G4Media.ro

Cum ajung banii spitalelor sărace la firme de plimbat hârtii și dat…

Cum ajung banii spitalelor sărace la firme de plimbat hârtii și dat ”sfaturi utile”. Metoda contractului de consultanță

Primarii unora dintre cele mai modeste orașe se folosesc pentru acreditarea spitalellor din subordine de firme de consultanță pe care le plătesc cu cu zeci de mii de lei, deși atât primăria, cât și spitalul au în aparatul propriu angajați de specialitate.

În luna mai din acest an, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) nu a acreditat Spitalul Orășenesc Hârșova (jud. Constanța), din cauza condițiilor necorespunzătoare. Primarul Viorel Ionescu și managerul unității spitalicești, Bogdan Zidaru, au considerat că vina nu o poartă lipsa dotărilor, ci modul în care a fost întocmit dosarul de acreditare. La evaluarea încheiată în luna mai de către ANMCS, Spitalul Orășenesc a obținut doar 25 de puncte din 100 și i-a fost acordat un interval de 24 de luni pentru a oferi pacienților măcar condiții sanitare minimale.

Așa că, după trei luni, spitalul a încheiat un contract de consultanță cu firma Conas (CONAS este acronimul fostei denumiri a ANMCS) din Craiova. Contractul, în valoare de 40.000 de euro, a fost încredințat direct firmei care este deținută de doi consilieri juridici care, întâmplător, lucrează tot în sistemul public, la spitale din capitala Olteniei.

”Nu eu, nu primăria a încheiat acest contract. Spitalul, chiar dacă este în subordinea consiliului local, a încheiat acest contract. Există mentalitatea că primarul este jupânul orașului, dar la Hârșova nu e așa. Conducerea spitalului poate să explice de ce a fost nevoie de acest contract de consultanță”, a susținut Viorel Ionescu (PSD), primarul din Hârșova, într-o declarație pnetru G4Media.ro.

Potrivit contractului, firma din Craiova trebuie să întocmească dosarul de acreditare, dosar care în multe spitale este realizat de angajații proprii.

”Noi nu avem specialiști în domeniul acreditării spitalelor sau a procedurilor medicale. Firma asta chiar ne ajută, nu face dosarul în locul nostru. Ne  asigură consultanță în adevăratul sens al cuvântului. Chiar au venit la Hârșova. Nu este o firmă care să ne trimită niște pliante și apoi să ne spună să ne descurcăm”, a declarat pentru G4Media.ro Bogdan Zidaru, managerul spitalului.

40.000 de lei, o sumă importantă în Hârșova

Obișnuiți cu bugetele de sute de mii de euro aruncate de marile primării doar pe spectacole, suma de 40.000 de lei pentru acreditarea spitalului din Hârșova pare una decentă.

Realitatea este însă alta. Întreg bugetul de venituri al orașului din județul Constanța pe anul în curs este prognozat la 21 de milioane de lei. Din această sumă, sistemul de sănătate din oraș, printre care și spitalul, a primit puțin peste 600.000 de lei.

”Cheltuieli pentru Sănătate se aprobă în sumă de 684.335 lei , din care cheltuieli de personal suma de 90.500 lei, cheltuieli pentru bunuri şi servicii suma de 40.450 lei, alte cheltuieli în sumă de 5.400 lei, cheltuieli de capital în sumă de 341.785 lei şi transferuri între unități ale U.A.T în sumă de 206.200 lei”, prevede bugetul aprobat la începutul anului.

Prin urmare, suma de 40.000 de lei aruncată pe contractul pentru dosarul de acreditare este 8% din bugetul destinat de primarul Ionescu Sănătății din Hârșova și jumătate din bugetul alocat personalului din domeniu din oraș.

”Eu sunt de părere că spitalele trebuie să se întoarcă la Ministerul Sănătății. Spitalul din Hârșova deservește 50.000 de oameni, din care doar 48% sunt sunt din oraș, restul sunt din localitățile învecinate. Nu cred că este corect acest lucru”, a declarat primarul Viorel Ionescu.

Unii cetăţeni din Hârșova sunt revoltați, iar alții susțin că nu poate fi adevărat ca primarul Ionescu să facă așa ceva.

”Toți fură, și Ionescu și alții, iar noi trăim în mizerie. Sincer, spitalul din Hârșova e mizerabil, nimeni nu merge aici dacă poate ajunge până la Constanța”, ne-a explicat un localnic.

Studiu de caz: management de spital cu o coafeză

Imediat după ce a fost ales primar 2016, Viorel Ionescu a numit ca manager al spitalului din subordinea primăriei o tânără, Alina Chivu, care avea specializarea de coafeză. A fost nevoie de o decizie a judecătorilor pentru a anula numirea acesteia. Însă, chiar și așa, Chivu a fost manager vreme de un an la Spitalul Orășenesc din Hârșova.

A urmat la conducerea spitalului un medic, Cristian Nicoară. Însă acesta, la fel ca succesorul său, medicul Vladimir Fricăţel, au fost repede schimbați de primar. Actualul manager al spitalului este Andrei Bogdan Zidaru, om de mare încredere al primarului, așa cum susțin consilierii locali din Opoziție. De asemenea, preşedinte al consiliului de administraţie este Drumea Iani Cristian, membru ALDE.

O practică tot mai frecventă

În acest an, mai multe spitale au încheiat direct contracte de consultanță pentru acreditare:

  • Spitalul de pediatrie din Pitești a plătit 56.000 de lei către Dacris Management. Un reprezentant al spitalului ne-a transmis că până acum firma angajată a trimis doar niște documente tip pliante personalului din unitatea de sănătate.
  • Spitalul de Pneumoftiziologie din Florești (Prahova) a plătit 60.000 de lei către Casa de Audit Corvina.
  • Spitalul Filisanilor din orașul Filiași, județul Dolj, a apelat tot la Conas Consulting, societatea care lucrează și în Hârșova, și a plătit o sumă de 16.000 de leitot pentru consultanță.
  • Un alt contract, de 20.000 de lei, a ajuns la Conas de la Spitalul Municipal Dorohoi. Aici, reprezentanții firmei au venit o singură dată, așa cum ne-a transmis un angajat al spitalului.
  • Chiar și Penitenciarul Spital Mioveni, unitate aflată în subordinea Ministerului Justiției, a apelat la Conas Consulting, pentru un contract de 20.000 de lei.

Niște angajați la stat pregătesc documentele altor angajați la stat

Conas Consulting SRL din Craiova a fost înființată în 2016 și este controlată de bugetarii-consultanți Claudiu Cătălin Bloju și Alexe Cătălin Popa.

Cei doi consultanți lucrează de fapt tot la stat. Bloju este, conform propriului CV, consilier juridic la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. Alexe este tot consilier juridic, la Spitalul Clinic Municipal Filantropia din același oraș.

”Oamenii au fost o singură dată la Hârșova și au fost foarte bine pregătiți, ne-au învățat ce avem de îndreptat. Noi mai avem un control la sfârșitul anului viitor. Până atunci sper să îmbunătățim ce este în spital. Lipsa acreditărilor superioare este motivată de faptul că în acest spital nu s-a mai făcut nimic de zeci de ani, iar noi încercăm acum să recuperăm ce nu s-a făcut până acum”, a declarat pentru G4Media.ro managerul Bogdan Zidaru.

Metodă la limita legii

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Autoritățoii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate au declarat pentru G4Media.ro că metoda contractelor de consultanță este una care poate fi ilegală.

”Acreditarea unui spital ține și de partea sanitară, dar și de cea administrativă. Nu știu dacă este legal ca o firmă din Craiova să întocmească un dosar de acreditare pentru mai multe spitale, că practic asta se întâmplă, și cifrele din dosar să le schimbe: 50 de paturi în Dorohoi și 70 în Hârșova. Acreditarea trebuie făcută exclusiv ținând cont de dotările umane și sanitare din acea unitate”, a spus un reprezentant al Ministerului Sănătății.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. O coafeză manager de spital în Hârșova este minor, în comparație cu Veorica prim-ministru și chiparosul ministru de finanțe. Trăiască PSD-ul !

    • Când aud de calitate si Craiova gandul ma duce la dl. Prof. univ. dr. ing. Dr. h. c. Fănel IACOBESCU, acest Melescanu al calitatii si Isarescu al fondurilor, mai marele RENAR – o firma care a fost „numita” din nimic „simbolul calitatii din Romania”.
      Pâna nu scapam de „dinozauri” tot rau o sa o ducem…

  2. Cand citesti asa ceva iti vine sa spui ca Romania nu se mai face bine. Care este cauza? De unde vine indiferenta oamenilor obisnuiti? Din lipsa educatiei civice? Lipsurile de toate felurile care le ocupa tot timpul? Cum ar putea populatia Romaniei sa lupte impotriva acestor manageri-coafezi? Care ar fi parghia care i-ar face pe politicieni sa isi ia functia in serios? Probabil ca nu vom gasi raspuns la aceste intrebari. Nu exista siguranta ca „ceilalti” care vin nu vor face la fel. Dar sa ne scuturam de pesimism si sa votam cu amandoua mainile, sa schimbam politicieni pana cand vom gasi pe cei care vor face ceva pentru Romania cu adevarat.

  3. Cea mai „deșteaptă” și profitabilă afacere de sifonat bani publici este înființarea unei firme de consultanță, nu ai nevoie de angajați, nu ai nevoie de sediu social specializat, nu ai nevoie de capital financiar, singurul lucru de care ai nevoie fiind ceva relații în sectorul public. Pe fondul unei ambiguități legislative intenționate, instituțiile de stat pot apela la firme de consultanță pentru a-și îndeplini funcțiile pentru care au fost constituite și bugetate. De exemplu o instituție publică are nevoie de o împrejmuire nouă pentru sediul acesteia sau al vreunei filiale. Costul unei astfel de investiții este, la o primă privire, de n unități monetare, dar nu, stai așa că … nu-i așa: trebuie mai întâi realizat un studiu de fezabilitate ( deși este vădit și din acte și de pe teren că împrejmuirea cade sau este căzută efectiv ), studiu realizat de către o firmă de consultanță și care costă cel puțin acele n unități monetare necesare efectuării lucrării și va dura cel puțin atâta timp cât era necesar pentru terminarea lucrării, urmează apoi întocmirea caietului de sarcini de către o firmă de consultanță „specializată” în împrejmuiri, licitații, contestații, refacerea studiului de fezabilitate, refacerea caietului de sarcini, alte licitații, alte contestații și în final se renunță la investiție pentru că între timp a dispărut obiectul împrejmuirii. Acest fenomen este generalizat, profitorii găsindu-se în toate taberele politice cei cu cele mai multe firme de consultanță fiind cei mai vocali pe tema relansării investițiilor publice.

  4. Metoda contractelor de consultanta reprezinta metoda legala de a fura bani de la stat, intrebati-l pe Dan Barna cum se face, el stie cel mai bine.

    • nimeni nu fura din buget fara concursul bugetarilor. la puscarieeeee

    • Dă mă in Barna. Poate ne lasă baltă.
      Știu că iti convine. Trolli castiga din orice pozitie.
      Problema nu e la cei care primesc banii ci la cei care-i dau ca sa primeasca si ei la randul lor ceva

    • Cloudfire, adevarul deranjeaza? Pe acest site nu ai voie sa spui adevarul ca esti catalogat postac. In ce tara traim…

    • Ma deranjeaza tradarea, ticalosia oamenilor simpli. Am un prieten care se ocupa cu „consultanța pentru a obține fonduri europene”. Nu fură nimic… e un job.
      E vina firmelor de stat ca nu au profesionisti si apeleaza la consultanti sa faca treaba pentru ei.
      Asa e si cu avocatii firmelor de stat, si cu supportul IT, si cu paza. Etc…

    • Pentru că nu este postac, alin va explica ” cum se face „. Se presupune că, nefiind postac, face afirmații pentru că ” știe cel mai bine”, nu pentru a băga fitile, cum fac postacii. Sau e postac și ” adevărul ” lui e dezinformarea? Va reieși din ce va răspunde și din faptul că va răspunde sau nu. Unii postaci nici n-au nevoie să fie „catalogați” pentru că se „cataloghează” singuri

    • @Alin Adevarul nu deranjeaza. Insinuarile fara nicio dovada, da.
      De exemplu, afirmatia „Alin este o persoana inteligenta, bine ingormata si bine intentionata” e perfect inutila in absenta unor dovezi sau argumente. Plus ca nu are nicio legatura cu subiectul articolului.

  5. Ar fi interesant si de vazut cum ajung banii spitalelor la firme specializate in a cumpara de la supermarket articole igiena si a le revinde la suprapret. Si de urmarit ce se intampla cu acestea dupa ce ajung la spital.
    Ne plangem ca in spitale lipsesc chestii banale gen sapun, hartie igienica etc, dar verifica cineva de ce nu sunt?

    • Nu e deloc interesant, e reteta arhicunoscuta: partidul pune manageri exact cu scopul de a semna contracte de genul asta.

  6. Intervenția firmelor de consultanță în acreditarea spitalelor este, în fapt, susținută de la cel mai înalt nivel al ANMCS unde se și cotizează parte din profitul firmelor, administratorii acestora fiind persoane care au lucrat sau lucrează fie la CONAS fie la actualul ANMCS fie la școala de management sanitar. Nefiind autorizate de ANMCS pentru a desfășura această activitate de consultanță, contractul dintre ele și spitalele de stat este ilegal iar Curtea de Conturi ar trebui să intervină. Absolvenții cursurilor de managementul calității în sănătate sunt învățați la acest curs, în mod direct, că fără firmă de consultanță nu se poate acredita nici o instituție sanitară iar firmele de consultanță indică spitalelor să trimită cât mai mulți angajați la curs pentru ca ANMCS să fie mai îngăduitor la acreditare, cursurile fiind foarte scumpe. Deci colaborarea firme-ANMCS este evidentă. Un cerc vicios…