G4Media.ro

Cum au devenit generalii ruși țintele preferate ale forțelor ucrainiene

Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

Cum au devenit generalii ruși țintele preferate ale forțelor ucrainiene

Oficialii ucrainieni au anunțat miercuri că generalul-maior rus Oleg Mityaev a fost ucis în timpul luptelor intense de la periferia orașului Mariupol, acesta fiind al patrulea general al Moscovei neutralizat de la debutul invaziei armatei Federației Ruse în Ucraina. Moartea lui Mityaev, care era comandantul diviziei 150 de puști motorizate, reprezintă o nouă lovitură suferită de forțele lui Vladimir Putin și ridică semne de întrebare legate de prezența generalilor ruși pe câmpul de lupta, precum și de incapacitatea Rusiei de a-și proteja ofițerii superiori.

Potrivit informațiilor, generalul Oleg Mityaev a fost ucis de membri ai batalionului Azov după ce telefonul nesecurizat pe care l-a folosit i-a trădat locația.

Oficialii ucrainieni au declarat că Mityaev a murit în timpul unui asalt al rușilor undeva în apropierea orașului Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei, care a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte de până acum dintre cele două tabere.

Generalul rus a fost comandantul celei de-a 150-a divizii de puști motorizate a armatei ruse, o unitate relativ nouă formată în 2016, cu sediul în regiunea Rostov, aproape de granița cu Ucraina. Kievul susține că unitatea a fost creată pentru a lua parte la conflictul din zonele controlate de separatiștii ruși din estul Ucrainei, deși Moscova a negat constant că armata să a fost implicată în luptele din acele regiuni. Rusia nu a confirmat încă moartea sa.

Cu doar câteva zile inante, pe 11 martie, generalul-maior Andrei Kolesnikov, comandantul armatei a 29-a combinată, a fost ucis și el pe câmpul de lupta, însă circumstanțele morții sale nu au fost date publicității.

Alți doi ofițeri ruși de rang înalt au fost și ei eliminați de forțele ucrainiene. Generalul-maior Vitaly Gerasimov, șeful de stat major al armatei 41 combinate a Rusiei, a fost ucis pe 7 martie în luptele din apropierea orașului estic Harkov. Localitatea, aflată aproape de granița cu Rusia, a fost atacată susținut de forțele ruse.

Armata ucraineană a publicat o înregistrare a ceea ce a spus că sunt doi oficiali ruși din serviciile de securitate FSB care discutau despre moartea lui Gerasimov și se plângeau că rețelele lor de comunicații securizate nu mai funcționează în Ucraina.

Gerasimov a fost implicat în al doilea război cecen, în operațiunea militară rusă din Siria și în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

De asemenea, generalul-maior Andrei Sukhovetsky, comandant adjunct al armatei 41 combinate, a fost ucis de un lunetist pe 3 martie. La fel ca și Gerasimov, Suhovetsky a făcut parte din operațiunile militare ale Rusiei în Crimeea și în Siria.

Spre deosebire de ceilalți generali, moartea lui Suhovetsky a fost raportată în presa rusă, iar președintele Putin a confirmat într-un discurs că un general, pe care nu l-a numit, a murit în Ucraina. Moartea ofițerului a fost raportată inițial în Rusia de un grup de veterani pe platforma de socializare VKontakte.

Analiștii cred că aproximativ 20 de generali conduc operațiunile rusești în Ucraina, ceea ce înseamnă că, dacă toate decesele raportate sunt confirmate, o cincime dintre generalii ruși au fost uciși în acțiune până în prezent.

În plus, pe lângă cei patru generali, rușii au pierdut mai mulți colonei (între care colonelul Andrei Zaharov, comandantul Regimentului 6 de tancuri al Diviziei 90 de tancuri, ucis lângă Kiev; Konstantin Zizevsky, colonel din regimentul de gardă; locotenent-colonelul Dmitri Safronov, comandantul Brigăzii 61 Marine Separate etc.), precum și o serie de alți ofițeri superiori, un număr neobișnuit de mare pentru trei săptămâni de ostilități și în condițiile în care Moscova se aștepta la o invazie rapidă și fără prea multe obstacole.

Potrivit informațiilor, forțele speciale ucrainene au vizat ofițerii și liderii militari ruși cu drone pilotate de la distanță și arme speciale, cum ar fi puști cu lunetă de mare putere furnizate de aliații NATO.

Ținte principale

Cum se explică însă acest număr relativ mare de ofițeri ruși de rang înalt pierduți de Rusia în primele săptămâni de conflict? Experții militari au oferit mai multe explicații.

Invazia Rusiei nu merge conform planurilor, în condițiile unei rezistente acerbe din partea ucrainienilor. Din acest motiv, generalii ruși – fără îndoială aflați sub presiunea formidabilă a conducerii de la Moscova, exasperată de lentoarea înaintării – s-au aventurat mult prea aproape de linia frontului. Combinată cu multitudinea de probleme cu care se confruntă forțele ruse, precum lipsa de alimente sau combustibil, decizia ofițerilor superiori de a încerca să impulsioneze un avans ce pare că bate pasul pe loc și să-i încurajeze pe soldații demoralizați devine explicabilă.

Este neobișnuit că astfel de ofițeri de rang înalt să se pună în pericol apropiindu-se atât de câmpul de luptă, iar sursele occidentale cred că ei au făcut acest lucru pentru a obține un anumit control asupra operațiunilor care, în unele zone, s-au blocat aproape complet. (Nu este exclus însă și ca ei să fi fost pe linia frontului în tranzit sau doar în inspecție).

„Generalii ruși sunt uciși în Ucraina pentru că continuă să se apropie de linia frontului pentru a încerca să schimbe personal soarta invaziei șovăitoare,” au declarat oficiali occidentali citați de Business Insider.

Oficialii vestici au comentat deciziile ofițerilor ruși de a merge pe linia frontului, afirmând: „Pentru că lucrurile merg prost, (generalii ruși) trebuie să se apropie de front pentru a-și ghida trupele în operațiuni… Trebuie să ofere o supraveghere mai atentă, avansând și mai mult și devenind astfel vulnerabili la acțiunile inamice.”

Și nu doar ofițerii de pe teren se confruntă cu probleme. Există relatări că generalii din Moscova au propriile lor probleme. Săptămâna trecută, secretarul ucrainean al Apărării, Oleksiy Danilov, a susținut că Putin a concediat până la opt generali din cauza pierderilor militare ale țării sale în timpul invaziei.

Deficiențe majore de securitate în tabăra rusă. Problemele forțelor Federației Ruse în ceea ce privește lipsa de provizii, de combustibil, starea precară a unor vehicule, etc. au fost semnalate constant de la începutul invaziei. La acestea se adaugă și deficiențe grave în planurile de securitate și protecție personsală pentru ofițeri superiori, precum și penetrarea, de către ucrainieni, a sistemelor lor de comunicație.

Pentru ca Ucraina să vizeze anumiți ofițeri ruși, trebuie să știe unde sunt aceștia. Analiştii spun că Rusia a folosit uneori canale deschise de comunicaţii care ar putea oferi indicii despre unde sunt situate anumite ţinte.

„Dacă rușii folosesc telefoane mobile sau radiouri analogice pentru a comunica cu ofițerii superiori, ucrainenii au totul pe tavă,” a declarat analistul Konrad Muzyka de la Rochan Consulting. Este exact ceea ce s-a întâmplat cu generalul Gerasimov.

Structura rigidă a ierarhiei armatei. Armata Rusiei este în mod tradițional extrem de rigidă ierarhic, deloc flexibilă cu ofițeri implicați în activități de zi cu zi. Deși acest lucru începe să se schimbe, situația ar putea explica de ce generalii au simțit nevoia să dirijeze operațiunile de pe front.

„În ultimii ani, a existat o schimbare majoră pentru a forța comandanții de batalion să gândească independent într-un mod care să le dea libertatea de a lua decizii,” a declarat Muzyka. „Dar acest lucru a fost introdus în urmă cu doar trei ani, așa că poate nu a avut încă un efect adecvat asupra performanței lor.” (Prin comparație, armata americană tinde să țină ofițerii de rang înalt în spatele liniei frontului, lăsând o mare parte din conducerea în situații de luptă ofițerilor juniori și altor gradați care comunică situația urmând lanțul de comandă. Datorită în parte acestei structuri, este rar ca armata SUA să piardă generali în zonele de conflict în care acționează).

Mark Cancian, consilier principal al International Security Program din cadrul CSIS și colonel în retragere al Corpului de Marină, a spus și el că generalii ruși au o tradiție de a conduce trupele în luptă, încă de pe timpul Uniunii Sovietice și al Armatei Roșii. Dar vulnerabilitatea unei forțe invadatoare îi face pe acești ofițeri mai susceptibili la atac în aer liber, a adăugat el pentru Military.com.

Ucrainienii vânează în mod special comandanții militari ruși. Nu ar fi prima dată în istoria conflictelor militare când se întâmplă acest lucru. Surprinzătoare în acest război este doar eficiența ucrainienilor.

Unii experți cred de altfel că este foarte probabil ca Ucraina să vizeze ofițeri ruși de nivel superior. „Nu cred că acesta este un accident. Unul este un accident, dar atât de mulți sunt deja ținte,” a declarat Rita Konaev de la Universitatea Georgetown pentru BBC.

Vorbind pentru Wall Street Journal, o persoană din cercul apropiat al președintelui Zelenski a spus că Ucraina are o echipă de informații militare dedicată eliminării ofițerilor ruși de rang înalt, inclusiv generali de mare profil, piloți, comandanți de artilerie etc.

Eliminarea ofițerilor ruși întărește moralul ucrainienilor. Având în vedere că armata Ucrainei este depășită numeric, decizia Kievului de a vâna generali și ofițeri superiori ruși ar putea fi o parte importantă a războiului informațional, potrivit Ritei Konaev.

„Presupunând că există un element care-i vizează pe generalii ruși, acest lucru alimentează moralul Ucrainei. Există elementul de a fi victorios. Este un lucru care inspiră.”

Cu alte cuvinte, neutralizarea ofițerilor ruși are darul nu doar de a scădea și mai mult moralul armatei invadatoare. Acest lucru crește și determinarea și încrederea apărătorilor ucrainieni, fiind și un boost pentru moralul civililor din țara atacată.

Un lucru recunoscut și de colonelul John Barranco, un membru al Corpului de Marină din SUA, care a declarat că vânarea generalilor ruși se poate dovedi a fi o strategie eficientă pentru ucraineni. „Cred că dăunează moralului Rusiei și cred că ajută moralul ucrainean. Cred că are un impact tactic. Acești ofițeri sunt în față pentru un motiv.”

Surse: BBC, CNN, New York Post, Sky News, Business Insider, Wall Street Journal, Military.com

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce ti-e si cu goagal translate , asta!!! Cum o fi cu divizia 150 de pusti motorizate????? Motorized rifle????? Sau or fi puscasi?

  2. Alaltăieri l-au lichidat şi pe Gen. Lt. Andriy Mordvichev, lângă aeroportul din Herson. Avea grad mai mare decât ceilalţi generali pomeniţi în articol şi era comandantul Armatei a 8-a, a regiunii sudice. Răposatul fiind un monument de incompetenţă şi corupţie, mă întreb dacă pierderea lui nu cumva este un câştig pe termen lung pentru hoardele de mujici invadatori. Oricum, este lăudabilă iniţiativa şi nu văd de ce n-ar continua demersul până la vârf; în fond, şi duşmanii lor au încercat să le dea mat, dar n-au putut.

  3. pusti motorizate, cois?

  4. E razboi civil si se mai moare. Si Franta, si Anglia, si America au avut mai multi morti cand se bateau intre ei. Fiind dintr-un popor-camp-de lupta si popor-furnizor-de-ieniceri, nu aveti de unde sa stiti cum merge treaba la popoarele mari.

    • Pașol na turbinca !
      Vezi că a apărut pe Netflix povestea lui Ivan cel Groaznic, dacă iubești dictatorii ruși. Mai merge Netflix-ul în Rusia ?

  5. Putin trebuie sa meargă personal în Ukraina, denazificarea bate pasul înapoi….

  6. ,,o ce veste minunata”
    a murit doar un porc bolsevic