G4Media.ro

Cum apără CCR dezincriminarea evaziunii fiscale sub un milion de euro dacă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cum apără CCR dezincriminarea evaziunii fiscale sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit: Un pas important în trecerea pe care statele trebuie să o facă de la teoriile tradiționaliste cu pedepse privative de libertate spre teoriile moderne

Curtea Constituțională (CCR) a respins marți în unanimitate sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei la legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit. În comunicatul oficial, CCR spune că legea este ”un pas important” dinspre teoria veche a pedepselor cu închisoarea spre teoriile moderne, în care evazioniștii nu trebuie să facă pușcărie, ci doar să plătească banii furați.

”În esență, Curtea a reținut că dispozițiile legii criticate constituie un pas important în trecerea pe care statele trebuie să o facă de la teoriile tradiționaliste de natură retributivă ale dreptului penal, conform cărora aplicarea unor pedepse privative de libertate în cazul comiterii infracțiunilor reprezintă o condiție sine qua non a restabilirii ordinii de drept, spre teoriile moderne specifice acestei ramuri de drept, potrivit cărora, în cazul infracțiunilor ce au ca scop realizarea unor câștiguri ilicite, principalul obiectiv al politicii penale etatice trebuie să vizeze descoperirea și confiscarea respectivelor bunuri (în sens larg), în vederea introducerii lor sau a contravalorii lor în bugetul public”, arată CCR în comunicatul citat.

Justificarea CCR e similară cu teoriile susținute de Liviu Dragnea în anii când a încercat să schimbe legislația penală. Fostul lider PSD, condamnat la închisoare, a militat pentru eliminarea pedepselor privative de libertate în dosarele penale.

Context

Președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Deputaţii Stelian Ion (USR) şi Ionel Dancă (Forţa Dreptei) au anunţat în decembrie 2023 că parlamentarii acestor partide depun sesizare la Curtea Constituţională împotriva legii prin care sunt dezincriminate anumite fapte de evaziune fiscală.

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.

Ciolacu și Ciucă au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, potrivit site-ului oficial.

Legea merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. problema este ca trebuie sa plateasca DACA sunt prinsi !

  2. ccr are dreptate – nu te incalzeste cu nimic daca ala face inchisoare. ne-am obisnuit nici inchisoare, nici bani inapoi. dar 25%? daca ai o firma legala de la care iti ridici divende 1mil platesti mai mult (taxele firmei salarii impozite ca sa ajunga la profit de 1mil+ taxele pe dividende). de ce ar mai functiona cineva corect? daca te intreaba cineva de ce faci evaziune zici ca functioneezi in baza legii Legii 241/2005 ciuciolacu

  3. Bai frate, astia-s sanatosi la cap??? Adica unii fura cu buna stiinta, dar nu, ca in era moderna nu mai vrem sa mearga oamenii la inchisoare. Dar unde sa mearga, la SPA, la bai cu namol??? Privarea de libertate este si va ramane una dintre cele mai puternice metode de descurajare impotriva infractorilor. Daca tu ca legiuitor spui ca „lasa ca nu e asa grav, inchisorile erau pt cei din evul mediu”, atunci statul a esuat in a-si proteja cetatenii. Pentru ca se dezincrimineaza furtul. Pot atunci sa ridic la CCR sau la CNCD ca e discriminare? Ala care fura o gaina ia 4 ani de parnaie, iar ala care fura 900.000 € ia o palma peste mana si sa nu mai faca.

  4. Asta inseamna cumva ca o greva fiscala de pana la 1 milion/persoana sau firma nu mai prezinta nici un risc? Sa le tai fondurile monstruoasei coalitii…

    • Buna idee. Cand incepem? Ne executa ANAFul (anafura mamii lor) pe loc.

  5. Nu are relevanta in realitate din Romania.
    Ca sunt 10 lei sau 1.000.000 lei, escrocii tot sunt scapati cu ajutorul celor care ar trebuii sa-i bage la puscarie. Asa ca nu mai dau banii inapoi.
    Apoi vine problema cu autoritatile abilitate sa le ia banii, aia care freaca menta de ani de zile.

  6. deci sa incerci sa fraiesresti statul si sa scapi de pedeapsa e o „teorie moderna”

  7. CCR trebuie să se asigure că litera legii este aplicată în spiritul constituționalității… nu e treaba CCR să rescrie legea.

    • Touche!!! Treaba lor era sa apere Statul de drep, care e ciuruit sistematic. Intrebarea cheie e; cine, unde, cand si cum le poate ataca decizia?
      Enache e noul Zeus al patriei.