G4Media.ro

Cum arată monumentele Eroilor Sanitari și mormântul Dr. Carol Davila din zona…

Monumentul Eroilor Sanitari și mormântul Dr. Carol Davila și Anna Davila, București , zona Cotroceni - FOTO Monument For, Primăria Capitalei

Cum arată monumentele Eroilor Sanitari și mormântul Dr. Carol Davila din zona Facultății de Medicină, înainte și după restaurare. Alte 8 statui vandalizate în București, pe lista scurtă de intervenție

Realizat din marmură alb-gălbuie și bronz, monumentul Eroilor Sanitari din București, a fost restaurat la sfârșitul lunii august 2023 de Monument For, direcția din cadrul primăriei Capitalei. Cu alură de mic mausoleu, monumentul a fost ridicat în locul de unde plecau pe front medicii, sanitarii, surorile și asistenții voluntari, în timpul Primului Război Mondial (1914-1918).

Monumentul Eroilor Sanitari - înainte și după restaurare/ august 2023/ sursa foto: Monument For
Monumentul Eroilor Sanitari – înainte și după restaurare/ august 2023/ sursa foto: Monument For

Timp de 9 zile, cât a durat intervenția, au fost reasamblate și întregite bucățile de marmură desprinse sau sparte, curățate de plante și slefuite astfel încât monumentul să recapete strălucirea inițială.

Monumentul Eroilor Sanitari, înainte de restaurare/ foto: Monument For
  • Monumentul ridicat în 1932 în memoria sanitarilor din Primul Război Mondial se află pe latura vestică a Pieții Sf. Elefterie, în zona Cotroceni, în apropiere de Facultatea de Medicină și a Institutelor Babeș & Cantacuzino.
  • Soclul din marmură, format din trepte înalte suprapuse, prezintă la al treilea nivel un brâu de altoreliefuri cu scene din activitatea sanitarilor pe câmpul de luptă sau în sălile spitalelor de campanie.
  • Pe latura principală se află personajul feminin central, o femeie în uniformă de soră de caritate.
  • De pe această a treia treaptă a postamentului pornesc 4 coloane care susțin un platou din aceeași marmură alb-gălbuie, platou purtător al unui grup statuar, de bronz, cu 3 personaje: un erou căzut, gol, copleșit de suferință, un personaj feminin simbolic, purtând o sabie și o cunună și un ostaș sanitar care așteaptă să primească pe frunte însemnul gloriei cucerite în luptă.
Detaliu Monumentul Eroilor Sanitari. Foto: Monument For
  • Brâul cu altoreliefuri, care înconjoară soclul pe cele 4 laturi, surprinde scene din activitatea personalului sanitar pe front sau în spitalele de campanie – brancardieri pe câmpul de luptă adună răniți, un grup de chirurgi militari operând, un sanitar care dă unui soldat rănit să bea apă, o soră de caritate pansează un rănit, un spital de campanie.
  • Se presupune că personajul feminin îmbrăcat în uniformă de soră de caritate ar fi Regina Maria a României. (sursa: Monument For)
Detaliu, Monumentul Eroilor Sanitari

 

Mormântul dr. Carol Davila și al Annei Davila, monumentul funerar ridicat în 1903 în zona centrală a Bucureștiului – Cotroceni

Mormântul pereche al Annei Davila, cea de-a doua soție a doctorului Carol Davila, moartă în 1874 și al medicului, general de brigadă, înmormântat alături de trupul soției zece ani mai târziu, în 1884, se află în locul unde era curtea Azilului de Orfane „Elena Doamna”, ctitorie a lui Davila, de pe platoul Cotroceni.

În august 2023, a fost restaurată și curățată crucea mormântului, precum și mica statuie din marmură albă ce reprezintă un înger.

Mormântul dr Carol Davila și Anna Davila/ Sursa foto: Monument For

Povestea familiei Davila

Anna Racoviță (1834-1874), din familia Goleștilor, nepoată a lui Dinicu Golescu, a devenit a doua soție a doctorului Carol Davila în 1861, după moartea primei soții, Maria Marsille. A fost directoarea Azilului de Orfane „Elena Doamna”, înființat cu sprijinul Elenei Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Din păcate, Anna Davila a avut parte de un sfârșit prematur și accidental, la numai 40 de ani, când, lovită de un acces de friguri în timpul unei conferințe de-a soțului său, a primit din partea unui farmacist din asistență nu chinină, ci stricnină, care i-a fost fatală, și a murit la câteva minute după nefericitul accident. Era într-o zi de ianuarie 1874. A fost înmormântată în curtea Azilului „Elena Doamna” de pe platoul Cotroceni.

După zece ani a fost înmormântat, cu onoruri militare, în ziua de 26 august 1884 și generalul de divizie Carol Davila. A fost înhumat alături de mormântul soției sale de pe platoul Cotroceni, aflat atunci în curtea Azilului de Orfane „Elena Doamna”, ctitorie a lui Davila, numit și „cel mai iubit copil al său”.

Monumentul funerar s-a ridicat în 1903. (sursa: Wikipedia)

Lista statuilor, grupurilor statuare, monumente vandalizate, în curs de restaurare în București

Un număr de 8 statui, reprezentând compozitori, scriitori, cărturari, generali de armată sau doar elemente simbolistice, aflate în centrul Capitalei, parcuri sau de pe străzi, sunt vandalizate de mai mulți ani și vor intra în perioada următoatre în restaurare. În medie, Monument For, instituția primăriei, lucrează la restaurări între 9 și 14 zile.

Și bucureșteni pot transmite  informații utile în legătură cu vandalizările monumentelor de for public, la adresa de email sesizări@monumentfor.ro sau secretariat@monumentfor.ro.

1. Statuia lui Barok Bela, compozitor si pianist maghiar (Parcul Regele Mihai I – Herăstrău)  – vandalizată cu vopsea 

Statuia compozitorului Barok Bela vandalizată/ Sursa: Monument For
Statuia lui Barok Bela vandalizată. Foto: Monument For

2. Bustul lui Goethe (Parcul Regele Mihai I – Herăstrău) – soclu vandalizat cu grafitti

Bust Goethe vandalizat/ București/ sursa: Monument For
Bustul lui Goethe vandalizat. Foto: Monument For

3. Statuia lui Charles De Gaulle, (la intrarea în Parcul Regele Mihai I – Herăstrău) – vandalizată cu vopsea și inscripții

Statuia lui Charles De Gaulle vandalizată. Foto: Monument For
Statuia lui Charles De Gaulle vandalizată. Foto: Monument For

4. Statuia cărturarului Dinicu Golescu și cei patru fii ai săi, ridicată în 1908 – intersecţia bulevardului Dinicu Golescu şi a străzii Mircea Vulcănescu, sector 1 – vandalizată, bucăți de postament lipsă

Statuia lui Dinicu Golescu vandalizată. Foto: Monument For

5. Statuia lui Ion Luca Caragiale – Str. Maria Rosetti, intersecție cu Str. I.L. Caragiale – mâzgălită 

Statuia lui Ion Luca Caragiale vandalizată. Foto: Monument For

6. Grupul statuar Rainier – Parcul Circului – vandalizate cu vopsea

7. Statuia Dianei – Parcul Grădina Cismigiu în spațiul La Cetate – vandalizată cu vopsea și spray

Statuia Dianei vandalizată. Foto: Monument For

8. Monumentul Vioara Spartă – Parcul Colțea, între Palatul Ministerului Agriculturii și Spitalul Colțea – murdărită cu grafitti

Vioara spartă, monument vandalizat. Foto: Monument For

Recent Monument For – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – Monument For din cadrul Primăriei Capitalei a restaurat statuile de pe esplanada de la Universitate și a renovat Pasajul Latin.

Mai multe puteți citi aici: 

Pasajul Latin din București, proaspăt curățat, va avea pază nonstop ca să fie ferit de urină și graffiti. „Ziua zugrăveam și noaptea se vandaliza”

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează