga, vorbiti si de lucrurile bune aduse de pandemie si enumar eu cateva:

    -digitalizarea autoritatilor publice, de neinchipuit inainte
    -introducerea prezumtiei de nevinovatie in relatia cu autoritatile publice, inainte trebuia sa aduci 1 milion de hartii ca sa demostrezi ceva, acum iti asumi CE SCRII, vezi CSU-urile
    -aplicatiile on-line pentru garantii -vezi IMM Invest
    -aplicatii on line prin procedura simplificata pentru ajutor de somaj

    Si cred ca mai sunt si altele, va provoc sa le identificati

    • Ce te face sa crezi ca aceste schimbari sunt definitive?
      Birocratia trebuie sa-si justifice existenta (pentru a incasa salariile, ca singur scop), asa ca vom reveni pe nesimtite la vechiul status quo.

      Ramane sa ne verificam, in vreun an de acum incolo … 🙁

  7. eu sunt un trol rus voluntar ca nu ma plateste Putin , imi place mult dictatura , doar am fost bucatar in legiunea franceza
    o sa candidez la primarie si o sa va arat eu ce gargauni am in cap
    sunt trist ca nu imi pot deschide barul si am ajuns la fundul sacului
    dar si asa am inca multe tampenii pe creier..m-au batut aia la legiuni cu polonicul in cap ca nu spalam vasele repede

  8. Buna ziua,
    Pana la urma cum a ramas? G4media s-a incris in programul guvernului care da 200 de milioane la presa?

    Cat despre gestionarea crizei, sa fim seriosi. Romania sta cel mai prost din balcani plus multe tari din vest, scandinave, gen austria, norvegia, finlanda, danemarca, portugalia.
    Compartiile cu spania, uk, italia, germania, nu stau in picioare. Ei au spitale, sisteme de sanatate puse la punct. Si-au permis sa aiba sute de mii de cazuri.
    Realitatea o vom vedea in economie. Aici e oglinda. ghiciti cine o sa aiba cel mai mare deficit din UE.

  9. Tăpălagă nu a renunțat la hiperbola ”armele populismului”.
    Încă se simte populit de președinte.
    Cu un avocat al poporului care face jocuri politice cu iz infracțional, cu un parlament disfuncțional și antinațional și cu o CCR care calcă în picioare Constituția pentru jocuri politice stricând echilibrul puterilor în stat este incredibil că am reușit până acum să evităm un colaps complet al sistemului.
    Agresiunea PSD a trecut într-un registru mai soft pentru că oricum are toate pârghiile să exercite puterea. După cum se vede partea administrativă asumată de tandemul Președinte Guvern este sub controlul total al CCR, AP și Parlament care își restrâng activitatea doar la acțiuni manipulatoare cu scop electoral.
    Sub pretextul echilibrului, al echidistanței și obiectivității jurnalistice Tăpălagă înscrie iarăși pentru PSD, care rămâne la fel de periculos ca pe vremea lui Dragnea pentru că tot ceea ce au avut ca scop este deja pus în practică și produce efecte.

  10. Romanii au acceptat ca drepturile lor fundamentale sa le fie anulate .
    Nimic nou sub soare masuri stalinisto-hitleriste ,asemenea tip de masuri au mai fost in Romania ,iar romanii le-au acceptat precum animalele cand sunt duse la sacrificat .
    In rest le doresc toate cele bune , dragilor romani .

  11. In mare parte analiza este corecta si echilibrata ! Sentimentul meu este ca ea era creionata cu zile bune inaintea publicarii, de altfel foarte prompte, chiar din primele ore de schimbare a urgentei cu alerta ! !
    De ce zic ca Dan Tapalaga lucra de ceva timp la aceasta analiza ? G4 a nu a mai publicat de la un anumit moment situatia epidemiei din tarile foste comuniste, care era publicata cu regularitate si a tinut ascunse informatiile despre un sondaj IMAS (nedestinat publicitatii, deci pt uzul intern al beneficiarului), facut la inceputul lunii mai !

    • Deoarece Sunt Incurcate Caile Domnului !

    • @un domn:
      Izolare, izolare sau la tine tableta, pc-ul si tf au luat covid una de la alta si au tacut 14 zile ?:)))

      PS. Bine ai revenit !

    • @Su
      servus

      am activat „dincolo” aici nu era Fun !dar cu acest articol se simte Starea de Alerta !

    • Mie nu mi se pare ca e momentul vreunui bilant.
      Nu s-a modificat esential niciuna dintre conditiile care erau in 16 martie! Suntem 95% in fix aceeasi situatie. Singurele diferente sunt ca terapeutic am aflat ca anticoagulantele ajuta si ca am crescut capacitatea de testare. (Aia cu sistemul medical n-o cred. E la fel de ineficient ca inainte. Ne pacalim cu wishful thinking.)

      Deci care sunt diferentele esentiale (nu birocratice, ca alea nu intereseaza aici) intre etapa care tocmai s-a incheiat si cea care tocmai a inceput?

    • @un domn:
      Las’ ca nici pe dincolo nu te-am prea vazut in ultimele zile ! :))

  12. Cu bune cu rele ,cu inerentele erori dar si cu multa actiune concreta , cu bilbieli aceptabile dar si cu realizari reale , cu scapari legislative dar si cu merite vizibile ca un intreg , cu emotii mari fie ele si in prezentarea din – media- dar cine nu le are , cu retrageri stategice ale unora la inceputul crizei medicale (unde erau atunci cei care acum se bat cu putere in pieptul cel falnic ) si cu desele aparitii clar si precis exprimate in spatiul public ale presedintelui , cu contestari ale unor institutii de stat ce pina si CEDO le-a aratat drumul de urmat , cu cite o mica sincopa medicala sau cu exprimari ce tin mai degraba de forma mediatica trecuta , cu acceptari ale bisericii , chiar daca cite vreo lingurita(dar nu de unica folosinta ) era pierduta de paracliser prin vreun cotlon din altar , cu ceva mutari politice de pe dreapta pe stinga(cine ar fi crezut , cei ce i-au votat sigur nu ) in incercarea semi reusita de a mai aduna niscaiva voturi , cu un guvern de mare coaltie dar nedorit de nimeni , cu reintoarcerea unor cetateni in tara ,destul de multi de altfel dar si cu inerentele situatii dificile aparute in anume comunitati ,cu aparitia de sondaje contradictorii , cu diferenta evidenta intre modul in care noi am tratat urgenta , comparativ cu vecinii nostri de la vest ce au ocolit total democratia , cu un numar mic de decese (chiar daca au revenit in tara foarte multi cetateni), cu un inceput ezitant pus pe seama lipsei totala de echipamente sanitare ,stocul necesar nu a fost asigurat de fosta guvernare, cu un sistem sanitar ce in primele zile a fost total depasit de intelegerea fenomenului , dar rapid activat in bine de responsabilii guvernamentali , cu un premier si presedinte ce au lucrat si lucreaza in echipa , cu impotriviri de tot felul si in sistemul de invatamint si in cel de sanatate referitor la digitalizarea si la implementarea cursurilor online , cu o populatie majoritar intelegatoare si ascultatoare (nici azi in prima zi de relaxare cetatenii nu s-au repezit in strada ), cu o Europa doldora de bani ce vor fi parte imprumutati ,parte donati, celor in nevoie ,dar care vor fi obligati sa respecte democratia si principiile ei de functionare , cu un presedinte sincer ,ce nu va ezita sa declare o noua stare de urgenta daca e nevoie , cu o dorinta vadita de reluare a luptei politice fara de care unii nu prea mai au ce spune si nu isi mai justifica rolul in societate , cu o intreaga scena ce a separat de facto PNL de restul clasei politice, ce acum au o majoritate parlamentara , cu incercarile, parte nereusite ,de a ne arata o alta fata a politicii romanesti ,cu viitorul atirnind de un – fir de par -dar mult mai mare decit bietul – virus cel mititel – ,cu speranta (de tratamente reusite in totalitate inca nu avem parte , iar de vreun vaccin nici atit ) ,ca epidemia se opreste de la sine ,nu putem decit sa ne bucuram ca pierderile omenesti sunt putine si totul va reveni incet , incet la normalitate .

    • @Principiul:
      Depinde din ce parte a Bucurestiului privesti , vorba bancului ! De aici de la mine trotuarele se vad aglomerate de pietoni si biciclisti !

      PS. Cat priveste majoritatea parlamentara asta a fost mereu de partea PSD !

    • Sufler , problema nu este de care parte esti ,asta e simplu pentru mai toata lumea .Problema este daca poti spune ,argumentat , de ce esti de partea in care crezi ca esti .Daca nu poti avea argumente si doar te tii agatat intr-o parte (de preferat este sa fii spectator ) din motive strict sentimentaliste , atunci de buna seama nu doresti decit sa iti creezi de unul singur un sentiment de bine ce iti este necesar si fara doar si poate te minti singur vazind o bicicleta si zicind cu ardoare la sfirsitul zilei ,uite azi am vazut 10 biciclete pe troturarul de vis a vis ,dar habar nu am cine calarea bicicletele .

    • @Principiul:
      Poate, poate ca ai in parte dreptate pt ca biciclistii, cand am coborat in strada, nu aveau ochii oblici si mai era si ora care imi spunea CINE NU SUNT !

      PS. Cat priveste referirea ta usor ambigua la „majoritatea parlamentara” inteleg ca a privit PSD !

    • Poti intelege ce doresti , e la liber

    • @Principii:
      Haha… Exact cum banuiam ! :))

      PS. Praf de stele !

    • Cauta-ti prafurile -de stele – prin camara .

    • @Principiulet:
      Hahahaha… Pai daca-i la liber de ce te superi ?

    • Nu ma supar niciodata pe nimeni, imi fac doar griji , e la moda acum( nu te gindi la altceva ) , o data cu coronavirusul , – pusche pe limba – ai grija

    • @Susufler
      In Principiu sa pastrezi lesa scurta la @Mazeta cand il scoti afara )))) am batut palma !,

    • Un domn:
      Perfect !
      Sa vedem acum daca imi mananca din palma ! :))

    • @Principiul:
      Ok, ok ! Sanatate si tie 🙂

    • @Su
      In aceste momente acolo Colcaie sa ne mance de okiul maron )))) la comentul Karl Marx au luat foc ))))

    • @un domn:
      Ma crezi ca nu stiu unde am comentat cu Karl Marx ? :)))))

    • Neata @Su
      Este “dincolo” ( topicul cu @mazeta in lesa ) la “criogenia” Cucuvelei, eu am recomnadat mustata lui Liv Jong Un tu ai…

  13. Foarte buna analiza, dar poate ca ar fi meritat mentionat si precedentul periculos care a fost creat prin restrangerea drastica a drepturilor si libertatilor fundamentale, dar si prin acceptarea acesteia mult prea usor de catre populatie. Este nevoie sa fie clarificata si problema derogarii de la CEDO: cine si cu ce argumente a decis-o (desi ar fi fost nevoie de acordul Parlamentului, intrucat priveste un tratat international care se refera la drepturi si libertati fundamentale).
    Iar la prestatia PNL nu putem sa trecem cu vedere tentativa de a introduce in legea starii de alerta un articol neconstitutional, in dispretul regulilor statului de drept si al Constitutiei. Ceea ce spune extrem de multe despre respectul fata de lege si fata de reguli ale PNL si presedintelui Iohannis.

  14. Nu ati notat un esec medical, si anume internarea fortata a tuturor cazurilor de coronavirus, lucru care nu se intampla in nici o tara din Europa si care nu este recomandat de nici un organism medical/societate medicala din Europa sau SUA.
    Am cunostinte care au stat absolut degeaba timp de o luna in spital. Oriunde in UE ar fi stat max 1 saptamana (DOAR daca ar fi avut simptome, si nu usoare).
    Si acest lucru este cu atat mai absurd cu cat au fost cazuri cand persoane cu test pozitiv, dar fara simptome, sau chiar negativi, dar aflati in carantina, nu au putut participa la inmormantarea cuiva din familie sau a altei persoane dragi.
    S-au intamplat foarte multe nedreptati.

    De observat ca nu avem deloc capacitatea de a vedea nuante, particularitati. Tratam medical la gramada, fara logica, si la fel a facut si politia. Nu uitati momentul tancului din Piata Unirii. Nu uitati amenzile de-a dreptul idioate. Sigur, functioneaza probabil in Barbulesti si Tandarei. La gramada si cu ciubotele, nu conferind incredere populatiei (care, sa fim seriosi, a respectat destul de ok regulile si a inteles miza, in general).

  15. Si inca un lucru: tot ce s-a facut a fost in scopul aplatizarii curbei epidemice… „flattening the curve, flattening the curve”, am tot repetat toti.
    Scopul distantarii sociale era sa avem timp sa ne pregatim de valul de cazuri. Bine, ne-am pregatit, si?
    Am pastrat pana in panzele albe starea de urgenta si restrictiile, desi era clar ca nu e asa abrupta curba epidemica si numarul de cazuri nu e asa de mare, multe dintre spitale ramanand goale. Sigur, am avut mai putine cazuri si a fost mai bine. Si au fost exceptii (Suceava, Hunedoara, Deva etc). Dar nota generala e de masuri excesive si nedimensionate la evolutia epidemiei si realitatile din sistemul medical.

    • iar datele de mortalitate sunt relevante doar dupa ce vom vedea si mortalitatea de toate cauzele (all-cause-mortality), nu doar de covid. Au murit mult mai multi oameni, si de alte cauze, care intr-un sistem echilibrat ar fi supravietuit.

    • Domnule Brebu , cu toata seriozitatea va pot spune ca , pachetul de masuri adoptat in Romania este unul absolut aberant . Sunt intr-o tara a UE , care a avut 5 decese , dar cei decedati aveau varste intre 96 si 78 de ani , bineintels cu comorbiditati , dar nu au existat si nu exista nici o restrictie in ceea ce priveste libera circulatie , in carantina la domiciliu au fost plasati NUMAI cei care au fost depistati pozitiv , iar despre discriminarea celor de peste 65 de ani nici nu s-a pus problema . In Romania setul de masuri este unul de sorginte bolsevico-hitleriste .

    • Ce mi se pare ciudat este ca pe de o parte oficialitatile spun ca asta a fost varful cel mare, pe de alta parte continua constructia spitalelor modulare (iar unul se face din donatii!). Vteo doua vor fi gata peste 2-3 saptamani.
      Nu pare o risipa inutila?

      Cat despre faptul ca s-ar putea sa avem mai multe victime colaterale decat numarul celor in stare grava salvati, e prea devreme sa numaram. Vine si momentul socotelii respective si ne lamurim.

  16. E bine de stiut ca REDACTIA urmareste postarile si cand ceva nu-i convine sterge. De aceea revin : NU MAI PROMOVATI HOTI, CORUPTI, INTERLOPI INFILTRATI IN POLITICA. MENTIONEZ AICI PE HORIA CONSTANTINESCU.
    Asta daca sunteti jurnalisti adevarati. Daca nu, dati-i bataie si sustineti Ciuma si coruptia. Sustineti o Romanie inrobita.

  17. „România și alte țări din această parte de lume nu au nici un viitor în afara Europei, fără disciplina impusă de regulile și valorile ei.”– Propaganda pro-UE. Domnule Tapalaga, nu reusiti sa ne pacaliti cu un articol aparent obiectiv, dar care ascunde niste idei pe care doriti sa le picurati cu pipeta in mintile unora. Noroc ca unii dintre noi inca mai reusim sa gandim cu creierele noastre. Am vazut cu totii care au fost „valorile” dupa care se ghideaza UE. „Disciplina” si „regulile” europene care vor rezulta dupa aceasta criza vor fi de inspiratie neo-nazisto-comunista. Deja au inceput schimbari majore pe continent, iar tonul il dau guvenele mari care considera ca au tot dreptul de a controla si de a-si bate joc de cetatenii europeni si de libertatea acestora. Sper, pentru binele Romaniei, ca intreaga UE sa se reformeze cat mai rapid si sa realizeze cat de nocive sunt unele dintre „valorile” sale pe care doreste sa le impuna cu forta.

    • Toata Europa stie cine sunt aceste – nocive valori – si cit rau fac ele unei societati democratice ,dar fara existenta lor – Europa – chiar ar deveni ceea ce tu spui . Daca vrei sa intelegi fa un efort si citeste tratatele si nu vei fi nevoit sa scrii – dupa ureche –

    • Cati ani ai stat la Moscova? Ai scris asta in Cotidianul, dar am uitat. Mai ai legaturi cu ei, cu rusii?

  18. 1. Si acum sa ne imaginam cum ar fi fost daca era psd la guvernare.
    2. UE este o entitate intermediara, singura solutie viabila este USE.

  19. Mai Devil Shaiseh , lasa sa nu am eu creier . Iti doresc tie sa ai mult , mult creier , dar sa iti montezi un cerc din otel in jurul capului , sa nu plesneasca de prea mult creier .

  20. Excelent articol. Bine ai revenit Dane. Cred ca e cea mai buna analiza a ta din ultimii 2 ani.
    Sper sa vad mai des asemenea articole.

  21. Un articol lucid și echilibrat, cum mai rar am citit în ultima vreme. Deci se poate!

  22. Articol scris de catre cineva care traieste intr-o lume paralela, nu pe plaiurile dambovitene.
    Vrea sa ne convinga cat de fain a trecut prin pandemie uber etalonul balcanic fata de tara vecina.
    Rectific: nu traieste int-o lume paralela, ci intr-un alt univers.
    ”Articolul” nu are nimic de a face cu jurnalismul obiectiv, echidistant, corect, bine documentat.
    Propaganda si manipulare transparenta si destul de prost regizata: ascunderea gravelor probleme interne, a crizelor constitutionale etc. etc. datorate tembelismului cronic al mafiei politice mioritice, care non stop arata cu degetul spre cei vinovati: spre eternii ”dujmani” interni si externi ai neamului.
    Saracii de ei…, dupa ce si cascheta le sta invers pe cap, stiu exact ce a fost acum 100 de ani, insa habar nu au ce ne aduce ziua de maine. 🙁

