Cum ar putea să arate o înfrângere a Ucrainei în fața Rusiei?
O înfrângere a Ucrainei în fața trupelor lui Vladimir Putin ar putea lua multe forme, de la pierderea unei părți importante a teritoriului, inclusiv a unui oraș mare precum Herson, până la cucerirea completă a țării de către ruși, susțin analiștii occidentali. Aceste scenarii au fost avansate în contextul în care mai mulți oficiali și experți ucraineni și vestici, începând de la președintele Volodimir Zelenski până la șeful CIA, William Burns, au avertizat în ultima perioadă că Ucraina se află în pragul unei “înfrîngeri catastrofale.”
Avertismente repetate
Avertismentele despre înfrângerea iminentă a Ucrainei s-au înmulțit în ultimele săptămâni. De exemplu, președintele Zelenski a declarat la începutul lunii că Ucraina “va pierde războiul” dacă Congresul Statelor Unite nu aprobă ajutorul militar pentru a o ajuta să reziste invaziei Rusiei.
“Este important să ne adresăm în mod specific Congresului: dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul,” a spus liderul de la Kiev în timpul unei întâlniri video a grupului ucrainean de strângere de fonduri UNITED24, preluată de CNN.
“Dacă Ucraina pierde acest război, alte țări vor fi atacate. Acesta este un fapt,” a spus el.
Avertismentul lui Zelenski, unul dintre cele mai dure de când a început războiul în urmă cu mai bine de doi ani, a fost făcut în condițiile în care Congresul de la Washington a refuzat de luni de zile să adopte un pachet de ajutor pentru Ucraina. În acest timp, Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de personal militar și de muniție, iar Rusia lovește orașele Ucrainei cu rachete și drone, amenițând continuu pozițiile ucrainene de-a lungul liniei frontului.
CNN a reamintit că Senatul american a adoptat un proiect de lege de ajutor extern de 95,3 miliarde de dolari cu asistență pentru Ucraina și Israel în februarie, dar Camera Reprezentanților a refuzat până acum să organizeze un vot pentru adoptarea pachetului pentru Ucraina.
Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a promis recent un vot în următoarele zile privind finanțarea pentru Ucraina, Israel și alte “crize.” Planul actual al conducerii Camerei este să organizeze patru voturi separate pentru părți din pachetul de ajutor pe care Senatul l-a adoptat în februarie. Votul ar putea avea loc chiar sâmbătă după-amiază.
Zelenski a declarat anterior pentru CNN că “milioane” ar putea muri în războiul dintre Ucraina și Rusia dacă congresmenii americani nu aprobă pachetul de ajutor.
“Ne putem menține pozițiile pe teren? Nu,” a mai spus recent Zelenski într-un interviu pentru PBS despre perspectivele Ucrainei în cazul în care nu va primi finanțare , în timp ce ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a fost la fel de direct într-un interviu recent.
“Dați-ne nenorocitele de Patriot,” a spus el în martie, referindu-se la sistemele de apărare aeriană fabricate de SUA, folosite pentru a ținti rachetele rusești care lovesc constant orașele și infrastructura ucraineană.
Un alt avertisment a venit de la directorul CIA, William Burns, care le-a transmis joi celor de pe Capitol Hill: Dacă nu aprobați acum ajutorul pentru Ucraina, Kievul ar putea pierde războiul până la sfârșitul anului.
Potrivit Politico, Burns a îndemnat legislatorii americani să aprobe suplimentul care ar dedica miliarde pentru eforturile de război ale Ucrainei.
“Cu impulsul pe care l-ar aduce asistența militară, atât din punct de vedere practic, cât și psihologic, ucrainenii sunt pe deplin capabili să se descurce până în 2024 și să perforeze opinia arogantă a lui Putin că timpul este de partea lui,” a spus șeful CIA.
Dar dacă acest lucru nu trece de Congres, “imaginea este mult mai dezastruoasă,” a continuat el. “Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024, sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta, în esență, termenii unui acord politic.”
Politico a scris că mesajul lui Burns este probabil cel mai puternic avertisment din partea unui oficial de rang înalt al Administrației Biden în ceea ce privește războiul, în condițiile în care oficialii de la Kiev avertizează că o ofensivă rusă iminentă în vară – care ar însemna valuri masive de trupe ce invadeză Ucraina – ar putea copleși liniile defensive ucrainene.
Mai mult, un reportaj al celor de la Politico a prezis și el că Ucraina se îndreaptă spre înfrângere, iar starea de spirit a populației și moralul soldaților s-au prăbușit.
“Moralul în rândul trupelor este sumbru, măcinat de bombardamentele neîncetate, de lipsa de arme avansate și de pierderile de pe câmpul de luptă. În orașele aflate la sute de kilometri de front, mulțimile de tineri care se aliniau pentru a se înrola în armată în primele luni ale războiului au dispărut. În zilele noastre, potențialii recruți eligibili se feresc de recrutare și, în schimb, își petrec după-amiezile în cluburi de noapte. Mulți dintre ei au părăsit țara cu totul.”
“După cum am descoperit în timpul reportajului din Ucraina din ultima lună, imaginea care a reieșit din zeci de interviuri cu lideri politici, ofițeri militari și cetățeni obișnuiți a fost aceea a unei țări care alunecă spre dezastru,” a scris Politico.
O imagine sumbră a descris și grupul american de tip think-tank Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care a arătat într-o analiză recentă dedicată situației de pe front că lipsa ajutorului american pentru Ucraina riscă să permită Rusiei câștigarea razboiului. Iar dacă Rusia câștigă războiul, frontierele României, Poloniei, Ungariei și Slovaciei vor fi sub amenințarea unui atac terestru rusesc pentru prima oară de la prăbușirea Uniunii Sovietice, a avertizat ISW.
În sfârșit, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie a avertizat și el că Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere din partea Rusiei în 2024. Generalul Sir Richard Barrons a declarat pentru BBC că există “un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul în acest an.
Motivul, spune el, este “pentru că Ucraina ar putea ajunge să simtă că nu poate câștiga.”
“Și când se va ajunge în acest punct, de ce vor mai dori oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra ceea ce nu poate fi apărat?”
Riscurile pierderii războiului
Ar putea Ucraina să piardă acest război? s-a întrebat și Los Angeles Times. “Timp de mai bine de doi ani, în timp ce această țară de 44 de milioane de oameni a luptat împotriva unei invazii totale a Rusiei vecine, un spirit de optimism încăpățânat a prevalat chiar și în cele mai înspăimântătoare momente. Orice noțiune privind înfrângerea era de neconceput, un subiect aproape tabu. Dar întrebarea plutește acum în aer, zburând înainte și înapoi: și dacă?”
Când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022, Moscova era convinsă că va lua Kievul în câteva zile și restul țării în câteva săptămâni. A fost însă o greșeală dezastruoasă de calcul: Ucraina a respins atacul inițial asupra capitalei sale și, mai târziu, în 2022, a recuperat unele dintre teritoriile invadate de Rusia.
De atunci, linia frontului a fost în mare parte statică, Rusia continuând să ocupe aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei. În ciuda optimismului că Ucraina ar putea recupera mai multe dintre teritoriile sale ocupate, contraofensiva sa din vara anului 2023 nu a reușit să străpungă în mod semnificativ apărarea Rusiei. Comandantul șef al Ucrainei din acel moment a recunoscut acum câteva luni că războiul a intrat într-un “impas.”
De la începutul acestui an, Rusia – care se bucură de un avantaj imens în ceea ce privesc atât numărul de soldați, cât și echipamentul militar – a încercat să preia inițiativa, bombardând orașele Ucrainei cu rachete și forțând forțele guvernului de la Kiev să se retragă din orașul estic Avdiivka.
Armata Ucrainei duce lipsă de artilerie și muniție și este depășită cu 10 la unu în unele locuri, în timp ce se luptă să facă față atacurilor rusești tot mai agresive și mai numeroase.
Anul trecut, Ucraina a reușit să doboare 90% din atacurile rusești folosind sistemele de apărare aeriană Patriot, dar acest număr a scăzut acum la aproximativ 30% pentru unele atacuri. Între timp, Rusia își intensifică atacurile aeriene pentru a exploata decalajele tot mai mari.
Ucraina se confruntă, de asemenea, cu probleme serioase în recrutarea unor suficiente trupe. Nu își publică în mod regulat cifrele victimelor militare, dar în toamna anului trecut, oficialii americani au estimat că au fost până la 190.000 de soldați ucraineni uciși sau răniți.
Rusia, cu populația sa mult mai mare, și-a sporit dimensiunea armatei, compensând pierderile timpurii abrupte, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA la începutul lunii aprilie.
După ce a suferit pierderi uriașe de echipamente în primele zile ale războiului, Rusia și-a pus economia pe picior de război, ducând la o aprovizionare constantă de muniție, în timp ce aliații săi, precum Iranul și Coreea de Nord, furnizează drone și rachete.
