G4Media.ro

Cum au ajuns doctorii de la ”eroi” la ”criminali” – efectul Groșan…

Cum au ajuns doctorii de la ”eroi” la ”criminali” – efectul Groșan și impactul protestelor. Doctorul Sorin Rugină: ”Unii pacienți devin agresivi, le adresează injurii, iar medicii trebuie să îi salveze cu forța”

Situația pacienților infectați cu COVID-19 este critică în județul Constanța. Secțiile de Terapie Intensivă funcționează la capacitate maximă de cel puțin două săptămâni, iar în unele zile reanimările rămân fără niciun loc liber.

Sorin Rugină, medic primar în boli infecțioase și epidemiologie și fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, a explicat pentru G4Media că situația din spitale este acutizată de ”palma” dată medicilor din prima linie de ieșirile publice ale doctoriței Flaviei Groșan din Oradea, de ezitările autorităților, dar și de faptul că ”statul nu funcționează ca un tot unitar”.

Rugină susține că în contextul neîncrederii în autorități și medici, aceștia nu pot stăpâni pandemia:

  • ”Noi nu stăpânim pandemia în acest context de neîncredere în autorități, dar mai ales în medici. A fost distrusă total încrederea în medici. În primul rând a fost acea nefericită afirmație a colegei noastre de la Oradea care a devenit erou național. A făcut un mare deserviciu gestionării pandemiei. Dumneaei, din mediul privat, își exprimă părerea despre sistemul de oxigenare din spitalele din prima linia în care a lovit din plin. Nu cred că doamna doctor a tratat cazuri de COVID-19 cu nevoie de oxigenare”.

Medicul explică modul în care, după transformarea doctoriței din Oradea în ”eroul național”, tot mai mulți pacienți aflați în stare gravă au început să refuze oxigenarea dând-o exemplu pe Groșan și spunându-le medicilor că ”oxigenul e toxic”. Mulți dintre pacienți devin agresivi, își scot măștile de oxigen și perfuziile și le adresează injurii cadrelor medicale. Medicii ajung în postura în care trebuie să-și salveze pacienții cu forța:

  • ”Eu n-am crezut să ajungem în situația în care oamenii să refuze oxigenul, deși se află în stare gravă, pentru că s-a indus ideea că oxigenul este toxic. Și acest lucru îi pune pe medici într-o altă postură, în care unii pacienți devin agresivi, își scot măștile de oxigen, refuză, le adresează injurii, iar medicii trebuie să îi salveze cu forța. Pe de altă parte, oamenii fug de spitale, stau acasă și se ascund și vin cu forme grave, când se mai pot face puține lucruri”.

Rugină este revoltat de faptul că medicii sunt numiți ”criminali” și susține că s-a ajuns într-un punct ”periculos” pentru că, indiferent de ce decizie ar lua un medic, acesta va fi considerat vinovat în cele din urmă. Spre exemplu, susține medicul, dacă un pacient refuză oxigenarea și cadrele medicale respectă decizia acestuia, pacientul moare, iar medicii sunt acuzați de familie că acesta nu a fost oxigenat corespunzător.

Invers, dacă medicii oxigenează pacientul încălcând decizia acestuia, atunci ei sunt făcuți ”criminali”. Astfel, la SBIC au existat cazuri de pacienți care au fost la un pas de moarte, iar după ce au fost salvați de medici aceștia s-au întors împotriva lor acuzându-i că erau să moară din cauza lor, susține Rugină:

  • „Medicii au ajuns să fie făcuți criminali, acest lucru nu este posibil și este absolut inexplicabil, este rezultatul unei manipulări și a celor care au denigrat spitalele din prima linie COVID-19. Colega de la Oradea s-a substituit practic medicului de familie, a făcut o chestie privată în pandemie, efectul a fost devastator, oamenii au ajuns să refuze oxigenul. Iar dacă nu le dai oxigen și mor, vine familia și spune că a murit pentru că nu i-ai dat oxigen. Deci orice ar face medicul, s-a ajuns în situația în care să fie considerat că nu e bine. Spitalele sunt vinovate indiferent de ce se întâmplă. S-a dat o nuanță extrem de periculoasă. Medicii nu se pot uita la pacienți să vadă cum mor. În momentul în care pacienții refuză, medicul este obligat să îi pună oxigen, ca să îl salveze. Unii sunt foarte agresivi, de aceea e necesară contenționarea, își smulg perfuziile, jignesc personalul. Unii care au fost cu un pas Dincolo, după ce și-au revenit și au fost salvați au început să acuze medicii. Fără încredere în doctori nu se poate face nimic. Majoritatea au murit pentru că au venit târziu”.

Sorin Rugină susține că medicii din prima linie, cei mai blamați de protestatari, sunt feriți de impactul mediatic tocmai datorită volumului mare de muncă pentru tratarea pacienților care uneori se întorc împotriva lor după vindecare. Cu toate astea, medicii suferă de burnout (epuizare), iar cei din Terapie Intensivă se consumă emoțional de fiecare dată când își dau seama că vor pierde pacienți:

  • ”Din fericire, colegii mei sunt chiar în linia întâi și nu au timp efectiv să urmărească televiziunile și știrile și nici nu au timp să vadă ce se întâmplă în societate, cum sunt văzuți sau să vorbească despre asta. Sunt efectiv conectați la situația pacienților zi lumină, plâng în Terapia Intensivă când își dau seama că va muri câte un pacient, empatizează cu ei, suferă de burnout”.

Rugină compară România cu Liberia la capitolul încredere în autorități și susține că s-a format o ruptură între autoritățile de la centru și medicii din prima linie, aceeași ruptură dintre ”epidemiologii de birou” și cei din teren.

Medicul susține că ruptura este adâncită de faptul că deciziile sunt împărțite între mai mulți actori și că există mai multe instituții care dețin ”comanda” în gestionarea pandemiei.

Totodată, medicul arată că la Ministerul Sănătății calitatea comunicării a scăzut mult, iar măsurile luate de autorități nu au efect pentru că ”nu au finalitate medicală”:

  • ”Suntem înaintea Liberiei, o țară africană, la capitolul încredere în autorități. Deci noi nu avem încredere în autorități, nu respectăm nimic din ce s-a decis în consilii, s-a creat o ruptură, iar măsurile luate de autorități nu se finalizează în zona medicală (…) La Ministerul Sănătății comunicarea a scăzut foarte mult. Pe de altă parte, există și DSU, unde mai există un medic care ia decizii (Raed Arafat, n.red.). În pandemie trebuie comandă unică, la fel ca la vaccinare, și trebuie să stea la cine e mai competent. Dar acum, cu schimbarea orei de circulație, spunem că ne-am consultat cu nu știu care consilieri, dar nu știm care sunt, unii au devenit parlamentari și critică măsurile. Hotărâți-vă cine ia deciziile și să vedem o stenogramă a discuțiilor, cine ce măsuri decide care, iată, în teren devin aberante. Consilierii își dau demisia pe bandă. Pe de altă parte, nici ministrul Sănătății nu a fost foarte vizibil. Dumnealui vine după un mandat falimentar, nu are competența necesară, a simțit acest lucru și a delegat atribuțiile colegei noastre (Andreea Moldovan, n.red.), care este foarte competentă, dar nu poate să facă față unor atacuri sau unor întrebări capcană. Spre exemplu, era cu domnul Arafat în fața unor jurnaliști care au întrebat de ce nu au fost pregătiți cu paturile ATI? Eu cred că domnul Arafat trebuia să răspundă la asta, nu doamna Moldovan. De un an de zile trebuiau să se gândească la faptul că se poate ajunge și la această situație. Este o chestiune de viziune, experiență și autoritate epidemiologică”.

Sorin Rugină explică faptul că o soluție pentru eficientizarea măsurilor restrictive ar fi ca Poliția să transmită către Direcțiile de Sănătate Publică numele și contactele persoanelor care sunt identificate și amendate la evenimente pentru ca aceștia să fie introduși în baza de date și ținuți sub supraveghere timp de 14 zile în momentul în care o persoană dintr-un grup este confirmată cu COVID-19:

  • ”Spre exemplu, se dau petreceri cu câte 100 de persoane, se dau amenzi, participanții la petrecere le plătesc sau nu, pentru că am înțeles că există un site unde le pot contesta, dar care e finalitatea medicală? Poliția își face datoria, dă amenzi, dar nu a dus la măsura medicală de a transmite numele participanților la petrecere către Direcțiile de Sănătate Publică pentru ca aceștia să îi aibă sub supraveghere și să urmărească în următoarele două săptămâni ce pacienți se infectează cu COVID-19, ajung la reanimare și așa mai departe. Și atunci toți ceilalți participanți sunt informați să se carantineze sau să se testeze (…) Sunt discutabile o serie de măsuri, nici noi nu mai înțelegem de ce ora respectivă sau alta, din moment ce nu au finalitate medicală. Dacă Poliția ar transmite DSP-urilor numele și contactele celor care sunt amendați la petreceri sau evenimente ar exista o finalitate medicală, ar crește numărul de testări, ar putea fi impuse izolări la domiciliu etc. Dar dacă nu le-a dat nimeni ordin?”.

Sorin Rugină spune că măsurile luate de autorități nu sunt suficiente ”pentru că nu se leagă” între ele și susține că societatea trebuie să reintre în normalitate, într-un fel sau altul. Iar pentru acest lucru este nevoie, susține medicul, de o coerență la nivelul deciziilor interinstituționale, dar și de o colaborare mai mare și un sprijin sporit al autorităților centrale pentru medicii din prima linie din plan local. În momentul de față, sistemul nu funcționează ca un tot unitar, este concluzia medicului:

  • ”Măsurile nu sunt suficiente pentru că nu se leagă. Măsurile luate cu orele mutate de la 20:00 la 18:00, închiderea restaurantelor, nici nu știm când intrăm în zonă roșie, dacă intrăm. Trebuie să reintrăm cumva în normalitate. Am rămas speriați de pandemie, dar nici nu facem nimic să impunem niște măsuri coerente. Spre exemplu, comuna din Alba cu câteva sute de locuitori, cu un viceprimar declarat cu COVID-19. Primarul și-a făcut datoria și la 3 la mie a băgat comuna în scenariu roșu. Bun, oamenii tot în case au rămas, nu știm dacă s-a închis crâșma, în fine, dar care e finalitatea medicală? Pe de altă parte, Bucureștiul a ajuns la 6 la mie și nu îl închidem pentru că ne-am dat seama că e imposibil. Hai să nu dispunem niște măsuri teoretice și să vedem cum funcționează societatea în condiții normale (…) Spre exemplu, colegii mei au încercat un transfer pentru camera hiperbară din Târgu Mureș, s-a vorbit inclusiv cu SMURD, cu domnul Arafat, nu se poate aia, nu se poate aia, deci sistemul nu funcționează ca un tot unitar. Au sunat la departamentul central ca să găsească un loc de reanimare la Piatra Neamț. Ce credeți că le-a spus la departament? Descurcați-vă, vorbiți singuri, vorbiți cu ceilalți. Nu se poate așa ceva. Sistemul nu e omogen pentru că nu se prioritizează problemele”.

Sorin Rugină susține că pandemia nu se va opri la valul trei ci, cel mai probabil vor mai exista alte două care se vor întinde pe câțiva ani, dar urmările pandemiei pe termen lung vor depinde foarte mult de rapiditatea și eficiența campaniei de vaccinare anti-COVID.

  • ”Suntem în plină evoluție a celui de-al treilea val, după identificarea tulpinilor noi, luptăm acum cu un grup de virusurui, plecând de la coronavirusului inițial. Apar estimări din partea unor specialiști credibili pentru valul 4 și chiar 5 și este posibil dacă nu deținem ritmul la vaccinare, ca virusul să nu-i mai recunoască nici pe cei vaccinați. Era un val așteptat, nu ne sperie decât din perspectiva că de la al doilea val și până acum nu ne-am dezvoltat infrastructura pentru a ne întâlni cu acest al treilea val. Pentru că virusul va exista mai mulți ani, acest lucru este o chestiune certă. Vaccinarea nu face decât să reducă aria celor care s-ar putea îmbolnăvi și să reducă formele grave de îmbolnăvire. Este o dinamică extrem de îngrijorătoare, numărul de cazuri de la ATI și numărul deceselor ne arată gravitatea situației și agresivitatea tulpinei noi, britanice”.

Rugină mai susține că autoritățile au fost luate din nou prin surprindere, iar infrastructura necesară valului trei, despre care se știa că va urma, ar fi trebuit pregătită în perioada de liniște, imediat după ce numărul de infectări din valul doi a început să stagneze. Rugină susține că autoritățile ar trebui să învețe din valul trei și să se pregătească corespunzător, din timp, de valurile următoare:

  • ”Au fost probleme cu gestionarea paturilor, ca să poată ajunge pacienții la oxigen. A fost o perioadă de liniște. Este o dezvoltare cam tardivă. Trebuia să ne pregătim chiar dacă a fost o perioadă de liniște. Nu este o critică, este doar o părere personală. Valul 4 sau 5, toată lumea trebuie să fie receptivă pentru ce va urma, e clar că circulă alte tulpini și există posibilitatea să ajungem la o tulpină pe care vaccinul nu o va acoperi. În perioada de liniște trebuiau alocate paturi pentru situația în care crește numărul de infectări, iar paturile respective erau necesare. Nu e normal să creem o sciziune între spitalele COVID-19 și celelalte spitale, despre care nu știm ce-au făcut în perioada asta. Sunt probleme care trebuiau rezolvate din timp”.

Sorin Rugină este medic primar în boli infecțioase și epidemiologie. A condus Spitalul Municipal Constanța, a înființat Clinica de Boli Infecțioase (unde a conceput infrastructura instituției pe care a și condus-o), a fost rector al Universității ”Ovidius” din Constanța, unde predă și în prezent în calitate de profesor universitar.

Context

Situația pacienților infectați cu COVID-19 este critică în județul Constanța în contextul în care secțiile de Terapie Intensivă funcționează la capacitate maximă de două săptămâni. În unele dintre aceste zile la ATI nu a existat niciun loc liber din cele 46 disponibile la nivelul județului.

În Spitalul de Boli Infecțioase din municipiul Constanța (SBIC), acolo unde sunt tratate cele mai grave cazuri, secția de Terapie Intensivă este ocupată 100% în mod constant în ultima lună.

Situația este critică și în Spitalul Județean Constanța, acolo unde, miercuri, conducerea a decis suplimentarea paturilor de Terapie Intensivă pentru pacienții aflați în stare gravă din cauza noului coronavirus, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare din ultima perioadă.

Doar în ultimele 3 zile au fost raportate 703 cazuri noi de COVID-19 și 30 decese, dintre care unul al unei femei de 45 de ani, fără comorbidități.

Rata incidenței a ajuns la 4,34 de infectări la 1000 de locuitori, la nivelul județului, și la 6,48 la mia de locuitori la nivelul municipiului, una dintre cele mai mari rate din țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

57 comentarii

  1. Triaj!🦇

    • Acum câteva ore, g4media publica un articol cu „eroul” doctor Beuran care a scăpat cu o sentință de 2 ani cu suspendare.

    • Problema e ca Dr. Grosan chiar e medic
      primar pneumolog. In spitale, la sugetia lui Arafatsi Moldovan, doi oameni nespecializati in domeniu, te poate trata, CU FORTA, un…. ortroped. Ca om, sunt obligat sa va atrag atentia ca tratamentul fortat nu este permis decat pentru bolnavii psihici care au comis o fapta prevazuta de legea penala si doar cu incuviintarea unui judecator.

    • Pai astia recalcitranti ar trebui sa fie banati pentru o perioada in sistemul medical.
      Faci scandal, te duci si te tratezi acasa. Peste 3 luni mai ai voie sa accesezi iar servicii medicale.

    • Dar nu pot s-o transfere cei de la DSP pe distinsa dr. Grosan la ATI in Oradea? Si acolo sa se trieze pacientii, in cei care accepta trapamentul oficial, si in cei care accepta SUB SEMNATURA sa fie tratati de distinsa, geniala dr. Grosan, fara oxigen, fara antivirale. Si sa vedem care e, in realitate, rata de succes al tratamentului miraculos incentat de dansa.

    • ”ca om, sunt obligat sa va atrag atentia ca tratamentul fortat nu este permis decat pentru bolnavii psihici care au comis o fapta prevazuta de legea penala si doar cu incuviintarea unui judecator.” Ce experti pe aici, incredibil. Tratamentul fortat nu e doar pentru ”bolnavii psihici”, ci mai ales pentru o gramada de situatii cand pacientul e in pericol sa se raneasca sau incapabil sa decida pentru el. Ea se poate face si in lipsa judecatorului in prima faza.

  2. Habar nu am cine este acest medic Grosan, în fiecare zi mai apare în câte un titlu de articol. Însă, oamenii și-au pierdut încrederea în momentul în care au văzut ca membri ai familiei, vecini, colegi, prieteni sunt închiși în spitale câte o luna de zile, tratați forțat cu medicamente fără nicio legătură cu coronavirusul, mai mult: băgat forțat pe gat tratamente pentru depresie și anxietate. Pai cine nu ar fi panicat: nu ai absolut niciun simptom, te simți bine, dar ești sechestrat în spital o luna ca ai o boala necunoscuta, fără leac? Acum, ne duc ca pe prosti de un an de zile, atâtea furturi pe fata din banii statului, dubla măsură prezenta în orice domeniu, invatatori analfabeți, medici care nu răspund pentru actul medical sub nicio forma, politicieni corupți, de fapt corupție cât încape în orice domeniu. Cum sa judeci poporul ca nu mai are încredere în instituțiile statului? Cum sa fie justificarea ta, ca stat: „pai va închidem ca asa fac și cei de afara”? Asta nu e un argument suficient, poate mergea prin anii ’90,dar suntem în 2021. Oamenii nu cred în instituțiile și în oamenii statului, nu mai cred în presa, nu se pune problema dacă ei cred sau nu în virus- asta este o alta tâmpenie de a voastră pentru a submina capacitatea unui popor de a interoga o situație și găsirea unei soluții valabile. Prosti, analfabeți, dar vedem toți ce s-a întâmplat într-un an de zile: oameni incapabili și corupți încearcă sa ducă de nas un popor întreg, fără sa ofere soluții argumentate.

    • Subscriu.

      Ati scris ceea ce gandesc si eu si alte persoane. Felicirari pentru rabdare.

    • 👍👍👍

    • Să nu meargă in spital, oameni cu gândire ca a ta nu au ce căuta în spitale, ți-ai pierdut încrederea, tratează-te singur acasă.
      Daca ai cea mai mica îndoială nu te duce in spital nu te duce la doctor, mergi la biserică, la vrăjitoare la magi unde vrei tu dar nu te duce la spital nu ai ce să cauți acolo cu mentalitatea pe care o ai.

    • Mihai sau cum îți zice…. Nicole a spus un adevăr, cât despre tine, esti un imbecil. Cum mm sa ceri cuiva sa nu se ducă la doctor când omul plătește impozite? Când e forțat sa plătească o “taxa de protecție” de care oricum nu beneficiază pentru ca “asistați sociali”. Așa ca mai da-te in gatu’ matii de idiot.

    • Mesajul meu a lovit la fix. Tipul de mai sus are spume la gura.
      Sa ii stearga cineva balele, si sa ii schimbe scutecul.

    • Mesajul tău arata exact categoria din care faci parte. Șobolan #ist. Marș în beci!

    • Inchisul in spital cu forta a fost in valul 1, a fost o masura discutabila dar a ajutat la spargerea valului 1 prin carantinare. Medicamente cu nemiluita nu s-au dat la asimptomatici ci la cei cu simptome
      Referitor la inchisul in casa: asta nu s-a facut ca asa fac aia din vest ci ptr ca singura metoda de oprire a raspandirii este distantarea, a fost aplicata cu succes de tarile asiatice (au ff putine cazuri spre zero!}, romanii au tot vorbit de modelul suedez, povesti, libertati. Cert e ca acum europa de est sta mai prost ca vestul la cazuri si incidenta (la mia de locuitori)
      Coruptia nu e mai “mare “ sau mai “mica” ca acum 1-2 ani, nu s-a schimbat nimic. Asta nu justifica afirmatii gen “ oameni incapabili și corupți încearcă sa ducă de nas un popor întreg, fără sa ofere soluții argumentate.” Solutia e distantare, au comunicat asta din ziua 1. Dar romanul a fost specialist din ziua 0 mai mare ca oficialitatile (care au gresit si ele). Tendinta e sa se vada doar cand gresesc autoritatile. Cert e ca 30+40 ani de “merge si asa” se vad acum cu varf si indesat
      ,

    • Nicole Nicole, atunci ce e de făcut? Dece nu dai tu o soluție? E mai ușor să critici nu? Totuși virusul eistă nu? Și atunci, nu trebuie făcut ceva? Uite că unii încearcă dar se lovesc de ignoranți ca tine și ca toți cei care protestează sau chiar acuză. Doamne, Doamne, mare ți-i grădina!.

    • @Nicole Când n-ai habar, te documentezi. Faptul că eşti tu ignorant nu presupune că trebuie să fie şi ceilalţi. „Acest” medic este unul dintre cei care salvează vieţi, asasini, cum vă place vouă să-i numiţi. Mai apare câte unul în fiecare zi pentru că cineva trebuie să ofere explicaţii şi celor care se consideră specialişti fără să fi făcut nici măcar o zi de şcoală în domeniul medicinei. Dacă un medic este corupt şi nesimţit nu înseamnă că toţi sunt la fel, dovadă că planeta asta a evoluat şi datorită lor. La fel şi în cazul politicienilor, au rolul lor foarte important. În altă ordine de idei, atunci când sunt preluate şi vehiculate intenţionat informaţii false, neverificate şi fără dovezi legale mai ales într-o perioadă în care o pandemie trebuie tratată ca o problemă de securitate sanitară, nelăsându-i pe medici să-şi îndeplinească misiunea, atunci înseamnă că vorbim despre altceva iar statul ar trebui să intervină. Una este să-ţi dai cu părerea şi să fii liber să te exprimi liber şi alta este să îngrădeşti în vreun fel dreptul celorlalţi la ocrotirea sănătăţii.

    • @Nicole – „Cum sa judeci poporul ca nu mai are încredere în instituțiile statului?” – simplu: poporul a votat politicieni gen Dragnea, Viorica, Mitraliera, etc. etc. etc. Institutiile statului ar arata altfel daca nu ar mai fi votati toti coruptii si incompetentii la conducerea tarii.

      Da, poti da vina pe dezinformarea venita dinspre tari ca Rusia pentru aceste voturi date impotriva interesului national. Mai poti da vina pentru situatia actuala si pe incapacitatea Uniunii Europene in ansamblu de a controla coruptia din tarile membre. Se lucreaza si in directia asta, cu Kovesi.

      Dar, in cele din urma, o parte semnificativa dintre votanti au contribuit la situatia actuala prin votul lor. Faptul ca mai nou au inceput sa voteze AUR, e cireasa de pe coliva. Asta nu inseamna ca acei votanti trebuie blamati, asta e situatia, multi dintre ei cred ca AUR este alegerea cea mai buna, in trecut au crezut ca PSD-ul este alegerea cea mai buna. Cel putin pentru ei personal. Si din pacate sistemul de educatie nu i-a pregatit pentru a discerne informatiile reale de cele false.

      Dar, chiar daca nu trebuie blamati, asta nu inseamna ca trebuie sa le dam si dreptate, cand in mod clar sunt dezinformati si bat campii, sau sa-i ignoram. Informatiile false trebuie combatute, cu tarie, dar fara patima.

      Uneori e greu, ma lasa nervii cand vad cate aberatii sunt postate aici, si mai imi scapa cateva epitete despre cei care posteaza, mai ales cand unii dintre ei par platiti sa posteze sau cel putin par sa ignore intentionat realitatea. Dar macar in viata reala, ar merita efortul sa-i convingem de realitate pe cei dezinformati.

  3. Abia acum se intelege clar „importanta” acelei individe si de ce au promovat-o sclavii lui Felix de la Haznaua 3
    Trebuia inceputa o miscare impotriva medicilor si a sistemului sanitar, trebuia sa se anuleze in mintea romanilor ideea ca medicii salveaza vieti si indusa ideea ca medicii sunt criminali
    De ce??
    Pentru ca mafiotii ciumei rosii pesedisto-aurolace aveau nevoie de crearea de haos, de proteste, ca sa-i timoreze pe cei de la DNA care au inceput iar sa functioneze, plus ca vor sa stopeze incercarile de reforme, indeosebi cele ale sistemului sanitar care e principala sursa de finantare a mafiei

  4. Doctorii erau eroi doar in presa. In rest, populatia (adica aia de platim taxe ) nu avem o parere buna, deci nu ii vedem ca eroi ci eventual ca o gasca de spagari si aroganti, foarte bine platiti.
    Servicii ca in Afganistan si salarii ca in vest.

  5. Las”ca a camuflat ministrul educației școala in format fizic sub forma de ore remediale. Poate nu se prinde covidu’

  6. „Eroi” erau doar pentru cei săraci cu duhul, batjocoriți de soartă. Au fost, sunt și vor fi niște șpăgari și atât, mare majoritate și slab pregătiți. Dar lacomi și tupeiști. Doar nu credeau bizonii că se schimbă hoții….

    • rog aurolacii care comenteaza ca si-au pierdut increderea in medici sa se trateze la Sosoaca si la vrajitoare in viitor.. o sansa buna de a creste IQ-ul natiei
      Doctorii nu pot face minuni daca sistemul sanitar a fost distrus sistematic de mafie de 31 de ani, mafie care s-a impotrivit oricaror reforme pentru a putea fura nestingherita

  7. Deci mor proștii! de ce este un lucru rău?!

  8. Cand procentul de morti este 77% in sectiile ATI, ar trebui sa fii sphihopat sa numesti niste criminali eroi!

    • psihopati sunt cei care se asteapta ca medicii sa se substituie aparaturilor performante si spitalelor pline de nosocomiale

  9. Nu toti medicii sint doctori si nu toti doctorii sint medici .
    Apoi , medicul care are constiinta si priveste cu sinceritate in adincul ei stie de ce si pentru ce plateste in acest fel .

  10. „Eroi”….. Cand au auzit un zvon de micsorare de salariu au sarit „eroii” in sus ca pleaca din spitale ca se duc in afara… HALAL EROI, sunt eroi numai daca sunt platiti bine. In realitate sunt mercenari la drumul mare. Prin ordonanta cu noile masuri s-a introdus si anulare pe perioada pandemiei a malpraxisului… cu alte cuvinte… „eroii” ne pot omora fara nici o grije, ca nu mai exista raspundere.

  11. Ba tapalaga & co, eroi sunt aia care au murit la Mărăști, Mărășești, Oituz, eroi sunt pompierii care se arunca in foc sa salveze o viața fără sa știe dacă se mai întorc, eroi sunt aia care nu se gândesc cât e bonusul pentru vaccinați și sporul de covid, eroi sunt aia care lupta pentru un ideal nu pentru salarii mari și șpăgi babane. Vrei sa aflu ce e un erou? Întreabă un bolnav de cancer care e ținut la porțile spitalelor pentru ca test covid, întreabă copii unui bolnav care așteaptă sa fie tratat dar nu se poate ca spitalul și-n orașul lui e “suport covid” și medicii au alta treaba, Întreabă-i pe aia care și-au dus părinții la groapa pentru ca “eroii” tai și ai lui voiculescu au o rata de supraviețuire la celebrul ATI de 20 % fără nicio posibilitate de a fi trasi la răspundere. Așa ca hai sictir cu eroii tai.

  12. Cu toate ca am parasit Romania de mai mult de 10 ani , constat ca ca cei mai multi romani , sunt constienti ca la putere se afla o adunatura de SCELERATI , pentru catatenii nu sunt decat supusi (sclavi) care trebuie struniti numai prin masuri de constrangere .
    Aici in tara scandinava unde traiesc , autoritatile centrale sau locale au ca parteneri reali cetatenii .
    Domnul doctor afirma , ca cetatenii din Romania nu au incredere in autoritati , dar l-as intreba , ce om care are cel putin un neuron netrepanat ,ar putea avea cea mai mica incredere in niste asa zise autoritati , care ii trateaza ca pe sclavi , cetatenii sunt buni sa plateasca taxe si impozite , pentru ca autoritatile sa se imbuibe .

    • Ai inteles pe dos, medicii nu sunt autoritati. E vorba despre mentalitatea unora vzv de medici care mai nou sunt vazuti ca si criminali.

  13. Criminali , poate ca nu sunt, dar mari spagari si ahtiati dupa bani sigur sunt. Ar lua bani si de la ultimul amarit care nu are ce pune pe masa familiei, ultimului muritor de foame. Multi medici din Romania refuza sa ii bage in seama pe pacientii care nu le dau plicul gros. Cum intri in spitalele din Romania , trebuie sa le dai bani medicilor, asistentilor, infirmierilor , paznicilor, brancardierilor, la toata lumea , altfel nu beneficiezi de tratamentul cuvenit. Suntem in EVUL MEDIU fratilor. Mai nou medicii au imunitate in fata malpraxisului, multumita lui Voiculescu, ceea ce in strainatate e o aberatie, medicii sunt acolo sa ii ajute pe pacienti , sa le acorde ajutorul cuvenit, nu ca in Romania, sa faca bani pe spinarea lor .

    • Nu, nu au imunitate contra malpraxisului. Doar ca nu mai este considerata malpraxis tratarea pacientilor COVID daca nu ai specialitatea necesara, evident daca tratamentul este facut corect.

      Pana acum teoretic puteai fi acuzat de malpraxis si daca faceai totul corect, dar nu aveai specialitatea necesara, ceea ce ii facea reticenti pe medicii cu alte specialitati sa se ocupe de cazurile de COVID, cand colegii lor de specialitate nu mai faceau fata.

    • ”Imunitate in fata malpraxisului datorita lui Voiculescu? ” Ai inceput de dementa?

  14. cat de mare sa fie nemernicia ciumei rosii care a distrus de 31 de ani sistemul sanitar, cat de mare sa fie nemernicia pesedistilor colegi cu Beuran si Pintea care au furat si distrus sistematic sistemul sanitar pentru a-l capusa, care au alungat medicii, care au promis 8 spitale regionale si nu au construit nimic desi UE ne dadea banii gratis ?
    Nemernicia mafiotilor ciumei rosii e Imensa!
    Pentru a putea genera haos si proteste in pandemie, pesedistii, aurolacii si interlopii controlati de ei, sub un scenariu de la Moscova au construit tinte pentru imbecili si ii transforma pe doctori in criminali
    Nemernicilor!

  15. cat de mare sa fie nemernicia ciumei rosii care a distrus de 31 de ani sistemul sanitar, cat de mare sa fie nemernicia pesedistilor colegi cu Beuran si Pintea care au furat si distrus sistematic sistemul sanitar pentru a-l capusa, care au alungat medicii, care au promis 8 spitale regionale si nu au construit nimic desi UE ne dadea banii gratis ?
    Nemernicia mafiotilor ciumei rosii e Imensa!
    Pentru a putea genera haos si proteste in pandemie, pesedistii, aurolacii si interlopii controlati de ei, sub un scenariu de la Moscova au construit tinte pentru imbecili si ii transforma pe doctori in criminali
    Nemernicilor!!!!

    • Gata! Am inteles ! de cate ori postezi acelasi lucru? Oricum vezi sa nu te ineci cu propriul venin! Un postac! asta esti!

    • @Chris, problema e ca G4 are un filtru foarte strict, care blocheaza temporar postarile care contin anumite cuvinte, sau chiar bucati de cuvinte, si trebuie apoi aprobate manual. De multe ori comentariul apare dupa ore intregi. Probabil multi posteaza de mai multe ori din acest motiv, vazand ca initial nu le apare comentariul.

      Chiar, G4, cand mai relaxati acel filtru, pentru ca este excesiv de strict? Nu poti spune ca cineava are o „idee proasta” fara sa fie blocat temporar comentariul, pentru ca aparent ati blocat cuvintele „prost” si „proasta”. Si probabil comentariile care vorbesc despre „anul curent”, sunt blocate deoarece contin „cur”, ceea ce este aberant.

  16. Ce se intampla acum este o talharie civica, prin care se doreste ca Statul sa intre in lockdown. Saturarea sistemului sanitar va determina masuri de restrictie similare unei stari de urgenta. Toti acesti nemernici actioneaza concertat, in disperare, profitand de naivitatea unei populatii pasive care nu se prezinta la vot. De fiecare data ciuma rosie a reusit sa renasca precum Pasarea Phoenix datorita unor oamenii care nu au educatie si consecventa. Toate aceste persoane care vor ca sistemul sanitar sa intre in colaps ar trebui sa nu beneficieze de tratamente medicale din partea Statului. Este anormal ca o plaga sociala care taie frunza la caini sa dea tara peste cap. Acesti indivizi mediocrii, primitivi, fac rau tuturor sectoarelor economice care au nevoie sa se refaca rapid. Au iesit pe strazi in principal cei iuti de bana cu privire la buzunare, carora li s-au alaturat prostanii. Un om cu serviciu si copii nu sta noaptea pe strazi. Nici mie nu imi plac restrictiile dar am inteles ca daca nu ne mobilizam sa respectam regulile, sa ne vaccinam, nu vom reveni prea curand la o viata normala. Poporul acesta este certat cu apa si sapunul, avem cel mai mic consum de pasta de dinti din lume, ce pretentii sa am la compasiune si la intelegere?

  17. Asta e nivelul de educatie, de cunoastere a realitatii , de manifestare cand societatea e zgaltaita si se face industrializare fara clasa muncitoare.Efectele sunt de durata, dar cand industrializarea dispare peste noapte si medicul devine un exotism nesigur, vrei iar la baba satului sa iti dea oxigen.

  18. cat de mare sa fie nemernicia ciumei rosii care a distrus de 31 de ani sistemul sanitar, cat de mare sa fie nemernicia pesedistilor colegi cu Beuran si Pintea care au furat si distrus sistematic sistemul sanitar pentru a-l capusa, care au alungat medicii, care au promis 8 spitale regionale si nu au construit nimic desi UE ne dadea banii gratis ?
    Nemernicia mafiotilor ciumei rosii e Imensa!
    Pentru a putea genera haos si proteste in pandemie, pesedistii, aurolacii si interlopii controlati de ei, sub un scenariu de la Moscova au construit tinte pentru imbecili si ii transforma pe doctori in criminali

  19. Eroii sunt aia care prajeau oameni la 14 noiembrie? Sau aia care perpeleau micutii la Maternitatea Giulesti? Nu comentez intentia, ca intentia nu stinge incendii. Comentam doar rezultatul.

    Faceti o confuzie intre voturile numarate de jandarmi si perceptia poporului.

    Parintii astora vaccinau toata tara, inclusiv la sat, in fiecare toamna. Cnad veneau 2 asistente de la policlinca, bagau vaccin in 2000 de copii dintr-o scoala intr-o singura zi, iar astia se caca pe ei cu 60 de vaccinati pe zi pe dispensar.

    • Da, medicii le-au dat foc si se uitau la ei cum mureau in flacari. Lol. 42% scrie pe tine.

    • Nu comentez intentia, am zis. Cu ce ii ajuta pe rudele mortilor prin prajire sau intubare faptul ca Rugina le-a vrut binele, intr-atat incat „ii salvam cu forta”?

  20. Avem materiale video care sa rivalizeze cu orice gulag sau psihiatrie pentru irecuperabili. Cu ”doctorii” mortilor nostrii, ale ungurilor si englezilor samd. Unele sunt la noi, altele la institutii aici dar si afara. Unele rezolvate, altele amanate.
    Noi nu ne-am bagat la tura asta organizata de PSD/KGB/AUR/PCR/PRM. Asa ca nu va mai luati de toti PDListii.
    Vedeti ca sunt probleme mari din cauza subfinantarii sanatatii si a medicilor si asistentelor cu mentalitate imorala si inumana. Bah da’ aveti atata cap sa le ziceti baietilor de afara ca ori ne finanteaza ori le dam tzeapa. Asta ar trebui sa ”linisteasca” atat Brusselul, cat si gasca olandeza si ceilalti ”investitori” pusi pe scandal care ar trebui testati in trafic pentru consum de droguri. Fac pariu ca le amorteste fiola in culorile curcubeului.
    Vaporul cu carbune si instalaria pe tiraj fortat ramane pa caiet, sau iarasi tre’ sa ne imprumutam la Bancorex si Provident?

  21. La început au fost profesorii. Umiliți de elevi, umiliți de părinți, profesorii nu au mai văzut, în meseria de dascăl, ceea ce i-a motivat să aleagă acest drum: frumusețea acelui mare proiect uman:modelare de personalități și caractere, îndrumare. Azi, tinerii absolvenți de Filologie se feresc de profesorat, de frica umilintelor. Acum, medicii, și aici e mult mai dureros pentru că ei își riscă viețile, ale lor și ale familiilor lor, pentru o gloată inculta și nerecunoscatoare. În curând, nu se vor mai înghesui tinerii la Medicină. Olivia Steer își va vedea visul împlinit : va fi marele vraci al țării și ne va vindeca de rujeola, COVID etc cu spanac.

  22. @Sepupu : Da, doamna- vraci alaturi de marele sprijin al neamului :biserica (sau mai precis,”slujitorii”ei)-despre responsabilitatea acestei institutii nu vorbeste nimeni…probabil pelerinajele,pupatul moastelor,diferitele sindrofii,cuminecatura cu aceeasi lingurita etc sunt utile in stapanirea virusului…cand se sufoca (sau cand,scapand totusi din boala, nu mai stiu cum sa scape de urmarile ei-adeseori cumplite) de ce nu se duc la popa „smeritii credinciosi”,ci tot la „criminalii”din spitale in care arunca cu pietre ?

  23. Dincolo de AUR si PSD care primesc ordine din rasarit, mi se pare de bun simt propunerea doctorului din Constanta: eventual trebuie revizuita legea, constitutia, in asa fel incit nimeni sa nu fie obligat sa mearga la spital impotriva dorintei lui. Mai mult, sa se faca un catastif , asa cum a propus si Domnul Doctor, in care toti acesti oameni sa fie monitorizati, si daca au nevoie de spital, atunci trebuie declansata o procedura de admitere greoaie si foarte birocratica, in ideea ca poate se duce la neamurile de de mult si nu mai este nevoie sa ocupe un pat la spital. In acelasi timp, mi s-ar parea normal ca acesti oameni sa nu mai plateasca nici un fel de asigurare , si cu asta gata. Nu mai este necesar sa-i tarim pe toti dup noi, ne opreste si noua viteza. Stiu ca nu suna bine pentru Europa, dar ar fi o solutie radicala.

    • Din păcate daca ei nu ar mai plati asigurare de sănătate, sistemul nu ar face fata costurilor si s-ar prăbuși. Si asa nici noi, cei care avem nevoie de servicii medicale nu ni le vom mai permite…

  24. „Medicii ajung în postura în care trebuie să-și salveze pacienții cu forța” – pe bune?
    E greu sa ii puna sa semneze ca refuza tratamentul?
    In lagare se mai faceau tratamente cu forta.
    Ar fi gol la ATI daca nu s-ar salva „cu forta”…
    Vai de noi!

  25. @ NICOLE de unde stii tu ca tratamentele se fac fara medicamente adecvate ? esti medic sau macar moasa ? ai auzit la radio șanț stirea asta Macar spune-ne citeva din medicamentele care se folosesc sa vad ca ai capacitatea de a memora ca de gindire m-am lamurit : esti varza Pentru binele oamenilor NU mai comenta iar spre binele tau taci si invata ca devii penibila

  26. Legea Nr. 46 din 21 ianuarie 2003, zisa si Legea drepturilor pacientului, ART. 13: „Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

    Dr Mengele: „medicii trebuie să îi salveze cu forța”.

  27. Medici „ieroi”??
    Pe bune? Ati si uitat cum era cand trebuia sa impingeti plicuri pline cu bani in buzunarele acelorasi medici „ieroi”, care apreciau „din ochi” daca plicul este sau nu destul de gros pentru ca ei sa-si deranjeze nesimtirea ca sa vada de ce sufera bolnavul?

    Nu sunt de acord cu cei care urla ca descreieratii pe strazi „asasinilor” sau „dictatura medicala”, dar haideti sa lasam la o parte minciuna asta cu „medicii-eroi”. Medicii sunt la fel de spagari ca orice politician.

  28. stiti cum au ajuns? ca si in monitorul oficial a aparut, ca medicii nu pot fi trasi la raspundere in caz de eroare, sau malpraxis, verificati !