Cum au ajuns să prolifereze site-urile care propagă teoriile false privind coronavirusul: guvernul nu mai are instrumentul prin care putea suspenda publicațiile fake-news
Sute de site-uri și de grupuri de discuții de pe rețelele sociale promovează teorii ale conspirației care neagă existența sau gravitatea pandemiei de coronavirus și instigă la nerespectarea măsurile de protecție, precum purtarea măștii sau distanțarea socială.
Dacă la începutul pandemiei autoritățile au putut lua măsura controversată a suspendării unor asemenea site-uri specializate în publicarea de știri false, această opțiune a dispărut complet după încetarea stării de urgență.
Decretul prezidențial pentru instaurarea stării de urgență prevedea, la articolul 54, că ”Furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.
Pe baza argumentelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), din subordinea Ministerului de Interne, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a emis pe durata stării de urgență mai multe decizii care reglementează accesul la site-uri care ar distribui informații nereale.
În vizor au fost luate 16 domenii și subdomenii de internet, printre care stiridemoment.ro, ortodoxinfo.ro, romania-veche.ro sau bpnews.ro.
Odată cu ieșirea din starea de urgență și intrarea în starea de alertă însă, închiderea site-urilor acuzate că publică informații false a devenit imposibilă. Legea care dă liniile directoare pentru acțiunea autorităților în starea de alertă, legea 55/2020, nu are nici o provedere legată de sancționarea editorilor de presă care publică informații false sau manipulatoare despre pandemia de Covid-19.
Sociologul Dan Petre a explicat într-un interviu pentru G4Media.ro care sunt principalele cauze care au dus la proliferarea teoriilor conspirației în România:
– Ideea că pandemia de coronavirus este o invenție și că măsurile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 este generate în primul rând de polarizarea accentuată – aproape de nivelul de rupere a coeziunii sociale – în care este România.
– Situația medicală nu a depășit un prag critic de amploare care să genereze reacție emoțională intensă; modelul de comunicare centralizat, autoritar folosit de către autorități, care a dus la erodarea încrederii populației; reducerea disonanței cognitive, respectiv nevoia oamenilor de a-și alinia cât de mult cu putință ceea ce gândesc, ceea ce simt și ceea ce fac.
– Sunt trei principale idei conspiraționiste, dintre care cea mai răspândită este cea că guvernul român amplifică deliberat și fără fundament numărul îmbolnăvirilor pentru a prelungi starea de urgență, care le permite să aloce bani pentru firmele de casă și apropiații politici.
– Neîncrederea în sistem și nevoia de a depăși incertitudinea și teama vor fi amplificate și exploatate politic, dar nu pare să existe suficient interes pentru acest subiect la un număr suficient de mare de persoane pentru a constitui o masă critică relevantă
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii