G4Media.ro

Cum arată bugetul Capitalei: fără achiziţii de autovehicule, reducere semnificativă a fondurilor…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Cum arată bugetul Capitalei: fără achiziţii de autovehicule, reducere semnificativă a fondurilor pentru evenimente, plafonarea salariilor, eliminarea unor stimulente, cum ar fi banii pentru cuplurile care aniversează 25 de ani de căsnicie, alocări mici pentru instituții din subordine

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, că în proiectul de buget pentru anul în curs al municipalităţii nu sunt prevăzute achiziţii de noi autovehicule, fonduri pentru noi statui sau campanii publicitare, fiind reduse „substanţial” şi sumele pentru festivaluri, relatează Agerpres.

El a precizat că, în prezent, există o schiţă a bugetului, care va fi supusă analizei consilierilor generali, după care proiectul va fi deschis dezbaterii publice.

„Este un buget prin care stopăm risipa. Reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni şi alte asemenea. Bugetul pentru aceste evenimente a fost în 2019, anul de dinainte de pandemie, de peste 200 de milioane de lei. Bugetul pe care îl propunem pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate, ajunse unele la peste zece ediţii şi pe care e bine să le păstrăm, evident în măsura în care situaţia sanitară ne-o va permite. Renunţăm pentru acest an la achiziţii de autovehicule – nu este o prioritate pentru noi. Nu alocăm bani pentru noi statui. După cum ştiţi, a fost o tradiţie a ultimilor zece ani să se aloce 10 – 20 de milioane de lei, în fiecare an, pentru noi statui. Nu alocăm bani pentru campanii publicitare”, a precizat edilul general, în cadrul unei conferinţe susţinute la sediul PMB.

Potrivit primarului, salariile vor fi plafonate la nivelul anului 2020, iar instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei vor primi de patru-cinci ori sau chiar de zece ori mai puţin faţă de suma solicitată pentru bunuri şi servicii.

„Sunt două (instituţii – n.r.) către care propunem să dăm de o sută de ori mai puţin pe bunuri şi servicii”, a menţionat el.

Nicuşor Dan susţine renunţarea la „o parte importantă a stimulentelor financiare”, indicând în acest sens suma alocată cuplurilor care aniversează 25 de ani de căsnicie.

„Propun să păstrăm însă alte stimulente, cum este, de exemplu, stimulentul pentru reducerea abandonului şcolar”, a adăugat primarul general.

El a spus că vor fi plătite datoriile faţă de firmele care au prestat servicii pentru municipalitate.

În proiectul de buget mai sunt prevăzute sume pentru Campionatul european de fotbal, care urmează să aibă loc în acest an, dar şi pentru sprijinirea sectorului cultural independent – 3 milioane de lei pentru teatre independente; 5 milioane de lei pentru concursuri de proiect.

Conform primarului general, pentru investiţii o pondere importantă a finanţării urmează să provină din fonduri europene, în contextul în care PMB a propus pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă proiecte în valoare de 7 miliarde de euro.

„Cu resursele foarte limitate pe care le avem la dispoziţie pentru 2021, vrem să începem sau să continuăm nişte investiţii importante pentru bucureşteni – în primul rând, pe reţeaua de termoficare; (…) pentru Prelungirea Ghencea, segmentul dintre Strada Braşov şi Strada Râul Doamnei, ca să încheiem această lucrare; pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic – avem 12 şantiere deschise şi ne mai propunem deschiderea a altor 17; investiţii în reţeaua de spitale pe care le gestionăm, în special pe zona de instalaţii şi pe zona de securitate la incendiu”, a explicat Nicuşor Dan.

De asemenea, vor fi prevăzute sume pentru noul Plan Urbanistic General, pentru semaforizarea inteligentă, digitalizarea Primăriei Capitalei – sistemul de management al documentelor.

El a afirmat că, atunci când şi-a preluat mandatul, Primăria Capitalei avea datorii curente de trei miliarde de lei, iar o mare parte din ultimele patru luni le-a folosit pentru a gestiona această situaţie financiară. Nicuşor Dan a susţinut că a existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată fi furnizate pentru bucureşteni, din cauza situaţiei financiare.

„Am fost în risc de colaps financiar. A existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată să fie furnizate. De exemplu, alimentarea cu încălzire a unui cartier sau iluminatul public sau chiar transportul public. A existat riscul ca anumite şantiere care funcţionează pe bani europeni să fie întrerupte, cu riscul de a plăti acei bani europeni. Am găsit facturi neplătite din primăvara anului 2019, care au fost eşalonate de mai multe ori. Am avut discuţii cu furnizori de servicii care mi-au spus că li s-a propus de mai multe ori să se eşaloneze datoriile şi că, de fiecare dată, primăria nu s-a ţinut de cuvânt în aceste eşalonări. Am avut discuţii cu mulţi oameni care mi-au spus că nu mai vor să audă de Primăria Capitalei, firme care nu mai vor să lucreze cu PMB”, a spus edilul general.

Potrivit acestuia, proiectul de buget este unul prin care municipalitatea vrea să „iasă din minciună, din delirul grandoman” al fostei administraţii.

„Un buget prin care vrem să facem lucruri concrete, lucruri fundamentale şi nu spoiala fostei administraţii. Un buget prin care vrem să stopăm risipa şi să deschidem calea construcţiei, pentru că Bucureştiul are nevoie de construcţie”, a transmis Nicuşor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Cum vine asta? Nicusor are 50% din bugetul lui Firea?

    • daca nu ma insel, Firea a fortat in fiecare an bugete nerealiste pe baza unor estimari nerealiste de venituri.

    • Simplu. Firea a pus in buget venituri de 4 miliarde, a cheltuit cele 2 miliarde care existau in realitate prin intermediul SRL-urilor la care si-a angajat rudele si prietenii, iar plata investitiilor si serviciilor esentiale a amanat-o pana cand a plecat.
      Ca aia care nu au niciodata bani sa plateasca intretinerea si facturile pentru ca imediat ce iau salariul se duc la mall si cumpara toate tampeniile.

  2. mentalitate de milog, sa nu facem audit profesionist sa urmarim banii cheltuiti amp..ea, mai bine mai dam niste bani aiurea pe chestii care ni se par noua frumi din inimioara noastra simtitoare. Daca tu sau ai tai ati/au facut 25 de ani de casatorie, cumparati o floare pentru doamna, ce treaba are Primaria cu asta ?

  3. dar Primaria ce treaba are cu auditul?

  4. O prostie. Nu poți nici sa umfli dar nici sa mergi sub prognoza sau la minim. Cum sa scazi bugetul cu 50% intr-un an. Toate bugetele au și o componenta de împrumut. Sa vii cu doar 200M pentru investiții in București e ridicol.

  5. E prea mult și jumătate. Era mai bine un sfert la cum arată orașul.

  6. @ „intrebare aiurita”- Primaria ce treaba are cu auditul?

    Orice institutie publica sau privata poate cere un audit.

    Tu pui „intrebari aiurite” 🙂

  7. Bun, am înțeles din titlu că urmează tăieri peste tăieri, totuși, ceva investiții, sau tăiem de dragul de a sifona cât mai mulți bani? Ceva proiecte? Că de tăiat, știe oricine să taie, vedem asta la analfabetul de Pârțu.

    • Proiectul nu mai dam banii cetatenilor pe lucrari proaste supraestimate cum ti se pare? Sau proiectul nu mai dam banii pe tampenii?

  8. Domnule primar, poate aveți amabilitatea de a le spune bucureștenilor, când va le vei servi mutarea în plic, respectiv creșterea taxelor și impozitelor. Hotărârea este deja luată, totul este să alegeți momentul când le veți servi această veste bună.

    • Pai de ce sa creasca taxele? Primaria de ani de zile are grija sa nu faca risipa de bani, nu s-a imprumutat sute de milioane in fiecare an, nu a angajat mii de oameni care plimba hartii, dar iau salarii mari. De ani de zile primaria investeste in modernizare, in reducerea pierderilor si in eficientizare activitatii. Cu miliardele de euro lasate de Gabriela Firea la primarie, nu trebuie sa creasca niciun impozit!

  9. Doamnă sau Domnule All, cu toată seriozitatea vă sugerez să consultați ordinea de zi a ultimei ședințe a consiliului general, să vedeți ce a propus domnul Nicușor Dan, și bineînțeles că a fost aprobată. Urmează să fie cică, pusă în dezbatere publică.