Cum arată bugetul Capitalei: fără achiziţii de autovehicule, reducere semnificativă a fondurilor pentru evenimente, plafonarea salariilor, eliminarea unor stimulente, cum ar fi banii pentru cuplurile care aniversează 25 de ani de căsnicie, alocări mici pentru instituții din subordine
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, că în proiectul de buget pentru anul în curs al municipalităţii nu sunt prevăzute achiziţii de noi autovehicule, fonduri pentru noi statui sau campanii publicitare, fiind reduse „substanţial” şi sumele pentru festivaluri, relatează Agerpres.
El a precizat că, în prezent, există o schiţă a bugetului, care va fi supusă analizei consilierilor generali, după care proiectul va fi deschis dezbaterii publice.
„Este un buget prin care stopăm risipa. Reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni şi alte asemenea. Bugetul pentru aceste evenimente a fost în 2019, anul de dinainte de pandemie, de peste 200 de milioane de lei. Bugetul pe care îl propunem pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate, ajunse unele la peste zece ediţii şi pe care e bine să le păstrăm, evident în măsura în care situaţia sanitară ne-o va permite. Renunţăm pentru acest an la achiziţii de autovehicule – nu este o prioritate pentru noi. Nu alocăm bani pentru noi statui. După cum ştiţi, a fost o tradiţie a ultimilor zece ani să se aloce 10 – 20 de milioane de lei, în fiecare an, pentru noi statui. Nu alocăm bani pentru campanii publicitare”, a precizat edilul general, în cadrul unei conferinţe susţinute la sediul PMB.
Potrivit primarului, salariile vor fi plafonate la nivelul anului 2020, iar instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei vor primi de patru-cinci ori sau chiar de zece ori mai puţin faţă de suma solicitată pentru bunuri şi servicii.
„Sunt două (instituţii – n.r.) către care propunem să dăm de o sută de ori mai puţin pe bunuri şi servicii”, a menţionat el.
Nicuşor Dan susţine renunţarea la „o parte importantă a stimulentelor financiare”, indicând în acest sens suma alocată cuplurilor care aniversează 25 de ani de căsnicie.
„Propun să păstrăm însă alte stimulente, cum este, de exemplu, stimulentul pentru reducerea abandonului şcolar”, a adăugat primarul general.
El a spus că vor fi plătite datoriile faţă de firmele care au prestat servicii pentru municipalitate.
În proiectul de buget mai sunt prevăzute sume pentru Campionatul european de fotbal, care urmează să aibă loc în acest an, dar şi pentru sprijinirea sectorului cultural independent – 3 milioane de lei pentru teatre independente; 5 milioane de lei pentru concursuri de proiect.
Conform primarului general, pentru investiţii o pondere importantă a finanţării urmează să provină din fonduri europene, în contextul în care PMB a propus pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă proiecte în valoare de 7 miliarde de euro.
„Cu resursele foarte limitate pe care le avem la dispoziţie pentru 2021, vrem să începem sau să continuăm nişte investiţii importante pentru bucureşteni – în primul rând, pe reţeaua de termoficare; (…) pentru Prelungirea Ghencea, segmentul dintre Strada Braşov şi Strada Râul Doamnei, ca să încheiem această lucrare; pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic – avem 12 şantiere deschise şi ne mai propunem deschiderea a altor 17; investiţii în reţeaua de spitale pe care le gestionăm, în special pe zona de instalaţii şi pe zona de securitate la incendiu”, a explicat Nicuşor Dan.
De asemenea, vor fi prevăzute sume pentru noul Plan Urbanistic General, pentru semaforizarea inteligentă, digitalizarea Primăriei Capitalei – sistemul de management al documentelor.
El a afirmat că, atunci când şi-a preluat mandatul, Primăria Capitalei avea datorii curente de trei miliarde de lei, iar o mare parte din ultimele patru luni le-a folosit pentru a gestiona această situaţie financiară. Nicuşor Dan a susţinut că a existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată fi furnizate pentru bucureşteni, din cauza situaţiei financiare.
„Am fost în risc de colaps financiar. A existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată să fie furnizate. De exemplu, alimentarea cu încălzire a unui cartier sau iluminatul public sau chiar transportul public. A existat riscul ca anumite şantiere care funcţionează pe bani europeni să fie întrerupte, cu riscul de a plăti acei bani europeni. Am găsit facturi neplătite din primăvara anului 2019, care au fost eşalonate de mai multe ori. Am avut discuţii cu furnizori de servicii care mi-au spus că li s-a propus de mai multe ori să se eşaloneze datoriile şi că, de fiecare dată, primăria nu s-a ţinut de cuvânt în aceste eşalonări. Am avut discuţii cu mulţi oameni care mi-au spus că nu mai vor să audă de Primăria Capitalei, firme care nu mai vor să lucreze cu PMB”, a spus edilul general.
Potrivit acestuia, proiectul de buget este unul prin care municipalitatea vrea să „iasă din minciună, din delirul grandoman” al fostei administraţii.
„Un buget prin care vrem să facem lucruri concrete, lucruri fundamentale şi nu spoiala fostei administraţii. Un buget prin care vrem să stopăm risipa şi să deschidem calea construcţiei, pentru că Bucureştiul are nevoie de construcţie”, a transmis Nicuşor Dan.
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii