G4Media.ro

Cum arată Afganistanul din punct de vedere etnic, lingvistic și religios /…

foto: CIA

Cum arată Afganistanul din punct de vedere etnic, lingvistic și religios / În țara preluată de talibani mai trăiește un singur evreu, care păzește sinagoga din Kabul

Preluarea puterii după aproape 20 de ani de către talibani a readus în atenție structura etno-lingvistică și religioasă a Afganistanului, o țară de o complexitate deosebită din acest punct de vedere, care în mod inevitabil influențează evoluțiile politice acolo.

Talibanii sunt o mișcare islamistă radicală care s-a născut în sudul Afganistanului, în regiunea Kandahar și se bazează în mod covârșitor pe grupul etnic Pashtu, răspândit nu doar în sud, ci și în est la frontiera cu Pakistanul, o linie trasată arbitrar într-o regiune muntoasă în 1893 de diplomatul britanic Mortimer Durand și care desparte această etnie pe teritoriul celor două țări.

În lipsa recensămintelor, nu se știe precis care este procentul Pashtunilor, dar ei sunt probabil grupul etnic cel mai numeros (38 – 42%), fără însă a reprezenta majoritatea absolută, ceea ce însă nu i-a împiedicat să fie tradițional grupul etnic dominant în politica afgană.

Principalul grup etnic rival al Pashtunilor sunt Tadjicii grupați în nord-estul țării la granița cu Tadjikistanul. Procentul lor este estimat la între un sfert și o treime din populație. Între 1996 și 2001, prima perioadă de guvernare a talibanilor, singura regiune care a scăpat controlului acestora a fost zona de nord-est, cu centrul în Valea Panjir – fieful tadjicilor. Anul acesta regiunea a fost preluată de talibani practic fără luptă.

În afara celor două mari etnii, pe locurile 3 – 4 se situează grupurile etnice Hazara și Uzbec, cu maximum 9 – 10% din populație. Hazara ocupă partea centrală a Afganistanului, în timp ce Uzbecii sunt grupați în nord, în apropierea frontierei cu Uzbekistanul.

În sfârșit, în Afganistan mai există o multitudine de grupuri etnice mai mici, dintre care niciunul nu depășește 5% din total, dintre care cele mai numeroase sunt Chachar Aimak și Turkmenii.

În privința limbilor vorbite situația este mai simplă: circa jumătate din populație vorbește limba Dari (un dialect al limbii Farsi – persană) și circa 40% vorbesc Pashto. Ambele limbi sunt indo-europene și ambele folosesc alfabetul arab cu unele modificări. Printre celelalte  limbi în circulație se numără Uzbeca, Turkmena și Kîrgîza. Bilingvismul Pashto-Dari se întâlnește cu precădere în zonele urbane, care reprezintă doar 25% din totalul populației.

În privința religiei situația este cea mai simplă: peste 99% din populație Afganistanului este musulmană. Circa 80% aparțin Islamului sunit, ramura Hanafi, restul sunt musulmani șiiți. Principalul grup șiit este Hazara, ceea ce i-a supus în perioada 1996 – 2001 persecuțiilor din partea talibanilor – un grup fundamentalist sunit, care-i consideră eretici pe șiiți.

În afară de musulmani în Afganistan mai există și un număr foarte redus de adepți ai religiilor Hindusă și Sikh.

În sfârșit, în privința religiei se cunoaște o statistică exactă: în Afganistan mai trăiește un singur evreu: Zabulon Simantov, în vârstă de 61 de ani, care păzește sinagoga din Kabul. La începutul acestui an el a anunțat că va emigra de teama talibanilor în Israel (unde trăiesc circa 10.000 de evrei afgani) pentru a se alătura familiei sale, dar pe 15 august, data preluării puterii de către talibani, el încă se mai afla în capitala afgană.

Zabulon Simantov cu jurnalistul Dan Alexe la Kabul, foto: Dan Alexe

Encyclopaedia Britannica, CIA World Fact Book

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Domnu’ Clej nu cumva v-am dat o idee de articol nou?
    Oricum dpmdv e de apreciat un jurnalist care e atent la corectari sau completari si scrie documentat. Rar vedem pe G4 ca sa nu mai vorbim de miserupismul altor publicatii de la care nici nu avem cine stie ce pretentii.

    „Talibanii sunt o mișcare islamistă radicală care s-a născut în sudul Afganistanului”

    Miscarea s-a nascut in Pakistan, in scolile islamice madrasa printre refugiatii afgani din razboiul cu sovieticii. Erau inclusiv etnici tadjici si uzbeci printre ei.
    In Afghanistan(Kandahar) doar au inceput sa devina cunoscuti si sa se extinda, dar structurile de conducere erau deja bine formate.
    E importanta distinctia pentru ca si revenirea lor actuala tot de acolo isi trage forta si resursele.

    E si motivul principal pentru care talibanii nu au putut fi niciodata complet infranti de americani in sudul Afghanistanului. Oricand se puteau retrage spre baze greu de atins si reveni cu noi atacuri.

  2. La fel ca multe alte state si Afganistanul e un rezultat al colonialismului britanic, e un stat artificial, de unde si problemele. Doar faptul ca societatea afgana se afla inca in evul mediu (daca nu cumva e chiar ceva mai primitiva) tine statul afgan intr-o singura bucata, inca n-a aparut centrifuga nationala.

    • „amicule” Afganistanul NU A FOST NICIODATA COLONIE ! Nici britanica nici ruseasca ! In Afganistan s-au intalnit doua mari puteri colonialiste : Anglia si Rusia (chiar daca nu vor sa recunoasca au fost SI SUNT putere coloniala rusnacii) Afganistanul n-a „prea” fost cucerit niciodata ! Inca din antichitate era cunoscu ca „nuca greu de spart” ! Ii ajuta si terenul – majoritar muntos – cu inalte culmi si adanci vai separate de treceri grele.Fiecare vale este cel putin a unui trib !!!

  3. Pashtu nu este majoritar vorbită în Afganistan, ci Dari, care este lingua franca în această țară. Practic, în afară de Pashtuni, toți ceilalți vorbesc Dari