G4Media.ro

Cum au apărut şi dispărut de pe scena politică partidele antisistem de…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Cum au apărut şi dispărut de pe scena politică partidele antisistem de tip AUR / PRM-ul lui Vadim Tudor și PP DD-ul lui Dan Diaconescu au prosperat tot în perioade de criză 

AUR a cescut în sondaje, dublându-și aproape scorul electoral în mai puțin de un an, însă nu este prima dată când partidele anti-sistem, populiste și cu discurs extremist profită de momente de criză economică și socială.

Nu este, însă, prima dată când o situaţie de criză, care stârneşte apariţia unei situaţii de nemulţumire generalizată la nivelul mai multor categorii de electorat determină apariţia unui partid anti-sistem care să preia toate frustrările din societate.

Alegerile parlamentare din anul 2000 au marcat ascensiunea naţionaliştilor de la PRM, care au reuşit să devină al doilea partid ca pondere din Parlament obţinând 2.112.027 (19,48%) voturi pentru Camera Deputaţilor şi 2.288.483 (21,01%) voturi pentru Senat.

PRM-ul aflat sub comanda lui Corneliu Vadim Tudor, un personaj extrem de controversat, a reuşit să speculeze şi să manipuleze fricile populaţiei şi profunda dezamăgire care s-a instalat la nivelul societăţii în urma dezastruoasei guvernări a CDR (Convenţia Democrată Română).

Uzura electorală profundă a guvernării CDR s-a produs pe fondul numeroaselor crize apărute la nivelul coaliţiei, crize care au amplificat senzaţia de instabilitate politică şi au stârnit nemulţumirea populaţiei care investise o încredere foarte mare în noua guvernare. În perioada 1996 – 2000 la conducerea Guvernului au fost numiţi nu mai puţin de trei premieri – Victor Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu.

CDR câştigase alegerile din 1996 nu numai datorită ideologiei, ci şi graţie unui ambiţios program economic ce urma să fie implementat de cei „15.000 de specialişti” pe care susţinea că-i are. La finalul celor patru ani de guvernare, CDR n-a reuşit decât doborârea recordului de privatizări eşuate, a bifat cele mai multe falimente bancare (Bacncorex, Bankcoop, Banca Internaţională a Religiilor, Dacia Felix) şi a ratat restructurarea societăţilor de stat falimentare.

De asemenea, tentativa CDR de a restructura mineritul, unul din domeniile care înghiţea cele mai mari subvenţii de la stat, a avut drept rezultat declanşarea unei crize sociale majore care s-a încheiat cu încercarea minerilor de a veni la București, la începutul anului 1999, pentru a răsturna Guvernul.

Nu este de mirare că electoratul care în anul 1996 şi-a pus speranţele în marile reforme promise de Emil Constantinescu și CDR a ajuns în preajma alegerilor parlamentare din anul 2000 să se simtă trădat, minţit, dar mai ales furat, iar drept consecinţă să propulseze PRM drept a două forţă parlamentară, iar pe Corneliu Vadim Turdor direct în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Mesajul naționalist al PRM combinat cu discurs radical, justițiar și violent xenofob s-a stins însă imediat dupã alegerile din anul 2000. De asemenea, cu 6 luni înainte de alegerile din anul 2004, Corneliu Vadim Tudor s-a hotărât sã nu mai folosească limbajul violent care-l consacrase. Rezultatul a fost o scădere masivă a suportului electoral, PRM reuşind să mai obţină doar 1.302.724 (12,93%) voturi la Camera Deputaţilor şi 1.379.789 (13,63%) voturi la Senat.

La alegerile parlamentare din anul 2008, Partidul România Mare nu a mai reuşit să atingă pragul electoral.

Partidul Poporului –Dan Diaconescu (PP-DD) – partidul anti-ciocoi

În iunie 2010, patronul OTV, Dan Diaconescu, anunţa apariţia unui nou partid pe scena politică romînească: „Au mai trecut şi alţii prin prizonierat politic. Credeam că le ştiu eu pe toate însă abia acum m-am convins cum este ţara asta, cum este condusă şi de către cine. Am hotărât formarea unui partid politic, care, probabil se va numi Partidul Poporului Român”.

Un an mai târziu, la data de 19 septembrie 2011, Curtea de Apel București a dispus înregistrarea Partidului Poporului – Dan Diaconescu în Registrul Partidelor Politice al Tribunalului București.

Un partid mai degrabă populist decât naţionalist, noul partid anti-sistem PP-DD a apărut ca o reacţie la dezamăgirea electoratului faţă de toată clasa politică, 2012 fiind anul mariilor confruntări care i-au avut drept protagonişti pe preşedintele Traian Băsescu şi pe nou apărutul USL (Uniunea Social Liberală).

De asemenea, PP-DD a speculat marile nemulţumiri apărute în rândul anumitor categorii electorale care au fost grav afectate de criza economică din anul 2010 care a dus la tăierea salariilor din mediul bugetar cu 25%.

„Partidul nostru, la nivel general, în 99% din cazuri este chiar un partid de îngeri, oameni care nu su făcut politică până acum, oameni care nu au mințit și nu au furat. Noi avem 100 de oferte clare, nu sunt promisiuni. 100 de lucruri concrete care ar trebui să se întâmple în țara asta. De la eliminarea taxei de înmatriculare, până la eliminarea taxei radio-TV” – spunea Dan Diaconescu.

La primul test electoral, care a fost reprezentat de alegerile locale din 2012, pe listele PP-DD au fost aleși 31 de primari, peste 3.000 de consilieri locali și 134 de consilieri judeţeni.

La alegerile parlamentare din 2012, PP-DD a reprezentat surpriza alegerilor şi a devenit cel de-al treilea partid ca importanță din România, obținînd 1.086.822 (14,65%) voturi la Senat (au fost aleși 21 de senatori) și 1.036.730(13,99%) voturi la Camera Deputaților (47 de deputați din partea PP-DD).

Primele zece puncte din programul politic al PP-DD prevedeau următoarele măsuri:

1. Lege pentru acordarea celor 20.00 de euro pentru fiecare român;
2. Introducerea simplilor cetăţeni în calitate de juraţi în instanţe;
3. Înfiinţarea companiei naţionale de administrare a averilor statului;
4. Noul Cod Fiscal al revoluţiei votului;
5. Toate medicamentele date pe reţetă de către medicul de familie vor fi gratuite;
6. Redeschiderea celor 65 de spitale închise de ciocoi;
7. Factura la întreţinerea va fi mai mică cu 35%;
8. Aplicarea punctului 8 de la Timişoara;
9. Hrană gratuită pentru fiecare ţăran care creşte pentru uzul familiei sale: o vacă, doi porci, 30 de păsări;
10. Un tractor gratis dat în folosinţă în fiecare comunitate agrară.

Cu un program politic extrem de populist, dependent de figura liderului său, care la momentul formării partidului era realizator şi patron al postului de televiziune OTV, PP-DD s-a destrămat rapid după ce Dan Diaconescu a fost condamnat la închisoare pentru șantaj, iar parlamentarii săi au început să migreze către alte partide.

La data de 29 iunie 2015, PP-DD a fuzionat prin absorbție cu Uniunea Națională pentru Progresul României.

Profilul votantului PP-DD în Bucuresti (alegerile locale din 2012):

Potrivit unui exit-poll realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) pentru Digi 24 în Bucuresti, la alegerile locale de pe 10 iunie 2012, profilul votantului PP-DD era următorul: bărbat, cu vârsta cuprinsă între 50-64 de ani şi cu cel mult 10 clase sau cu şcoala profesionala. Dintre alegatorii bucureşteni cu studii superioare, doar 3,4% au votat PP-DD la aceste alegeri.

Apariția AUR, în condiții de criză similare cu cele din trecut care au favorizat populismul

Algerile parlamentare de la finalul anului 2020 s-au desfăşurat într-un context politic, economic, psihologic şi social cu totul deosebit ca urmare a crizei sanitare izbucnite încă de la începutul anului.

Absenteismul major al românilor de la urne (70% din populaţia cu drept de vot a boicotat alegerile pentru Parlament) a generat mai multe surprize pe scena politică. Pe de o parte dispariţia din Parlament a partidelor de tip balama – PMP, ProRomânia şi ALDE – creaţiile politice a trei dintre liderii care s-au aflat la vârful puterii în ultimii 15 ani, iar pe de altă parte intrarea în Parlament a partidului anti-sistem Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), care a reuşit să obţină 535.831 (9,08%) voturi pentru Camera Deputaţilor şi 541.938 (9,17%) voturi pentru Senat.

Intrarea în Parlament cu un scor de peste 9% nu este singura surpriză oferită de necunoscuţii de la AUR. La mai puţin de un an de zile de la alegerile parlamentare, partidul condus de George Simion şi Claudiu Târziu a reuşit performanţa de a-şi dubla scorul electoral.

Astfel, conform ultimului sondaj de opinie realizat de către INSCOP, în perioada 15 – 27 septembrie 2021, AUR se profilează ca fiind marele câştigător al actualei crize politice, ajungând la 17,1% intenţie de vot. De asemenea, sondajul mai indică o crştere a PSD la 35,4% (de la 30,2%), dar şi o scădere a USR la 9,8% (de la 13,2%) și a PNL la 21,9% (de la 26,6%).

Moţiunea „câştigătoare”

Destrămarea coaliției de guvernare şi la căderea guvernului Cîţu au acţionat ca o trambulină electorală pentre partidul AUR.

Moţiunea de cenzură iniţiată de parlamentarii AUR alături de cei ai USR PLUS, intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”, i-a profilat pe cei de la AUR drept jucători în Parlament.

Boicotarea şedinţelor Birourilor Parmanente şi blocarea tututor procedurilor parlamentare prin care moţiunea ar fi putut ajunge pe ordinea de zi a plenului Parlamentului (inclusiv prin sesizarea unui conflict de natură constituţională la CCR) de către reprezentanţii PNL şi PSD au sporit şi mai mult atenţia mass-media asupra partidului AUR.

Într-un final, deşi moţiunea de cenzură depusă de AUR şi USR PLUS nu a mai ajuns să fie dezbătută şi votată de către Parlament, iar guvernul Cîţu a fost demis în urma moţiunii de cenzură depusă de către PSD, se poate spune că pentru AUR moţiunea a una „câştigătoare” din punct de vedere al simpatiei publice – fapt reflectat în scorul foarte mare din sondajele de opinie.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Asta e logica partidelor extremiste .
    Simplu
    Se termina Covidu la anu , AUR nu mai intra in parlament
    O mai tine covidu 2 ani – Sosoaca ajune sefa statului

    • @G4Media:

      1. In ultimii 30 ani culoarul politic de tip nationalist a fost ocupat doar de papagali: Funar, Vadim, Diaconescu, Sosoaca si Simion.
      2. Scena politica este doar o oglinda a societatii. Personaje ca Sosoaca, Mitraliera, Dragnea etc. nu ajung singuri in Parlament, ci ca urmare a voturilor (multe) primite.

    • Nu cred asta, pentru au reusit si inca reusesc sa se inradacineze adanc in psihicul colectiv prin diverse aparitii, decizii sau afirmatii despre subiecte importante in societatea romanaeasca.

    • covid trece, mafia transpartidica de dupa 90 mai greu.

  2. Ai uitat sa pui USR pe listă.

  3. Cum va explicați că după 31de ani nu avem 2 partide solide…tot vedem ce apar diverse „ciuperci otravitoare” dupa cate o rundă de alegeri

    • PSD si PNL au existat in toti acesti 31 de ani.
      E bine si democratic sa avem mai mult de 2 partide.

    • Ci la puterea de a forma singur un guvern, fara alianțe politice care întotdeauna au fost toxice pt una din părți. …cum e in SUA

  4. Partidele dispar antisemitii raman.

  5. Voi chiar luati de bune sondajele INSCOP, care sunt detinute tot de mafia PSD ??? Va credeam mai buni jurnalisti

  6. Toți „antisistemii” ajung până la urmă în PSD.

  7. toti PRM , AUR au in spate un papusar de la secu , hai sa nu fim mai naivi decat e cazul.

  8. „Apariția AUR” cred ca are radacini mai profunde si o sa aiba un timp de injumatatire mai mare decat cele enumerate inainte.
    Acest partid apare in inima problemei teologico-politica. Iar religiile politice au avut multi adepti si o viata lunga.
    A aparut si prospera pentru ca nu suntem moderni. Nu am ajuns sa fim.
    In teoria politica moderna individul are mereu dreptate impotriva statului, iar, cel mai important, deasupra amandurora este legea. La noi domneste coruptia.
    Absenta ratiunii critice. Numai incearca …
    Religia modernizata e religia care admite o legimitate spirituala pentru secular. Cele doua cerinte de mai sus fac ca a treia sa fie si mai greu indeplinita.
    Cele trei cerinte nu sunt satisfacute, ca se ne numim moderni.
    Acest partid are destul sol sa-si infiga radacinile si sa traiasca mai mult decat celelalte (PRM.etc). Criza sanitaro-economica e doar fertilizatorul.

  9. E bine sa mai vina si extremistii la conducere…progresisti gen USR,PNL,PSD ..CÎTU,KLAUS.am vazut ce pot…doar jaf din banii publici si nepotisme…

  10. Aha, la ultimele alegeri an votat AUR că n-am avut cu cine. Mă așteptam ca pe listă să fie AD, dar n-a fost (la diaspora zic). Ar mai fi fost PNL, PSD, UDMR, Ponta, Tăriceanu și o duzină de alte partide de minorități.
    Dar data viitoare votez AUR voit; dacă sexomarxiștii faceți spume și tot e un câștig mare.
    Voi vota orice partid care elimină obligativitatea vaccinurilor și care se opune propagandei LGBT impusă de la Bruxelles.

    • Culmea, daca nu era Bruxellles-ul asta mult hulit, nu era asa simplu sa ajunga toti romanii in Europa, sa isi faca un rost in viata si sa scape de mizeria de acas’…

    • Asa sa faki, sa votezi aur. Neaparat! E ordin! Sa dispara toti neomarxisti

  11. Deci gradatii SIE au fost absorbiti in sistem acum, si au devenit egali cu cei ai SRI?

  12. Atunci cand nu citesti deloc istorie ajungi victima progapagandei nationaliste. Totul este ciclic, chiar si prostia, astfel ca se vor gasi adepti si la urmatorul partid „nationalist” ce v-a aparea peste 10-20 ani.

  13. Nu va imbatati cu apa rece, partide ca PRM si AUR nu apar din nimic, ele apar pentru ca exista o nevoie de ele: oameni care gandesc asa si isi cauta pe cineva care sa ii reprezinte. Trece virusul, pateste ceva liderul si se desfinteaza AUR, oamenii care vor sa voteze AUR vor astepta apartitia urmatorului partid de gen si il vor imbratisa.
    Uitati-va la scena politica a celorlalte tari europene, mai peste tot exista partide de genul AUR si nu se desfinteaza, au nisa lor, publicul lor. Ba uneori chiar ajung si in aliante de guvernare. E normal ca oamenii de tot felul sa isi gaseasca reprezentanti.

  14. Si va dura inca mult timp de acum incolo, alimentata de tembelismul de la Bruxelles care ne cere sa ne distrugem termocentralele, sa nu ne mai incalzim cu gaz, sa renuntam la energia nucleara, sa platim taxe pe tot ce spun ei ca polueaza, sa ne transformam in samsari de PET-uri pe banii nostri, sa ne manance ursii si sa platim cea mai scumpa mancare din istoria omenirii. AUR NU VA DISPAREA DECAT ODATA CU UNIUNEA EUROPEANA! AUR E PARTIDUL URMATORILOR 30 DE ANI!

    • Iti cere astea ca sa aiba ala micu pe care-l ai in batatura o viata mai lunga de 30 de ani. Nu poti sa-i spui ca azi trebuie sa inspire ceva mai multa dioxina, desi are astm, pentru ca ai vrut tu sa traiesti fara griji si batai de cap. Exista o lege de conservare. Ceri dar trebuie sa si dai.
      Ca sunt si manevre politico-economice ascunse sub blana de oaie, e alta poveste.

  15. [„Astfel, conform ultimului sondaj de opinie realizat de către INSCOP, în perioada 15 – 27 septembrie 2021, AUR se profilează ca fiind marele câştigător al actualei crize politice, ajungând la 17,1% intenţie de vot. De asemenea, sondajul mai indică o crştere a PSD la 35,4% (de la 30,2%), dar şi o scădere a USR la 9,8% (de la 13,2%) și a PNL la 21,9% (de la 26,6%).”]

    Nu inteleg cum de insistati pe aceste sondaje facute pe un numar atat de mic de respondenti si pe categoriile socio-demografice – sex, vârstă, ocupație. UDMR de ce nu luat in calcul? Pentru ca e concentrat in cateva judete.
    Asa si USR este concentrat in marile aglomerari urbane.
    Imaginea USR este puternic denaturata in aceste sondaje pentru ca distribuirea sustinatorilor/ votantilor este mai mult decat neuniforma….
    Daca sa zicem s-ar elimina Bucurestiul din acest sondaj, USR ar scadea la 5-6% si ar incepe lumea sa spuna ca USR nici nu va mai intra in Parlament.

    • Esantion reprezentativ statistic inseamna o multime restransa de oameni modelata conform distributiei multimii nationale. Adica pe baza de varsta, sex, adresa, studii etc… Sondajele nu se fac pe esantioane aleatorii, ci pe esantioane reprezentative alcatuite conform regulilor sociologice. E total irelevant ca alegatorii USR locuiesc pe unde locuiesc pentru ca acest indice demografic ESTE DEJA prins in alcatuirea esantionului reprezentativ. Janas tu? Analfabet functional userist ce esti (IYI).

  16. Urmeaza USR, alt partid antisistem.