Cum au agravat schimbările climatice incendiile de vegetaţie din Chile
Supravieţuitorii incendiilor devastatoare produse recent în Chile au descris fenomenul ca pe un coşmar infernal, un uragan din mingi de foc care săreau din deal în deal şi aprindeau totul în calea lor în doar câteva secunde, informează Reuters.
Deşi în această regiune au loc incendii de vegetaţie în fiecare an, viteza şi gradul de letalitate al incendiului de săptămâna trecută au fost fără precedent. Cel puţin 131 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute sunt în continuare date dispărute în urma celui mai mare dezastru natural care s-a produs în Chile în ultimii ani.
Oamenii de ştiinţă spun că principalul factor ce a dus la un eveniment atât de devastator este simplu: temperaturile mai ridicate.
Incendiile de vegetaţie s-au răspândit pe o distanţă atât de mare şi atât de rapid parţial din cauza vânturilor puternice. Raul Cordero, climatolog la Universitatea din Santiago de Chile, spune că vânturile puternice sunt obişnuite în centrul acestei ţări sud-americane după ce aerul care coboară de la nivelul Munţilor Anzi şi al altor regiuni cu altitudini ridicate se comprimă şi se încălzeşte, transmite Agerpres.
”Ceea ce este diferit de data aceasta este că temperaturile au fost mult mai ridicate decât înainte”, a spus Raul Cordero. El a remarcat că regiunea este afectată de un val de caniculă cauzat probabil de schimbările climatice şi de fenomenul El Nino, când temperaturile neobişnuit de ridicate ale apei din largul coastei Americii de Sud de la Oceanul Pacific perturbă tiparele climatice globale.
”Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută nu este normal”, a spus el.
În plus faţă de valul de caniculă care a adus temperaturi toride în acest stat din regiunea Anzilor, Chile a suferit, de asemenea, de pe urma unei secete devastatoare în ultimii 15 ani, fenomen care a contribuit la alimentarea incendiului de vegetaţie.
”(Seceta) a creat o masă de vegetaţie care s-a uscat rapid şi şi-a pierdut conţinutul de apă”, a spus Cesar Morales, expert în domeniul apei la Universitatea din Chile. ”Aşadar, e foarte uşor ca atunci când temperaturile sunt ridicate, această vegetaţie să ia foc”, a adăugat specialistul chilian.
Cesar Morales a adăugat că un fenomen similar are loc în regiunea Anzilor din Argentina, dar pe o suprafaţă mai mare şi cu o densitate a populaţiei mai mică.
Săptămâna trecută, în Parcul Naţional Nahuel Huapi din regiunea Patagonia, Argentina, a izbucnit un incendiu, iar mii de hectare au fost devastate de flăcări. În Brazilia, incendiile de vegetaţie au izbucnit în statul Amazonas, în inima pădurii tropicale amazoniene, în octombrie, pe fundalul unei secete cauzate de schimbările climatice.
În contextul agravării schimbărilor climatice, oamenii de ştiinţă spun că episoadele de vreme extremă vor deveni mai frecvente şi mai severe, ceea ce va face ca evenimente mortale precum incendiile de săptămâna trecută să devină mai frecvente.
”În lipsa El Nino şi a încălzirii globale este foarte puţin probabil să fi avut incendiile forestiere mortale de săptămâna trecută”, a declarat Raul Cordero.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank