Cum a vulnerabilizat Geoană NATO / Un candidat iresponsabil
Dezvăluirile Context.ro arată în esență cum, în primăvara acestui an, fostul primar al sectorului 6, Rareș Mănescu, direct implicat la vremea respectivă în echipa lui Mircea Geoană, făcea afaceri cu ruși apropiați de Kremlin. Nu cu dizidenți, nu cu opozanți ai regimului Putin. Evident că nu răspunde candidatul Mircea Geoană pentru faptele altuia. S-a și apărat deja cu argumentul că nu avea de unde să știe cu cine face afaceri Mănescu, că nu poate fi bănuit de pro-rusism din moment ce era adjunct NATO și că nimeni nu l-a tras de mânecă. Prin urmare, ce vină are el, Geoană? Ce i se poate imputa lui direct? Care este responsabilitatea fostului adjunct NATO în toate această afacere cu ruși?
Prima mare problemă este tocmai aceasta: Mircea Geoană nu a arătat nici un gram de responsabilitate atunci când, în calitate de secretar general adjunct la NATO, a îmbrăcat haina de candidat la prezidențiale în România amestecând în mod nepermis cele două calități. Atenție mare! Geoană nu s-a decis acum câteva luni să candideze, ci a început să-și construiască echipă încă de acum doi ani.
G4Media.ro a dezvăluit în premieră în iulie 2022 că Geoană intenționează să candideze și că are deja un comitet de sprijin. De atunci, G4Media.ro a semnalat în repetate rânduri anomalia: candidat la prezidențiale în uniforma NATO. Pe scurt, campania internă a lui Geoană nu a început luna trecută, ci acum aproape doi ani. De atunci s-a apucat să le spună tuturor că el este omul americanilor și că va fi viitorul președinte. Mulți l-au crezut pe cuvânt din moment ce le vorbea numărul doi din NATO.
Amestecând inacceptabil cele două calități, se dovedește azi că Mircea Geoană a vulnerabilizat grav Alianța Nord Atlantică. A devenit veriga slaba a NATO în contextul delicat al războiului din Ucraina. În mod normal, Geoană trebuia să demisioneze din momentul în care s-a organizat politic în România și a făcut primele acțiuni de viitor candidat.
De cel puțin un an jumate, din minimă decentă, era obligat să plece de la Bruxelles. La fel de normal era ca NATO să nu-i permită să facă politică în România exploatând fără scrupule credibilitatea funcției. Acum se vede cât de mare a fost eroarea, de ambele părți. Oficialii NATO au închis ochii în mod nepermis, acceptând astfel ca numărul 2 al Alianței să acționeze ca un candidat la prezidențiale uzând de întreaga credibilitate și greutate a funcției NATO, în mod neasumat, necinstit și netransparent.
Geoană a făcut în ultimii doi ani fund raising agresiv în România, împreună cu soția sa, Mihaela Geoană. El a activat Mișcarea România Renaște pe la începutul anului, iar soția a pus în mișcare Fundația Renașterea.
Câtă lipsă de responsabilitate! Cum să strângi bani de la diverși oameni de afaceri, unii cunoscuți, alții necunoscuți, în timp ce tu ești numărul doi în NATO, fără să ai nici cel mai mic control asupra donatorilor? Cum să-l faci om de încredere tocmai pe Rareș Mănescu? Acest liberal dubios este asociat cu grupul de la Monaco, cu Dragoș Dobrescu, un controversat om de afaceri suspectat că și-a dezvoltat afacerile imobiliere inclusiv cu ajutorul fostului primar de la Sectorul 6. Geoană a încercat, joi seara, la Digi24 să minimalizeze rolul lui Mănescu în campania sa, pe care nu l-a negat. Explicațiile sale au plutit însă în vag.
Aceasta a fost și este problema de fond a lui Mircea Geoană: Jocul incorect, care l-a expus atât pe el, cât și pe cea mai importantă organizație militară din lume, la riscuri majore de securitate. Asocierea unui apropiat al lui Geoană cu ruși apropiați de Kremlin face parte evident din categoria riscurilor de securitate majore.
Într-o încercare disperată de a discredita dezvăluirile Context, Mircea Geoană a spus despre investigația consorțiului de jurnaliști că ar fi o operațiune de compromitere a candidaturii sale organizată de FSB, de Rusia lui Putin. Apoi l-a denigrat pe unul dintre jurnaliștii din consorțiu preluând un fake news din presa bulgărească: ”Attila Biro ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Au fost două astfel de încercări”.
Lansând acest jonsnic atac la un ziarist de investigații respectabil, Mircea Geoană acționează deja cu rea credință, nu doar iresponsabil. Attila Biro a investigat crima organizată din Bulgaria și din acest motiv a fost ținta unor tentative de discreditare flagrante. Cu proveribiala sa lipsă de discrenământ, candidatul Geoană a preluat fake-news-urile fabricate în Bulgaria și le-a ventilat în ziua depunerii candidaturii la Cotroceni.
Apoi, degetul întins de Geoană spre Rusia arată de-a dreptul ridicol dacă nu uităm mai atent la autorii investigației. Din consorțiul de jurnaliști care au realizat investigația despre legăturile cu rușii ale lui Rareș Mănescu face parte OCCRP, una dintre cele mai respectabile organizații din lume care investighează crima organizată și corupția. Au mai contribuit jurnaliști de la Dossier Center, organizație patronată de Mihail Hodorkovski, un fost oligarh rus aflat în exil care e acum urmărit de autoritățile de la Moscova.
”Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Iar alegătorii români ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când vor vota luna viitoare”, a scris pe data de 2 octombrie, Hodorkovski, pe care atât FSB, cât și Putin l-ar dori mai degraba mort. Între timp, Hodorkovski a șters postarea.
Greu de crezut totuși că rușii l-au angajat pe Hodorkovski ca să-i compromită lui Mircea Geoană șansele la prezidențiale. La experiența sa de diplomat și de fost oficial NATO, un mic detaliu ar trebui să-l pună pe gânduri: Mihail Hodorkovski a preluat ancheta pe contul său de X în timp ce participa la Formul de Securitate de la Varșovia, considerat al trelea ca importantă după Conferința de securitate de la Munchen și cea din Elveția, la care participă de regulă oficiali importanți din țările NATO și UE cu atribuții apărare și securitate.
La acest nivel, nimeni nu pune în discuție NATO și pe foștii săi oficiali de capul lui.
Citește mai jos integral investigațiile Context.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii