G4Media.ro

Cum ar putea deveni Trump marele câștigător al alegerilor din America

Sursa foto: Facebook/ Donald Trump

Cum ar putea deveni Trump marele câștigător al alegerilor din America

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, ar putea fi marele câștigător al alegerilor intermediare de marțea viitoare din SUA în condițiile în care candidații republicani susținuți de el au șanse reale să se impună în fața rivalilor democrați în cursele pentru Senat. Ar fi o victorie majoră de orgoliu pentru un lider care a părăsit Casa Albă înconjurat de controverse și care se află în prezent sub lupa anchetatorilor în mai multe dosare.

Șanse mari

Candidații Partidului Republican (GOP, de dreapta) la Senat susținuți de Trump se descurcă în mare parte bine în cursele lor electorale, cei mai mulți urmând să se impună în fața candidaților Partidului Democrat (de stânga) în noaptea alegerilor, potrivit unei analize publicată de Newsweek.

Fostul președinte și-a anunțat sprijinul pentru 22 de candidați, „mai mult de 60 la sută” dintre ei fiind așteptați să fie aleși pe 8 noiembrie, se arată în analiză. Dacă șase dintre candidați sunt angrenați în curse considerate „toss up” (care încă se joacă, fiind deocamdata indecise), doar doi dintre nominalizații susținuți de Trump sunt pe cale să piardă competițiile electorale.

Astfel, comentatorii americani se așteaptă ca senatorii republicani aflați pe buletinele de vot, între care Chuck Grassley (Iowa), Marco Rubio (Florida), Jerry Moran (Kansas), Rand Paul (Kentucky), Mike Crapo (Idaho), Tim Scott (Carolina de Sud), Mike Lee (Utah), James Lankford (Oklahoma), John Boozman (Arkansas), John Hoeven (Dakota de Nord) și John Kennedy (Louisiana), să se impună fără probleme, păstrându-și mandatele în Congres.

În timp ce senatorii republicani sprijiniți de Trump au în cea mai mare parte un avans confortabil față de rivalii lor democrați, unii dintre candidații susținuți de el pentru camera superioară a legislativului de la Washington săi sunt angrenați în lupte aprige fie pentru a-și menține scaunele de senatori, fie pentru a-i înlătura din funcție pe democrați în statele swing, care nu au un învingător clar în acest moment și vor fi decise doar de Election Day.

De exemplu, sondajele au indicat că senatorul Ron Johnson are un avantaj de câteva procente față de guvernatorul adjunct, democratul Mandela Barnes, în Wisconsin. Republicanul Herschel Walker, nominalizat pentru Senat în Georgia și care s-a confruntat cu o serie de controverse în ultima perioadă, se află umăr la umăr cu rivalul sau democrat, senatorul Raphael Warnock. De asemenea, Adam Laxalt, candidatul republican pentru Senat în Nevada, a redus diferența în cursa sa împotriva senatoarei democrate Catherine Cortez Masto și este pe cale să transforme acest mandat într-unul „roșu” (republican).

De asemenea, candidatul Partidului Republican din Pennsylvania, doctorul Mehmet Oz, a luat un ușor avans în fața democratului John Fetterman, guvernatorul adjunct al statului, care se recuperează după un accident vascular cerebral și care încă are dificultăți majore de auz și percepție. Blake Masters, speranța republicanilor în Arizona, se află în marja de eroare în cursa împotriva senatorului democrat Mark Kelly, în timp ce candidatul GOP la Senat în Ohio, J.D. Vance, îl conduce acum pe congresmanul Tim Ryan (Partidul Democrat) cu câteva procente în statul care ar putea fi decisiv pentru controlul Senatului.

În sfârșit, congresmanul Ted Budd (Carolina de Nord), un candidat susținut de Trump care nu a fost însă menționat în analiza Newsweek, și-a extins, de asemenea, avantajul față de democrata Cheri Beasley. Budd este așteptat să se impună în cursa pentru mandatul lăsat liber de senatorul republican Richard Burr.

Înfrângeri așteptate

Pe de alta parte, analiștii de peste ocean estimează că doar doi dintre candidații sprijiniți de Trump pentru a servi în camera superioară a legislativului sunt de așteptat să piardă cu marje semnificative întrecerile electorale în care sunt angrenați. Kelly Tshibaka este în urma senatoarei republicane Lisa Murkowski în Alaska (Murkowski este o critică frecventă a fostului președinte republican). Alaska este un stat care folosește un sistem de vot bazat pe alegerea ierarhică.

De asemenea, nominalizata GOP din Connecticut, Leora Levy, este în urma senatorului democrat Richard Blumenthal cu un procent semnificativ. Connecticut este considerat un „stat albastru,” adică unul care votează constant cu democrații, care domină scena politică locală și au toate mandatele repartizate statului în Camera Reprezentanților și în Senatul de la Washington.

În acest context, comentatorii au reamintit că, în ciuda faptului că candidații la Senat susținuți de Trump s-au impus în cea mai mare parte în alegerile lor primare și se așteaptă să se descurce bine în ziua alegerilor, fostul președinte a avut mai puțin succes cu candidații sprijiniți de el în alegerile primare pentru Camera Reprezentanților. Astfel, șase dintre cei 27 de republicani pro-Trump au pierdut în fața unor republicani moderați, procentul înfrângerilor lor fiind însă relativ mic în comparație cu succesele la urne ale celorlalți nominalizați fideli liderului republican, potrivit The Examiner.

Victorie de orgoliu

Deși unele voci din Partidul Republican și-au exprimat îngrijorarea cu privire la implicarea lui Trump în alegeri, temându-se că el ar distrage atenția de la subiectele promovate de candidații formațiunii (economie, criminalitate, imigrație, educație etc.), acest lucru nu se confirmă. Dimpotrivă, sprijinul acordat de Trump pare să fie decisiv în multe dintre cursele electorale, ajutând ca balanța să se încline în favoarea republicanilor.

Analiștii consideră că sunt mai multe lucruri care trebuie remarcate în acest caz. Primul este acela că Trump rămâne figura dominantă în Partidul Republican. Candidații republicani îi caută sprijinul, care poate să îi ajute să obțină mandatele vizate. Suținerea sa este un „bilet de aur” pentru nominalizați, așa cum a scris Neewsweek.

In al doilea rand, victoriile candidaților pro-Trump i-ar contrazice pe criticii din GOP care nu privesc cu ochi buni implicarea în alegeri a fostului președinte. Aceste succese ar cimenta și mai mult influența fostului ocupant al Biroului Oval în rândul membrilor formațiunii conservatoare. „Trump și-a petrecut o mare parte din ciclul electoral lăudându-se cu victoriile susținerilor sale. În timp ce victoriile sale în alegerile primare au sugerat că el continuă să aibă o influență semnificativă asupra alegătorilor GOP, este probabil ca Trump să folosească câștigurile alegerilor generale ale candidaților săi pentru a se credita cu o victorie republicană la scrutinul intermediar,” a scris Newsweek.

Aici va conta, cred comentatorii, și faptul că Trump este cunoscut că își acordă susținerea unor candidați care au șanse mari de a câștiga oricum cursele și, din punct de vedere istoric, a făcut calcule sigure atunci când și-a anunțat sprijinul pentru unul sau altul dintre competitori. Unele voci au afirmat că această strategie a umflat recordul de aprobare al lui Trump și câțiva dintre candidații săi, inclusiv senatorul Tim Scott, ar fi obținut oricum realegerea chiar și fără aprobarea fostului președinte.

In al treilea rand, alegerea republicanilor devotați lui Trump ar fi o victorie mare de orgoliu pentru un lider care a părăsit Casă Albă într-un nor de controverse și care se află în prezent sub lupa anchetatorilor în mai multe dosare (cel puțin patru).

Așa cum a scris însă recent Politico, cu cât necazurile legale ale lui Trump cresc,” cu atât „sprijinul lui se consolidează.”

„Încă de la campania sa prezidențială din 2016 și continuând de-a lungul perioadei post-președinție, Trump și-a menținut statutul în GOP nu în ciuda scandalurilor care s-au adunat în jurul lui, ci parțial datorită capacității sale de a le valorifica,” strategie care a animat baza republicană.

„Cu cât Trump este mai mult atacat, cu atât urcă mai sus printre republicani,” a spus și Frank Luntz, un strateg republican. „El știe perfect să joace cartea victimei.” Opinie împărtășită și de alt strateg republican care lucrează cu candidați pentru Congres și care a spus că „cu cât democrații continuă să-l urmărească, cu atât este mai bine.” Pentru cei care l-au votat pe Trump, cu cât le spui mai mult că Trump „este un rahat, deplorabil, tot ce este în neregulă cu America,” cu atât mai mult „îi împingi în tabăra MAGA. Politica este tribală.”

Din nou președinte?

Cel mai important efect al posibilelor victorii ale candidaților susținuți de Trump are legătură așadar cu ambițiile sale prezidențiale.

Așa cum am mai scris pentru G4Media.ro, analiști din media americană și strategi ai Patidului Democrat sunt îngrijorați de un scenariu politic care ar putea să devină realitate la Washington în următorii doi ani: republicanii preiau controlul Senatului după alegerile intermediare din luna noiembrie a acestui an, își consolidează majoritatea peste doi ani, în timp ce Trump va reveni la Casă Albă după scrutinul din 2024. Situația este cu atât mai dificilă cu cât inflația continuă să afecteze americanii, iar rată de favorabilitate a președintelui Joe Biden a atins un minim istoric, șubrezind poziția democraților.

Așa cum se prezintă lucrurile în acest moment, democrații riscă să nu mai controleze nici una din cele două camere ale Congresului în urma alegerilor din noiembrie. Cele mai multe dintre sondaje estimează că partidul aflat acum la putere în America va pierde zeci de mandate atât în Camera Reprezentanților, cât și camera superioară a legislativului. De exemplu, agregatorul de sondaje RealClearPolitics prognoza luni că republicanii vor avea 48 de mandate în Senat în urma alegerilor de marți, în timp ce democrații vor putea conta pe 45. Șapte curse se joacă.

În Camera Reprezentanților, victoria republicanilor este dată ca certă, singura necunoscută fiind doar numărul de mandate pe care le vor lua de la democrați.

Analiștii americani afirmă însă că realitățile politice și tendințele de votare din acest moment conturează un scenariu mult mai rău pentru democrați decât pierderea Camerei și, eventual, a Senatului: posibilitatea ca fotoliul de la Casă Albă să fie ocupat din nou de Trump, el urmând să beneficieze nu doar de o majoritate legislativă obedientă, dar și de un Senat impenetrabil la orice încercare democrată de a modifica așa-numită procedură de filibuster după ianuarie 2025. (În ultimii ani, democrații au încercat să elimine procedura de filibuster, care permite că legislația din Senat să fie adoptată cu o majoritate simplă de 51 de voturi din totalul de 100 de senatori. Toate tentativele lor au eșuat).

Trebuie precizat însă că, până în prezent, Trump nu a anunțat în mod oficial că va candida la Casă Albă în 2024, deși a sugerat de mai multe ori această posibilitate. Foarte probabil, un anunț oficial privind înscrierea să în cursa prezidențială din 2024 va fi făcut după scrutinul intermediar din luna noiembrie a acestui an.

Ajutat de victoriile candidaților preferați marțea viitoare, Trump și-ar consolida imaginea de politician redutabil și de figură centrală a Partidului Republican. Spre disperarea democraților și a majorității mass-media americană, victoriile în legislativele din noiembrie ar putea reprezenta un pas minor, dar semnificativ, în lungul drum pe care republicanul îl gândește pentru Casa Albă 2024. Singura piedică reală în acest moment în cursa sa pentru Biroul Oval ar fi dacă republicanii vor pierde masiv în alegerile de pe 8 noiembrie și cei mai mulți dintre candidații sprijiniți de ei vor fi înfrânți de democrați. Așa cum stau însă lucrurile în acest moment, este greu de crezut că republicanii – și liderul lor absolut, Donald Trump – nu vor ieși victorioși de Election Day. (Surse: Newsweek, Washington Examiner, Politico, RealClearPolitics)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Democratii vor pierde pe mana lor tot ce au casatigat prin frauda la ultimele alegeri.
    MAGA!

  2. Deja a inceput diseminarea panicii din partea presei . Pazeeeeaaa iese Trump, vine sfarsitul lumiiii pentru „democratii” din America!

  3. Infundand puscaria.

  4. Ăsta e sfârșitul libertății în America.

  5. Pentru felul in care imping agresiv propaganda legetebista si beleme, pentru cancel culture, pentru modul de-a dreptul infect in care au distorsionat realitatea pe toate posturile TV in cazul lui Kyle Rittenhouse, pentru toate acestea si inca alte multele…. DEMOCRATII AMERICANI MERITA CE-I MAI RAU!

    DEMOCRACTII AMERICANI trebuie trimisi ei insisi in desertul Sirian, in transeele din Ucraina, in praful Iraqian! Nu republicanii iubitori de patrie!

  6. La brutarie cu tradatorul orange-utan !

  7. G4, sunteti intr-adevar departe de orice standard e ziaristica. Noi pierdem timp si energie, pentru a scrie comentarii. Nu ca sa le „uitati” voi, nepublicandu-le.
    Rusine sa va fie 🙁

    • Ha ha ha haaaa 🤣