G4Media.ro

Cum arată Parcul Herăstrău din București: ce noutăți sunt și când va…

Parcul Regele Mihai I (Herăstrău). Sursa foto: G4Media

Cum arată Parcul Herăstrău din București: ce noutăți sunt și când va fi golit parțial Lacul Herăstrău pentru a începe consolidarea malurilor

Al doilea ca mărime după Parcul Natural Văcărești, care are 180 ha, Parcul Regele Mihai I (cunoscut ca Herăstrău înainte de 2017), cu cele 110 ha ale sale, este un parc de referință al Bucureștiului, pentru spațiile sale largi. Pentru că nu s-a mai intervenit în ultimii ani în parcul cu o vechime de aproximativ 90 de ani, infrastructura lui a continuat să se deterioreze.

Asfaltul are crăpături, în special cel de la aleile din jurul lacului, din cauza eroziunii malurilor și a extinderii rădăcinilor copacilor. Dale sparte sunt la trepte sau în locurile de prindere a băncilor.

Lipsa de investiții mari în infrastructură și echipamente noi – bănci și locuri de joacă – pare a fi însă compensată de ALPAB prin menținerea curățeniei, în condițiile în care suprafața mare a parcului este o provocare pentru operarea manuală și parțial mecanizată.

La începutul sezonului de primăvară 2024, peluzele și spațiile verzi de la intrarea dinspre Charles de Gaulle – stația de metrou Aviatorilor au fost curățate, iar aleile măturate. Statuile de pe Aleea Cariatidelor, femeile din Mehedinți și Muscel cu ulcioare pe cap, sunt renovate de doi ani, fântânile de asemenea au fost reparate anul trecut. În prezent sunt funcționale fântânile Bazinul Expo Flora, fântâna Lalea, Iaz și Crinul, și este de așteptat ca acestea să fie pornite odată cu sezonul de primăvară. Din 10 mai 2024, data estimată de ALPAB, vor fi deschise și grădinile exotice, cele două mici pavilioane care vor avea floră din Mediterana, Indochina, Caraibe și Oceania. Pavilioanele sunt în curs de renovare, după ce fost vandalizate.

Expoflora Herăstrău. Pavilion în reabilitare.
Expoflora Herăstrău. Pavilion în reabilitare. Foto:G4Media
Expoflora Herăstrău. Pavilion în reabilitare.
Expoflora Herăstrău. Pavilion în reabilitare. Foto:G4Media
Peluze curățate Parcul Herăstrău (Regele Mihai I)
Peluze curățate Parcul Herăstrău (Regele Mihai I) Sursa: G4Media
Loc de joacă, Parcul Herăstrău (regele Mihai I)
Loc de joacă, Parcul Herăstrău (regele Mihai I). Sursa: G4Media
Alei, asfalt crăpat. Parcul Regele Mihai I (Herăstrău).
Alei, asfalt crăpat. Parcul Regele Mihai I (Herăstrău). Sursa G4Media

Locurile de joacă, dar și echipamentele de sport, nu sunt încă reabilitate, dar ele sunt deschise. Fără a preciza când, ALPAB spune că va monta în acest an echipamente noi în 6 locuri de joacă și încă unul în Băneasa-Herăstrău Ficusului.

Consolidarea malurilor Lacului Herăstrău: octombrie 2024-aprilie 2025

Aspectul parcului se va îmbunătăți considerabil abia după consolidarea malurilor Lacului Herăstrău, de care depinde și refacerea aleilor din jurul lacului. Consolidarea este estimată de conducerea ALPAB să înceapă în toamna lui 2024, la jumătatea lunii octombrie, prin firma DIMAR care a câștigat anul trecut licitația de proiectare și execuție a lucrărilor, se arată într-un răspuns ALPAB pentru G4Media. Lucrările la maluri se vor executa cu lacul secat parțial. Până în aprilie 2025 va sta Lacul Herăstrău secat, iar dacă nu se va reuși consolidarea pe toată întinderea malurilor, operațiunea se va repeta în sezonul toamnă-iarnă al anului următor. Depinde de temperaturi, să nu scadă sub -5 grade C și de alocările bugetare.

Ultima dată când a fost scăzut nivelul apei din lac pentru decolmatare a fost în 2008, însă s-a lucrat pe timpul verii, iar ALPAB nu vrea să repete această soluție.

„Din experiențe anterioare, știm că perioada ideală pentru scăderea nivelului apei din lac este în sezonul rece. Sigur, lacul nu poate fi golit complet, pentru că există un fir de apă care trece tot timpul, este albia râului Colentina. Ultima dată, în 2008, când au fost lucrări de decolmatare, acestea s-au făcut pe timpul verii, însă aluviunile din cuva lacului au emanat un miros neplăcut, oamenii au suferit îngrozitor din cauza mirosurilor apăsătoare. Nu este nici estetic, nici igienic, nici acceptabil olfactiv”, a precizat pentru G4Media Corina Bega, șefa ALPAB, de ce consolidarea se va face în extra-sezon.

Soluția tehnică propusă nu presupune demolarea malurilor ci consolidarea lor cu grinzi din PVC montate la 3 metri în albia râului. Acestea vor fi puse la o distanță de un metru de actualul mal, iar spațiul dintre ele se va umple cu aluviunile ce rezultă din decolmatare, astfel se va crea o margine mai mare.

Malurile de beton au o vechime de 55 de ani, în condițiile în care durata de utilizare este de 24 de ani, norma prevazută pentru acest tip de lucrări.

Lungimea malurilor lacului Herăstrău este de 7.400 m, iar a insulelor de pe lac de 1.600 m. Lucrările de umpluturi se vor realiza cu material granular de tip piatră spartă. Lucrările de umpluturi cu material granular din spatele palplanșelor se vor face numai după ce materialul deja alunecat va fi îndepărtat astfel încât să rezulte un profil de mal stabil ce se va consolida în urmă executării lucrărilor propuse.

Principalele etape de realizare a lucrărilor propuse sunt:

• Îndepărtarea materialului alunecat și a blocurilor din beton desprinse ca urmare a cedării apărărilor de mal existente;
• Baterea palplanșelor sintetice din PVC și asigurarea acestora prin sistemul de ancoraj;
• Montarea de geotextil pe taluzul rezultat cu rolul de a stopa antrenarea materialului fin că urmare a unor fluctuații de nivel a apei din lac precum și a celor ce pot apărea în urma unor precipitații semnificative;
• Realizarea umpluturilor cu material granular de tip piatră spartă pentru reconfigurarea malului;
• Lucrări de decolmatare a cuvetei lacului și folosirea materialului rezultat din decolmatare în amestec cu piatră spartă pentru realizarea umpluturilor din spatele peretelui din palplanșe;
• La partea superioară materialul granular va fi acoperit cu geotextile peste care se va așterne un strat de pământ vegetal ce va fi înierbat;
• Realizare grindă de capăt din beton armat a noii apărări de mal cu palplanșe PVC. Grinda va fi prevăzută cu o curbură pe fața dinspre lac, pentru a realiza efectul sparge-val.

Maluri înainte de consolidare, Lacul Herăstrău
Maluri înainte de consolidare, Lacul Herăstrău, 2024. Foto: G4Media

Zona Parcului Regele Mihai I (Herăstrău) ocupată de terase

Legat de situația teraselor din Herăstrău, zona dintre Șoseaua Nordului, primarul general al Capitalei a spus recent, la un interviu tv, că o soluție pe termen mediu ar fi ca de „bunăvoie”, acestea să fie mutate într-o altă locație și „să lase parcul în pace”. „Cele mai multe dintre ele au autorizație de construire. Însă, autorizația este nelegală, într-adevăr, pentru că acolo este spațiu verde. Numai că, momentul la care tu puteai să contești acele autorizații date și în 2010, și în 2012, termenul legal de contestare din partea autorităților este de un an, care a trecut”, a spus el la Digi 24.

„Soluția pe termen mediu este ca să găsim o locație, și în dezbaterea pe care o s-o avem pe Planul Urbanistic General, în prima jumătate a acestui an, o să reflectăm la problema asta, să găsim o locație, unde de bunăvoie toți oamenii ăștia să se mute și să lase parcul în pace. Asta este soluția pe care eu o văd”, a afirmat Nicușor Dan.

Istoric

Lacul Herăstrău a fost realizat în perioada 1930-1935, că o prima etapă a amenajărilor de pe valea Râului Colentina, reprezentând, după amenajarea Dâmboviței, efectuată în deceniul al IX-lea al secolului 19, lucrarea de cea mai mare anvergură care și-a pus amprenta pe dezvoltarea părții de nord a orașului. Malurile lacului sunt îndiguite pentru prevenirea inundaţiilor. Înălţimea redusă a acestor diguri este contrabalansată de suprafaţa mare a lacului, asigurându-se, la nevoie, retenţia unui volum mare de apă.

Pe malurile lacului s-a dezvoltat Parcul Herăstrău acesta ocupând o suprafaţă de circa 110 ha. Pe Lacul Herăstrău a fost construită ecluză în perioada 1933 – 1936 ce a fost redeschisă în luna Septembrie 2007 după ce această a fost reabilitată.

În data de 14 februarie 2023 a fost transmis în SEAP anunțul de participare în vederea publicării procedurii ,,Servicii de proiectare și execuție lucrări pentru obiectul de investiție reparații capitale apărări de mal lac Herăstrău, inclusiv apărări de mal insule Herăstrău”, având o valoare estimată la 51.109.675,00 RON fără TVA. În data de 7 iunie 2023 s-a semnat contractul pentru cea mai mare investiție a Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...