Dacă votul din Congresul american eșuează să aprobe pachetul de ajutor de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar aliații europeni ai Kievului nu preiau inițiativa, înfrângerea Ucrainei pare din ce în ce mai probabilă și ar putea lua mai multe forme, spun analiștii.
Înfrângerea completă
Experții de la IWR consideră că președintele Putin, urmărește obiective “maxime” în Ucraina care echivalează cu “o capitulare deplină ucraineană și occidentală.”
Acest lucru ar putea implica în cele din urmă încercarea de a prelua controlul asupra întregii țări.
“Cel mai evident mod în care armata lui Vladimir Putin ar putea prevala este penetrarea liniilor ucrainene, prăbușirea armatei sale și capturarea Kievului. Deși dificilă, aceasta este probabil strategia Rusiei, care se bazează pe folosirea forței brute într-o campanie de uzură prin epuizarea liniilor Ucrainei, forțând unitățile să se disperseze, decimând producția de apărare și rupând moralul societății ucrainene,” a scris Wall Street Journal.
O componentă cheie a acestui efort ar fi lovirea apărării ucrainene cu artilerie, drone, rachete balistice și de croazieră și bombe glisante. De asemenea, Rusia va continua probabil să-și intensifice campania aeriană pentru a viza instalațiile de producție de arme, instalațiile militare și rețeaua de electricitate ale Ucrainei, întrerupându-i capacitatea de a duce război.
Analiștii WSJ cred că, pentru a-și valorifica câștigurile din teren, armata rusă ar căuta să rupă moralul ucraineanilor atacând continuu orașele sale. Astfel de atacuri ar fi completate de o campanie de propagandă agresivă pentru a convinge civilii că SUA și Europa i-au abandonat și că înfrângerea este inevitabilă.
După slăbirea apărării ucrainene și a moralului publicului, forțele terestre ruse ar trece prin liniile militare epuizate cu vehicule blindate și infanterie, sprijinite de rachete, drone de atac și putere aeriană. Rusia ar putea pune mai întâi mâna pe orașe mai apropiate de linia frontului, cum ar fi Sloviansk, Kupiansk și Kramatorsk. Preluarea Kievului ar fi doar o chestiune de timp. Armata rusă avansează deja pe mai multe axe, inclusiv în jurul Siversk și Bakhmut în est și Robotyne și Verbove în sud, a precizat Wall Street Journal.
Ce vrea Putin
Comentând pe marginea acestui scenariu catastrofal pentru ucraineni, Business Insider a afirmat că Putin a negat în repetate rânduri existența Ucrainei în discursurile sale. De exemplu, anul trecut, el a citat o hartă a Europei din secolul al XVII-lea pentru a susține teza conform căreia Ucraina nu este o țară reală, în ciuda documentului care marca în mod clar o parte a teritoriului ca fiind “Ucraina.”
Într-o postare pe blog pentru Royal United Services Institute, Oleksandr Danylyuk, un fost consilier șef al ministrului ucrainean al Apărării, a menționat că distrugerea totală a Ucrainei este principalul obiectiv al Rusiei.
“Putin nu își ascunde intențiile de genocid de a distruge Ucraina ca stat independent și ucrainenii ca popor separat,” a spus el.
“Este evident că, dacă Ucraina pierde sprijinul din partea Occidentului, Putin își poate atinge obiectivul de a-și distruge ucrainenii ca popor și de a șterge cea mai mare țară de pe harta Europei,” a continuat el.
“În ciuda tragediei evidente a acestei situații pentru Ucraina, consecințele înfrângerii acesteia pentru Occident și mai ales pentru SUA ca lider al lumii libere nu ar fi mai puțin catastrofale.”
Pierderea de teritorii
Alții experți cred că ambițiile Rusiei sunt mai limitate. Moscova își propune să lanseze un atac masiv în această vară pentru a străpunge liniile defensive ale Ucrainei și a ocupa un oraș sau o regiune cheie.
O problemă pentru Ucraina este că nu este clar de unde ar putea veni atacul, a declarat Bryden Spurling, analist la RAND Corporation,
“Situația dificilă a Ucrainei în ceea ce privește lipsa de provizii și personal este că îi oferă Rusiei mai multă oportunitate de a alege momentul și locul ofensivei sale pe un front lung de luptă,” a spus expertul.
Situația este dificilă. Dacă anul trecut, era evident că Ucraina își va concentra contraofensiva în sud (lucru care a permis de altfel Rusiei să construiască fortificații extinse pentru a-și apăra pozițiile), atacul viitor al forțelor lui Putin ar putea veni în orice punct de-a lungul liniei frontului, care măsoară peste 1.000 de kilometri.
Ca urmare, experții cred că Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și o țintă tentantă pentru Putin, care se află la mai puțin de 45 de kilometri de granița cu Rusia, orașul Zaporijnia din sudul Ucrainei sau să asigure controlul asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei, care a fost locul unora dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului. (https://www.bbc.com/news/world-europe-68778338)
De altfel, potrivit unei noi evaluări, Rusia pare să concentreze o potențială ofensivă de primăvară târzie sau de vară în partea de vest a regiunii Donețk. Institutul pentru Studierea Războiului spune că comandamentul militar rus ar putea lua în considerare zona de lângă Avdiivka, un oraș cheie din prima linie din regiunea Donețk, capturat de Rusia în februarie, ca pe o țintă reînnoită.
Business Insider l-a citat pe George Beebe, fost director de analiză rusă la CIA, care a declarat recent că Rusia încearcă să adauge și să-și consolideze câștigurile teritoriale.
“Victoria Rusiei asupra Ucrainei ar consta probabil în ocuparea teritoriului de la est de fluviu Nipru, pe care Moscova îl consideră rusesc din punct de vedere cultural și istoric, crearea unei fâșii de ‘pământ al nimănui’ care separă teritoriul controlat de ruși de restul Ucrainei și construirea de fortificații defensive extinse pentru a se asigura că divizarea Ucrainei va fi dificil de inversat prin noi atacuri ucrainene,” a spus el.
Dar întrebarea când și în ce condiții ar putea avea loc negocierile pentru a pune capăt războiului rămâne neclară.
Bryden Spurling s-a declarat convins și el că o victorie a Rusiei va lua, cel mai probabil, forma cedării de către Ucraina în favoarea Rusiei a unor bucăți mari de teritoriu cucerit. Dar nu există niciun semn că Ucraina ar fi de acord cu un astfel de acord.
“În pofida provocărilor cu care se confruntă în prezent, Ucraina arată puțin apetit pentru o astfel de înțelegere – și mulți dintre susținătorii Ucrainei recunosc că oricum nu se poate avea încredere în Rusia că va respecta partea ei din orice reglementare,” a spus analistul RAND.
O campanie împotriva NATO
Unii analiști, cum ar fi cei de la ISW, au avertizat că Rusia va folosi probabil o înțelegere cu o Ucraina slăbită și învinsă pentru a reconstrui și a lansa un nou atac asupra Ucrainei și apoi a aliaților săi din Occident.
De altfel, analiștii ISW au scris că riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește major dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea de a apăra statele baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina.
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO, scriu analiștii ISW.
Alți comentatori sunt însă sceptici și cred că armata Rusiei a suferit pagube mari în conflict, încât nu ar fi în măsură să lanseze o nouă campanie masivă după război împotriva unei alianțe consolidate a NATO.
Beebe crede că, chiar dacă ajutorul SUA va fi aprobat, el nu va fi suficient pentru a schimba sițuația de pe front și pentru a permite Ucrainei să alunge forțele ruse.
Aceasta înseamnă că Ucraina, în orice scenariu, va trebui să cedeze teritoriu Rusiei, în mod oficial sau nu.
Ce va însemna însă victoria Rusiei în Ucraina? Wall Street Journal a scris că aceasta “ar trimite unde de șoc pe tot globul, ar intensifica apetitul aliaților săi din China și Iran și ar eviscera credibilitatea și politica de descurajare a SUA și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. De asemenea, l-ar încuraja pe Putin, care se consideră un Petru cel Mare al zilelor noastre, și ar pune în serios pericol Polonia, Moldova, Georgia, statele baltice și alți aliați și parteneri ai SUA care se învecinează cu Rusia.”
În ciuda acestui scenariu descurajant, WSJ crede totuși că “o victorie a Rusiei nu este inevitabilă. Armata rusă nu a câștigat un război convențional de la al Doilea Război Mondial, iar forțele sale suferă de corupție sistemică, pierderi masive și incapacitate de a conduce operațiuni comune – forțele aeriene, terestre și navale. Dar ceasul ticăie. Fără o strategie clară a SUA și o aprovizionare susținută cu arme occidentale, informații și instruire, Putin ar putea prevala. O lume periculoasă ar deveni brusc și mai periculoasă.”
Surse: CNN, The Hill, PBS, Politico, BBC, LA Times, Wall Street Journal, Business Insider, Euronews, kremlin.ru, understandingwar.org
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii