G4Media.ro

Cum arată Milano în vremea coronavirusului / În fața domului, porumbeii sunt…

Sursa Foto: Deutsche Welle

Cum arată Milano în vremea coronavirusului / În fața domului, porumbeii sunt mai numeroși decât turiștii

Milano pare intrat în hibernare. De teama coronavirusului, numeroși locuitori stau în case. Măsurile luate de autorități sunt exagerate, critică unii milanezi. Bernd Riegert, reporter Deutsche Welle, relatează din peninsulă.

Măsurile drastice luate de autoritățile italiene pentru restricționarea circulației și călătoriilor în nordul Italiei afectează aproape 30 de milioane de oameni – jumătate din întreaga populație. Aproximativ 5.500 de școli sunt închise.

Nu numai în „zonele roșii”, care au fost puse în carantină în regiunile Lombardia și Veneto, ci în tot nordul țării. Închise au fost și universitățile. Autoritățile, unele fabrici, baruri și restaurante și-au trimis angajații în concediu forțat. Turneele sportive și carnavalul au fost anulate. Traficul feroviar dintre Milano și Piacenza este în acest moment perturbat.

Locuri de parcare gratuite

La Milano, al doilea oraș al Italiei ca mărime, un important centru economic, mulți oameni respectă apelul guvernului de a rămâne, pe cât posibil, acasă. Centrul metropolei este mult mai gol decât de obicei, iar metroul și autobuzele transportă mai puțini călători. Există locuri de parcare gratuite – o raritate. În fața cunoscutei catedrale gotice, care este închisă pe motiv de coronavirus, porumbeii sunt mai numeroși decât turiștii.

„În mod normal, acest loc este plin de oameni”, spune Sergio. Studentul din Milano poartă o mască de protecție respiratorie și își face selfie-uri în fața Domului. „Fotografiile sunt pentru prietenii mei”, spune băiatul aflat în vacanță forțată. Sergio ridică masca pentru a putea vorbi mai bine. În plus, recunoaște el, îl mănâncă fața din pricina ei. Spune că o poartă pentru că este „un pic îngrijorat” de epidemia de coronavirus și a auzit că masca îl poate proteja.

Mai presus de toate, Sergio este uimit de creșterea foarte rapidă a numărul de infecții cu noua boală. Marți au fost raportate 280 de cazuri la nivel național, de zece ori mai multe decât în ​​urmă cu o săptămână. Șeful autorității de protecție civilă italiană, Angelo Borrelli, a declarat într-o conferință de presă că, având în vedere numărul persoanelor infectate, încă nu se poate vorbi cu adevărat despre o epidemie.

El avertizează împotriva panicii, dar recomandă prudența. Numărul relativ ridicat de cazuri are la bază și metodele de testare mai bune. Autoritățile țin situația sub control, a garantat Borrelli la televizor.

Tensiuni între nordul și sudul Italiei

Între timp, un prim caz de coronavirus a apărut și în sudul Italiei. Este vorba despre un pacient din Palermo, Sicilia, care a venit recent din Lombardia. Guvernele regionale din sud critică această răspândire suplimentară a virusului și cer restricții de călătorie pentru italienii din nord.

În context, regiunea de sud a Basilicatei vrea să pună în carantină toți studenții care provin din nordul Italiei. Autoritățile din Ischia (o insulă situată în Marea Tireniană, în Golful Napoli) au anunțat că turiștilor din Lombardia și Veneto, unde numărul de infecții este deosebit de ridicat, le este interzis accesul pe insulă.

Multe guverne regionale se plâng că executivul de la Roma, condus de premierul Giuseppe Conte, nu ar face suficient pentru gestionarea crizei, ba chiar că ar provoca haos în țară. Conte a respins acuzațiile și a avertizat în legătură cu divizarea țării între „nordul contaminat și sudul curat”. De asemenea, cel puțin pentru moment, premierul italian refuză să închidă granițele cu Franța sau Austria, măsură pe care au solicitat-o ​​populiștii de dreapta.

Amenințarea recesiunii?

Măsurile vizând limitarea infecțiilor ar putea rămâne în vigoare timp de săptămâni întregi, prezic reprezentanți ai guvernului central de la Roma. Aceasta ar fi o povară grea pentru economia italiană, crede economistul Lorenzo Codogno din metropola Milano. Potrivit primelor estimări, producția ar putea scădea cu 0,5 până la 1 la sută în primele patru luni.

Italia ar putea intra în recesiune, fiind nevoită să contracteze datorii suplimentare. Asociația hotelieră din Veneția avertizează deja că mulți călători din Asia își vor anula șederea în Italia. De asemenea, multe alte țări au emis avertismente de călătorie pentru nordul Italiei. „Acest lucru este un dezastru, în special pentru Veneția. În decembrie am avut inundația și acum ne lovește coronavirusul”, a declarat descumpănit un purtător de cuvânt al asociației hoteliere.

„Nu ne este teamă”

Aceste vești rele îi înfurie pe Annalisa și pe partenerul ei Rino, care au venit în fața Domului pentru a se convinge cu ochii lor de liniștea ireală ce s-a așternut peste întreaga piață.

„Totul este de prisos!”, se plânge Annalisa. „Nu ne este frică. Coronavirusul nu este mai rău decât gripa normală din pricina căreia mor mii de oameni”, spune profesoara, care este în concediu până săptămâna viitoare din cauza închiderii școlii ei.

Partenerul ei, Rino, fost ofițer de poliție, rânjește: „Acesta este alarmism pur, întreținut în special de guvern și presă, inclusiv de către presa dumneavoastră.” Dacă acest lucru continuă, economia va avea foarte mult de suferit, presupune Annalisa.

Annalisa și Rino fac în mod sfidător „semnul victoriei”. Femeii i se par de-a dreptul bizare puținele persoane care umblă pe străzi cu mască de protecție respiratorie. „În tot orașul există poate zece pacienți bolnavi de coronavirus. Cum să îi întâlnesc tocmai aici, în piață?”, întreabă ea. „Nu ne lăsăm doborâți!”

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...