Cum au beneficiat TelDrum și asociații săi de fonduri europene pe vremea foștilor baroni ai Constanței
Firma teleormăneană Tel Drum și partenerii săi de afaceri au primit contracte de peste 20 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile de la Consiliul Județean Constanța și Primăria Năvodari, în vremea în care instituțiile erau conduse de Nicușor Constantinescu și Nicolae Matei, ambii condamnați în dosare de corupție, scriu PressHub.ro și InfoSud-Est. Tel Drum nu este singura firmă controversată care s-a înfruptat din banii europeni.
Primăria Năvodari a încheiat contracte și cu alte societăți cunoscute pe plan local pentru lipiciul pe care îl au la bani publici sau conexiunile în spațiul politic, pe proiecte derulate cu fonduri europene, ceea ce a dus la blocarea investițiilor și pierderea unor procente consistente din finanțarea nerambursabilă.
Contractele cu Tel Drum și partenerii de afaceri
Tel Drum a primit un contract important de la Consiliul Județean Constanța pe vremea în care instituția era condusă de Nicușor Constantinescu. Societatea controlată de apropiații lui Liviu Dragnea s-a angajat să reabiliteze mai multe drumuri județene din Constanța în schimbul a aproximativ 7 milioane de euro, bani obținuți prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Investiția urmărea reabilitarea unui tronson din Drumul Județean 228, adică legătura DN22C Nazarcea – DN2A Ovidiu. Contractul a fost semnat în 27 iulie 2010, iar doi ani mai târziu, Uniunea Europeană a constat nereguli în derularea lucrărilor și a aplicat o corecție financiară de 5%. Revista 22 a scris în martie 2018 că UE a constatat că Tel Drum ar fi primit pentru acest contract mai mulți bani decât i s-ar fi cuvenit și, prin urmare, a sesizat OLAF.
Primăria Năvodari, condusă de Nicolae Matei, i-a atribuit asocierii Tel Drum – Imob Lux Construct – Specialist Consulting un contract în valoare de aproximativ 13 milioane de euro ca să modernizeze drumul dintre stațiunea Mamaia și orașul Năvodari. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în noiembrie 2016, dar termenul a fost depășit cu aproape 1 an și jumătate, iar lucrările au fost făcute de mântuială. Primele gropi au apărut la mai puțin de un an de la recepția investiției.
Ca atare, în ianuarie 2019, Primăria Năvodari a cerut înscrierea la masa credală a societății Tel Drum cu aproape 3 milioane de euro, conform G4Media.ro. Informația apare în ultimul raport privind insolvența Tel Drum, publicat pe 4 martie 2019. Tot atunci, Primăria Năvodari promitea că reparațiile drumului intră în garanția lucrărilor și, prin urmare, vor fi suportate de Tel Drum. Pentru această lucrare, UE nu a aplicat corecții financiare.
În 2015, societatea Imob Lux Construct și-a schimbat numele în Imob Infrastructură și, sub noua denumire, a primit un contract de aproximativ 7 milioane de euro ca să construiască un centru de agrement în Năvodari – după cum ați putut citi pe PressHub. Proiectul era grandios și, dacă reușea, ar fi fost cel mai mare și modern complex de pe litoralul Mării Negre, cu o suprafață totală construită de aproape 6.500 mp. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate până la sfârșitul anului 2015; pentru că acest lucru nu a fost posibil, Primăria Năvodari a pierdut finanțarea europeană. Astăzi, în locul centrului de agrement se întinde o urmă uriașă de ciment și fier, lucrările nefiind finalizate nici măcar în proporție de 30%.
Primul acționar al Imob Lux Construct a fost Kiss Laszlo Gyorgy, care reprezenta offshore-ul Ferko Company și care a înființat societatea în 2005, alături de alți doi parteneri: Viorel Apreutesei și Gheorghe Florea. Kiss Laszlo Gyorgy este nimeni altul decât fostul consultant al unor personaje precum Sorin Ovidiu Vântu, Fathi Taher, Eugen Nicolicea sau Marian Iancu, pe care i-a consiliat în conceptul offshore. DIICOT l-a trimis în judecată pe Gyorgy pentru mai multe infracțiuni, conform clujust.ro.
Zece ani mai târziu, societatea și-a schimbat numele în Imob Infrastructură și a început să fie gestionată de un asociat unic: Victor Țene, un afacerist controversat, apropiat de Liviu Dragnea. Despre el, jurnaliștii de la RISE Project au scris că face parte din anturajul penal și financiar al lui Marian Vanghelie, fost primar PSD la Sectorul 5 și face legătura între banii Tel Drum și familia Dragnea: „Una dintre firmele lor (Imob Lux Construct SRL) a câștigat într-o singură zi din 2013 șase licitații în valoare totală de peste 88 milioane de lei. Apoi a descins procuratura, i-a reținut puțin pe ambii, societatea suspectă a fost radiată și-n locul ei a apărut una nouă, cu nume asemănător (Imob Infrastructură SRL) și același cod fiscal. În numai doi ani, 2014 și 2015, această nouă firmă încasează 10 milioane de la Tel Drum”, notează RISE Project.
Tel Drum și partenerii de la Imob Lux Construct au intrat în insolvență după toate aceste contracte încheiate cu statul.
Foto: Radu Mazare si Nicusor Constantinescu
Citește tot articolul pe Presshub.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii