G4Media.ro

Cum ar putea fi tratată dependența de droguri cu ajutorul realității virtuale:…

sursa foto: Pexels

Cum ar putea fi tratată dependența de droguri cu ajutorul realității virtuale: Guvernul britanic investește 12 milioane de lire în noi tehnologii pentru a reduce numărul de morți cauzate de supradoze

Cercetătorii britanici construiesc o lume virtuală pentru a ajuta oamenii să își depășească dependența de cocaină, expunându-i în mod repetat la scenarii tentante într-un mediu sigur, transmite The Guardian.

Proiectul se bazează pe experiențele consumatorilor de droguri pentru a crea experiențe 3D personalizate, cum ar fi situația de a fi singur într-un apartament sau la o petrecere cu prietenii – situații realiste care pot declanșa dorința de a consuma droguri, dar într-un mediu controlat, accesibil prin intermediul căștilor VR.

Studiile au arătat că „tratamentul prin expunere” poate reduce în mod substanțial pofta de droguri șii rata de recidivism în rândul alcoolicilor în recuperare, însă această abordare nu a fost testată pe deplin ca tratament potențial pentru dependența de cocaină.

Paolo Deluca, cercetătorul principal și profesor de cercetare a dependenței la King’s College din Londra, a declarat că realitateai virtuală ar trebui să ajute utilizatorii să rupă asocierea dintre scenariile tentante și consumul lor de cocaină și să le ofere timp pentru a exersa strategii de refuz al drogurilor.

„Încercăm să înțelegem mai bine scenariile – indiciile și interacțiunile – care declanșează pofta la persoanele care consumă cocaină”, a spus el.

Lucrarea este unul dintre cele 11 proiecte anunțate vineri ca parte a unei investiții guvernamentale de 12 milioane de lire sterline pentru reducerea supradozelor de droguri prin intermediul realității virtuale, inteligenței artificiale și tehnologiei portabile.

În Marea Britanie, supradozele de droguri fac aproape 5 000 de victime în fiecare an. Câteva dintre noile proiecte se vor desfășura în Scoția, care are cea mai mare rată a deceselor cauzate de consumul de droguri din Europa.

Un alt proiect sprijinit de program investighează dacă un dispozitiv portabil care comunică cu un monitor de respirație purtat pe piept poate detecta când o persoană a luat o supradoză. În cazul în care dispozitivul suspectează o supradoză, acesta alertează serviciile de urgență care au acces la un antidot, în speranța furnizării mai rapide a tratamentului potențial salvator.

Unul dintre cele mai eficiente antidoturi pentru supradozajul de heroină sau metadonă este naloxona, însă tratamentul este de obicei disponibil doar sub formă de injecție sau spray nazal și nu poate fi întotdeauna utilizat la timp. Pentru a face medicamentul mai accesibil, o altă echipă de la King’s analizează posibilitatea de a utiliza napolitane de naloxonă care pot furniza antidotul prin topire în gură.

Patrick Vallance, ministrul Științei, a declarat: „Aceste proiecte inovatoare evidențiază puterea colaborării în furnizarea de tratamente care salvează vieți. Investind în aceste parteneriate, abordăm direct problema dependenței și ne asigurăm că știința de ultimă oră ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ea.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.