Cum arată bătălia politică pentru funcții în mai multe instituții-cheie: Curtea de Conturi, ASF, ANRE, Consiliul Legislativ și CNCD
Mai multe mandate în instituții-cheie au expirat, însă pandemia de coronavirus a determinat Parlamentul să amâne noile nominalizări care ar urma să fie votate pe 17 iunie. Negocierile sunt acum în toi, împărțirea a fost deja tranșată în unele cazuri între PSD, PNL, UDMR și USR pentru funcții de conducere și de consilieri la Curtea de Conturi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Consiliul Legislativ și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
În urma negocierilor purtate până acum, posturile de la Curtea de Conturi ar urma să fie împărțite astfel: doi membri de la PSD, doi membri de la PNL, unul de la UDMR și, în premieră, unul de la USR. În ceea ce privește funcțiile de conducere, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, va trece de pe funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit pe cea de vicepreședinte al Curții de Conturi, în locul său urmând să vină senatorul PSD Niculae Bădălău, fost ministru al Economiei.
Potrivit informațiilor G4Media.ro, Bădălău nu s-ar bucura de sprijin la vârful PSD, însă apropierea congresului ar putea fi în favoarea baronului de Giurgiu.
USR a anunțat că va face selecție publică pentru funcția de Consilier la Curtea de Conturi și celelalte poziții din instituții-cheie care îi revin și care urmează să fie votate de Parlament în perioada următoare.
”Uniunea Salvați România prelungește până în data de 9 iunie concursul de CV-uri pentru Curtea de Conturi, Consiliul legislativ, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, se arată într-un comunicat al USR, dat publicității pe 4 iunie.
La Curtea de Conturi vor fi numiţi un vicepreşedinte – Autoritatea de Audit – şi 5 membri, iar la ASF – un preşedinte pentru restul de mandat până în noiembrie 2023. Ulterior depunerii candidaturilor, propunerile pentru aceste posturi vor primi avize în comisiile de specialitate ale Parlamentului şi apoi plenul se va pronunţa, prin vot, asupra fiecărei candidaturi în parte.
La Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF, jandarmul pieței asigurărilor), liberalii și social-democrații au agreat ca funcția de președinte să îi revină lui Nicu Marcu, din partea PNL. Nicu Marcu este în prezent unul dintre vicepreședinții de la Curtea de Conturi. Și-a dat demisia din Parlament în 2015, unde a fost ales pe listele PNL, pentru a merge la Curtea de Conturi.
Potrivit surselor parlamentare consultate de G4Media.ro, PSD a renunțat la președinția ASF pentru a evita instalarea acolo a senatorului Daniel Zamfir, un personaj indezirabil pentru actuala conducere a partidului.
Postul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară a rămas vacant după demisia din funcție a lui Leonard Badea. Fostul senator PSD a ocupat funcția din iunie 2017 până în toamna anului trecut. Badea a renunțat la post după ce a fost susținut de social-democrați pentru a deveni viceguvernator la BNR. Instituția este condusă acum interimar de Elena Doina Dăscălescu.
Fostul judecător constituțional Toni Greblă urmează să fie susținut de PSD pentru una dintre funcțiile de director al Consiliului Legislativ.
Potrivit surselor G4Media.ro, negocierile nu sunt încă finalizate în ceea ce privește numirile la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), unde PNL a revendicat postul de vicepreședinte, propunând PSD la schimb două poziții de membri simpli. Social-democrații cer însă ei funcția de vicepreședinte și una dintre pozițiile de membru simplu.
Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, PSD ar dori să îl instaleze vicepreședinte la ANRE pe fostul secretar general al partidului, Marian Neacșu, tras pe linie moartă de Liviu Dragnea, iar pentru poziția de membru simplu îl propun pe deputatul Iulian Iancu. Negocierile pentru ANRE se vor relua săptămâna viitoare.
Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, numit în funcție de PSD, mai are încă doi ani de mandat.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis miercuri prelungirea cu două săptămâni a termenului de depunere a candidaturilor pentru mai multe posturi din instituţii subordonate forului legislativ, după ce termenul acordat iniţial – 3 iunie – a expirat fără ca grupurile parlamentare să poată avansa nişte propuneri.
În 26 mai, Birourile permanente au decis că plenul Parlamentului se va reuni în 17 iunie pentru a se pronunţa asupra numirilor în mai multe posturi din ASF, CNCD, ANRE, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi – instituţii subordonate forului legislativ.
Astfel, la CNCD urmează să fie numiţi 6 membri şi un membru pentru restul de mandat până în 2023, la ANRE – un vicepreşedinte şi doi membri, la Consiliul Legislativ – un preşedinte Secţie de drept public şi un preşedinte Secţie de drept privat.
Senatorul PSD, Adrian Nicolae Diaconu, este una din propunerile PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discrimiării, au declarat pentru G4 Media.ro surse din partid. ”Săptămâna viitoare o să știm exact lista”, a declarat pentru G4Media.ro liderul PSD, Marcel Ciolacu. El confirmat că Diaconu este una din propuneri.
Potrivit surselor G4Media.ro, mai mulți lideri PSD s-ar fi revoltat după decizia CNCD referitoare la utilizarea calificativului ”ciuma roșie” în discursul politic, stabilind că acest lucru nu reprezintă un act de discriminare. După acest episod, PSD ar fi încercat să convingă UDMR să cedeze șefia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
UDMR nu ar fi acceptat însă să renunțe la Csaba Asztalos, care ar avea șase mari să rămână în funcție pentru un nou mandat. În total, pe lângă funcția de președintele, la CNCD se încheie mandatele tuturor membrilor Consiliului. Astfel, în urma negocierilor politice s-ar fi convenit ca Csaba Aszatalos să rămână președinte iar funcțiile de consilier să fie împărțite astfel: 2 PNL, 2 PSD, un USR, și doi UDMR.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii