G4Media.ro

Cum au câștigat dezbaterile prezidenţiale: Glume, răstălmăciri, derapaje și momente celebre între…

sursa foto: Twitter/ Bill Clinton

Cum au câștigat dezbaterile prezidenţiale: Glume, răstălmăciri, derapaje și momente celebre între republicanii și democrații care au candidat la președinția SUA după 1960

Vicepreşedintele democrat Kamala Harris şi fostul preşedinte republican Donald Trump se confruntă într-o dezbatere prezidenţială marţi seara, înainte de alegerile din 5 noiembrie, menţinând o tradiţie marcată de câteva momente memorabile în istoria politică modernă a SUA, relatează Reuters, citată de News.ro.

– 1960: Prima dezbatere televizată l-a opus pe candidatul democrat John F. Kennedy vicepreşedintelui republican Richard Nixon, care se recupera după ce fusese în spital şi avea barba nerasă, după ce refuzase machiajul. Cele 70 de milioane de telespectatori s-au concentrat pe ceea ce au văzut, nu pe ceea ce au auzit. Kennedy a câştigat alegerile.

– 1976: În prima dezbatere televizată din ultimii 16 ani, democratul Jimmy Carter l-a înfruntat pe preşedintele republican (neales) Gerald Ford. În remarci considerate o gafă majoră, Ford a spus: „Nu există nicio dominaţie sovietică în Europa de Est şi nu va exista niciodată sub o administraţie Ford”. Carter a câştigat alegerile.

– 1980: Carter a apărut într-o a doua dezbatere cu republicanul Ronald Reagan, după ce a boicotat-o pe prima pentru că l-a inclus pe candidatul terţ John Anderson. Preşedintele l-a acuzat pe Reagan că plănuieşte să reducă finanţarea sistemului de sănătate Medicare pentru americanii de 65 de ani şi peste. Reagan, care se plânsese deja că Carter îi denaturează poziţia cu privire la o serie de probleme, a spus „Iar începi” şi a chicotit, stârnind râsetele audienţei şi inventând astfel un slogan. Reagan a câştigat alegerile.

– 1984: Reagan, în vârstă de 73 de ani, a dezamorsat cu succes problema vârstei sale atunci când a dezbătut cu democratul Walter Mondale, în vârstă de 56 de ani, spunând: „Vreau să ştiţi că, de asemenea, nu voi face din vârstă o chestiune a acestei campanii. Nu am de gând să exploatez, în scopuri politice, tinereţea şi lipsa de experienţă a adversarului meu”. Reagan a fost reales.

– 1988: O dezbatere împotriva vicepreşedintelui republican George H. W. Bush a început cu democratul Michael Dukakis întrebat dacă ar fi în favoarea pedepsei cu moartea pentru o persoană care şi-a violat şi ucis soţia. Întrebarea i-a oferit candidatului supranumit de critici „omul de gheaţă” o şansă de a-şi arăta latura emoţională. Răspunsul său laborios a făcut exact opusul. Bush a câştigat alegerile.

Dezbaterea dintre vicepreşedinţi s-a animat atunci când Dan Quayle, coechipierul lui Bush, s-a comparat politic cu John F. Kennedy. Democratul Lloyd Bentsen a răspuns pe un ton jos, rece: „Domnule senator, am servit alături de Jack Kennedy. L-am cunoscut pe Jack Kennedy. Jack Kennedy mi-a fost prieten. Dle senator, dumneavoastră nu sunteţi Jack Kennedy”.

– 1992: Trei candidaţi – Bush, democratul Bill Clinton şi independentul Ross Perot – au împărţit scena. Clinton a câştigat alegerile.

– 1996: În cadrul unei dezbateri cu Clinton, republicanul Bob Dole a fost întrebat de un student dacă la 73 de ani este prea bătrân pentru a înţelege nevoile tinerilor. El a răspuns că, la vârsta sa, inteligenţa şi experienţa înseamnă că are avantajul înţelepciunii. Clinton a replicat: „Pot doar să vă spun că nu cred că senatorul Dole este prea bătrân pentru a fi preşedinte. Vârsta ideilor sale este cea pe care o pun la îndoială”. Clinton a fost reales.

– 2000: În prima sa dezbatere cu republicanul George W. Bush, vicepreşedintele democrat Al Gore a fost criticat pentru că a oftat puternic în timp ce Bush vorbea. „Cu toţii facem greşeli. Se ştie că şi eu greşesc o silabă sau două”, a spus Bush în timpul celei de-a doua dezbateri, pronunţând intenţionat greşit „silabă”. Bush a câştigat alegerile.

– 2004: Ultima dezbatere dintre Bush şi democratul John Kerry a oferit alegătorilor un contrast puternic de stiluri, Bush rămânând la argumente simple, în timp ce Kerry a prezentat o serie de fapte pentru a-şi susţine cauza. Bush a fost reales.

– 2008: Sarah Palin, coechipiera republicanului John McCain, şi Joe Biden, coechipierul democratului Barack Obama, s-au confruntat pe tema economiei şi a Irakului în timpul unei dezbateri animate, dar politicoase între candidaţii la vicepreşedinţie. Palin a afişat frecvent un stil popular. La un moment dat, ea a spus: „Aş spune că nu e aşa, Joe”, adăugând un „la naiba”. Atât Biden, cât şi Palin s-au angajat să facă politica economică a SUA mai prietenoasă cu lucrătorii din clasa de mijloc, însă Biden a afirmat că McCain a spus că fundamentele economiei sunt solide în momentul izbucnirii crizei financiare. Perechea Obama-Biden a câştigat alegerile.

– 2012: Obama s-a împotmolit în prima sa dezbatere cu republicanul Mitt Romney, surprinzându-şi şi îngrijorându-şi susţinătorii. Însă în cadrul celei de-a doua dezbateri, Romney, răspunzând la o întrebare privind egalitatea de remunerare între femei şi bărbaţi, a afirmat că are „dosare pline de femei” care să fie candidate pentru posturile din cabinet. Fraza a devenit un meme pe reţelele sociale, cu tweet-uri, lucrări de artă originale şi un grup pe Facebook care îl ironizs pe Romney. Obama a câştigat din nou.

– 2016: Prima dezbatere dintre omul de afaceri Donald Trump şi fostul secretar de stat democrat Hillary Clinton a atras 84 de milioane de telespectatori americani, un record pentru o dezbatere şi o cifră rară într-o eră a fluxului digital.

A doua dezbatere a fost dominată de un schimb de insulte, Clinton reproşându-i lui Trump remarcile agresive din punct de vedere sexual la adresa femeilor pe care le-a făcut într-o înregistrare video din 2005, care tocmai fusese descoperită. Trump a încercat să devieze criticile acuzându-l pe Bill Clinton, soţul candidatei, că a făcut lucruri mai rele femeilor. În cartea sa publicată în 2017, Hillary Clinton a scris că, în timpul celei de-a doua dezbateri, Trump i-a făcut pielea de găină în timp ce îl urmărea pe scenă şi s-a întrebat dacă ar fi trebuit să-i spună „dă-te-ncolo, ciudatule”. În schimb, ea a spus: „Mi-am păstrat calmul, ajutată de o viaţă întreagă în care am avut de-a face cu bărbaţi dificili care încercau să mă dea peste cap”.

În cadrul celei de-a treia dezbateri, Trump a numit-o pe Clinton „o femeie atât de urâtă” şi a refuzat să spună că ar accepta rezultatele alegerilor. Trump a câştigat alegerile.

– 2020: Aflat la pământ în sondajele de opinie, preşedintele de atunci, Trump, a venit la prima sa dezbatere cu Biden, fostul vicepreşedinte, căutând o luptă. Dar beligeranţa sa a jucat împotriva sa. I-a întrerupt în mod repetat pe Biden şi pe moderator, Chris Wallace, până la punctul în care întregul eveniment a scăpat de sub control. A atacat familia lui Biden.

Sondajele de opinie şi focus-grupurile efectuate ulterior au arătat că alegătorii au respins comportamentul său.

La un moment dat, când Trump îl tot întrerupea, Biden a spus: „Vrei să taci, omule? Acest lucru este atât de neprezidenţial”.

Wallace i-a spus lui Trump: „Cred că ţara ar fi mai bine servită dacă am permite ambilor oameni să vorbească cu mai puţine întreruperi. Fac apel la dumneavoastră, domnule, să faceţi asta”. Trump, referindu-se la Biden, a răspuns: „Şi la el, de asemenea”. Wallace: „Ei bine, sincer, aţi provocat mai multe întreruperi”.

Trump a renunţat ulterior la a doua dezbatere, după ce aceasta a trecut la un format virtual în urma diagnosticului său de COVID-19. El a adoptat apoi un ton mai reţinut pentru confruntarea finală cu Biden.

La dezbaterea vice-prezidenţială, o muscă rătăcită a dominat pentru scurt timp scena naţională, generând rumoare când s-a aşezat pe părul alb şi tuns al vicepreşedintelui Mike Pence în timp ce acesta dezbătea cu rivala democrată, senatoarea americană de atunci Kamala Harris.

– 27 iunie 2024: Preşedintele Biden, în vârstă de 81 de ani, a avut o prestaţie şubredă şi ezitantă, în timp ce fostul preşedinte Trump, în vârstă de 78 de ani, l-a atacat cu o serie de reproşuri deseori false, cei mai vârstnici doi candidaţi la preşedinţie făcând schimb de insulte. Prestaţia lui Biden i-a zdruncinat pe colegii democraţi şi a amplificat îngrijorarea alegătorilor cu privire la faptul că facultăţile sale s-au diminuat odată cu vârsta. Cei doi candidaţi au apărut fără public, iar microfoanele lor s-au întrerupt automat atunci când nu era rândul lor să vorbească – ambele reguli atipice impuse pentru a evita haosul care a deraiat prima lor dezbatere din 2020, când Trump l-a întrerupt pe Biden în mod repetat. Cei doi bărbaţi – care nu şi-au ascuns antipatia reciprocă – nu şi-au strâns mâna şi nu s-au salutat înainte sau după dezbatere.

La 21 iulie, Biden a renunţat la candidatura sa pentru realegere sub presiunea crescândă a colegilor democraţi şi şi-a anunţat susţinerea pentru vicepreşedinta Harris pentru a fi candidatul partidului care să-l înfrunte pe Trump în alegerile din 5 noiembrie. Harris, în vârstă de 59 de ani, a acceptat oficial nominalizarea pe 22 august.

Campania lui Harris a fost de acord să aibă dezbaterea din 10 septembrie cu Trump la ABC News. Fostul preşedinte o stabilise anterior cu rivalul său Joe Biden.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...