G4Media.ro

Cum au contribuit fondurile europene la modernizarea sistemului sanitar. Studiu de caz:…

Cum au contribuit fondurile europene la modernizarea sistemului sanitar. Studiu de caz: spitalul unui orășel din Moldova

Spitalul municipal de urgență din Moinești, un orășel de 21.500 de locuitori din județul Bacău, este beneficiarul câtorva proiecte de modernizare din fonduri europene care l-au transformat într-o destinație de tratament pentru zeci de mii de pacienți din tot județul.

Spre deosebire de zeci de unități similare care țin prima pagină a presei din cauza condițiilor precare, spitalul din Moinești a ajuns în 2018 între primele patru spitale acreditate din România de către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor.

În acest moment, la spitalul din Moineşti lucrează 130 de medici, iar spitalul cuprinde 40 de secţii şi compartimente, 12 linii de gardă, sistem de telemedicină, heliport, centru de cercetare. În aceste săptămâni se deschid alte două cabinete medicale – de genetică şi de medicina muncii.

Cum s-a ajuns aici?

Prima dotare de amploare a fost realizată cu fonduri europene. Ambulatoriul Integrat al spitalului a fost modernizat printr-o investiţie de aproximativ 5 milioane de lei, din care peste 60% reprezintă finanţarea nerambursabilă obţinută prin Regio. Lucrările la Ambulatoriu s-au derulat pe parcursul a 12 luni şi au presupus modernizarea parterului şi a primului etaj, cu o suprafaţă totală de peste 1000 mp.

Proiectul „Modernizarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti”  a fost finanţat prin Regio – Programul Operațional Regional şi implementat în Regiunea de dezvoltare Nord-Est. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătăţirea Infrastructurii Sociale şi a avut o valoare totală de 5,2 milioane de lei, din care co-finanţarea de la Uniunea Europeană a fost de 3,7 milioane de lei.

Foto: Dotări noi în Spitalul Moinești

”Fără să ai continuitate nu poţi face performanţă. În martie 2001, unitatea medicală din Moineşti avea 30 de medici şi 240 de paturi, astăzi are 130 de medici şi 414 paturi. Deci un medic la mai puţin de patru paturi, un coeficient remarcabil şi pentru ţări din Uniunea Europeană”, spune doctorul Adrian Cotârleţ, directorul spitalului.

Deși nu a mai primit fonduri pentru investiții de la administraţia locală din 2016, Spitalul din Moinești a reușit să intre în alte proiecte cu fonduri europene pentru dezvoltare. E vorba despre “Dotarea ambulatoriului Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti” – în valoare de 8,5 milioane lei, ”Asigurarea accesului la servicii de sanatate in regim ambulatoriu pentru populatia judetelor Vaslui, Bacau si Neamț – în valoare de 7,9 milioane lei, și “Imbunatatirea accesului populatiei din judetele Vaslui, Bacau si Neamt la servicii medicale de urgenta” in valoare de valoare de 5 milioane lei. Toate aceste proiecte sunt derulate in perioada 2018-2020.

Dotarea spitalului cu aparatură modernă a permis și atragerea de medici români plecați în străinătate. Printre aceștia se numără și Florina Duca, întoarsă după o experienţă de șase ani în Belgia. „Am dorit să vin dintotdeauna acasă şi mi s-a oferit această şansă de a lucra în acest spital, chemată de managerul Cotârleţ. Cunoşteam câţiva dintre membrii echipei pentru că lucrasem cu ei în Belgia, pe ortopedie, pe medicină internă, pe chirurgie generală. Am fost impresionată aici de dotarea spitalului, cu nimic mai prejos faţă de multe dintre spitalele belgiene, echipele de medici sunt complete pe toate specialităţile”, a declarat ea pentru G4Media.ro.

Rezultatul modernizărilor? Din cele câteva zeci de mii de bolnavi trataţi anul trecut prin internare continuă, numai 18% au fost din Moineşti, 72 % din tot judeţul Bacău şi 10 % din 34 de judeţe ale ţării, potrivit statisticilor spitalului.

”Cel care te judecă în privinţa actului medical este bolnavul. Iar pentru un act medical de bună calitate îţi trebuie o echipă medicală bine instruită, dotarea cu aparatură medicală înaltă, condiţii hoteliere decente. Dacă asiguri aceste trei condiţii te poţi gândi la un act medical de calitate”, spune managerul Cotârleț (foto stânga).

Acest material face parte dintr-o serie de articole despre România și UE, iar apariția lor este sprjinită de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra informațiilor prezentate revine autorului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Avem si oameni buni in Romania, pacat ca sunt atat de putini.

  2. De ce nu e un Cotârleț ministrul sanatații !? De ce e numit in permanenta doar lepra dupa lepra !?

  3. Sa te fereasca Dumnezeu sa fii bolnav in Romania: sotul meu trebuie sa faca niste Analize medicale, mai multe tipuri!
    De 2 saptamani NU reuseste sa se programeze la vreo Clinica aflata in Contract cu CNAS unde are Contract si medicul care i-a dat Trimiterea, pentru ca NU mai sunt BANI pentru Analize compensate pe Noiembrie iar pe Decembrie NU au primit inca Alocari de Bani!(unele spun ca au terminat BANII pe 2019!)
    Analize pe BANI(NEcompensate!) poate face, dar COSTA aproape 300 Lei!
    Deja acum 2 saptamani cand a ajuns la Medicul specialist(cel care i-a recomandat Analizele medicale) a mers la un Cabinet privat, pentru ca la Policlinica pentru o Consultatie gratuita prima Programare disponibila era in 17 Ianuarie 2020!
    Am cautat Informatii pe Net, e DEZASTRU!
    https://www.obiectivdesuceava.ro/local/daca-doamne-fereste-azi-va-imbolnaviti-la-suceava-veti-putea-face-analize-gratuite-abia-la-anul-dupa-boboteaza/

    In plus, pe 21 martie 2018 Guv Dancila a aprobat, prin HG nr. 140/2018, Contractul-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate, valabil pentru anii 2018 – 2019. Actul normativ prevede că, începând cu data de 1 iulie 2018, oamenii asiguraţi la Sănătate vor putea obţine medicamente compensate şi gratuite de la ORICE farmacie din ţară, aflată în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). HG-ul din 21 martie stipulează şi faptul că analizele de laborator, decontate parţial sau integral de Casa de Asigurări, vor putea fi efectuate, de la 1 iulie 2018, la ORICE furnizor de profil din ţară, indiferent cu ce Casă de Asigurări de Sănătate se află acesta în relaţii contractuale.
    Numai ca Termenele succesive pentru aplicarea acestui HG au tot fost prorogate de fiecare data, iar acum aflam ca : „Abia la anul românii ar putea să-şi facă analizele decontate la orice laborator din ţară. CNAS ratează şi al patrulea termen asumat, era 1 Iulie 2019”.
    Azi, Consultatii si Analize poti face doar la Clinici sau Medici aflati in Contract cu Casa de Asigurari a Medicului prescriptor(exemplu: poti face consultatie la medic specialist din Bucuresti aflat in contract cu Casa de Asigurari Bucuresti unde are Contract si medicul de familie din Bucuresti care ti-a dat trimitarea, insa NU poti face consultatia la medic din Brasov aflat in Contract cu Casa din Brasov!)!)
    Eu cred ca inca 2 ANI nu vor fi suficienti!!
    https://www.economica.net/abia-din-2020-romanii-ar-putea-sa-si-faca-analizele-decontate-de-casa-de-asigurari-la-orice-laborator-din-tara_170151.html

  4. In ani 50-60 presa complet aservita URSS ne zicea ca sovieticii dezvolta la greu industria si celelalte domenii ale Romaniei. In realitate sovieticii doar jefuiau.
    Astazi retraim aceleasi momente.Presa completa aservita eurosoiuzului ne abureste ca UE dezvolta Romania.
    Ati facut vreun calcul simplu si anume :luati euro bugetul destinat Romaniei pe diferite domenii ,sanatate,infrastructura etc si comparati-l cu nevoile reale?
    La toate capitolele e cu zero virgula.Banii propusi de UE pt dezvoltarea Romaniei sunt o bataie de joc,o frectie la un picior de lemn.
    Rusine pt media ca ne manipuleaza atat de ieftin.
    Stiu,media ne minte ca eurosoiuzul sa ne poata jefui in liniste.

    • Cand postati, va rog sa aduceti CIFRE, doar asa sunteti credibil si va citeste careva!
      Uite de exemplu, „performantele” Guvernelor Romaniei pe Perioada de Finantare 2014-2020:
      http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-18755446-absorbtia-banilor-europeni-romania-nu-atins-obiectivul-50-nici-dupa-11-luni-progresul-luna-alegerilor-1-1-din-fondurile-structurale-alocate.htm

      De exemplui, pe Site-ul Ministerului Fondurilor europene, gasiti Informatiille OFICIALE, nu minciunile PSDiste:
      „Bilanțul la zi în domeniul fondurilor europene
      14 octombrie 2019.
      Ministrul Fondurilor Europene, Dna. Roxana Mînzatu(PSD), a prezentat Bilanțul la zi în domeniul fondurilor europene, pornind de la alocarea României pentru actuala perioadă de programare (2014-2020), care este de aprox. 31 miliarde euro Fonduri Structurale și de Investiții Europene (FESI), din care aprox. 23 mld. prin Politica de Coeziune a UE.
      Așadar, stadiul actual al absorbției de fonduri nerambursabile, valabil în octombrie 2019, este de 9,8 miliarde euro, echivalentul unui procent de 32% din alocarea totală. Reamintim că rata medie de absorbție a banilor europeni, la nivelul UE, este de 35 %.
      http://mfe.gov.ro/bilantul-la-zi-in-domeniul-fondurilor-europene/

      Ce NU spune dna Manzatu: Ca acele 9,8 Miliarde Euro absorbite in cei aproape 5 ANI, includ si BANII veniti DIRECT, adica FARA Depunere de Proiecte, din Fondul pentru Plati DIRECTE in sectorul vegetal sau animal, alea care se fac prin APIA catre Agricultori, care se fac DIRECT functie de suprafata declarata sau de Numarul de animale!
      Fondurile de Coeziune, alea destinate DEZVOLTARII Romaniei, sunt cam nebagate in seama si NICI macar NU le prezinta in Cifre separate, desi Suma pentru Fondurile de Coeziune e uriasa: 23 Miliarde Euro!
      Precum vedeti. Bilantul dnei Ministru NU prezinta Suma separata absorbita din Fondurile de coeziune!
      DE ce?!
      Pentru ca e INFIMA, raportata la Suma alocata Romaniei, de 23 Miliarde Euro!
      In Romania, Miliardele alocate de UE prin Programul de Coeziune(Dezvoltarea regiunilor UE!) NU sunt preferate, BANII sunt socotiti la CENT si NU se pot fura!
      Banii DATI fara nici o Socoteala prin PNDL pot fi furati, NU controleaza nimeni niciodata!
      Inainte de a acuza UE, informati-va ce FAC politrucii nostri!