G4Media.ro

Cum arată un „T-Rex subacvatic”: Craniul aproape intact al unui pliozaur, descoperit…

sursa foto: captură de ecran

Cum arată un „T-Rex subacvatic”: Craniul aproape intact al unui pliozaur, descoperit în Marea Britanie

Craniul unui monstru marin colosal a fost extras de pe stâncile de pe Coasta Jurasică din Dorset, Marea Britanie, scrie BBC.

Acesta aparține unui pliozaur, o reptilă marină feroce care a terorizat oceanele în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani.

Fosila de 2 metri lungime este unul dintre cele mai complete specimene de acest tip descoperite vreodată și oferă noi informații despre acest prădător antic.

Nu mai există nicăieri altundeva un specimen care să se potrivească cu acesta, crede paleontologul local Steve Etches.

„Este una dintre cele mai bune fosile la care am lucrat vreodată. Ceea ce o face unică este faptul că este completă”, a declarat acesta pentru BBC News.

„Maxilarul inferior și craniul superior sunt îmbinate, așa cum ar fi fost în viață. La nivel mondial, cu greu se mai găsesc specimene cu un asemenea nivel de detaliu. Iar dacă sunt, multe dintre bucăți lipsesc, în timp ce acesta, deși este ușor distorsionat – are toate oasele prezente.

Craniul este mai lung decât înălțimea majorității oamenilor, ceea ce ne dă o idee despre cât de mare trebuie să fi fost creatura în general.

Cu 130 de dinți lungi și foarte ascuțiți, puteau ucide cu o singură mușcătură. Prtea din spate a fiecărui dinte este marcată cu crestături fine. Acestea ar fi ajutat fiara să străpungă carnea și apoi să-și extragă rapid colții asemănători unui pumnal, gata pentru un al doilea atac rapid.

Pliozaurul era mașina de ucis prin excelență și, cu o lungime de 10-12 m, cu patru membre puternice asemănătoare unor înotătoare pentru a se propulsa cu mare viteză, era prădătorul de vârf al oceanului.

„Animalul ar fi fost atât de masiv încât cred că ar fi fost capabil să vâneze în mod eficient tot ceea ce a fost suficient de nefericit să se afle în spațiul său”, spune Dr. Andre Rowe de la Universitatea Bristol.

„Nu am nicio îndoială că acesta era un fel de T. Rex subacvatic”.

Masa ar fi inclus și alte reptile, cum ar fi vărul său cu gât lung, plesiosaurul, și ihtiozaurul, un animal asemănător unui delfin – iar dovezile fosile arată că s-ar fi hrănit chiar și cu alți pliozauri.

O descoperire întâmplătoare

Modul în care a fost recuperat acest craniu fosil este extraordinar.

Totul a început cu o descoperire întâmplătoare în timpul unei plimbări pe o plajă din apropierea golfului Kimmeridge Bay, pe faimoasa Coastă Jurasică din sudul Angliei, aflată în patrimoniul mondial.

Phil Jacobs, prietenul lui Steve Etches și colegul său pasionat de fosile, a dat peste vârful botului pliozaurului, care zăcea pe șleau. Prea greu de cărat, el s-a dus să-l ia pe Steve și cei doi au montat o targă improvizată pentru a transporta fragmentul de fosilă în siguranță.

Dar unde era restul animalului? Un sondaj cu dronă a falezei a identificat o locație probabilă. Problema era că singura modalitate de a o excava era să coboare în rapel din vârf.

Îndepărtarea fosilelor din rocă este întotdeauna o muncă minuțioasă și delicată. Dar pentru ca cineva să facă acest lucru în timp ce atârnă de frânghii de pe o stâncă prăbușită, la 15 metri deasupra unei plaje, este nevoie de o îdemânare aparte.

Curajul, dedicarea și lunile petrecute pentru a curăța craniul au meritat cu siguranță. Oamenii de știință din întreaga lume vor dori să viziteze fosila din Dorset pentru a obține noi informații despre modul în care aceste reptile uimitoare trăiau și își dominau ecosistemul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...