Cum arată România, la ieșirea din starea de urgență, și ce schimbări comportamentale vor persista? Dragoș Iliescu, psiholog și expert în testare educațională
Ce urme lasă izolarea, în viețile românilor? România a ieșit astăzi, 15 mai, de sub starea de urgență declarată din cauza pandemiei COVID-19. Asta înseamnă că putem ieși din case fără să mai completăm vreo declarație, însă se mențin alte măsuri obligatorii stării de alertă în care am intrat. Cum arată, din punct de vedere al sănătății mintale, românii – după o izolare de două luni? Psihologul Dragoș Iliescu a arătat, într-o analiză pentru Edupedu.ro, că “avem un număr mult mai mare de persoane în sfera depresiei, anxietății și tulburărilor de afectivitate”.
“Întrebarea este, de fapt: Ce schimbări comportamentale vor persista?”, a declarat Dragoș Iliescu. Colaborator OECD la parte dintre testările standardizate precum PISA, director al Școlii Doctorale de Psihologie și Științele Educației din București, Iliescu este expert în psihometrie – ramură a psihologiei care se ocupă cu testarea și măsurarea psihologică.
“Predicția mea este următoarea: în primul rând, cred că o să persiste toate acele schimbări care sunt pro-curent. De exemplu, digitalizarea. Ea nu a apărut acum, din neant. Este un trend care exista și înainte, atât în educație, în domeniul muncii, cât și în ceea ce privește e-government în anumite state – domeniu în care la noi nu s-au observat schimbări nici măcar acum, în criză”, a explicat psihologul.
Acesta a precizat că efectul crizei în educație “este acela că le arată celor neîncrezători că se poate [lucra și digital – N.Red.]. Și aici în mod special mă refer educație. Una dintre frânele masive nu era lipsa de instrumente, ci mai degrabă neîncrederea, lipsa de digitalizare de la nivelul stakeholder-ilor. Atât profesorii, cât și o parte dintre elevi erau neîncrezători. Acum, ei spun: nu a fost atât de rău! Iar o parte dintre ei nu doar că au dobândit abilități, ci mai ales curaj. Și-au spus: ‘Nu e chiar atât de rău. Putem face și noi asta’. Iar unei părți dintre ei le place acum să folosească și instrumentele digitale în educație. Chiar și după ce se ridică bariera, ei vor continua să folosească digitalizarea. Ține deja de încrederea în sine, ei acum știu că pot”, a declarat Dragoș Iliescu, pentru Edupedu.ro.
Declarațiile integrale acordate Edupedu.ro de către psihologul Dragoș Iliescu
Rep: Cum ieșim din starea de urgență? Care este evaluarea dvs. privind starea de sănătate mintală a românilor, la nivel macro?
Dragoș Iliescu: Trebuie să fac precizarea că nimeni nu știe cu adevărat cum stăm, pentru că raportările pe care le avem nu sunt complete. Cred că nicio instituție nu are la acest moment o raportare completă, datele sunt circumstanțiale. Deci ce simt este că și cei care au rămas sănătoși fizic au suferit repercusiuni în sfera sănătății mintale.
Ce ne arată studiile este că avem un număr mult mai mare de persoane în sfera depresiei, anxietății și tulburărilor de afectivitate – mood disorders. A crescut numărul suicidelor, numărul divorțurilor, deci avem indicatori circumstanțiali care ne arată că perioada asta nu ne-a făcut bine.
Pe de altă parte, trauma colectivă pe care o suferi din cauza a două luni de stat în casă nu e nici pe departe trauma colectivă trăită de părinții noștri când au mers la război.
Probabil că teoria care funcționează cel mai bine pentru a explica ce se întâmplă în perioada aceasta este modelul diateză-stres. Un model care spune că stresul nu te afectează decât dacă ai vulnerabilități. Efectul stresului este modelat de vulnerabilitatea sau de reziliența pe care o ai.
Deci, de principiu, persoane care sunt reziliente au șanse mari să rămână așa, iar persoane vulnerabile înainte de această criză au șanse mari să sufere și mai mult.
Rep: Care sunt schimbările la care trebuie să ne așteptăm, după ce societatea a trecut prin suferința asta?
Dragoș Iliescu: Există foarte multă literatură care se uită la psihologia traumei colective, psihologia dezastrelor, și ăsta este un dezastru natural. Lucrurile sunt rezonabil de bine studiate și ne indică faptul că vom avea o serie de schimbări comportamentale. (…)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu