G4Media.ro

Cum ar putea arăta lupta pentru Kiev: va fi cea mai mare…

Sursa foto: Telegram / Ukrainian State Emergency Service (ДСНС України)

Cum ar putea arăta lupta pentru Kiev: va fi cea mai mare bătălie urbană din ultimii 80 de ani. Comparație cu asediul orașului Mosul

Pentru armata rusă, premiul cel mai mare ar fi capitala Ucrainei. Dacă Rusia încearcă s-o cucerească, asta ar provoca unul dintre cele mai mari conflicte urbane de după cel de-Al Doilea Război Mondial, arată o analiză New York Times, preluată de Rador.

Orașul Kiev se întinde pe o suprafață de 170000 de kilometri pătrați și este travrsat de un mare fluviu. Orașul numără aproximativ 500000 de clădiri – fabrici, biserici impozante și blocuri înalte cu apartamente – multe dintre ele, pe niște străzi înguste și întortocheate. După marea evacuare a femeilor și copiilor, în oraș au mai rămas circa 2 milioane de oameni.

Spre nord-vest și spre est, mii de soldați ruși luptă să ajungă în oraș, în capitala Ucrainei, susținuți de coloane de tancuri, de blindate și de artilerie. În Kiev, soldații ucraineni și voluntarii civili fortifică centrul orașului cu baricade, mine antitanc și artilerie.

Pentru armata rusă, Kievul ar f premiul cel mai mare; aici se află sediul guvernului, iar orașul este un simbol al identității ruse și ucrainene deopotrivă. Dar, în opinia unor analiști, cucerirea lui ar necesita un conflict crâncen și sângeros, care ar putea deveni cea mai mare bătălie urbană din ultimii 80 de ani.

„Ceea ce am vedea în Kiev ar depăși orice alt eveniment de după cel de-Al Doilea Război Mondial”, afirmă David Kilcullen, un locotenent-colonel în retragere din armata australiană, care a studiat multă vreme luptele la nivel urban. „Dacă ei chiar vor să răpună Kievul, vor putea”, afirmă el, referind-se la mai marii ruși. „Dar la nivel politic și economic, pagubele ar fi imense”.

Ca să facem o comparație, una dintre cele mai mari bătălii urbane din acest secol a fost asediul orașului Mosul, din Irak, dintre anii 2016 – 2017, un asediu care urmărea alungarea ocupanților din cadrul Statului Islamic. Orașul Mosul se întinde pe o suprafață de 112 km pătrați și, pe vremea războiului, avea o populație de aproximativ 750000 de oameni – o mică parte din cea a Kievului, unde, înaintea războiului, zona metropolitană număra 3,6 milioane de locuitori.

În privința armistițiului, negocierile continuă, dar o crâncenă bătălie pentru cucerirrea Kievului nu este inevitabilă. În pofida superiorității numerice și a capacității sale de atac, Rusia nu a ajuns la o soluționare. La o conferință de presă de săptămâna trecută, un oficial occidental le spunea reporterilor că rușii au suferit pierderi grele, nu au reușit să-și stabilească o prezență clară și – poate, lucrul cel mai surprinzător – nu au reușit să domine nici spațiul aerian.

Dar primele etaape ale acestei bătălii au început deja, prin bombardamente cu rachete de croazieră, prin mișcări de trupe menite să încercuiască orașul și prin eforturi de a-și asigura superioritatea în spațiul aerian. În niște cartiere din nord-vest, precum Irpin – o importantă poartă de intrare în oraș, luptele sunt sălbatice, se poartă stradă cu stradă și se aseamănă cu luptele de gherilă. Asta ar putea însemna începutul unui asediu îndelungat, cu foamete și cu lupte de stradă menite să asigure înaintarea spre centrul orașului.

După trei săptămâni de lupte prin suburbii, soldații și voluntarii ucraineni, care acționează prim ambuscade lansate de grupuri mici, se arată tot mai convinși că vor putea apăra orașul. O parte a strategiei lor ar fi convingerea că pierderile de vieți omenești din partea rusă vor fi atât de mari încât îi vor demoraliza pe soldați până să ajungă în oraș.

„În Kiev nici nu se discută despre o capitulare”, declară lt. Tetiana Ciornovol, comandantul unei unități antitanc de la marginea orașului. „Totul va decurge mult mai bine decât ne-am fi închipuit”.

Lt. Ciornovol, în vârstă de 42 de ani, s-a numărat printre militanții protestatari de pe străzile Kievului. Înainte să se prezinte la datorie ca ofițer în rezervă, ea și-a trimis cei doi copii într-un loc unde să poată fi în siguranță. Ea comandă două echipe de câte aproximativ cinci oameni fiecare, înarmate cu arme fabricate în Ucraina și cu lansatoare cu trepied de rachete, pe care le cară după ei în mașinile personale și cu care atrag dușmanul în ambuscade. Lt. Cioronovol conduce un Chevrolet Volt electric, despre care spune că este o ‚mașinărie care omoară ecologic’./…/

Potrivit analiștilor, Rusia nu a reușit să domine spațiul aerian de deasupra Kieevului din cauză că ea nu a distrus sistemul de apărare aeriană antirachetă din oraș sau toate adăposturile secrete antiaeriene folosite de piloți în zborurile lor de apărare a capitalei.

Noaptea, în Kiev se aud bubuituri, atacurile aeriene îți trec pe deasupta capului, iar dimineața, rămășițele argintii de metal ale rachetelor rusești de croazieră, lansate de pe nitșe teritorii rusești aflate la sute de kilometri depărtare, pot fi găsite în locurile de parcare sau în parcurile din jurul orașului.

Luptele de la sol au devenit o aprigă bătălie pentru localitățile din împrejurimi și pentru șosele – o bătălie care se poartă peste depozite, peste ateliere de reparații auto, peste cartiere de clădiri cu un singur etaj și peste blocurile de apartamente de la marginea orașului, despărțite prin pădurici de pini.

Ca să încercuiască complet Kievul, rușii trebuie să poarte mai multe lupte la nivel suburban. Kilcullen, expert în lupte urbane, afirmă că, în această privință, armata rusă ar avea la dispoziție două opțiuni: să înfometeze orașul sau să încerce să lanseze un atac bloc de bloc.

De obicei, orașele de azi dispun de stocuri limitate de alimente având în vedere că magazinele se bazează pe o aprovizionare regulată. Or, nici Kievul nu face excepție. Dar, în opinia lui Kilcullen, pentru cel puțin o lună, Kievul nu s-ar confrunta cu o criză acută de alimente. Deocamdată, o șosea spre sud-vest rămâne deschisă, putând asigura transportul de armament și de alimente.

Pe de altă parte, luptele de stradă ar provoca un număr destul de mare de victime în rândul invadatorilor. În opinia lui Kilcullen, armata rusă ar putea ca, până când orașul va fi complet încercuit, să apeleze la lupte de stradă clasice, cu razii prin centrul orașului sau cu mici ciocniri.

Dar, în pofida succeselor tactice ale Ucrainei în cursul luptelor pentru suburbii, când apelează la echipe mici, de felul celor ale locotenentei Ciornovol, „forțele ruse rămân o amenințare formidabilă”, afirmă Dima Adamsky, expert în securitate rusă de la Universitatea Reichman, din Israel. „Ele se adaptează și își continuă planurile operaționale”, spune el.

Articol de Andrew E. Kramer / Traducerea Rador: Alexandru Danga / Sursa foto: Telegram – Ukrainian State Emergency Service (ДСНС України)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Un lucru e clar: ucrainienii incearca din rasputeri sa provoace ww3 si sa atraga restul lumii in ceva ce ar trebui sa fie bucataria lor cu rusii

    • De acord. M.e zero barat extraterestru

    • Un lucru e si mai clar: exista oameni cu IQ sub 50 si care, in plus, sunt lipsiti si de orice fel de empatie sau sentimente care sa rezoneze cu specia umana. Avem mai sus doua exemple.

    • Având IQ sub 50 automat nu au empatie. Și ovinelor au IQ sub 50 , cel mai bine cu ele seamănă!

  2. Kievul are 170.000 km2, adica 25% din suprafata ucrainei?

    • inseamna ca orasul kiev e cat jumatate de romanie, care e de 237.500 km2 :)))))) probabil e o greseala. cred ca e vorba de 170 de km2. bucurestiul si ca are 40km2.

  3. Nu ne frica de ww3, e prea las individu din bunkeru din Urali. Sper sa i toace ucrainenii ca pe muște. Și după îi așteptăm și Romania.

  4. Când pe copiatorul articolului îl bate de îl zvânta simpla geometrie și bunul simt al unei lecturi post copy/paste/translate, articolul devine o gluma p.roasta… 170.000 km²? Pe bune New Yorkul are 1,214.7 km². Menținem și noi proporțiile și cerem un avans la ta pa laga? Nu de alta dar foamea provoacă si leșin nu doar halucinații..

    • Au dreptate redactorii. Orașul ala e de doua ori mai mare decât Ungaria. E cel mai mare oraș din partea asta de galaxie.

  5. Nu va fi nici o mare batalie pentru Kiev, trupele ruse din jurul orasului sint sleite si au trecut in defensiva.
    Eventualele intariri vor avea aceeasi soarta, pentru a avea o sansa la Kiev armata rusa ar trebui sa aiba citeva sute de mii de oameni alocati numai pentru sarcina asta.

  6. Stați liniștit că la noi in Romania femei de 50-60 de ani au făcut armata pe vremea lui Ceaușescu și vor fi trimise la război pentru că au livret militar, în schimb bărbații de 20-35 de ani vor fi scutiți pentru că habar nu au să tragă cu arma. Asta da egalitate !

  7. KIEVUL E BINE APARAT SI N-AU NICI O SANSA RUSII SA-L CUCEREASCA SE CHINUIE,PLUS CA AU SUFERIT PIERDERI GRELE,TANCURI DISTRUSE,SOLDATI UCISI SI LE-AU UCIS GENERALI.

  8. Asteptam, cu interes, runda a doua. Contraofensiva ucraineana.