Cum ar putea Hillary Clinton să ajungă, totuși, președinta Statelor Unite
Informația potrivit căreia Michael Bloomberg, unul dintre candidații democrați la președinția Statelor Unite, ia în considerare numirea lui Hillary Clinton ca parteneră a lui în cursa pentru Casa Albă, pe post de vicepreședinte, a dat peste cap scena politică din America, unde mulți analiști cred că obiectivul final urmărit este instalarea fostei secretare de stat în fotoliul de lider al Statelor Unite. Ar fi, susțin comentatorii, o mișcare politică surprinzătoare, prin care fosta Primă Doamnă a SUA ar reuși să ajungă în sfârșit lider la Casa Albă, la a treia sa încercare, și să răzbune astfel înfrângerea umilitoare pe care a suferit-o în fața lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016.
Anunțul că Bloomberg se gândește la cooptarea lui Hillary Clinton ca partener de candidatură pentru președinția Statelor Unite a fost făcut sâmbătă dimineața, în exclusivitate, de către Drudge Report, blogul conservator care funcționează ca agregator de știri online. Potrivit acesteia, miliardarul ar putea-o coopta pe Clinton în cursa pentru Casa Albă după ce un sondaj intern a indicat reacții pozitive la un tandem electoral Bloomberg-Clinton, considerat o „forță politică formidabilă.” Drudge Report a citat surse apropiate echipei de campanie a lui Bloomberg.
Potrivit informațiilor, pentru a facilita candidatura lui Clinton ca vicepreședintele său, Bloomberg ar fi dispus chiar să-și schimbe reședința oficială din New York în Colorado sau Florida, unde deține locuințe. Acesta deoarece Constituția Statelor Unite ar impune ca cei doi membri aflați pe un bilet comun la scrutinul prezidențial să nu aibă reședința în același stat (Bloomberg a fost primarul metropolei New York timp de trei mandate, în timp ce Hillary Clinton a reprezentat statul New York în Senatul de la Washington. Familia Clinton are reședința oficială în Chappaqua, în districtul Westchester, la circa 50 de km nord de New York).
Jason Schechter, directorul de comunicații pentru echipa Bloomberg, a declarat pentru CNBC: „Suntem concentrați pe alegerile primare și pe dezbatere, nu pe speculațiile legate de vicepreședinte.” Un purtător de cuvânt al lui Clinton nu a răspuns solicitărilor de comentarii, însă o sursă familiară cu modul de gândire a lui Clinton a spus pentru FoxNews că aceasta „vrea înapoi” în competiția electorală.
A treia încercare
Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite și ulterior șefă a diplomației americane a candidat până în acest moment de două ori pentru președinția Americii. În 2008, ea a pierdut nominalizarea Partidului Democrat pentru Casa Albă în fața lui Barack Obama, care a ajuns ulterior liderul SUA. În 2016, Clinton a fost candidatul democraților la funcția supremă în stat, însă a fost învinsă de republicanul Donald Trump, care a obținut 304 voturi electorale față de doar 227 pentru fosta senatoare de New York.
Speculațiile privind intrarea lui Hillary Clinton în cursa electorală din 2020 nu sunt noi. G4Media.ro a scris în toamna trecută despre relatările multiple provenite din mai multe surse, inclusiv de la apropiații fostului secretar de stat, care sugerau faptul că Clinton ar putea să intre în competiția electorală pentru Casa Albă. Acele informații se refereau însă strict la candidatura ei la președinție și nu la cea pentru postul de vicepreședintă a altui candidat democrat.
Clinton însăși a alimentat constant speculațiile privind o nouă candidatură pentru Casa Albă, refuzând să respingă categoric o astfel de variantă. În plus, ea a continuat să-și exprime părerea despre actualii candidați democrați pentru Casa Albă, fără să-și anunțe susținerea pentru vreunul dintre ei. De exemplu, în urmă cu câteva săptămâni, ea a vorbit într-un interviu pentru The Hollywood Reporter despre Bernie Sanders, despre care a spus că „nimănui nu-i place de el” și a refuzat să spună dacă îl va susține și ar face campanie pentru el dacă senatorul de Vermont va fi candidatul democraților în 2020. (Sanders este considerat în prezent candidatul cu cele mai mari șanse la câștigarea nominalizării democrate).
La începutul acestui an, noi informații sugerau că Hillary Clinton s-ar putea implica în cursa electorală ca vicepreședintă pe lista unui candidat principal. Democrata a fost întrebată de altfel de prezentatoarea TV Ellen DeGeneres dacă ia în considerare candidatura pentru postul de vicepreședintă la alegerile din noiembrie 2020, însă a oferit un nou răspuns evaziv: „Ei bine, asta nu se va întâmpla. Dar nu, probabil că nu.” Este tipul de răspuns pe care Clinton l-a oferit constant în ultimii trei ani, atunci când a fost întrebată dacă se mai gândește la Casa Albă. Politiciană abilă, ea a preferat mereu să nu confirme sau să infirme interesul ei pentru funcția supremă, lăsând o portiță deschisă pentru orice eventualitate.
Clinton, în sfârșit președintă?
Anunțul făcut sâmbătă de Drudge Report a cutremurat scena politică din America. Dacă se confirmă un astfel de tandem politic, actuala cursă electorală va suferi modificări majore, atât în ceea ce privește competiția internă a democraților, cât mai ales confruntarea finală cu Donald Trump.
Așa cum am scris într-un material publicat ieri, Michael Bloomberg a devenit un candidat de luat în seamă, beneficiind de o libertate uriașă de manevră datorită fondurilor de miliarde pe care are la dispoziție.
Ascensiunea lui a fost remarcată de analiști. Deși momentul politic actual îi aparține lui Bernie Sanders, Bloomberg este un competitor tot mai vizibil în cursa democraților. Așa cum indică de altfel și un sondaj realizat în Florida, publicat joi, care arată că Michael Bloomberg se află în prezent în fruntea preferințelor alegătorilor democrați potențiali din acest stat crucial pentru alegeri (cu 27%), în fața lui Joe Biden (26%). „Luați-l la modul serios pe Michael Bloomberg,” a scris Wall Street Journal.
Un alt scenariu politic și-a făcut însă loc în ultimele ore. Potrivit mai multor analiști americani, numirea lui Hillary Clinton ca vicepreședintă a lui Bloomberg ar face parte dintr-un plan cu bătaie mai lungă conceput de democrații influenți, prin care se urmăresc trei obiective. În primul rând, stoparea candidaturii lui Bernie Sanders, considerat un risc major pentru Partidul Democrat și o amenințare pentru unitatea formațiunii din cauza opiniilor sale radicale.
În al doilea rând, se urmărește promovarea unei echipe moderate, care ar putea atrage democrații de centru și independenții, două grupuri esențiale pentru câștigarea Casei Albe. Cresc astfel șansele democraților de a se lupta de la egal la egal cu Trump.
Iar al treilea motiv, poate cel mai important, este acela că, folosindu-se de acest scenariu electoral, Hillary Clinton ar putea ajunge, în sfârșit, președinta Statelor Unite. În ce condiții? Dacă Bloomberg va obține nominalizarea la Casa Albă și îl va învinge pe Trump în lupta finală, el va ajunge președintele Americii și va rămâne în funcție un an de zile, retrâgându-se apoi pe motivul că este prea bătrân (miliardarul american va avea aproape 79 de ani în ziua inaugurării din anul viitor). În acest caz, va fi urmat cursul normal al liniei de succesiune la funcția de lider al Americii, iar vicepreședintele Statelor Unite – în acest caz, Hillary Clinton – va fi numită președinte.
Analiștii cred că foarte importantă în acest scenariu este susținerea publică pe care o va oferi fostul președinte democrat, Barack Obama. Acesta continuă să aibă o influență imensă printre democrați și, pe lângă faptul că dorește înfrângerea lui Trump la urne, vrea să-l oprească pe Sanders și să susțină o platformă moderată a democraților pentru Casa Albă. Faptul că Bloomberg și Obama sunt considerați apropiați și s-au ajutat reciproc în trecut face ca această teorie electorală să nu fie deloc una de neglijat. În următoarea perioadă, este de urmărit dacă fostul președinte își va declara public sprijinul pentru Bloomberg. Ar fi un semn clar că teoria avansată are acoperire în realitate.
Concluzia. Desigur că reușita scenariului cu Hillary Clinton președinte depinde de o mulțime de factori. Nu e exclus însă ca el să fie real. Surse din apropierea mașinăriei politice a democraților au lăsat să se înțeleagă tot mai mult în ultima perioadă că liderii formațiunii vor stoparea ascensiunii lui Sanders. Un tandem Bloomberg-Clinton ar reprezenta o variantă ideală pentru ca moderații să câștige nominalizarea la Casa Albă. În plus, acest scenariu i-ar oferi lui Clinton o șansă (poate chiar ultima) de a ajunge la Casa Albă. Ambiția ei politică și setea de răzbunare împotriva lui Trump pentru umilința din 2016 sunt, spun aceste surse, direct proporționale cu dorința ei de a conduce destinele Americii din fotoliul de președinte. Prietenul ei, Michael Bloomberg, ar putea fi cel care să-i transforme aceste vise politice în realitate.
Surse: Drudge Report, CNBC, RealClearPolitics, FoxNews
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii