G4Media.ro

Cum a vulnerabilizat Geoană NATO / Un candidat iresponsabil

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum a vulnerabilizat Geoană NATO / Un candidat iresponsabil

Dezvăluirile Context.ro arată în esență cum, în primăvara acestui an, fostul primar al sectorului 6, Rareș Mănescu, direct implicat la vremea respectivă în echipa lui Mircea Geoană, făcea afaceri cu ruși apropiați de Kremlin. Nu cu dizidenți, nu cu opozanți ai regimului Putin. Evident că nu răspunde candidatul Mircea Geoană pentru faptele altuia. S-a și apărat deja cu argumentul că nu avea de unde să știe cu cine face afaceri Mănescu, că nu poate fi bănuit de pro-rusism din moment ce era adjunct NATO și că nimeni nu l-a tras de mânecă. Prin urmare, ce vină are el, Geoană? Ce i se poate imputa lui direct? Care este responsabilitatea fostului adjunct NATO în toate această afacere cu ruși?

Prima mare problemă este tocmai aceasta: Mircea Geoană nu a arătat nici un gram de responsabilitate atunci când, în calitate de secretar general adjunct la NATO, a îmbrăcat haina de candidat la prezidențiale în România amestecând în mod nepermis cele două calități. Atenție mare! Geoană nu s-a decis acum câteva luni să candideze, ci a început să-și construiască echipă încă de acum doi ani.

G4Media.ro a dezvăluit în premieră în iulie 2022 că Geoană intenționează să candideze și că are deja un comitet de sprijin. De atunci, G4Media.ro a semnalat în repetate rânduri anomalia: candidat la prezidențiale în uniforma NATO. Pe scurt, campania internă a lui Geoană nu a început luna trecută, ci acum aproape doi ani. De atunci s-a apucat să le spună tuturor că el este omul americanilor și că va fi viitorul președinte. Mulți l-au crezut pe cuvânt din moment ce le vorbea numărul doi din NATO.

Amestecând inacceptabil cele două calități, se dovedește azi că Mircea Geoană a vulnerabilizat grav Alianța Nord Atlantică. A devenit veriga slaba a NATO în contextul delicat al războiului din Ucraina. În mod normal, Geoană trebuia să demisioneze din momentul în care s-a organizat politic în România și a făcut primele acțiuni de viitor candidat.

De cel puțin un an jumate, din minimă decentă, era obligat să plece de la Bruxelles. La fel de normal era ca NATO să nu-i permită să facă politică în România exploatând fără scrupule credibilitatea funcției. Acum se vede cât de mare a fost eroarea, de ambele părți. Oficialii NATO au închis ochii în mod nepermis, acceptând astfel ca numărul 2 al Alianței să acționeze ca un candidat la prezidențiale uzând de întreaga credibilitate și greutate a funcției NATO, în mod neasumat, necinstit și netransparent.

Geoană a făcut în ultimii doi ani fund raising agresiv în România, împreună cu soția sa, Mihaela Geoană. El a activat Mișcarea România Renaște pe la începutul anului, iar soția a pus în mișcare Fundația Renașterea.

Câtă lipsă de responsabilitate! Cum să strângi bani de la diverși oameni de afaceri, unii cunoscuți, alții necunoscuți, în timp ce tu ești numărul doi în NATO, fără să ai nici cel mai mic control asupra donatorilor? Cum să-l faci om de încredere tocmai pe Rareș Mănescu? Acest liberal dubios este asociat cu grupul de la Monaco, cu Dragoș Dobrescu, un controversat om de afaceri suspectat că și-a dezvoltat afacerile imobiliere inclusiv cu ajutorul fostului primar de la Sectorul 6. Geoană a încercat, joi seara, la Digi24 să minimalizeze rolul lui Mănescu în campania sa, pe care nu l-a negat. Explicațiile sale au plutit însă în vag.

”A avut niște sarcini la Mișcarea România Renaște, de trei luni la începutul acestui an”, a explicat Geoană. Întrebat ce rol a avut Mănescu la România Renaște, Geoană a răspus: ”Nu știu ce job a avut, înțeleg că a fost, ca și mulți alții. Sunt 7.000 de membri în acest lucru. Vreau să vă spun că există o comisie de integritate care funcționează impecabil și dacă vă uitați puțin la această fabricațiune, momentul în care Rareș Mănescu, se spune, n-avem nicio dovadă că a făcut nu știu ce business cu un rus, s-a întâmplat undeva prin luna iulie, mult după ce a plecat de la acea episodică prezență în Mișcarea România Renaște în care a făcut, probabil a încercat să ajute.”
Geoană mai susține, în apărarea sa, că legăturile lui Rareș Mănescu cu rușii ”nu au de-a face cu campania sa”.  ”Este o uriașă minciună, n-are niciun fel de legătură. Este făcută, dacă este adevărată, mult după ce n-a mai fost în Mișcarea România Renaște. Este o minciună sfruntată”, mai spune Geoană.
Or aici apar neconcordanțe majore, deoarece afacerile lui Mănescu cu rușii se concretizează undeva prin lunile aprilie – mai. Este greu de crezut că abia atunci l-a cunoscut pe Aleksei Kozlov și s-a decis pe loc să se asocieze cu el într-o firmă. Evident că familia Mănescu era ”în relații sulfuroase” cu rușii în timp ce lucra deja pentru campania lui Mircea Geoană.
Oricât neagă azi fostul număr doi în NATO, adevărul pe care l-am putut constata cu toții este că și-a făcut campanie deșănțată la prezidențiale luni de zile în timp ce era oficial al Alianței. Iar în timp Geoană se comporta în țară ca un candidat la prezideniale în uniformă NATO, unul dintre oamenii săi de încredere făcea afaceri cu rușii. Punct. Acesta este un adevăr care nu poate fi negat. Vulnerabilitate majoră pentru Alianță. Lipsă de discernământ din partea fostului număr doi al Alianței.
”În cazul în care înalții oficiali NATO devin conștienți de faptul că asociații lor apropiați au legături cu Moscova, unul dintre primii lor pași ar trebui să fie să se asigure că structurile de securitate și contrainformații ale NATO sunt la curent – ca să nu mai vorbim de birourile media ale NATO, pentru a fi pregătite pentru limitarea daunelor, dacă este necesar”, a precizat pentru Context.ro un expert în strategii militare și autor al manualului NATO’s Handbook of Russian Information Warfare. Mircea Geoană a declarat la Digi că nu știa de ”legăturile sulfuroase” ale lui Rareș Mănescu și că a aflat despre ele din presă.
O nouă probă de inconștiență. Geoană nu pare să realizeze nici acum eroarea majoră pe care a comis-o expunând NATO tocmai din cauză că nu a demisionat în momentul în care a început să acționeaze ca un veritabil candidat la prezidențiale.

Aceasta a fost și este problema de fond a lui Mircea Geoană: Jocul incorect, care l-a expus atât pe el, cât și pe cea mai importantă organizație militară din lume, la riscuri majore de securitate. Asocierea unui apropiat al lui Geoană cu ruși apropiați de Kremlin face parte evident din categoria riscurilor de securitate majore.

Într-o încercare disperată de a discredita dezvăluirile Context, Mircea Geoană a spus despre investigația consorțiului de jurnaliști că ar fi o operațiune de compromitere a candidaturii sale organizată de FSB, de Rusia lui Putin. Apoi l-a denigrat pe unul dintre jurnaliștii din consorțiu preluând un fake news din presa bulgărească: ”Attila Biro ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Au fost două astfel de încercări”.

Lansând acest jonsnic atac la un ziarist de investigații respectabil, Mircea Geoană acționează deja cu rea credință, nu doar iresponsabil. Attila Biro a investigat crima organizată din Bulgaria și din acest motiv a fost ținta unor tentative de discreditare flagrante. Cu proveribiala sa lipsă de discrenământ, candidatul Geoană a preluat fake-news-urile fabricate în Bulgaria și le-a ventilat în ziua depunerii candidaturii la Cotroceni.

Apoi, degetul întins de Geoană spre Rusia arată de-a dreptul ridicol dacă nu uităm mai atent la autorii investigației.  Din consorțiul de jurnaliști care au realizat investigația despre legăturile cu rușii ale lui Rareș Mănescu face parte OCCRP, una dintre cele mai respectabile organizații din lume care investighează crima organizată și corupția. Au mai contribuit jurnaliști de la Dossier Center, organizație patronată de Mihail Hodorkovski, un fost oligarh rus aflat în exil care e acum urmărit de autoritățile de la Moscova.

”Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Iar alegătorii români ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când vor vota luna viitoare”, a scris pe data de 2 octombrie, Hodorkovski, pe care atât FSB, cât și Putin l-ar dori mai degraba mort. Între timp, Hodorkovski a șters postarea.

Greu de crezut totuși că rușii l-au angajat pe Hodorkovski ca să-i compromită lui Mircea Geoană șansele la prezidențiale. La experiența sa de diplomat și de fost oficial NATO, un mic detaliu ar trebui să-l pună pe gânduri: Mihail Hodorkovski a preluat ancheta pe contul său de X în timp ce participa la Formul de Securitate de la Varșovia, considerat al trelea ca importantă după Conferința de securitate de la Munchen și cea din Elveția, la care participă de regulă oficiali importanți din țările NATO și UE cu atribuții apărare și securitate.

 

La acest nivel, nimeni nu pune în discuție NATO și pe foștii săi oficiali de capul lui.

Citește mai jos integral investigațiile Context.ro

Geoană și rușii. Șef de campanie pentru adjunctul NATO, partener de afaceri cu un propagandist care-l admiră pe Putin

Geoană și rușii (II): Parteneră de afaceri a familiei Mănescu, colaboratoare a unui oligarh sancționat internațional, apropiat al lui Putin

 

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Dar SRI stia? Deci, Johannis stia si el? Sau numai context.ro e la curent cu problema?

  2. se comenta mai demult ca functia asta de vice in NATO a fost un fel de premiu pt Romania, nu pentru Geoana. Functia implica chestii, da’ nu de calibrul sefului NATO si a comisiilor de decizie – deci, as inclina ca NATO a stiut tot timpul cine e Geoana si l-au lasat in pace ca a fost benign. Poate chiar benefic, din moment ce rusii l-au tot momit/agatat 🙂

    • A fost, intr-adevar, un titlu onorific, obtinut prin rotatie.
      Atat a putut sa dea Romania la moment – fiindca i s-a cerut, nu fiindca merita, sau fiindca a cerut: un tip ceva mai spalat, dar fara importanta. sa stie sa se imbrace, costum, cravata…
      Are cineva vreo informatie cum ca cuvintele lui au avut cautare undeva, candva?
      Dupa toate aparentele nu l-a bagat nimeni in seama. N-a avut nimic de spus sau de decis.
      Comparati-l cu Stoltenberg si suneti daca apare ca si cumi-arfi fost adjunct!
      Problema e la noi, ca, anesteziati de mandria de a fi romani, bagati in seama acolo sus, am uitat cine e Geoana.

  3. Cum sa facem totul ca Marcel Ciolacu sa nu mai aiba nici un contracandidat pe stanga..

    • Ciolacu n-are decat sa si-o mute pe dreapta, cu repetitie, nu despre Ciolacu este vorba in propozitie

  4. „Generalul american Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa, a afirmat că NATO nu dispune de apărare aeriană adecvată, mobilitate militară și nici muniție pentru a fi pregătită pentru un război cu Rusia.”
    Cum sa te lauzi ca ai fost sef adjunct la NATO, cand, dupa atatia ani si atatea miliarde cheltuite, Alianta nu isi poate indeplini misiunea, pentru care a fost creata ?
    Se pare ca NATO a ajuns o sinecura pentru niste nulitati, asa cum este Prostanacul.
    Ce l-a recomandat pe Prostanac pentru pozitia detinuta la NATO ?
    Poate si-a cumparat postul cu banii furati de cumnatul sau, daca nu cumva chiar cu bani primiti de la Moscova.
    Sa restituie banii incasati inutil de la Alianta, daca NATO nu este in stare sa ne apere in caz ca ne ataca Rusia si sa se ascunda in gaura de sarpe, nu sa aiba tupeul sa candideze pentru Presedintia Romaniei, laudandu-se cu pozitia detinuta la NATO.
    Un mincinos, un prostanac, un impostor, o nulitate.

  5. Nici nu a fost nevoie sa-lbage in seama Basescu. E destul ce-si face singur!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.