  23. Și unde e analiza? Măcar o poza cu o clipă ce durează o eternitate, dar orbirea de propriul ego,mama, sine etc

  24. Ar mai fi de adaugat deciziile tardive de a-i pune in carantina pe cei veniti din strainatate si de a suspenda zborurile. Asa-zisa izolare la domiciliu cel putin la inceput nu a respectat-o nimeni, iar unii dintre cei care totusi au respectat-o au stat cu alte persoane din familie, care nu au fost izolate si pe care le-au imbolnavit si mai departe i-au imbolnavit pe altii.
    Spania si Marea Britanie au fost bagate in zona rosie abia cand acolo erau zeci de mii de cazuri de covid, timp in care cel putin din Marea Britanie veneau zilnic in Romania 10-15 avioane in care stateau ingramaditi si mai mult de 200 de insi.
    Aceste intarzieri si greseli ne-au agravat situatia. Si acum se iau decizii ilogice. Austria are de zece ori mai putine cazuri noi de covid decat Suedia, dar sunt interzise zborurile de linie dinspre Austria, nu si cele dinspre Suedia, care continua fara probleme.

  25. Dl. Tapalaga, va propun sa contacti Ministerul de Externe al Ungariei si sa cereti date exacte privind masurile legislative, economice, educationale, de sanatate etc. luate, cereti datele cu rezultatele obtinute, si comparati-le cu cele autohtone.
    Apoi trantiti o mama de articol bine documentat.
    Sa vedem si noi clar nu prin ceata.

  26. Guverul Orban si-a facut treaba.
    Tinand cont cat de fu__ti au fost… si-au facut grozav treaba.
    De pilda, nu e greu sa realizezi ca poate fi dificil sa scrii cod sau orice altceva ce necesita concentrare, in timp ce trebuie sa stai capra iar unul sa ti-o traga pe la spate.

    • @Adrian
      E la fel de greu ca atunci când te cheamă Viorica Dancila și vrei sa spui ceva inteligent.
      E la fel de greu ca atunci când te cheamă Eugen Nicolicea și nu poți mesteca pentru că ai înlocuit placa dentară cu una suedeză.
      E la fel de greu ca atunci când te cheamă Codrin Ștefănescu și te chinui să ejaculezi o idee.
      E la fel de greu ca atunci când te cheamă Adrian Năstase și vrei să te sinucizi.

  27. Referitor la comentariul meu anterior, ceva interesant:
    Cred ca trebuia sa adaug un „de” dupa „Tinand cont”.
    Sau o virgula.
    Greseala devine evidenta daca inlocuim „cat de fu__ti au fost” cu „fu__iul la care au fost supusi”

    @Devil Shaiseh
    Inca nu sunt sigur daca sustii sau dezaprobi cuvintele mele.
    Inclin sa cred ca e a doua varianta, devreme ce eu insumi nu ma vad prea rasarit.

    • Nu e chiar atât de rău comentariul, dar ca să fiu mai pe înțelesul tău.

      Când ai idei atât de fu.ute este posibil să ai un creier fu.ut.

      Tu decizi dacă te duci la ginecolog sau la psiholog!

  28. O buna analiza, asa cum faceti de obicei. As vrea insa sa comentez citeva probleme:

    1-testele. Aici merge spre bine. Nicaieri in lume nu se fac teste la asimptomatici: chiar daca exista puncte de testare unde poti sta la cozi imense, cind ajungi in fata nu te testeaza pt ca nu ai simptome. In Romania se pare ca se fac totusi test contra cost in judetul Bihor, ar fi bine ca practica sa se extinda si sa se adauge testele de anticorpi.

    2-trebuie gindit la viitor: este momentul perfect ca Romania sa se modernizeze, sa profite de relocarea unor industrii, sa dezvolte sistemul de irigatii si sa redevina grinarul Europei, sa reabsoarba forta de munca intoarsa acasa si sa absoarba fondurile europene puse acum la bataie, sa isi dezvolte transporturile si mai ales cel feroviar…

    Numai Ciolos pare sa se gindeasca la asta. Nu il aude insa nimeni din cauza zgomotului infernal facut de HoReCa, tocmai prima industrie care ar trebui sa se reinventeze.

    DCiolos este de la distanta singurul politician cu viziune, iar NTataru arata si el ca exista specialisti cu care se poate face aceasta modernizare.

    3-ce facem din tinara generatie, numai consumatori de vacante, terase si mall-uri? Este HoReCa singura industrie spre care trebuie sa le canalizam interesul? Cum ii invatam pe tineri sa faca fata perioadelor grele in viata?