G4Media.ro

Cum au ajuns foștii șefi din Interne Cătălin Ioniță, Cătălin Sindile și…

Cum au ajuns foștii șefi din Interne Cătălin Ioniță, Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș tineri pensionari

Trei persoane cu funcții de conducere în instituții de forță ale Ministerului de Interne s-au pensionat, în jurul vârstei de 40 de ani, în ultimele luni. Este vorba despre Cătălin Ioniță (44 de ani), fost șef al Direcției Generale Anticorupție, Cătălin Ionuț Sindile (42 de ani), fost șef al Jandarmeriei Române și ulterior al Școlii de Aplicație a Jandarmeriei și Sebastian Cucoș (45 de ani), fost șef al Jandarmeriei Capitalei și Române. Cei trei mai au ceva în comun, au fost implicați în diverse scandaluri. Sindile și Cucoș s-au pensionat pe caz de boală, nu și Ioniță.

Povestea pensionării lui Cătălin Ioniță

Fost șef al DGA, Cătălin Ioniță a fost retras de la conducerea instituției după ce a rămas fără avizul ORNISS, cel care permite accesul la informații secrete, necesară exercitării funcţiei.

Conform surselor G4Media.ro, Ioniță a vrut să se pensioneze și în 2018, după ce Direcția Națională Anticorupție l-a pus sub învinuire în dosarul de corupție, însă ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, a refuzat, deoarece MAI se confruntase cu un scandal pe tema pensionarărilor anticipate. Ulterior, Ioniță ar fi încercat pensionarea și din motive medicale, fără succes, din nou, pentru că nu ar fi îndeplinit condițiile, spun aceleași surse.

De notat, în mod uzual, în situații similare, procedura presupune punerea la dispoziție pentru o perioadă de maximum un an, timp în care persoanei în cauza îi sunt oferite alternative profesionale. În cazul de față, după nici o lună, lui Ioniță nu i s-ar fi găsit o altă funcție, drept urmare i s-a aprobat solicitarea de trecere în rezervă.

  • G4Media.ro a formulat o solicitare către Ministerul de Interne prin care a cerut explicații suplimentare privind trecerea în rezervă a lui Cătălin Ioniță. Vom reveni cu punctul de vedere al MAI.

În 2018, timp de cinci luni, Cătălin Ioniță a condus Inspectoratul General al Politiei Romane. Atunci a fost implicat într-un scandal care a dus la schimbarea lui Mihai Tudose, pe atunci premier. Ioniță a explicat public într-o scrisoare deschisă că nu și-a dorit funcția de șef al Poliției Romane, pe care ar fi acceptat-o în urma unor presiuni. A mai spus și că a fost pus să-și scrie demisia chiar înaintea unei deplasări în SUA, iar familia lui ar fi fost filată.

Ioniță a fost urmărit penal de DNA pentru trafic de influență și fals în declarații, fapte care ar fi fost comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1. DNA a anunțat în 2019 că a clasat dosarul.

În ianuarie 2019, publicația PressOne l-a acuzat pe acesta că a plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină, iar în replică Ioniță a declarat în presă că a facut totul cu bună credință și că a urmat recomandările făcute de coordonatorul lucrării lui.

Personaje-cheie în dosarul 10 August, pensionate pe caz de boală

Și Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, ambii foști șefi ai Jandarmeriei, personaje principale în protestul din 10 august 2018, s-au pensionat din motive medicale. Cel dintâi din pricina unor probleme la picior, cel de-al doilea din cauza unor probleme la inimă, potrivit surselor G4Media.ro.

Anunțul trecerii în rezervă a lui Cucoș a venit de la Marcel Vela în luna martie.

„Astăzi am luat o decizie foarte importantă! Având în vedere concluziile Comisiei Medicale de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și cererea ofițerului în cauză, începând cu data de astăzi, colonelul Sebastian Cucoș a fost trecut în rezervă”, a declarat ministrul de Interne într-o conferință susținută la sediul MAI.

Cei doi au mai încercat în 2019 să se pensioneze pe caz de boală, însă au renunțat.

  • ”Atunci când o persoană devine indezirabilă și nu se găsesc argumente legale pentru a o înlătura din funcție se găsește o modalitatea pentru a spăla rușinea ambelor părți: pensionarea.” a explicat o sursă pentru G4Media.ro.

Sindile și Cucoș sunt vizați în ancheta privind violențele din 10 august. Inițial, ei au fost puși sub învinuire pentru purtare abuzivă.

Acuzațiile inițiale aduse de Parchetul General, Secția Parchetelor Militare, lui Ionuț Sindile și Sebastian Cucoș:

”În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”

După ce doarul a fost preluat de DIICOT, acuzațiile împotriva acestora au fost clasate de procurorul de caz Doru Stoica, iar șefa Direcției a infirmat decizia, cerând redeschiderea urmăririi penale, soarta cazului 10 august fiind acum la mâna judecătorilor de la Tribunalul București.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Prin fals și uz de fals și abuz în serviciu. Așa au ajuns pensionari speciali. Prostimea muncește de crapă până la 65 de ani, iar pe ăștia îi apucă bolile când începe cercetarea penală. Iar instituțiile statului se comportă precum un clan mafiot din Sicilia care își protejează membrii prin omerta și complicitate. Și polițiștii-mafioți din Caracal, tot pe caz de boală s-au pensionat. Într-un stat eșuat poți să falsifici în acte orice și oricum.

  2. Cum au ajuns infractorii ăștia pensionari la 40 de ani? Simplu – cu complicitatea a 18 milioane de conaționali.

  3. Ii si vedeati taind stuf in balta brailei.
    😀😀😀😀😀
    Aveti ocazia sa-i vedeti rontaind la pensii nesimtite vreo 50 de ani
    😀😀😀😀😀

  4. CAT AU PENSIE ? 3000 DE EURO. IN 30 DE ANI DE PENSIE DE ASTA AJUNG MILIONARi IN EURO!

    PARTIDUL ARE GRIJA DE SLUGI!

  5. Se vor angaja din nou la stat, tot pe funcții și cu salarii F mari, fiindcă,
    sigur âi au la mână pe care decid. Așa functionează statul monolit PSD-PNL

    • Si aici se gaseste solutie, se angajează la o firmă de pază mare sef, care firmă de pază are contracte cu cine? Ia ghiciti? Exact, cu statul 🙂

    • De obicei se angajau la politia locala. Dar acum sa vezi nazdravanie, Duoamna tocmai ce se ineca cu sarma, iar la locale primarii ramasi in fonctie au laserul in ceafa.

    • Sectoare, sa imi fie cu pardon.

  6. din decembrie ma astept ca USR sa faca niste schimbari profunde la acest gen de pensii.iesi la pensie la 40 perfect,dar daca esti condamnat pentru infractiuni comise in perioada activa pierzi pensia.Plus ca odata iesit la pensie nu mai ai voie sa lucrezi pentru o structura din aparatul bugetar.Mergi in privat…asa contribui cu bani la propria pensie.ca la stat banii mei iti platesc salariu iar impozitul platit din salariu pentru pensie tot banii mei sunt…

    • Multi bani platesti tu la stat

    • @Vio7,

      nu conteaza cat platesc ci conteaza cum sunt cheltuiti…ca altfel stii sa te plangi ca la spital nu au nici tifoane,la scoala nu au nici carioci de scris la tabla…ca deh,salariile la putorile astea pensionate la 40 ani sunt mai importante!

  7. Pe mine cand ma da afara patronul ma duc si imi caut de munca, in mizeria asta de MAI (si nu numai) cand e dat unu afara e scos la pensii si se mai intreaba unii de ce ne e asa scarba de tara asta.

  8. asta e ROMANICA-NORMALA-EDUCATA
    nu am auzit nici o pozitionare PNL … binenteles ei nu se baga in justitie … sau …

  9. @torna frate: Eu am o idee si mai buna:
    Dupa 45 de ani nu mai poti fugi mai repede ca infractorul?
    Nici o problema, treci la munca de birou si la instruirea celor tineri.
    Si poti sa faci asta linistit pana la 65 de ani ca scaunul te suporta.
    Si atunci o sa ai si o pensie meritata.
    Si asta in absolut toate domeniile.

  10. Normal ar fi să aibă pensia minimă nu pensia nesimțită, ca și când ar fi fost cinstiți. Oricum, au destul timp să muncească și să contribuie pentru o pensie mai mare dacă vor.

  11. Nu am citit articolul, dar risc un raspuns la intrebarea din titlu: sa se poata plange la a3 ca procurorii hartuiesc niste bieti pensionari

  12. Că veni vorba de mafioți…. Bine că muncim noi până la adânci bătrâneți că să aibă bandiții ăștia ce „sparge” prin insule exotice. Avem un stat mafiot!!! De la CCR până la președinte, trecând pe la al’ mai amărât parlamentar, TOȚI sunt vinovați!!! Nu i-ar mai răbda pamantu’….